Xiaomi Robot Vacuum S10 Review

Spread the love

Fiind pasionat de orice dispozitiv care îmi poate face viața mai ușoară am fost printre primii care au apelat la serviciile unui aspirator robot pentru casă. Astfel, cu orice ocazie preiau spre review un Gigel (Numele pe care îl dau roboților). Cel mai nou Gigel care a încercat să treacă pragul spre baie este Xiaomi Robot Vacuum S10.

Specificații

CuloareAlb
Lăţime350 mm
CuloareAlb
ProcesorMJA1
Putere nominală45 W
Tip produsAspirator
Tensiune nominală14,8 V
Puterea de aspirație4000Pa
Capacitatea bateriei3200 mAh
Conținut cutieManual de instrucțiuni
Perie laterală
Perie de curatat
Perie principală
Capacul periei principale
Adaptor de alimentare
Baza de încărcare
Tampon
Cadru de mătură
Rezervor de apă și recipient pentru praf 2 în 1
Xiaom Robot Vacuum S10
Înălţime94,5 mm
FuncțiiControl de la distanță prin intermediul aplicației Mi Home
Giroscop
Grosime350 mm
Informații suplimentareMișcarea ZigZag
Sincronizare în timp real a datelor cu aplicația Mi Home
Funcții de aspiratorSenzor de cădere
Senzor de coliziune
Senzor LDS – scanare cu laser a camerei
Senzor radar
Vitezometru

Design/Construcție

Aspectul și forma lui Xiaomi Robot Vacuum S10 este una foarte comună aspiratoarelor robot. Forma este circulară, cu senzorii frontali clasici, modul de LDS deasupra, posibilitatea conectării mopului în partea dorsală. Evacuarea de aer se face prin spate, unde avem și conectorii pentru încărcare.

În partea frontală avem cele 2 butoane, Home și On/OFF. Diferite apăsări ale acestora au anumite funcții, unele fiind prezentate și sub capac, resetarea WI-FI-ului fiind cea mai importantă parte în legarea la ecosistemul Mi-Home al casei tale.

Senzorul frontal este radar, care, alături de LDS-ul amplasat deasupra contribuie la maparea camerelor și a obstacolelor întâlnite în drum. În cazul în care se lovește de un obiect/mobilă intervine senzorul de coliziune, care este tot semicercul mobil frontal cu care ne-am obișnuit deja la mai toate aspiratoarele robot. Testat pe piciorul meu pot confirma că nu intră niciodată ca berbecul cu forță.

Odată ridicat capacul superior putem accesa recipientul 2 în 1 de praf + apă și mini-peria de curățare.

Recipientul de praf este considerabil mai mic, pentru a face loc și locașului în care torni apa. La generațiile trecute de aspiratoare Xiaomi, apa era stocată în sistemul de mop adiacent. Nu pot să zic că sunt cel mai mare fan al acestei schimbări deoarece s-a micșorat capacitatea acestuia și nici nu se mai desface complet, pentru o curățare mai ușoară. Mai jos poză alături de un controller PS5 pentru a observa dimensiunile.

Singurul mod de accesare/curățare a recipientului de praf este prin scoaterea filtrului de praf.

Dacă întoarcem pe S10 pe spate, ca pe o broască țestoasă, vedem peria principală, roțile principale, peria rotativă, care poate fi scoasă pentru curățare/înlocuire, peria frontală care asigură direcția aparatului, zona de legare a mopului și diferiții senzori de cădere (Cliff) sau proximiate.

Odată desfăcut totul, „burta” lui S10 arată așa:

Peria principală poate fi desfăcută pentru curățare.

Atașamentul mop poate și desfăcut și el pentru a spăla peria care inevitabil se va murdări. Aceasta se prinde ușor cu arici.

Dock-ul Home este și mai mic ca înainte, cu contactele de încărcare mutate.

Performanță

Conectarea inițială a lui Robot Vacuum S10 la ecosistemul tău Xiaomi se face foarte ușor prin intermediul aplicației Mi Home. Pașii de urmat sunt simpli, cel mai complicat fiind să ții apăsate butoanele timp de minim 7 secunde simultan. Astfel va intra în modul configurare rețea și îi poți seta detaliile rețelei Wi-Fi personală cu ajutorul telefonului. După vei continua cu pașii afișați pe telefon, cum ar fi numirea aspiratorului, eu i-am spus Gigeltrei, amplasarea lui într-o cameră și diferite alte setări inițiale ale lui după.

