Razer Huntsman Elite este cel mai nou model high-end lansat de Razer. Acesta implementează un nou tip de Switch, Razer Opto-Mechanical Switch, un switch destul de nou pentru toată industria de tastaturi mecanice.
Există și alte modele de tastaturi care au diferite implementări de switch-uri optice de de la Aorus (K9 Optical), Tesoro (Excalibur SE Spectrum), dar și Bloody, care nu prea se găsesc la noi. Oricum, sper ca din ce în ce mai mulți producători să implementeze acest sistem ca să avem noi, consumatorii, numai de câștigat.
Momentan, Razer Huntsman Elite este primul care a ajuns la mine ca să vă pot spune impresiile mele despre acest nou switch.
Tastatura Razer Huntsman Elite pare construită solid, cu carcasă din aluminiu, iar designul fără margini mi se pare cel mai frumos pentru tastaturi mecanice. În plus, facilitează curățarea ei, deoarece nu mai ai colțuri unde să se adune mizeria.
Ce m-a impresionat prima dată când am auzit de acest tip de switch este faptul că actuarea (înregistrarea) tastei se face instant, nu mai ai delay cauzat de contactul metalic al switch-ului sau de cum e construit acesta. Acest lucru este posibil pentru că în fiecare switch avem un LASER. Da, există un laser în fiecare switch, care, odată întrerupt, se înregistrează apăsarea acelei taste. Tastă care atunci când este apăsată are momentul de reset instant, îndată ce ai lăsat liberă acea tastă, și asta tot datorită laserului.
Fiecare tastă are și un stabilizator. Construcția metalică a fost parțial înlocuită de acel laser, astfel apărând nevoia de a menține tasta cumva în rând cu ajutorul stabilizatorului.
Tot acest sistem este făcut ca să simuleze feel-ul tastaturii mecanice cu care ne-am obișnuit. De aceea, consider că partea care o face „Clicky” nu este esențială și abia aștept să se lanseze variante Lineare/Tactile, non-clicky.
Caracteristici Switch-uri Mov Razer Opto-Mechanical:
- Tip: Clicky și Light (Un fel de Tactile dar mai slab)
- Forța necesară actuării: 45 cN
- Punct de actuare: 1,5mm
- Travel : 3,5mm
- Durată de viață: 100 milioane apăsări pentru fiecare switch.
Distanța până la punctul de actuare este redusă de la tradiționalul 2mm la 1.5mm, pentru a concura cu switch-urile rapide introduse de Cherry – MX Speed Silver. Diferența față de acele switch-uri este faptul că apăsarea se transmite instant, grație laserului. Distanța totală a fost și ea redusă de la 4mm la 3.5mm pentru a scădea viteza de tastare în cazul în care faci bottom-out de fiecare dată (ceea ce facem mai mereu).
Viteza switch-urilor se observă aproape instant, pentru cei antrenați care au avut multe tastaturi la mână. Pentru consumatorul obișnuit, tastele se vor simți mișto, dar diferența de viteză față de alte tastaturi mecanice probabil că nu va fi observată atât de ușor.
Dar puteți să mă credeți că este rapidă, este cea mai rapidă tastatură cu care m-am jucat, iar dacă reușești să te înveți să „touch-type” fără să apeși tasta până la fund, doar până la punctul în care face click, poți tasta ȘI mai repede.
Switch-urile nu sunt doar rapide, ci au și o durabilitate sporită, datorită eliminării componentei metalice care înregistra click-ul. Acestea rezistă la 100 milioane apăsări, o cifră astronomică, imposibil de testat pentru review, evident, așa că va trebui să îi credem pe cuvânt :).
Ce observi din primul minut, este faptul că la nivel de sunet, switch-ul Razer Opto-Mechanical este comparabil cu Cherry MX Blue, care sunt cam cele mai gălăgioase taste posibile de pe piață.
Sunetul este oricum o problemă pentru tastaturile mecanice, dar în acest caz este aproape cea mai loud tastatură pe care am pus mâna, lucru care i-ar determina pe unii să aștepte implementarea unor switch-uri opto-mecanice tactile sau lineare. Personal, întotdeauna le-am preferat pe cele tactile, non-clicky sau lineare.
Unul din feature-urile pe care le apreciez întotdeauna la o tastatură sunt butoanele media dedicate, nu prezente prin combinații de taste deja existente, ci separate. Huntsman Elite are 3 butoane speciale + o rotiță de volum, apăsabilă pentru a opri complet sunetul, toate programabile și iluminate, desigur. Rotița de volum iese puțin în evidență, în afara marginii tastaturii pentru a fi foarte ușor de găsit, fără să te uiți la tastatură.
