De când am testat Viper 8K am așteptat momentul în care să pun degetele și pe o tastatură cu HyperPolling. Ei bine, așteptarea a luat sfârșit, vă prezint Razer Huntsman v2 TKL (Tenkeyless).
Specificații
- Format – TKL (Tenkeyless)
- Placă superioară Aluminiu
- Stocare on-board – Hybrid <5 profile memorabile
- Palm Rest cu memory foam
- Iluminat Razer Chroma customizabil per tastă
- Cablu – Detașabil USB-C – USB-A, 1.8m lungime
- Keycaps – Doubleshot PBT
- Taste full programable
- Switch – Razer Optical Purple
- Tip Switch – Clicky
- Forță actuare – 45g
- Punct de actuare – 1.5mm
- Punct de Bottom out – 3.6mm
- Durată de viață – 100 milioane apăsări
- Stabilizator inclus
- Razer HyperPolling (Polling rate 8000Hz)
- N-Key Rollover
- Anti-Ghosting
Design/Construcție
Aspectul general al lui Razer Huntsman v2 TKL este unul simplu, minimalist. Nu ai nimic care să țipe Razer la tine pe partea frontală, cum ar fi un logo iluminat, prezent în multe alte modele. Singurul branding Razer este prezent deasupra săgeților.
Razer Huntsman v2 TKL pare a fi o evoluție a modelului Tournament Edition din prima serie Huntsman.
Placa superioară este din Aluminiu, pentru a contribui la rezistența și rigiditatea tastaturii. Plus că conferă un aspect premium. Finisajul este mat, dar atrage puține amprente. Colțurile ei sunt rotunjite pentru prevenirea accidentelor.
Spatele lui Huntsman v2 TKL este plin de motto-ul Razer, scris de sute de ori, pe diagonală.
Piciorușele de pe spate sunt, după cum ne-am obișnuit de la tastaturile Razer din ultima vreme, cu poziție dublă, respectiv 6 si 9 grade. Pentru a nu aluneca de pe birou, atât tastatura, cât și Wrist Rest-ul inclus în pachet au piciorușe de cauciuc antiaderente.
Tastele (Keycaps) lui Huntsman sunt DoubleShot PBT, solide și cu finisaj grunjos, pentru a preveni alunecarea. Fiind DoubleShot înseamnă că vor rezista bine în timp și abuzuri. De asemenea au profil Cherry, deci pot fi înlocuite cu aproape majoritatea tastelor disponibile pe piață în caz că nu îți place finisajul.
Cablul lui Huntsman v2 TKL este de 1.8m lungime, împletit, detașabil. Acesta se conectează în colțul stâng al tastaturii. Mă bucur enorm că din ce în ce mai multe tastaturi testate în ultima vreme au cablul detașabil. Este un feature care trebuia de mult implementat pe absolut toate tastaturile.
Conectorul lui Huntsman v2 TKL este îngropat, dar suficient de larg astfel încât poți folosi aproape orice cablu USB Type-C disponibil.
Wrist Restul este destul de comod, compus din Memory Foam acoperit cu piele sintetică și logo-ul Razer poziționat central. Nu este magnetic.
Huntsman v2 Tenkeyless cântărește 700 grame fără wrist rest, 860 cu acesta.
Performanță
Varianta de Huntsman v2 testată este echipată cu switch-uri Razer Optical Purple, ceea ce înseamnă că sunt clicky. Nu sunt în topul meu de switch-uri pentru că mi se par cele mai zgomotoase, de departe, dar aceasta este o chestiune de gusturi. Cunosc destule persoane care apreciază un switch clicky bun.
Ca și caracteristici principale enumerăm:
- tip Switch – Clicky, cum am mai zis
- Punct de actuare/click – 1.2mm
- Punct de bottom out – 3.6mm
- Stabilizator pe fiecare tastă
- Forță de actuare – 45g
Toate acestea contribuie la o experiență de tastare rapidă. Punctul de actuare este mai sus decât la majoritatea switch-urilor competiției, este comparabil cu switch-uri speed sau low profile, ceea ce înseamnă că acțiunea ta se va înregistra marginal mai devreme ca majoritatea dușmanilor.
