Razer Viper 8K – Review

Spread the love

Razer Viper 8K este cel mai rapid mouse din punct de vedere al update-urilor pe secundă dar utilizatorul normal oare simte acest lucru?

Specificații

  • Forma – Ambidextra
  • Butoane programabile – 7 + 1
  • Sensitivitate maximă – 20000 DPI
  • Viteză maximă – 650 IPS
  • Accenerație maximă – 50 G
  • Iluminat RGB – Doar sigla Razer
  • Conexiune – Cablu Speedflex
  • Switch-uri butoane principale – Generația 2 Razer Optical Mouse Switch
  • Durată de viață a butoanelor – 70 milioane apăsări
  • Profile stocabile on-board – 5
  • Picioare – 100% PTFE
  • Greutate – 71 Grame fără cablu
  • Dimensiuni
    • Lungime – 126.7 mm
    • Lățime – 57.6 mm
    • Înălțime – 37.8 mm

Construcție/Design

Razer Viper 8K(Hz) este varianta super-rapidă a familiei de mouși Viper. Aceștia au forma simetrică, ambidextră, ușor de folosit cu ambele mâini.

Tocmai pentru a facilita utilizarea cu oricare mână, butoanele laterale sunt și ele simetrice și pot fi reconfigurate ușor pentru stângaci chiar din meniul principal al mouse-ului în Razer Synapse.

Materialele folosite sunt aceleași ca la restul moușilor din line-up-ul Razer 2020-2021. Avem parte de un plastic dur, texturat, la carcasă, cu lateralele din cauciuc pentru extra aderență. Patternul de pe acest cauciuc cred că va fi magnet pentru piele moartă/praf și va necesita curățare constantă, dar funcționează pentru un grip bun.

Picioarele PTFE întâlnite și la Basilisk v2 și la Deathadder v2 funcționează foarte bine, nimic surprinzător până acum.

Cablul Speedflex este la fel de maleabil ca la celelalte modele testate, chiar și în condiții dificile, cum ar fi alte periferice pe birou aruncate în drum. (Doar am conectați 3 mouși și 2 tastaturi simultan, pentru comparații) Singura mea curiozitate este cum este acest cablu după un an sau 2 de folosință. În trecut am descoperit tendința de întărire a cablurilor textile, dar încă nu există acest tip de cablu de suficient timp pentru a vedea efectele.

Greutatea lui Razer Viper 8K este de 71 grame fără cablu. La astfel de valori deja intrăm în categoria de mouși superlight. Obișnuit cu șoareci mai grei, inițial aveam senzația că e mult prea ușor și aveam tendința să tremur mouse-ul din cauza overgrip-ului. După câteva zile de folosință această problemă a dispărut complet. De notat faptul că, pentru cei care preferă șoarecii mai grei, Viper 8K nu are greutate ajustabilă.

În cutia lui Viper 8K mai găsim și o husă textilă pentru transport și depozitarea lui departe de praf.

Performanță

Senzorul Focus+ este cel mai nou senzor din lineup-ul Razer. Este capabil de maxim 20000 DPI, chiar dacă, șansele sunt că nu vei folosi această valoare prea curând. Am mai folosit acest senzor în trecut și pot spune că nu am avut nici un fel de problemă cu precizia lui. Această precizie ar trebui, în teorie, să fie îmbunătățită de acest 8000Hz Polling Rate.

Ce este acest Polling Rate ?

Avantajul principal al acestui mouse față de majoritatea moușilor de gaming de pe piață este un Polling Rate de 8000 Hz, față de standardul de 1000 Hz. Unele modelele mai scumpe pot chiar schimba între 125, 250, 500 (Preferat de unii gameri) și 1000 Hz.

Pe scurt: Atunci când se apasă un buton pe mouse sau se face o mișcare a acestuia, informația este stocată în mouse pentru a fi trimisă către PC. Microcontrollerul USB-ului este cel care transmite această informație mai departe, iar numărul de transmisii/secundă este acest Polling Rate.

Prescurtarea de 8K vine de la 8000Hz Polling Rate, adică acest Viper este capabil, mulțumită microcontroller USB, să trimită opt mii de actualizări pe secundă, sau o actualizare la fiecare 0.125 microsecunde, rezultând, în teorie, o mișcare mult mai fluidă dar și mai rapidă, minimizând input lag-ul datorat timpului așteptat până la următoarea transmisie.

Switch-urile de pe butoanele principale sunt Razer Optical Switch, generația a doua. Față de prima generație pot spune că se simt puțin mai solide, parcă au feedback mai pronunțat și click-ul mai …. clicky, ceea ce îmi place la un mouse foarte mult, senzația de apăsare să fie rewarding.

Rotița de scroll este simplă, silențioasă, texturată similar cu lateralul mouse-ului, apăsându-se normal, fără click-uri laterale. Aceasta nu este iluminată. Funcționează foarte bine și nu alunecă deloc. Pașii scroll-ului sunt ficși și bine definiți.

Ca și la ceilalți mouși care folosesc senzorul Focus+ avem parte de Smart Tracking, cu Tracking Distance ajustabil între 1mm și 3mm, în funcție de preferințe sau cu Asymmetric Cut-Off

  • Smart Tracking – Senzorul se auto-calibrează la fiecare schimbare a suprafeței pe care îl folosești. Desigur, poți să calibrezi și manual și să memorezi diferite profile/mousepad-uri folosite deja în intermediul Razer Synapse 3, sau poți alege din lista de mousepads Razer gata memorate în Synapse.
  • Asymetric Cut-Off – Poți seta o distanță universală de Cut-Off/Lift-Off (Distanța de Lift-Off este înălțimea la care trebuie să ridici mouse-ul pentru ca acesta să piardă tracking-ul.) și Landing (Distanța la care ar trebui să reia tracking-ul)

Experiența de utilizare a fost una foarte plăcută, după o perioada de ajustare la greutatea foarte redusă a lui Viper 8K. În jocuri pot spune că am avut impresia că trackingul este mai smooth, dar, sincer, poate fi și efectul placebo deoarece știam că asta ar trebui să se întâmple. Realist vorbind, șansele ca eu, un utilizator obișnuit să detectez astfel de diferențe de micro-milisecunde în updatarea pozițională față de un mouse normal de gaming sunt destul de mici și trebuie menționat asta.

Viper 8K poate fi ținut comod în Fingertip Grip dar și în Claw, singurul puțin mai incomod pentru cei cu mâini mari fiind Palm Gripul.

Foarte important este faptul că toată această performanță extra trebuie folosită în tandem cu un sistem rapid, capabil să facă ceva cu toate aceste actualizări extra dar și cu un monitor de minim 144Hz și latență redusă.

Singura sursă de lumină la Viper 8K este sigla care este iluminată cu LED RGB Chroma, bineînțeles sincronizabilă cu restul familiei de produse Razer, Hue sau Nanoleaf.

Alături de Huntsman v2 Analog pentru a sincroniza efectele de lumină

Concluzii

Razer Viper 8K(Hz) este cel mai rapid mouse de pe piață din punctul de vedere al frecvenței de actualizări poziționale. Adaugă la asta greutatea de 71 de grame, senzorul Focus+ și o formă ambidextră dovedită a fi performantă și ai rețeta unui mouse de succes care poate va deschide ușa pentru adoptarea unui nou standard de Polling Rate.

La momentul publicării acestui review, Razer Viper 8K este 383 lei la eMAG

Cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea.


Spread the love

Comentezi?!