SPC Gear Gem Mouse – Review

Spread the love

SPC Gem este un mouse ultraușor de la SPC Gear care este un sub-brand al polonezilor de la SilentiumPC. SPC Gear își extinde potrofoliul de periferice dedicate gamingului cu diferite modele care acoperă o plajă destul de mare de prețuri. SPC Gem se plasează prin zona budget/entry level.

Caracteristici

  • Cod produs – SPG147
  • Senzor – Pixart PMW 3325
  • Greutate – 67 grame
  • Culoare – Negru
  • Viteză tracking maximă – 2.54 m/s
  • Switch-uri – Kailh GM 4.0
  • Durată viață Switch-uri – 60 milioane apăsări
  • Număr butoane – 6 (programabile)
  • DPI max – 10000 in aplicatie, 8000 pe cutie
  • Lungime cablu – 1.8m
  • Polling rate – 1000 Hz
  • Iluminare – LED ARGB
  • Material Piciorușe – PTFE

Design/Construcție

Forma lui SPC Gem este clasică, ambidextră, cu butoanele de Next/Back prezente doar pe stânga. Direct din cutie va fi ușor să te obișnuiești cu el, mai ales cu gripul lateral.

Textura laterală a lui SPC Gem este foarte aderentă. Nu vei avea scăpări ale degetului mare sau a degetului inelar/mic (în funcție de gripul folosit) în momente cheie ale jocurilor.

Cele 67 grame sunt obținute de SPC Gem prin folosirea plasticelor ușoare dar și prin partea inferioară găurită în sistem fagure cu triunghiuri. Greutatea redusă nu înseamnă compromis la capitolul rezistență. Materialele din care este compus Gem rezistă și la clasicele abuzuri la care sunt supuși moușii în general.

Trendul de superușor este menținut și în cazul cablului împletit „Paracord” al lui SPC Gem. Mi-a fost foarte greu să îl cântăresc de sine stătător, dar credeți-mă pe cuvânt, este foarte ușor și foarte maleabil. În capăt avem și un elastic-șoricel de prindere pentru stocarea ușoară a mouse-ului.

Ca și elemente definitorii avem doar un logo SPC Gear iluminat RGB în partea central-dorsală a mouse-ului și un LED strip în zona podului palmei.

Performanță

Senzorul Pixart PMW 3325 este unul din senzorii folosiți pe mouși de gaming de buget. Nu este la fel de rapid ca PMW 3310 folosit pe mouși consacrați (100 IPS vs 130 pe 3310), dar sincer este destul de greu să depășești 100 IPS într-un swipe lateral. Totuși, pentru cei care vă știți foarte Fast-Hands căutați un șoarec dotat cu PMW 3310.

Pentru mine sweet-spot-ul este pe la 1200-1600 DPI cam la toți moușii pe care îi testez, deci m-am simțit ca acasă pe setarea 4, care este din fabrică 1500 DPI. Ulterior după instalarea software-ului GEM am trecut pe 1600 DPI.

Greutatea foarte redusă a lui SPC Gem (67 grame) este simțită cel mai bine de jucătorii de FPS-uri la DPI reduși. Cei care au mișcări foarte ample, rapide, vor aprecia acest mouse ultraușor. Grip-ul este menținut bine și de lateralele texturate, indiferent de tehnica preferată. (Claw Grip, Palm Grip etc).

În „noul lansat” Overwatch 2, care nu e deloc Overwatch 1, m-am simțit de parcă aveam acest mouse de luni de zile deja, forma ambidextră fiind foarte ușor de deprins, direct din mers. O grijă avută era dacă structura și greutatea cablului va încurca sau nu, pentru că poate fi Gem superlight dar dacă îl bate cablul nu ai rezolvat nimic. Chiar și cu pliuri formate în fața mousepadului, cablul nu opune rezistență, iar greutatea lui este neglijabilă… bonus points.

