Razer Huntsman Mini – Review

Spread the love

De când am văzut că se va lansa Razer Huntsman Mini am știut că trebuie să mă joc cu acest model. Mă intrigă de ceva timp zona asta de tastaturi custom/de mărimi diferite de cele standard și aș vrea să încerc cât mai multe cu cât mai multe switch-uri posibile.

Noroc am avut că am prins un Huntsman Mini cu switch-uri Optice Lineare, în varianta de culoare Mercury așa că pot să vă împărtășesc experiența mea de utilizare cu această tastatură 60%.

Specificații

 • Dimensiuni ultra-compacte – 60%
 • Switch-uri optice roșii de tip Linear
  • Forță de apăsare – 48g
  • Punct de actuare – 1.2mm
  • „Dampeners” pentru atenuarea zgomotului produs
 • Durată de viață de până la 100 de milioane de acționări pe switch.
 • Taste Razer Doubleshot PBT cu funcțiile secundare printate pe partea lateral-inferioară
 • Layout standardizat pe rândul de jos
 • Construcție din aluminiu
 • Cablu USB-C detașabil și împletit
 • Spațiu de stocare hibrid încorporat, ce poate stoca până la cinci profiluri
 • Efecte de iluminare preprogramate
 • Taste iluminate individual prin tehnologia Razer Chroma RGB, cu peste 16,8 milioane de culori disponibile
 • Compatibilitate cu Razer Synapse 3
 • N-key roll-over cu anti-ghosting
 • Gaming mode option
 • 1000 Hz Ultrapolling
 • Dimensiuni:
  • Lungime – 293mm
  • Lățime – 103mm
  • Înălțime – 36,8mm
 • Greutate – 460 grame

60% ? Ce înseamnă acest procent la o tastatură

Prima reacție, cum a ajuns curierul și mi-a înmânat pachetul a fost una de uimire. Cutia aceasta este prea mică, nu are cum să fie o tastatură înăuntru. E prima dată când deschid pachetul în prezența curierului pentru că voiam să confirm că nu mi-au trimis un mouse din greșeală 🙂 . Ei bine nu, Razer Huntsman Mini este chiar mică. Aș spune că este chiar sub un 60% tradițional deoarece nu are nici acea „coajă” pe lateral.

Dar ce înseamnă un 60%? Tastaturile au diferite mărimi bazate strict pe numărul de taste incluse în layout. Procentele sunt aproximative, deoarece pot varia tastele prezente, dar nu cu mult.

Mai jos am încercat să enumăr, în formă tabelară, cele mai comune mărimi de tastaturi și ce grupuri de taste conțin de obicei.

MărimeNr. TasteNumpadF KeysSăgețiHome+
Del +
PgUp
NumereAlfabet
Full (100%)104DADADADADADA
TKL87NUDADADADADA
75%80-84NUDADADADADA
65%66-69NUNUDADADADA
60%58-65NUNUNUNUDADA
40%40-44NUNUNUNUNUDA

A se observa că Razer Huntsman Mini renunță la ceva grupuri de taste ca să ajungă la un layout (mărime) de 60%. Nu avem nici grupul Home-Delete, nici tastele F1-F12, nici săgeți sau Numpad. Doar strictul necesar, celelalte taste fiind accesibile prin diferite combinații cu tasta FN, prezentă în dreapta Space-ului.

Construcție

Ambalajul tastaturii este la fel de minimalist ca și tastatura în sine: ai tastatura, un cablu Type-C pentru conectarea ei și o cărțulie mică de descriere a produsului cu niște abțibilduri îndesate pe la mijloc. Nu tu ustensila aceea pentru scoatere a tastelor, taste extra sau brelocul cu o tastă RGB Chroma pe care îl găsești la unele din celelalte modele Razer.

Cablul Type-C este detașabil și împletit pentru extra rezistență. Chiar dacă mufa care intră în tastatură pare a avea niște șanțuri speciale ca să se îmbine perfect conectorul cablului original Razer din pachet, poți folosi aproape orice cablu Type-C din dotare pentru a lega tastatura la PC. Eu am folosit cablul de încărcare de la telefonul Samsung fără nici o problemă, un lucru bine de știut în caz de urgență.

Materialele folosite în construcția lui Razer Huntsman Mini sunt aluminiu pe partea din față, puțin plastic dur pe spate și pentru taste avem Doubleshot PBT texturat pentru a spori rezistența lor în timp. Totul îți dă o senzație premium chiar dacă unele taste, cum ar fi tasta Backspace, au un joc mic în lateral. Această mișcare vine de la Switch-ul în sine care are acest joc. Se poate observa dacă scuturi tastatura destul de tare, dar nu afectează experiența de tastare, sunt eu prea minuțios.