De menționat

Înainte să folosești un robot aspirator inteligent va trebui să pregătești zonele care vor fi aspirate. Cel mai mare inamic al acestor dispozitive este cablul de încărcare. Orice cablu uitat la nivelul solului va fi agățat, aspirat, încovrigat în jurul periei și vei primi notificare că a blocat aspiratorul. De asemenea, dacă ai copii sau animale de companie trebuie strânse jucăriile mici/medii care pot încurca. Acestea trebuie să devină obiceiuri deoarece poți crea situații foarte dificile atât pentru tine cât și pentru aspiratorul tău.

Nu vreți să ajungeți ca mine cu notificare pe telefon că s-a roțile aspiratorului sunt in aer și să îl găsiți în dormitor cu 30cm de perdea înghițită în sistemul de perii atât de puternic încât a reușit să ridice aspiratorul parțial de pe pământ. Așasar atenție la detalii.

Înapoi la performanță

IMPORTANT. Scoateți toate protecțiile de pe aspirator înainte să îl folosiți. Acesta vine cu diferite piedici și protecții pe senzori ca să nu fie stricat în transport. Aici includem și foliile de plastic. Am avut modele de aspirator care nu identificau zona de încărcare Home pentru că nu comunicau senzorii corect datorită foliilor de plastic de pe aspirator și de pe Home. De asemenea, amplasarea dock-ului de încărcare este importantă. Trebuie să aveți puțin spațiu în jurul lui pentru a fi ușor de găsit.

Prima tură de aspirare pe care o vei da cu Robot Vacuum S10 va fi de mapare a marginilor. Acesta se va plimba prin toată casa disponibilă și va mapa cu ajutorul senzorilor de proximitate și a sistemului LDS toate camerele cât mai fidel. Odată avute marginile va porni în aspirarea cu zig-zag totală a suprafeței accesibile. Spun accesibilă pentru că se va lovi de obstacole precum picioare de masă, pisica, diferite lucruri uitate prin casă, știți voi.

Sistemul de aspirare tip zig-zag este foarte eficient. Acest lucru este ajutat și se senzorul LDS care menține direcțiile și liniile perfecte. Odată ce ajunge la un obstacol va face totul posibil să îl ocolească și să aspire pe cât posibil în jurul acestuia și revine la patternul de zig-zag.

S10 nu se va pierde prin casă, odată ajuns într-un punct știe să se întoarcă ușor la traseu sau la Home, oricât de mult îl va încurca pisica.

Puterea de aspirare a fost crescută de la aspiratoarele trecute Xiaomi. Avem în prezent până la 4000Pa (în modul Turbo), de la aproximativ 2600-3000 în trecut, ceea ce este chiar suficient și pentru cele mai încăpățânate covoare. Murdăria din adâncime are și mai puține șanse dacă menții peria principală în stare ok.

Dat fiind rezervorul de praf de capacitate mai mică sunt șanse, dacă ai mult praf și păr prin casă să fie nevoie să îl golești după 2 camere aspirate. Locuind lângă câteva șantiere eu prefer să dau 2 ture de apartament cu S10, golind rezervorul după fiecare.

Puterea de aspirare poate fi setată ușor prin aplicația Mi Home. Eu am ținut non-stop pe Turbo.

Funcția de mop a lui Xiaomi Robot Vacuum S10 este ușor de folosit. Cârpa-mop se prinde cu arici și peste buza laterală a atașamentului, iar restul face aplicația Mi-Home. Poți controla umiditatea (apă eliberată de S10) tot prin Mi Home.

Tot prin intermediul acesteia poți seta zone care sunt mop-uibile și zone unde să treacă doar în modul aspirator. De asemenea poți seta pereți falși și separa camerele în sub-camere după bunul plac.

Mi Home îți permite să configurezi comportamentul lui S10 pentru fiecare cameră. Poate vrei să aspire silențios în dormitor sau să dea cu mopul numai în bucătărie și baie. Totul este foarte ușor de setat.

În caz că ai mai multe etaje sau trepte, senzorii Cliff amplasați dedesubt vor împiedica căderea lui S10 pe scări sau diferite alte accidente.

Xiaomi Robot Vacuum S10 poate urca diferite obstacole, cum ar fi praguri până la 1.5cm grosime, poate și peste în anumite circumstanțe. Astfel m-am trezit cu el trecând pragul către baie cu ușurință. De menționat că trecerea a fost mai dificilă cu atașamentul de mop instalat. Se poate vedea în pozele de mai jos diferența la care pot coborî roțile. Nu am întâlnit covoare care să îl încurce, poate doar dacă aveți covoare cu fire foarte lungi, modelele blănoase, să încurce peria principală puțin, dacă firele ajung să se încolăcească.