Rotița de scroll a lui SPC Gem este cauciucată, pentru un grip foarte necesar gamerului, dar și iluminată pentru acel boost pe care ți-l oferă RGB-ul. Un mic minus este că pașii rotiței nu sunt foarte bine definiți, fiind mai moi decât mi-ar fi plăcut.

Experiența de utilizare a lui Gem a fost în general bună. Nu am transpirat aproape deloc pe el, plasticele mate nu par să se încingă prea rău, dar finisajul preia destul de multe urme, mai ales dacă ai puțină grăsime pe degete. M-am chinuit ceva să îl fac super prezentabil pentru poze.

Tot setup-ul de la SPC Gear. În poză avem SPC Omnis GK650K și SPC Endorphy Cordura Mousepad.

Switch-urile principale sunt Kailh GM 4.0 și au o durată de viață de 60 milioane apăsări. Acestea se simt destul de solide și opun suficientă rezistență încât să prevină apăsările accidentale în luptă.

Piciorușele sunt PTFE și alunecă foarte bine cam pe orice suprafață. Am testat împreuna cu SPC Endorphy Cordura și s-au potrivit de minune. Deplasarea lină este ajutată și de greutatea redusă a lui Gem.

Butoanele de Back și Next sunt plasate la îndemână chiar și pentru mâini mai mari.

Software și iluminat

La capitolul Software SPC Gear pare a fi destul de tânăr și neexperimentat. Descărcarea programelor este destul de dificilă, trebuind să treci prin diferiți pași nu tocmai la îndemână. Nu există un software centralizat, în stilul Synapse de la Razer, ci software dedicat pentru fiecare dispozitiv. Mai mult de atât, pentru anumite dispozitive trebuie să completezi Numărul de Identificare (Serial Number) de pe dispozitiv pentru a avea acces la downloader.

Odată instalat Gem Software (Numele dedicat pentru programul aferent pentru SPC Gem) este ușor de înțeles și folosit. Opțiunile sunt clare și bine definite. Totul este la îndemână, nimic de comentat. DPI pot fi configurați de la minim 200 la maxim 10000, în multipli de 100, iar pașii DPI sunt de la 1 la 6. Ciclarea prin sensitivitățile setate se face cu butonul DPI Cycle de sub rotița de scroll, iar culoarea cu care reacționează mouse-ul indică nivelul la care ești.

O mică problemă avută cu software-ul Gem este faptul că pe cutie, senzorul lui SPC Gem are 8000 DPI maxim, pe site-ul oficial este tot 8000 DPI, dar în software-ul luat cu codul de bare al mouse-ului apare maxim 10000 DPI în configurator. Am testat în paint pe ambii pași de DPI și pare a fi o diferență mică între ele.

De asemenea dacă încerci să schimbi DPI-ul din butonul dedicat DPI Cycle cât timp ai aplicația deschisă, aceasta va crăpa cu o eroare în chineză.

Iluminatul lui SPC Gem este prezent sub forma a 3 zone iluminate LED RGB, anume: Rotița de Scroll, Logo-ul SPC și un Light Bar în partea inferior-dorsală, în dreptul podului palmei. Aceste trei LED-uri sunt sincronizate, deci nu pot fi configurate individual. Efectele alese sunt per total și sunt în număr de 11, fiecare cu setări personalizate.

Concluzii

SPC Gem (varianta SPG147) este un mouse decent pentru gaming-on-a-budget. Senzorul capabil, greutatea redusă, alături de forma ambidextră și cablul ușor și maleabil îl fac un mouse competitiv mai ales pentru jocuri de tip shooter.

Software-ul este nejustificat de greu de descărcat și cam crapă în anumite scenarii, dar funcționează ok și acoperă cam toate nevoile de configurare ale lui Gem pe care le-ai avea. Mi-ar plăcea să dezvolte o soluție universală, nu câte un soft pentru fiecare dispozitiv pe care îl lansează.

Prețul lui SPC Gem la momentul scrierii acestui review este de 170 lei la Emag.

Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!


Spread the love

Comentezi?!