Culoarea primită în teste este cea Mercury White. Trebuie să recunosc că tastatura arată mai interesant decât multe alte tastaturi pe negru, poate fiindcă noaptea iese mult mai în evidență. Ani de zile am urmărit să am totul negru pe birou (ca majoritatea gamerilor) – monitor negru, carcasa PC neagră, mouse + tastatură negre, mousepad negru, stand de încărcare telefon negru, astfel majoritatea produselor albe au dispărut de pe piață. Parcă prinde bine o pată de culoare albă. Singura întrebare pe care mi-o pun este dacă în timp se îngălbenește plasticul de pe tastele PBT Doubleshot. Un lucru imposibil de testat și pe care poate îl vom întâlni, sau nu, peste câțiva ani.

Designul este atât de minimalist încât lipsesc și logourile Razer de pe tastatură. Singurul loc în care am găsit brandul Razer este pe conectorul Type-C al cablului, atât.

Cum am mai zis, Razer Huntsman Mini este chiar mică. la aproape 29cm lungime este cât o foaie A4 pe Landscape, sau puțin mai mare decât un tub de Pringles :). I-am făcut poza lângă Razer Basilisk V2 ca să vă faceți o idee de mărime.

Înălțimea tastaturii se poate regla în 3 trepte, deoarece aceasta are 2 seturi de picioare pe spate pentru a obține 3 înclinări diferite – orizontal, 6 grade și 9 grade înclinare. Astfel îți poți crește confortul prin modificarea poziției de tastare.

Stânga poziția de 9 grade cu piciorul mare pus, dreapta poziția de 6 grade înclinare cu piciorul mic pus.

Fiind un model compact, Razer Huntsman Mini nu are palm rest, nici USB sau audio Passthrough, controale dedicate de media sau butoane de macro.

Performanță

Switch-urile prezente pe Huntsman Mini sunt Switch-uri Optice Razer care pot fi Clicky (Mov) sau Lineare Generația 2 (Roșii). Noile Switch-uri Lineare sunt mult mai puțin zgomotoase decât precedentele. Nivelul de zgomot a fost redus cu ajutorul adăugării unor așa numite „dampeners” (Amortizoare?) înăuntru. Rezultatul acestei modificări este că Huntsman mini atinge nivelul de zgomot redus comparabil cu o tastatură pe membrană de plastic.

Switch-ul Linear Optic de la Razer.

Punctul de înregistrare a apăsării tastei a fost mutat de la 1.5mm pentru switch-ul Clicky (Mov) la 1.2mm pentru cel Linear (Roșu). Acei 0.3mm nu par că fac o mare diferență dar este timp câștigat pentru utilizator. Cuplat cu viteza Switch-urilor Optice rezultă o tastatură mecanică foarte rapidă, puțin mai rapidă dacă îți cumperi varianta cu Switch-uri Lineare, în defavoarea celei zgomotoase, Clicky. Tastele Razer Optical Linear se apasă relativ ușor, forța necesară apăsării fiind de 48g, comparabilă cu tastele Cherry MX Red.

Un mare hop pe care trebuie să îl treci la început este timpul de acomodare cu Forma de 60%. Adaptarea la tastarea normală pe Razer Huntsman Mini este aproape instantă. Problemele apar din lipsa săgeților, a numpadului, a tastelor F1-F12 sau a blocului Home-Delete-PgUp, ceea ce înseamnă că va trebui să îți antrenezi degetele să apeleze la combinații noi de FN + diferite taste pentru a accesa aceste funcții, combinații care sunt câteodată incomode. De asemenea, tasta CAPS și tasta O se fac albe dacă ai Caps Lock pornit și, respectiv Scroll Lock. De Num Lock nu ai nevoie pentru că nu ai Numpad oricum.

Nu mi-a fost foarte ușor în primele zile cu Huntsman Mini, dar am trecut peste prag relativ repede. Foloseam și tastatura proprie când mă simțeam copleșit și mă uitam destul de mult în jos să văd care tastă trebuie apăsată împreună cu FN pentru a regla volumul sau pentru a ajunge la săgeată stânga ca să navighez prin ce am scris în Word. Tastatura încearcă să te ajute oprind orice fel de iluminat când apeși tasta FN și aprinzând toate tastele care au funcții secundare în alb, pentru a-ți arăta mai ușor calea. De asemenea, aceste taste au tipărite funcțiile extra pe partea inferioară. Chiar și așa te vei uita ceva timp în jos să înveți combinațiile noi dar nu te descuraja ușor. Scopul principal al tastaturii nu este să fie cea mai rapidă în Word.

