Razer Basilisk este una din cele mai noi intrări în gama de mouși Razer. Chiar dacă este destul de tânăr, Razer a lansat deja modelul al doilea pentru a adăuga cele mai noi feature-uri disponibile pe șoarecii Razer.
Specificații
- True 20,000 DPI Focus+ senzor optic
- Până la 650 inchi pe secundă (IPS) / 50 G acceleration
- Butoane dedicate DPI, care pot fi modificate
- Razer Optical Mouse Switches garantate pentru 70 milioane clickuri
- Grip-uri laterale din cauciuc
- 100% PTFE mouse feet (0.8mm grosime)
- Hybrid Cloud storage și on-board memory (4+1 profile)
- Iluminare Razer Chroma™ RGB
- 11 Butoane customizabile
- Buton Sniper customizabil și care poate fi schimbat/dat jos complet.
- Distanță Lift-Off customizabilă
- Rotiță de scroll cu rezistența la rotire customizabilă
- Razer Synapse 3
- 2.1 m cablu Speedflex
- Dimensiuni: 130.0 mm x 60 mm x 42 mm
- Greutate: 92 g (Fără cablu)
Construcție
Forma lui Razer Basilisk a fost modernizată pentru a arăta mai futurist, fără a sacrifica funcționalitatea mouse-ului. Aceasta este ergonomică pentru dreptaci, foarte similară cu cea a lui Logitech G502, mouse-ul meu preferat.
Razer Basilisk V2 împărtășește din atributele noi cu fratele său Deathadder V2, atribute ca:
- Picioarele albe Skatez din material PTFE aluneca foarte ușor pe orice suprafață, făcând mouse-ul să pară mai light decât este, datorită frecării reduse.
- Cauciucul de pe gripurile laterale este texturat similar cu cel de pe rotița de scroll și asigura un grip sigur, fără alunecări, chiar și cu mâini transpirate.
- Cablul Speedflex – super ușor și maleabil, aproape că nici nu îl simți
- Senzorul Focus+ de care vom discuta puțin mai jos.
Construcția pare solidă, iar materialele par că vor rezista mult mai bine în timp.
Performanță
Butoanele principale ale lui Razer Basilisk V2 sunt acum Switch-uri Optice, garantate la 70 milioane de click-uri cu timp de răspuns de 2 milisecunde.
Le-am forțat cât am putut în Escape from Tarkov, StarCraft II, CoD: Warzone și puțin randomness în League of Legends URF mode, perfect pentru a stresa un șoarec nou. Switchurile se simt bine, răspund imediat și nu comentează când apeși mult mai tare.
Butoanele sunt cotate la timp de răspuns de 2ms, deci sunt extrem de rapide. Acest lucru probabil nu va fi detectat de majoritatea jucătorilor, dar dacă e să vezi undeva asta vei observa într-un shooter, cum ar fi Counter Strike Global Offensive.
Forma lui Basilisk V2, fiind ergonomică pentru dreptaci, mi se pare foarte comodă pentru Palm Grip. Asta nu înseamnă că nu poți juca și Claw Grip destul de ușor, dar mie personal mi se pare mult mai ok primul stil. Pentru gamerii cu mâini mici este mai indicat Basilisk V2 decât Deathadder V2 deoarece este ceva mai îngust în zonele de grip.
Rotița de scroll se simte mai bine, deoarece este texturată similar cu textura cauciucului de pe gripurile laterale, exact ca la Deathadder V2. De asemenea, un feature specific lui Razer Basilisk V2, rotița are rezistența la scroll configurabilă, cu ajutorul unei alte rotițe mai mici de pe fundul mouse-ului. Aceasta poate fi extrem de light, când ai trecut pe minim, sau cu fiecare pas al scroll-ului foarte pronunțat, în cazul în care ai la maxim setat. Pe setarea minimă se apropie de Free-Scroll-ul de la Logitech G502, iar la maxim este chiar greu de învârtit și nu văd pe cineva să îl folosească vreodată pe această setare.
