M-am jucat în trecut cu Razer Huntsman Elite și cu Huntsman Mini așa că, în mare știam la ce să mă aștept de la Razer Huntsman V2 Analog, dar Razer a reușit să facă una din cele mai bune tastaturi de pe piață și mai bune.
Specificații
- Categorie Tastatură – Full Size
- Palm Rest inclus – Da, Magnetic
- Memorie onboard – Hybrid – 5 Profile stocabile
- Taste Media – 5 Butoane
- USB 3.0 Passthrough
- Taste – Razer Doubleshot PBT
- Durată viață Switch-uri – 100 milioane apăsări
- Iluminat Chroma RGB 16.8 milioane culori
- Zone iluminate
- Fiecare tastă
- Underglow Lighting (Lateral + Partea inferioară a tastaturii)
- Iluminat Palm Rest
- Gaming Mode
- Cablu împletit
- 1000 Hz Ultrapolling
- Top Plate din Aluminiu
- N-Key Roll Over Anti Ghosting
- Dimensiuni
- 445 x 140 x 43 mm fără palmrest
- 445 x 230 x 43 mm cu palmrest atașat
- Greutate – 1.2 Kg
Design/Construcție
Designul exterior este în mare parte neschimbat de la Huntsman Elite. Singura diferență notabilă este Palm Restul care acum are material pe toată suprafața acestuia, unde la Huntsman Elite acesta avea o „coajă” mai puțin comodă. Senzația rezultată este una mai plăcută pentru sesiunile lungi de gaming.
Materialele folosite în construcția lui Razer Huntsman v2 Analog sunt aluminiu mat negru pe partea din față, cu plastic dur pe spate iar pentru taste avem Doubleshot PBT texturat pentru a spori rezistența lor în timp. Aceleași taste cu Doubleshot PBT le-am întâlnit și la Huntsman Mini și mi-au plăcut foarte mult. Totul îți dă o senzație premium chiar dacă unele taste, cum ar fi tasta Space, au un joc mic, care nu încurcă deloc, dar e acolo.
Butoanele Multimedia sunt aceleași și în continuare apreciez rotița de volum deoarece iese în relief pe marginea din dreapta a tastaturii pentru a fi ușor de găsit.
O diferență notabilă este adăugarea unui USB Passthrough pentru USB 3.0 în partea lateral stângă și faptul că unul din conectorii tastaturii este acum USB Type-C, lucru foarte apreciat de cei care folosesc toate USB-urile disponibile pe placa de bază plus extras. Pentru cei care nu au Type-C, Razer include în pachet și un adaptor Type-C – USB 3.0.
O altă diferență față de Huntsman Elite este faptul că iluminatul marginal (Underglow) nu mai este prezent pe toate laturile tastaturii. În partea superioară, avem iluminat doar în colțuri, probabil pentru faptul că realistic vorbind nu vom putea vedea acel iluminat niciodată. De asemenea, aceiași lipsă este și la Palm Rest. Palm Restul de la Huntsman Elite avea iluminat pe toate părțile, inclusiv în partea superioară care era imposibil de observat fiind lipită de tastatură.
Cablurile sunt împletite, rezistente și ne-detașabile. Mi-ar fi plăcut să le păstreze detașabile, ca la Huntsman Mini, dar nu le poți avea pe toate.
Greutatea lui Huntsman v2 Analog este de aproximativ 1,2Kg, fără palm rest sau 1.6Kg cu tot cu acesta, fără să luam cablul în considerare, care și el este dublu și destul de greuț.
Caracteristici Switch-uri Negre Razer Opto-Mechanical Analog:
- Tip: Linear
- Forța necesară actuării: 45 cN
- Punct de actuare minim: 1,5mm
- Punct de actuare maxim: 3.6mm
- Travel : 3,6mm
- Durată de viață: 100 milioane apăsări pentru fiecare switch.
- Mod funcționare Analog (pentru jocurile care suportă acest lucru)
Performanță
Despre cât de rapid este un Razer Huntsman am mai discutat în trecut, am cele 2 review-uri deja pe site, o să încerc să nu mă repet. Pe scurt, tastatura este posibil cea mai rapidă tastatură de pe piață și te face să vrei să îți schimbi modul de tastare datorită noilor funcționalități cu care vine v2 Analog.
La o primă vedere, aceste switch-uri par a fi niște switch-uri normale optice, dar adevărata putere a lor este deblocată cu ajutorul lui Razer Synapse chiar dacă vei orbecăi prin setări inițial și vei recurge la tutoriale pe net (Și eu am ajuns la ele deoarece nu era absolut evident cum poți folosi Dual-Step Actuation)
Ce aduc nou de fapt aceste Razer Analog Optical Switches?