CTRL + ALT + DEL devine CTRL + ALT + FN + Backspace 🙂

Odată deschis un joc vezi imediat avantajele acestei tastaturi, cel puțin la capitolul viteză de reacție. Tastatura îți dă impresia că tu ai reacții mai bune, chiar dacă sunt aceleași pe care le-ai avut și înainte, înregistrând orice acțiune în medie mai rapid scăzând astfel timpul de reacție. Vei observa asta în jocuri rapide cum ar fi Call of Duty: Modern Warfare, StarCraft 2, CS:GO, Valorant sau Escape from Tarkov (câteva din titlurile jucate recent de mine unde folosești foarte mult atât mouse-ul cât și tastatura).

Pe lângă viteza menționată mai sus, dimensiunea redusă a tastaturii te ajută să poți adopta o poziție comodă pe perioade lungi de gaming, având mâinile mai apropiate.

De asemenea, fiind atât de mică, ai mai mult spațiu pentru mișcarea mouse-ului. Nu mai ai nevoie de trucuri precum înclinarea tastaturii ca să obții extra spațiu pe birou când tastatura este cu aproape 15 cm mai mică decât o tastatură full-size. Cei cu birouri mici vor fi cei mai fericiți cu o tastatură 60% cum este Huntsman Mini.

Singurul moment când am plâns după tasta Delete este în Escape from Tarkov unde ștergi/arunci iteme din inventar apăsând Delete. Rezolvarea a fost maparea funcției pe altă tastă pentru că am murit de câteva ori căutând combinația FN + Backspace.

Cablul detașabil o face și o tastatură foarte portabilă. Astfel dacă schimbi biroul des sau îți place să îți iei tastatura oriunde acum e mult mai ușor. În plus, dacă participi la turnee de gaming cu atât mai mult îți va fi utilă Huntsman Mini, deoarece birourile folosite acolo sunt întotdeauna destul de înguste.

Iluminat + Software

Iluminatul Chroma prezent pe Razer Huntsman Mini este foarte puternic în setarea lui maximă. Noaptea se vede foarte frumos, mai ales combinat cu varianta Mercury White. Acesta este reglabil prin intermediul programului Razer Synapse, evident, program prin care îți poți salva inclusiv 5 profile în memoria internă a tastaturii. Acestea pot include combinații de taste speciale, Razer Hypershift sau setări de iluminat.

Iluminatul fiecarei taste este customizabil, în Chroma Studio, în 16.8 milioane culori, iar diferite efecte pot fi descărcate și de pe internet și importate în Synapse.

Există, pe profilul implicit, combinații speciale de taste pentru a trece prin câteva moduri standard de iluminat (Static, Breathing, Spectrum etc), cum ar fi FN + CTRL + 1 până la 7.

Prin intermediul Razer Synapse poți remapa diferite taste și te poți conecta și sincroniza la tot ecosistemul Chroma, în caz că mai ai alte dispozitive Razer, Philips Hue, Alexa, Nanoleaf etc. De asemenea sunt din ce în ce mai multe jocuri care interacționează cu perifericele Chroma prin intermediul profilelor speciale pentru tot felul de efecte de iluminat custom care reacționează la acțiuni din joc.

Concluzii

Razer Huntsman Mini este o tastatură foarte rapidă, în principal pentru gaming. O recomand ca fiind una din cele mai rapide tastaturi de serie, produsă de un producător mare. În plus, pentru că ocupă mai puțin loc pe birou ai mai mult loc pentru mouse și promovează o poziție de jucat mai comodă în sesiunile lungi de gaming, cu mâinile mai apropiate.

Cel mai mare obstacol pe care îl vei întâlni în folosirea unei tastaturi 60% este că trebuie ceva timp de acomodare pentru a-ti crea noi obiceiuri în tastare, în cazul în care ai nevoie des de taste precum Numpad, Delete, F1-F12, sau săgețile, combinații realizabile cu ajutorul tastei FN + diferite taste.

Eu fiind un om leneș în continuare, pot spune că prefer, pentru mine, o tastatură cu taste media dedicate și o rotiță pentru volum, cum are Huntsman Elite și Huntsman Mini ca tastatură secundară la care trec în jocuri sau în deplasare, la evenimente sau la turnee.

Prețul lui Razer Huntsman Mini, în culoarea Mercury, în momentul scrierii acestui articol, este de 679 Lei la eMAG, varianta cu taste Clicky, sau la același preț la Altex, varianta cu taste Lineare. Momentan nu avem un alt producător mare să concureze la mărimea de 60% ca să putem spune dacă prețul este unul ridicat sau nu.

Personal aș recomanda întotdeauna taste Tactile sau Lineare peste cele Clicky, deoarece mi se par de departe cele mai zgomotoase.

P.S. Cred sincer că este momentul ca toate tastaturile să treacă pe cabluri detașabile. Poate nu chiar la cele entry-level dar de la mid-range în sus e cazul să nu mai vedem cabluri ne-detașabile.


Spread the love

Comentezi?!