Deoarece tastatura este relativ compactă, introducerea tastelor multimedia în colțul din dreapta sus a însemnat mutarea LED-urilor care indică Num Lock, Caps Lock, Macro etc. în spațiul liber dintre săgeți și blocul de taste PgUp/Del. Asta nu m-a deranjat deoarece te obișnuiești aproape imediat cu noua locație și ajută la reducerea dimensiunilor tastaturii.
Razer Huntsman Elite este, probabil, idealul iubitorilor de lumini LED RGB, deoarece nu doar are sub fiecare tastă un led configurabil în 16.8 milioane culori, prin intermediul software-ului Razer Synapse, dar are și o bară de lumină care înconjoară tastatura pe lateral, pentru a crea un fel de efect de lumină aproape identic cu Philips Ambilight pentru televizoare.
Luminile Razer Chroma sunt foarte rapide, iar barele laterale au destule zone configurabile pentru a putea crea tot felul de efecte complicate. Pentru ca acest lucru să fie posibil prin alimentarea la USB, alături de cele 100+ lasere din switch-uri, Razer Huntsman Elite are nevoie de 2 porturi USB ca să funcționeze cu tot cu lumina de pe palmrest.
Menționez că am redescoperit efectul meu preferat: Wave. (da știu, e Rainbow-ul psihedelic), DAR, dacă îl setezi la viteza lui minimă, devine o tranziție extrem de înceată și fascinantă, care nu te va deranja deloc la ochi, ba chiar arată mișto noaptea, grație completării cu bara laterală de lumină.
Palm rest-ul lui Razer Huntsman Elite are cea mai puternică prindere magnetică pe care am pus mâna, mult mai puternică decât prinderea de la BlackWidow, de exemplu. Aici poți să împingi și să tragi tastatura în ce poziție vrei și nu se va deconecta de la ea. Lucru care mă stresa puțin la Blackwidow, deoarece când voiam să împing tastatura în sus mi se întâmpla adesea ca palmrestul să piardă conexiunea și să se „urce” peste tastatură.
Faptul că și palm rest-ul are bară de lumină complică puțin lucrurile pentru cei care doresc un palm rest care să fie descrescător în înălțime, ergonomic, cu o formă triunghiulară dacă e privit din lateral. El este foarte înalt, iar pentru palmele mele lungi este puțin incomod, deoarece ajung des să rezem mâna exact în partea metalică din lateral, nu pe partea cu spumă, comodă.
La capitolul funcționalitate, Razer Huntsman Elite nu stă la fel de bine ca alte modele similare, deoarece nu are nici USB, nici jack passthrough, ceea ce poate ar fi o problemă la un astfel de preț, pentru unii.
Totuși, îmi imaginez că au avut de ales între lightbar-ul care înconjoară tastatura și palm rest-ul, și aceste 2 passthrough-uri, deoarece nu le poți avea pe amandouă, fără a întrerupe lumina, ceea ce ar fi arătat puțin aiurea.
Nu înțeleg alegerea de a prelungi bara de lumină pe partea interioară a palm-rest-ului. În cazul tastaturii are sens, deoarece poate folosești tastatura fără palm-rest și ar fi arătat ciudat dacă nu avea în partea inferioară nici un fel de lumină până nu conectai palm rest-ul, dar invers nu are sens, pentru că nu vei vedea niciodată acea bucată de lumină, și nu va fi activă, pentru că în secunda în care îndepărtezi palm rest-ul de tastatură se pierde contactul. Doar dacă te uiți pe dedesubt, dar cine folosește tastatura asa….? Poate pentru birourile cu blat de sticlă?
Razer Huntsman Elite este configurabilă prin Razer Synapse, un software care devine din ce în ce mai complicat și plin de feature-uri. Unele lucruri minore pot fi stocate în memoria internă, dar ești sever limitat la acest capitol. Practic, oriunde vrei să conectezi tastatura trebuie să instalezi Razer Synapse și să te loghezi pe contul tău.
Mi-a plăcut că totul este configurabil, inclusiv rotița de volum o poți transforma în rotiță de intensitate a luminii tastaturii sau alte funcții, ceea ce e mișto. Asta pe lângă tradiționalele profile separate pentru fiecare joc etc.
În concluzie, Razer Huntsman Elite este printre cele mai rapide tastaturi „mecanice” de pe piață, dacă nu chiar cea mai rapidă. Sigur e cel mai rapid model pe care l-am testat până în prezent, datorită switch-urilor opto-mechanical bazate pe LASER.
Iluminatul RGB este prezent inclusiv pe laturile tastaturii, chiar și pe palm-rest. Și îmi place adiția de butoane media dedicate, cu o rotiță pentru volum foarte reușită.
Totuși, are și câteva dezavantaje, cum ar fi: sunetul (este cam cea mai zgomotoasă tastatură), prețul (cca. 1000 Lei pentru varianta Elite, cu palm-rest) și nu are porturi USB sau Jack pentru cei care folosesc așa ceva, deși ocupă 2 porturi USB din cauza necesarului de curent.