SPC Gear Omnis Keyboard – Review

Spread the love

SPC Gear Omnis, nume de cod GK650K este o nouă tastatură mecanică de la polonezii SilentiumPC, sub-brandul SPC Gear. Pe hârtie bifează cam tot ce ai avea nevoie pentru un setup de gaming respectabil, alături de switch-urile Kailh Brown. Să vedem și cum se comportă în realitate.

Specificații

 • Tip tastatură – Mecanică
 • Switch-uri – Kailh Brown
 • Tip Switch-uri – Tactile
 • Iluminare LED RGB
 • Cablu detașabil
 • Lungime Cablu – 1.8m
 • Anti-Ghosting
 • Greutate – 1,150 Kg
 • Palm rest
 • Carcasă aluminiu
 • Rotiță volum

Design/Construcție

Materialele principale folosite sunt plastice solide, cu partea superioară a lui Omnis fiind o placă de aluminiu pentru extra rezistență.

Totul este vopsit negru mat, inclusiv palmrest-ul. Acesta colectează urme dar nu grav și poate fi curățat destul de ușor, deci îl poți transpira în sesiunile de gaming intens.

Designul general al dispozitivelor SPC Gear trebuie să implice cumva patternul cu triunghiuri. Acesta este prezent și în cazul lui Omnis atât pe wristpad cât și pe spatele tastaturii.

Poză cu tot setupul SPC Gear: Tastatura Omnis, Mousepad Endorphy Cordura, Mouse Gem

Cablul lui Omnis este de 1.8m lungime, împletit pentru maleabilitate și rezistență sporite cu mufe gold-plated și, foarte important, ESTE DETAȘABIL. Acest ultim feature mi-ar plăcea să fie prezent pe toate tastaturile ca să îți ușureze viața și depozitarea/transportul lor.

De asemenea, pe spatele tastaturii avem 3 canale pentru redirecționarea cablului. Astfel îți poți ordona biroul după bunul plac.

Piciorușele tastaturii sunt cu 3 poziții, pentru a obține unghiul preferat. Acestea sunt foarte stabile în orice poziție le pui.

Tot în spatele tastaturii avem un locaș special pentru Inelul-Unealtă pentru scoaterea tastelor. L-am folosit o singură dată pentru că de obicei aceste unelte zgârie lateralul tastei. Prefer să le scot singur cu mâna.

Palm Restul lui Omnis este în întregime din plastic, are un pattern cu triunghiuri pe partea unde îți rezervi mâinile și o prindere magnetică suficient de puternică încât poți deplasa toată tastatura trăgând doar de palmrest.

Ce nu îmi place la GK650K sunt colțurile ascuțite în partea inferioară a tastaturii și la palm rest, exact zonele unde umblii destul de des. O mișcare greșită poate rezulta în accidentare. Mi se pare puțin ciudat mai ales pentru că partea superioară are toate marginile rotunjite.

Greutatea tastaturii, fără cablu este de aproximativ 1.150 Kg.

Iluminarea este în general plăcută, iar SideLed-ul îi dă un aspect unic.

Led-urile sunt prezente în fiecare switch, în partea superioară.

Performanță

SPC Gear Omnis este disponibilă în mai multe variante, în funcție de ce switch-uri are. Pentru că am avut posibilitatea să aleg am ales varianta cu switch-uri Kailh Brown, tactile, pentru că în general prefer experiența de tastare pe care o oferă acest tip de switch-uri.

Specificații Kailh Brown:

 • Tip Switch – Tactil
 • Durată de viață – 60 milioane apăsări
 • Distanță actuare – 1.9mm
 • Distanță bottom-out – 4mm
 • Forță de actuare – 41-50g
 • Forță bottom-out – 60g

Kailh Brown au o apăsare foarte similară cu Cherry MX Brown, dar nu au consistența celor de la Cherry. Unele taste se simt bine, smooth, pe când altele pur și simplu sună diferit și simți de parcă se zgârie ceva la interior. Utilizatorul obișnuit poate nu va observa acest lucru, mai ales dacă nu a pus mâna pe prea multe tastaturi dotate cu switch-uri Cherry MX.

Experiența de utilizare generală este una pozitivă. Te obișnuiești foarte rapid cu tastele tactile, chiar dacă vii de la o tastatură cu membrană. La tastare obișnuită, cum ar fi scrierea acestui review totul merge ca uns, chiar dacă unele taste pare că ar avea nevoie să fie unse :). Trebuie ținut minte că totuși nu avem în față o tastatură care vrea să concureze cu alte modele de două ori mai scumpe. Pentru cât costă (între 330 și 410 lei am găsit eu, fix varianta cu aceste switch-uri) Omnis este un deal foarte bun.

În jocuri devine instant util N-Key Rollover, deși puține sunt momentele când vei avea nevoie să înregistreze mai mult de 5 taste apăsate odată, că doar nu dai cu capul de tastatură.

Rotița de volum prezentă în partea superior-dreapta este utilă, ușor de nimerit chiar și pe întuneric dar cam zgomotoasă. De asemenea lipsesc butoane media dedicate. Pare o ocazie ratată, deoarece de obicei rotița de volum vine la pachet cu acestea.

Software și iluminat

Softul dedicat al lui GK650K a fost mult mai ușor de descărcat decât în cazul lui SPC Gem. Aici nu a fost nevoie să pun codul de bare al produsului sau cine știe ce alt pas complicat.

Odată descărcat și instalat, acest soft acoperă cam toate setările de care ai avea nevoie pentru Omnis. Fiecare tastă este configurabilă atât ca și acțiune, cât și iluminat. Există modul de iluminat Custom sau putem alege unul din cele 18 efecte globale ale tastaturii.

Singurul lucru neconfigurabil încă, sper, este Sideled-ul, bara iluminată din lateralul tastaturii. Pentru a schimba culoarea ei este necesară combinația de taste FN + F12.

Polling Rate este implicit la 1000Hz și nu văd nici un motiv pentru a-l scădea vreodată. La fel și pentru N Key Rollover activ.

Concluzii

SPC Gear Omnis cu switch-uri tactile Kailh Brown este o tastatură care m-a surprins prin experiența de tastare plăcută, chiar dacă inconsistentă pe alocuri. Tastele, deși dau o senzație puțin bumpy/scratchy sunt mai silențioase ca echivalentul Cherry MX Brown, iar iluminatul este suficient de vioi și destul de puternic ca să fie vizibil ziua.

Se simte lipsa tastelor multimedia dedicate, mai ales că beneficiem de o rotiță de volum, care e cea mai zgomotoasă parte a tastaturii.

Cablul detașabil este o adiție foarte plăcută, alături de ale lui 3 canale de direcționare.

La momentul publicării acestui review, SPC Gear Omnis Kailh Brown este între 330 și 400 lei la Emag.

Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!


Spread the love

Comentezi?!