Razer BlackWidow v3 Mini Hyperspeed – Review

Spread the love

Cea mai nouă adiție din lineup-ul de tastaturi Blackwidow de la Razer, v3 Mini Hyperspeed, este aici și este gata de acțiune. Sunt mare fan al perifericelor Wireless așa că am folosit-o cu plăcere.

Specificații:

  • Switch
    • Razer Green Mechanical
    • Tip Switch – Clicky
    • Punct de actuare – 1.9mm
    • Punct de bottom-out – 4mm
    • Actuation vs Reset point – 0.4mm
    • Forță necesară înregistrării – 50G
    • Durată viață switch-uri – 80 milioane apăsări
  • Formă tastatură(Form Factor) – 65%
  • Iluminat – Razer Chroma RGB
  • Wrist Wrest – NU
  • Memorie Onboard – 5 profile stocabile memorie Hybrid On-Board + Cloud
  • Media Keys – NU
  • USB Passthrough – NU
  • 1000 Hz Ultrapolling
  • Top Plate Aluminiu
  • N-Key Rollover
  • Taste programabile în totalitate
  • Conectivitate
    • 2.4 Ghz prin Razer Hyperspeed Wireless cu adaptorul din pachet
    • Bluetooth
    • Prin cablul inclus – USB
  • Keycaps – Doubleshot ABS

Construcție/Design

Construcția lui Razer Blackwidow v3 Mini Hyperspeed este una foarte solidă, cu placa superioară din Aluminiu, iar partea inferioară este un plastic dur, pe care este scris oblic, în pattern infinint, motto-ul Razer „For Gamers, By Gamers”

În partea inferioară, sub Space Bar avem logo-ul Razer Iluminat Chroma RGB, cum ne-am obișnuit de la modele similare. Diferența la Blackwidow v3 Mini este faptul că acesta este în spatele unui element de plastic transparent care se subțiază și se prelungește în buza inferioară a tastaturii oferind un aspect interesant.

Forma de 65% este una din caracteristicile principale și unul din cele mai importante lucruri de avut în vedere înaintea cumpărării. Am descris pe larg principalele forme (Form Factors) ale tastaturilor mecanice în acest articol, dar pe scurt, o formă de 65% înseamnă că nu va avea Function Keys și nici Numpad, taste dedicate Multimedia sau Macro Keys. Acestea funcții sunt disponibile prin combinații ale tastei FN cu diferite alte taste din cele rămase. Când apeși FN toate combinațiile posibile se aprind în alb, pentru a face ușoară recunoașterea acestora. De asemenea, acestea sunt înscrise și pe partea inferioară a fiecărei taste, dacă aceasta are combinație posibilă cu FN.

Switchurile Razer Green nu sunt preferatele mele, deoarece sunt Clicky. Aceasta înseamnă că la momentul înregistrării apăsării tastei (la 1.9mm de la poziția normală a tastei) vei simți un bump și vei auzi un click. Tastele mecanice Clicky sunt de obicei cele mai zgomotoase, un aspect de care trebuie ținut cont dacă există posibilitatea să deranjezi persoanele din jur cu tastatul intens.

Alegerea switch-ului ține enorm de gusturi, iar fiecare gamer poate prefera un alt tip de switch, nu judecăm. Personal, prefer varianta cu Razer Orange, care sunt Tactile.

Tastele ABS Doubleshot sunt probabil cele mai rezistente finisaje disponibile pe piață, Acestea nu se vor zgâria, topi, șterge sau vor deveni transparente prea curând, chiar și în condiții de uzură extremă. Chiar dacă reușești totuși să distrugi finisajul tastelor, mai nou Razer are disponibile seturi de taste vândute separat. Cu această ocazie îți faci upgrade la setul Phantom care arată chiar bine și va face accentua iluminatul tastaturii.

O idee foarte bună mi s-a părut faptul că atunci când nu folosești dongle-ul USB pentru conectarea wireless prin HyperSpeed ai un locaș al lui în spatele tastaturii, pentru a nu-l pierde.

Greutatea tastaturii, fără cablu și adaptor, este de aproximativ 720 grame.

Piciorușele sunt, după cum deja ne-am obișnuit la toate modelele Razer noi, în mai multe configurații. Putem seta normal, la 4 grade, intermediar – 6 grade sau unghiul maxim de 9 grade desfăcând cel mai mare picioruș. Gradul acesta de configurabilitate a poziției tastaturii deja mi se pare normal pentru modelele premium.

Performanță

Forma de 65% a lui Blackwidow v3 Mini va necesita o perioadă de acomodare, deoarece mâinile vor avea tendința să se poziționeze relativ la marginile tastaturii, ca la o tastatură comună, unde blocul de taste se termină ori cu săgețile (în cazul celor TKL), ori cu numpadul (în cazul tastaturilor Full). Problema e că modelul acesta se termină în dreapta cu tasta Enter plus încă un singur rând de taste care e echivalent blocului PGUP/DOWN, iar mâna mea dreaptă se poziționa întotdeauna spre marginea tastaturii din reflexul creat de la Huntsman Mini, ceea ce a creat o tonă de apăsări greșite. Toate aceste probleme dispar după o perioadă de utilizare a tastaturii, în cazul meu, de câteva zile.