Părerea mea este că switch-urile liniare sunt mai bune pentru gaming. Dacă vrei predominant hardcore gaming as recomanda varianta Hunstman v2 TKL cu switch-urile optice roșii. Pentru tastare generală, cum scriu eu predominant pe blog, dacă te poți obișnui să faci light/touch typing (apăsarea puțin mai ușoară, doar până la actuare, moment în care te ajută chiar mult partea clicky a tastelor) atunci îți crești puțin WPM-ul (Words per Minute).
HyperPollingul de 8000 Hz este setarea pe care o vrei activă în absolut toate jocurile. Faptul că poți crește raportarea la 8000 pe secundă, față de standardul 1000 îți poate oferi un avantaj asupra concurenței. Un astfel de avantaj l-am văzut și în trecut, la Viper 8K, un mouse foarte rapid.
Huntsman v2 TKL are și un strat interior de spumă, pentru a atenua ecoul generat în tastare. Acest lucru este foarte greu de distins pentru varianta testată, deoarece majoritatea sunetului generat de switch-urile Razer Clicky Optical este datorat, după cum intuiți, click-ului. Stratul de spumă face treabă mult mai bună în cazul variantei cu switch Linear Optical.
Ce sacrifici cumpărând varianta TKL a lui Huntsman v2 este numpadul și blocul de taste multimedia de deasupra acestuia, în cazul variantei Full sau Analog. Rotița de volum prezentă pe cei 2 frați mai mari a lui v2 TKL este una din cele mai bune implementări de rotițe de volum din tastaturile testate și este singurul regret pe care l-aș avea în alegerea variantei TKL. De asemenea, nemaiavând blocul de LED-uri num/caps/scroll lock, compromisul este albirea tastelor când este activ Caps/Scroll Lock.
Ce câștigi este, evident, spațiu pe birou, pentru unii o poziție mai compactă/comodă de gaming (Nemaifiind nevoie să ții tastatura la 45 grade dacă te incomoda lungimea unei tastaturi full size) sau un grad puțin mai ridicat de portabilitate.
Software și iluminat
Ca toate device-urile Razer, Huntsman v2 TKL se poate controla sau personaliza prin intermediul Razer Synapse. De acolo putem modifica setări esențiale, precum activarea HyperPollingului, a Gaming Mode sau Keyswitch Optimization.
Keyswitch Optimization controlează Delay-ul de Debounce, care pentru Typing este puțin mai mare pentru a preveni înregistrări multiple ale aceleiași taste, iar pe Gaming este minim.
Ca de obicei, prin tabul de Studio poți controla iluminatul per tastă sau seta efecte globale, sincronizabile cu toate celelalte dispozitive Razer sau compatibile cu ecosistemul Chroma.
Iluminatul este normal, rapid, dar nu foarte puternic cum suntem obișnuiți de toate celelalte periferice Razer pe fir. Asta nu îl face mai puțin plăcut, ci doar diferit.
Concluzii
Razer Huntsman v2 TKL este o adiție foarte plăcută la seria Huntsman și, în continuare, una din cele mai rapide tastaturi de pe piață în materie de latență.
Aceasta este dedicată gamerilor care vor maxim de performanță de la tastatura lor, cu un spațiu ocupat pe birou cât mai mic. Dacă nu folosești numpadul nu ai nici un dezavantaj, dar totuși pierzi rotița de volum și tastele multimedia prezente pe frații Huntsman mai mari. Varianta testată, clicky, este puțin mai zgomotoasă decât varianta liniară dar acest aspect ține foarte mult de gusturi. Ambele sunt super rapide datorită switch-urilor optice care au minim de delay și HyperPolling-ului de 8000 Hz.
Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!
Razer Huntsman v2 TKL varianta Linear are prețul de aproximativ 850 lei la PC Garage la momentul publicării acestui review.