O problemă care a dat knockout tuturor Gigeilor testați până acum, inclusiv celui personal, este faptul că deși aparatele își estimează înălțimea diferitelor obstacole întâlnite și detectează când se pot bloca în ele, nu calculează ce se întâmplă când nu sunt perfect orizontali. Ce vreau să spun este dacă aspiratorul, în acest caz S10, este cu o roată pe baza sisalului pisicii de 1cm înălțime nu va mai intra sub canapea și se va bloca încercând. Aici soluția ține de pregătirea atentă a zonelor care urmează a fi aspirate.

Încărcarea nu se mai face prin contacte amplasate dedesubt-ul aspiratorului robot. Acestea au fost mutate în partea dorsală, pentru a face contact orizontal cu 2 benzi conductive amplasate pe dock. Nu mă omor după această decizie. estetic mi se pare mai urât, dar înțeleg de ce ai vrea contactele de încărcare departe de zonele care pot fi umede.

Bateria

Robot Vacuum S10 a dat câteva „ture” prin casă, iar în urma acestora am putut estima o durată totală de viață a bateriei undeva între 90 și 100 minute în modul Turbo, cu puțin mai mult în modul Standard. În afara momentelor în care vrei să aspiri la 3 noaptea resturile de pămând de la un ghiveci răsturnat de pisică nu văd de ce nu ai ține aspiratorul în permanență pe Turbo.

Ca suprafață acoperită în acest timp pot spune că a aspirat cu ușurință cele 3 camere ale mele și mai avea destul și pentru a 4-a, ținând cont că era urmărit intens de pisică la fiecare pas.

În cazul în care acesta rămâne fără baterie, la 10% se va întoarce către stand să se încarce și, ulterior, va continua de unde a rămas.

Mentenanță

În versiunile precedente se puteau scoate și capetele laterale ale periei pentru a elimina mai ușor firele de păr care se încolăcesc acolo. Acum nu se mai poate, lucru care face eliminarea firelor de păr puțin mai complexă.

Pentru acele fire de păr lungi care tind să înconjoare peria poți apela cu încredere la mini-peria instalată pe partea superioară. Aceasta are și o lamă specială pentru această misiune la care apelez cât mai des pentru a menține peria principală în formă maximă.

Curățarea rezervorului de praf 2 in 1 a lui S10 nu este la fel de ușoară precum rezervoarele separate întâlnite la generațiile precedende, cum ar fi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite. Având și rezervorul de apă inclus nu îl vei mai putea desface la fel. Singura cale pentru evacuare a murdăriei aspirate este prin înlăturarea filtrului de praf, filtru care nu lasă prea mult loc.

Pentru extra siguranță Robot Vacuum S10 va detecta dacă nu ai pus recipientul de praf la locul lui înaintea pornirii aspiratorului și te va certa pentru acest lucru. Acest lucru este posibil deoarece avem 2 conectori amplasați în lateralul recipientului.

Partea rezervorului 2 în 1 care ține apa se poate goli cu ușurință, prin dopul prin care se și umple. Nu recomand lăsarea apei prea mult timp înăuntru pentru a nu împuți tot rezervorul.

Din fericire poți scoate și peria rotativă fără nevoia unei șurubelnițe. Acest lucru face transportul și curățarea aspiratorului mult mai ușoare.

Cârpa folosită ca mop se poate înlătura foarte ușor, ea fiind ținută de arici și buza laterală a atașamentului mop. Aceasta poate fi aruncată în mașina de spălat.

Concluzii

Xiaomi continuă seriile de aspiratoare robot reușite cu noile lansate S10. Acesta arată anumite progrese față de modelele trecute, cum ar fi putere de aspirare mai mare, un senzor LDS performant și sistem de încărcare mai safe, dar are și niște alegeri puțin mai ciudate, cum ar fi rezervorul de praf + apă care are mult mai puțin spațiu pentru murdăria aspirată și se curăță și mai anevoios.

Per total, este din ce în ce mai ușor să ai în casă un Gigel (Robot aspirator) capabil care să îți facă viața cât mai ușoară.

Prețul lui Xiaomi Robot Vacuum S10, la momentul publicării acestui review, este de 1400 lei pe mi-home.ro

Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!


Spread the love

Comentezi?!