Personal prefer implementarea de pe Logitech G502 a acestui tip de scroll deoarece are butonul care blochează/deblochează rotița fix sub ea, ușor accesibil. Aici rotița e în spate, langa senzor. Practic de fiecare dată când vrei să adjustezi scroll-ul trebuie să întorci mouse-ul și să tragi cu unghia de acea rotiță care este și puțin înăuntru, pentru a nu atinge mousepadul.
Butonul de sniper este acoperit cu un cauciuc, iar în pachetul mouse-ului vine o aripioară care poate fi pusă în schimb. Aceasta pică puțin sub butonul de next, fiind amplasată foarte comod pentru degetul mare. Sunt curios dacă pe viitor vor produce și alte forme ale aripioarei/butonului de sniper, ar fi interesant.
Senzorul Optic Focus+ este cel mai nou senzor implementat în gama de mouși Razer. Acesta are 20000 DPI (Da, douăzeci de mii) și prezintă 3 feature-uri noi software:
- Smart Tracking – Senzorul se auto-calibrează la fiecare schimbare a suprafeței pe care îl folosești. Desigur, poți să calibrezi și manual și să memorezi diferite profile/mousepad-uri folosite deja în intermediul Razer Synapse 3
- Asymetric Cut-Off – Poți seta o distanță universală de Cut-Off/Lift-Off. (Distanța de Lift-Off este înălțimea la care trebuie să ridici mouse-ul pentru ca acesta să piardă tracking-ul.)
- Motion Sync – Sistem de sincronizare a semnalelor trimise de senzor cu PC-ul tău.
Razer Focus+ a funcționat foarte bine în absolut orice joc am încercat, iar în perioada asta de izolare gradul de utilizare al mouse-ului de acasă a fost mult mai ridicat decât înainte. Nu am observat nici un fel de comportament suspect. De fapt recent devine foarte greu să diferențiezi senzorii deoarece majoritatea producătorilor de periferice de gaming folosesc deja senzori extrem de performanți produși de PixArt cu diferite modificări.
Software
Am tot vorbit despre Razer Synapse în trecut, este un software destul de complex care îți permite să configurezi cam tot ce poți în ecosistemul Razer. De asemenea poți crea profile în funcție de jocul în care intri, atât din punct de vedere al butoanelor cât și a iluminării, poți regla distanța de lift-off a senzorului Focus+ sau poți stoca în memoria internă până la 5 profile astfel încât să poți folosi acest mouse și pe laptop și pe orice alt device.
Prin Synapse poți configura un buton al mouse-ului cu funcția de Hypershift pentru a activa extra funcții fiecărui buton. Pentru a folosi o funcție Hypershift asignată unui buton trebuie mai întâi să ții apăsat butonul Hypershift urmat de al doilea. Eu am încercat cu butonul de sniper și mi-am prins degetele în el inițial, pentru că nu sunt cele mai ușoare combinații, dar cu suficient exercițiu am început să stăpânesc Copy și Paste pe clickurile principale și lansarea Escape From Tarkov de pe scroll click 🙂
Zonele cu LED RGB sunt, ca la orice alt mouse Razer, rotița de scroll și logo-ul Razer. Acestea pot fi configurate și sincronizate prin Razer Synapse cu celelalte componente din dotare, fie ele Razer, Philips Hue sau Nanoleaf, pentru a satisface și cele mai exigente nevoi de RGB din viața gamerilor 🙂
Concluzie
O combinație de formă ergonomică foarte comodă cu tot ce ai putea să vrei de la un mouse wired fac din Razer Basilisk V2 un mouse excelent. Piciorușele Skatez alunecă foarte bine pe orice suprafață, senzorul Focus+ este cel mai bun din line-up-ul Razer iar implementarea rotiței de scroll e chiar interesantă.
Prețul este puțin ridicat pentru un mouse pe fir, la 380 lei la eMAG, dar este un mouse Razer.