Modul de conectare este setat prin intermediul switch-ului din partea superioară a tastaturii. Acesta poate fi OFF, Bluetooth, sau 2.4 Ghz Hyperspeed conectat la dongle-ul USB inclus. Când folosim tastatura pe fir trebuie pus pe pasul OFF. Conectarea prin cablu se face cu cablul USB-C – USB – A de 2m inclus în pachet. Acesta este împletit, foarte rezistent și cu un șoricel de prindere elastic pentru a fi împăturit ușor. Pisica s-a distrat teribil cu acesta.

Timpul de răspuns al tastaturii este de 1ms, chiar și pe modul Wireless pe 2.4Ghz, denumit Hyperspeed. Nu vei simți nici un fel de diferență în înregistrarea comenzilor când aceasta este legată prin cablu sau pe 2.4Ghz. La capitolul Bluetooth vei atinge mai greu această viteză deoarece ești limitat de mai mulți factori, cum ar fi versiunea de BT a device-ului la care ești conectat, distanța, puterea semnalului, etc.

Am observat o mică problemă la tasta Y. Consistența este aceiași, dar nivelul de zgomot produs de Click-ul tastei este mult mai jos. Inițial am crezut că au scăpat un switch Razer Orange printre Greens, dar la desfacere am constatat că toate sunt verzi. Posibil să fi nimerit un switch problematic, fiind dispozitiv dat la review, trecut prin multe mâini, nu știu.

Bateria a ținut în medie aproximativ o săptămână cu toate luminile pornite, deoarece am considerat un scenariu realist de utilizare normală, unde nu facem economie la iluminat. Razer spune cam 200 ore de viață înainte să ai nevoie să o încarci, nu am putut contoriza orele prea bine deoarece a stat și pe stand-by mult, e foarte greu de urmărit și folosit încontinuu 200 ore ca să pot spune definitiv că atât ține bateria. Eu am folosit-o in jur de o săptămână, poate chiar mai mult de fiecare dată înainte să o leg la cablu.

Pentru prelungirea vieții bateriei, poți seta ca iluminatul să se stingă la X minute de AFK sau când ecranul este închis.

În momentul în care bateria este pe low, LED-ul din lateral va lumina intermitent roșu și vei primi o notificare (Pe PC, nu am testat la tabletă sau PS5) în dreapta jos care îți va spune că trebuie conectată la cablu.

Încărcarea se face foarte ușor, doar conectezi cablul inclus în pachet și îți vezi de treabă în continuare. Dacă Blackwidow v3 Mini era conectată prin Bluetooth nu trebuie să schimbi nimic, dacă era prin adaptorul USB 2.4 Ghz atunci ori îl scoți din USB și înlocuiești cu cablul tastaturii, ori conectezi în alt USB, în caz că ai liber, și schimbi modul pe OFF. Tastatura va funcționa pe cablu în continuare, fără a pierde prea mult timp.

Blackwidow v3 Mini este remapabilă în totalitate. Acest lucru înseamnă că poți schimba ce face absolut fiecare tastă cu ajutorul Razer Synapse, dar și a sistemului default de înregistrare a macro-urilor cu FN + Macro Keys și FN + Y și U.

Iluminatul este full Razer Chroma RGB, configurabil pe fiecare tastă în parte, inclusiv logo-ul din partea inferioară a tastaturii. Acesta este subliniat de faptul că carcasa switch-urilor este transparentă pentru a oferi și un light bleed în jurul tastaturii. Software-ul necesar este ca întotdeauna Razer Synapse 3

Concluzii

Razer Blackwidow v3 Mini Hyperspeed este o tastatură Wireless foarte rapidă și versatilă, datorită multitudinii de moduri prin care o poți conecta la aproape orice device. Forma de 65% poate fi mai greu de digerat pentru unii, dar e ideală pentru persoanele cu birou restrâns sau care vor o tastatură mică și portabilă, fără a compromite la viteză de reacție.

Ciudat că am dat de o tastă care nu ar fi trebuit să treacă de Quality Control, dar e bun returul în aceste cazuri.

Pro

  • Compactă, rapidă.
  • Ușor de conectat prin 3 moduri diferite
  • Latență redusă
  • Iluminatul bun, ca de obicei

Contra

  • Destul de înaltă, ar fi mers un palm rest
  • Eu am avut un switch mai slăbuț, sper că nu este o chestie răspândită

Prețul lui Razer Blackwidow v3 Mini Hyperspeed este de aproximativ 900 lei la Emag

Cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea.


Spread the love

Comentezi?!