Un switch mecanic, sau optic, funcționează în următorul mod: Utilizatorul apasă tasta, iar îndată ce aceasta a parcurs distanța minimă pentru actuare (Înregistrare a apăsării), de obicei 1,5 – 2 mm, semnalul se trimite către PC și tasta apare înregistrată. Avantajul față de o tastatură pe membrană este că nu trebuie să apeși tasta până la fund pentru ca aceasta să se înregistreze ca apăsată, iar construcția internă facilitează și transferul mult mai rapid de informație. Intru mult mai în detaliu despre consctrucție, tipuri de switch-uri, tastaturi în ghidul meu De ce să cumperi o tastatură mecanică, pe care îl voi updata și cu acest timp de switch-uri.
Ce face diferit Switch-ul Optic Analog de la Razer prezent pe această tastatură este faptul că tastatura poate detecta cu exactitate cât de mult apăsăm o tastă. Acest lucru devine extrem de interesant îndată ce îți antrenezi degetele să nu mai apese toate tastele la maxim, întotdeauna.
Un prim beneficiu este că punctul de detecție/actuare a apăsării tastei poate fi mutat. Astfel putem alege între 1.5mm și 3.6mm orice valoare dorim, pentru fiecare tastă în parte. De asemenea putem configura și punctul de eliberare a tastei, practic momentul la care aceasta înregistrează că nu mai apăsăm acea tastă.
Inputul Analog poate fi foarte util în jocuri de tip racing, precum titluri din seria Forza sau chiar Rocket League. Acolo este important nu numai faptul că apeși accelerația, ci si cat de tare o apeși, lucru care poate fi transmis de inputul Analog de la controllere sau, în cazul de față, de inputul tastaturii.
Testat în Rocket League, funcționează foarte bine, doar că intervine problema ajustării tale la noul mod de apăsare a butoanelor. Unde la un controller ai cumva o oarecare îndemânare, aici intervin 20+ ani de experiență în tastat. Trebuie practic să reînveți să apeși o tastă și acest lucru poate fi frustrant la început dar după ore de antrenament devine din ce în ce mai ușor.
Dual-Step Actuation este un nou feature, introdus odată cu switch-urile optice noi, prin care îți poți configura 2 rezultate diferite pentru fiecare tastă, în funcție de cât de tare o apeși. Recunosc că am ajuns să caut pe Youtube cum se poate configura acest sistem pentru că mi se pare una din cele mai mișto inovații cu care vine Huntsman v2 Analog.
Pentru că tastatura poate detecta cât de tare apeși o tastă, Dual-Step Actuation devine un game-changer, cât timp îți antrenezi degetele, evident.
Mai sus am adăugat o funcție secundară tastei W, care se activează exclusiv cât timp țin tasta apăsată la maxim și numai la maxim, deoarece am pus custom release la aceiași înălțime. Deci cât timp țin apăsată tasta la fund aceasta va trimite semnalul Shift + W, în loc de W simplu.
Majoritatea dintre voi știți deja la ce va fi utilă această combinație, dar voi spune oricum. În majoritatea jocurilor, ca să fugi trebuie să ții apăsat tasta Shift + tasta W pentru direcția înainte. Configurând astfel tasta W, cât timp apăs W personajul meu va merge înainte normal, dar dacă apăs tasta până la fund acesta va sprinta înainte cât timp țin tasta apăsată la maxim, dacă revin la o apăsare normală, acesta va încetini din nou.
În windows va trebui schimbat profilul deoarece această combinație nu va fi prea utilă, mai ales în Word, unde apăsarea până la fund nu va genera direct un W, ci un „wWWWW…” în funcție de cât de rapid ai configurat key repeat. Oricât de rapid ai fi nu se va înregistra direct funcția secundară (W mare) ci va trece și prin funcția principală a tastei (w). Dar acolo puteți fi voi foarte creativi, deoarece lista de funcții este destul de mare. Ideile mele s-au rezumat în principal la beneficii aduse jocurilor.
Evident că modificarea trebuie făcută numai prin Razer Synapse și este extrem de anevoioasă. Poate pe viitor vor veni cu un update pentru a simplifica lucrurile dar momentan ai nevoie de tutorial pas cu pas pentru a putea beneficia de acest feature.
Concluzie
Razer a reușit, cumva, să facă tastatura Huntsman să fie și mai bună, iar funcționalitățile noi introduse datorită switch-urilor Analog sunt bestiale.
Razer Huntsman V2 Analog este una din cele mai bune și rapide tastaturi pe care am pus degetele. Trebuie acum și Synapse să țină pasul deoarece nu poți folosi prea ușor acel Dual-Step Actuation, care, după mine, este un adevărat game-changer pentru tastaturile de gaming.
Prețul lui Razer Huntsman v2 Analog, la momentul publicării articolului, este de 1249 lei la eMAG.
Cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea.