Ideea de a avea un aspirator automat care să se plimbe prin casă singurel mi s-a părut dintotdeauna extraordinară. Așadar că am fost încântat de posibilitatea oferită de Xiaomi România de a mă juca cu gama lor de aspiratoare robot. Începem cu juniorul Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite (O să încerc să îi pun numele întreg pe cât posibil prin articol).
Specificații
Culoare | Alb |
---|---|
Model | MJSTL |
Tip produs | Aspirator |
Funcții | Control de la distanță prin intermediul aplicației |
Funcții de aspirator | Construcție fără sac 25 de senzori de navigație prin care – Senzor de cădere – Senzor de coliziune – Senzor de perete – Senzor tomberon Curățarea podelei Depășește obstacole de până la 20 mm înălțime (testat) Rezervor de apă controlat electronic Urmărirea progresului de curățare Reluarea automată a progresului de la ultima poziție |
Puterea de aspirație | 2200Pa |
Capacitatea containerului de praf | 450 ml |
Capacitatea bateriei | 2600 mAh |
Greutate | 3,1 kg |
Înălţime | 81,3 mm |
Lăţime | 353 mm |
Grosime | 353 mm |
Dimensiuni dock | 150 × 135 × 97,4 mm |
Informații suplimentare | Asistentul Google Alexa Mișcarea ZigZag Rezervor de apă 270ml |
Conținut cutie | Stația de andocare Perie laterală Perie principală Rezervor de apă Manual de instrucțiuni |
Design/Construcție
Aspectul lui Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite este foarte comun pentru un aspirator robot. Acesta este plăcut vizual, are senzorii principali plasați majoritar în fața acestuia, iar sistemul de detecție cu laser lipsește de deasupra lui (Acea cocoașă rotativă) deoarece este un model de buget. Vom avea ocazia să testăm și acel sistem când vom vorbi de frații lui mai mari.
Prefer culoarea albă la aspiratoarele robot. Mi se pare că se potrivesc mai ușor în aproape orice mediu și stil de mobilă/casă.
Plasticul folosit este unul care se curăță foarte ușor, lucru important pentru că vrei să îl menții cât mai mult așa alb și frumos.
Avem parte de o construcție standard, cu două butoane (Home și Start/Stop), o singură perie rotativă în lateral, o perie principală și 2 recipiente, unul pentru praf accesibil ridicând capacul superior și unul pentru apă care se montează dedesubt. Senzorii sunt amplasați majoritar în partea frontală sau frontal/laterală, pe bumper, având ca ajutor pe partea superioară sistemul de scanare vizuală (o cameră) ajutată de un giroscop sau ceea ce Xiaomi numește Gyroscope & Visual-aided Navigation.
Pe dedesubt avem 2 contacte pentru încărcare, 4 locașe de senzori de cădere, peria laterală rotativă, cea principală și prinderile pentru recipientul de apă. Totul se demontează foarte ușor pentru mentenanță sau schimb.
Dock-ul de Home, unde se și încarcă este micuț, se poziționează cât mai aproape de perete, având un buffer de minim 50 cm în stânga sau dreapta lui pentru a asigura spațiul necesar ca să-și găsească Home-ul cât mai ușor. Acesta se conectează la priză printr-un cablu de maxim 1m deci va trebui să fie aproape de priză.
În cutie avem toate componentele aspiratorului + atașamentul mop dar și piese extra, cum ar fi o perie rotativă, o cârpă cu microfibră pentru mop și o unealtă pentru a curăța ușor peria de păr sau altele.
Performanță
Instalarea lui Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite este foarte ușoară, ca la orice device lansat în ecosistemul Mi în ultimii ani. Cu ajutorul aplicației Mi Home poți ori să scanezi un cod QR prezent în toate cărțile tehnice din cutii sau ți-l va detecta la nearby când îl pornești prima dată. După aceea îl legi la rețeaua principală wireless și este gata de acțiune. Toți pașii îți sunt explicați foarte facil și ușor de urmărit, ca la orice alt device din gama Mi cu care m-am jucat recent.
Vocea default folosită este puțin ciudată, recunosc că m-a speriat de câteva ori, dar de obișnuiești cu ea în timp sau o poți schimba.
Poți alege între 3 funcții diferite: Vacuum, Vacuum & Mop sau doar Mop. De asemenea poți regla modul de aspirare între Silent (pentru când ai scăpat punga de susan pe jos noaptea și nu vrei să trezești vecinii), Standard, Medium și Turbo (Preferatul Meu). Acesta din urmă drenează bateria mai rapid dar sincer face treabă mai bună la capitolul aspirare.
Zgomotul produs, chiar și în modul Turbo mi se pare normal pentru un aspirator robot. Modul Silent este considerabil mai puțin gălăgios dar avem parte și de putere redusă de aspirare, așadar trebuie evaluat în funcție de situație.
!!! Un mare pas înaintea folosirii unui aspirator robot, fie el Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite, Pro sau orice alt aspirator robot de la oricare alt brand este pregătirea suprafeței care va fi curățată. Toate pungile care pot bloca peria, cablurile care pot fi măturate și în care se poate bloca trebuiesc ridicate sau înlăturate. La fel și toate jucăriile de cățel, pisică, porcușor de guineea sau om. Este foarte important ca să nu te chinui după să le descălcești din peria lui sau mai rău să te lupți cu el pentru că a înghițit tot cablul până a ajuns la priză. Șansele să se strice aspiratorul sunt relativ mici, dar niciodată zero.
Periuța laterală are rolul de a aduce murdăria inaccesibilă la gura de aspirație. Aceasta face o treabă majoritar decentă cu mici instanțe în care mai rău aruncă diferitele murdării, dar acest lucru se întâmplă și la alte modele de aspirator robot, deci nu mă pot plânge prea rău.
Întreținerea lui Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite este ușoară. Partea superioară se ridică exact ca la majoritatea aspiratoarelor-robot, pentru a avea acces la rezervorul de praf/resturi. Acesta se scoate, urmând o atenționare vocală de la vocea ciudată a aspiratorului. În cazul în care vrei să îl și speli, filtrul este detașabil.
Cam tot ce vezi pe dedesubtul lui Vacuum-Mop 2 Lite este demontabil. De la tot ansamblul periei principale care este demontabil prin cele 2 cleme inferioare, cu capetele periei care se pot deșuruba pentru a accesa și cel mai încăpățânat fir de păr, până la peria laterală sau roțile principale unde vei avea nevoie de o șurubelniță și puțină finețe.
Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite poate fi folosit în două moduri: Prin aplicația Mi Home sau pur și simplu prin apăsarea butonului de Start/Stop de fiecare dată, în cazul în care nu vrei să te conectezi la ecosistemul Mi Home. În al doilea caz nu vei putea schimba prea ușor modurile de funcționare sau puterea de aspirare, dar măcar poți aspira.
Prin Aplicația Mi Home poți configura aspiratorul robot după bunul plac, cum am zis și mai sus și îl poți porni sau opri de la distanță, inclusiv la un interval zilnic predefinit. Mai mult de atât îl poți controla ca pe o mașină teleghidată, pentru a forța un anumit traseu sau curățarea unui loc, poți seta diferite automatizări cât timp ai un Mi Smart Home Hub conectat la aceiași rețea wireless. De exemplu eu îmi setasem să pornească aspiratorul cum plecam din casă. Puteți vedea mai multe detalii despre sistemul Mi Smart Home în acest articol.
Funcțiile secundare ale meniului includ: un Istoric al curățărilor, fiecare cu harta generată în acel moment, schimbarea limbii, setări ale vocii, localizarea aspiratorului dar și statistici pentru consumabile. Pentru cei preocupați de securitatea casei lor ai opțiunea să oprești uploadarea hărților generate de aspirator către serverele Xiaomi.
Prin intermediul Mi Home poți configura interacțiuni cu Alexa sau Google Home pentru a porni aspiratorul prin comandă vocală.
Containerul de praf are volum de aproximativ 450 ml, destul de standard. Acesta ajunge în mare parte la cel puțin o aspirare completă a casei. Aici sunt câțiva factori de luat în vedere care pot mări sau scadea numărul de aspirări până la umplerea recipientului, factori ca distanța între aspirări, poluarea locală etc. În general, recomand pe cât posibil golirea recipientului după absolut fiecare aspirare.
Recipientul pentru apă ține pănă la 270 ml. Acesta este ușor de montat/demontat prin două butoane laterale. Acesta este încărcat doar cu apă, oricare alt lichid prezentând pericolul de a înfunda sistemul de distribuire a acestuia prin cârpa cu microfibră.
Roțile sunt suficient de mari încât să îl ridice pe Vacuum-Mop 2 Lite peste praguri/covoare de până la 2 cm înălțime. Nu am crezut asta posibil până nu m-am trezit cu el în baie, unde aspiratorul meu nu a fost niciodată fără să fie cărat.
Senzorii de cădere sunt poziționați în partea frontală și laterală la 45% apriximativ stânga și dreapta, pentru a detecta diferențe de teren suficient de adânci ca să se califice drept o cădere. Am testat plasându-l pe canapea și forțând să meargă spre margine prin modul Remote Control. Rezultatul a fost că nu a cazut de pe canapea, deoarece s-a oprit îndată ce senzorii și-au făcut treaba. Lucru care nu este valabil dacă îl dai cu spatele :). Dar realist vorbind, când Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite își face turele singur nu va da aproape niciodată cu spatele. Mici excepții sunt când se blochează în anumite colțuri între pereți și mobilă, dar acolo nu e cazul unei căderi.
Gyroscope & Visual-aided Navigation înseamnă că vei obține rezultate mai bune pe lumină. Celelalte sistemele de navigație bazată pe Lidar sau pe LDS funcționează si în întuneric la fel de bine. Aici evident intervine prețul lui, care dictează și tehnologiile folosite. Deci aspirați întotdeauna pe zi sau cu lumina aprinsă.
Sistemul de navigație prin casă funcționează decent, cu mici probleme despre care vom elabora mai jos. Aspiratorul caută marginile după care încearcă să acopere suprafața camerei cu ajutorul modelului Zig-Zag, parcurgând cât de mult posibil totul în mișcări lineare și paralele.
Mop-ul are o distribuție uniformă prin casă, chiar și peste covor, Vacuum-Mop 2 Lite nefăcând distincția între tipurile de suprafață peste care trece. Poți controla totuși dozajul apei, între High, Medium sau Low. Acest lucru va afecta evident cât de repede se golește recipientul și cât de udă va fi podeaua. Cârpa cu microfibră asigură ștergerea uniformă și nu lasă scame. Aceasta poate fi detașată ușor și spălată în mașina de spălat.
Obstacolele sunt ori văzute din timp cu ajutorul camerei și evitate, ori sunt detectate prin atingerea cu partea din față. Îndată ce bumperul este comprimat, în urma contactului cu un obstacol, Vacuum-Mop 2 Lite știe că trebuie să reconfigureze drumul ori înapoi ori în jurul obstacolului. Lovitura nu este deloc dureroasă, am testat pășind în fața lui de câteva ori.
Faptul că Robot Vacuum-Mop 2 Lite nu are senzorul cu laser (LDS) pe deasupra are anumite avantaje dar și dezavantaje. Un avantaj mare este că se menține înălțimea aspiratorului foarte redusă, la numai 8 cm. Astfel poate să intre sub anumite dulapuri/canapele/pat sub care frații lui mai înalți nu pot. Un dezavantaj este că maparea nu este la fel de precisă ca la modelele mai scumpe din gamă, iar traseul rezultat nu este în totdeauna optim. Am avut momente în care s-a decis că peretele dintre sufragerie și bucătărie nu există și mi-a suprapus camerele în harta care a rezultat. Acest lucru a dus la rătăcirea sa față de dock și la 10 minute de orbecăit prin casă. O dată mi s-a întâmplat să treacă și să miște Dock-ul de pe poziție.
Mai jos avem 5 din tentativele lui de a mapa toată casa, fără ca eu sa mut o bucată de mobilă sau orice altceva care ar putea să îi schimbe traseul, iar pisica era acolo pentru fiecare pas pentru a supraveghea. Am avut momente în care a refuzat să treacă prin toate camerele și failul menționat mai sus în care a uitat că există un perete, drept urmare nu a mai localizat Home-ul.
De menționat că de fiecare dată am aspirat cu toate luminile aprinse, chiar și ziua pentru a avea un mediu de test cât mai controlat.
Întradevăr, astfel de situații pot fi neplăcute, cheia succesului fiind să insiști după ce s-a încărcat la loc, pentru că până la urmă va reuși să îți curețe toată casa.
Rezultatul curățeniei este unul în general bun. Covoarele sunt curățate bine iar obiectele mici căzute random pe gresie sunt eliminate cu ușurință, cu mici excepții. Limitările pe care le are Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite sunt comune aspiratoarelor de acest tip, anume colțurile și lateralele pereților. Acestea sunt destul de inaccesibile pentru forma aceasta rotundă de aspirator cu peria principală pe centru și o singură perie rotativă în lateral. Pentru a obține un rezultat perfect e nevoie de intervenția umană în aceste zone.
Bateria lui Vacuum-Mop 2 Lite este de 2600 mAh. Mie mi-a ținut în medie 70-80 minute de Vacuum Only cu puterea setată pe Turbo. Dacă ajunge la 15-20% atunci automat își va pune pauză la aspirare și se va intoarce la dock pentru a se încărca, având posibilitatea de a continua ciclul de aspirare ulterior. Am considerat modul Vacuum Only cel mai comun mod folosit, ca un default pentru testele de baterie. În acest interval a aspirat undeva între 25 și 40 metri pătrați, în funcție de traseul ales și de cât de ocupată poate fi o cameră.
Concluzii
Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite este un model de combo aspirator + mop destul de reușit, mai ales dacă iei în considerare prețul său. Nu va avea funcțiile și maparea fraților săi mai mari, dar cu mici corecții îți va curăța mai toată casa inclusiv de păr de pisică. Peria principală și rezervorul de praf/resturi se curăță ușor, iar prin intermediul aplicației Mi Home îți poți automatiza diferite intervale în care să pornească complet singur.
Mopul funcționează ok, chiar dacă mai mult șterge cu apă podeaua fiind o metodă foarte bună de a aduna părul de pisică neprins de perie. Este recomandată folosirea apei simple
Atenție totuși la cablurile și jucăriile uitate prin casă, fie ele pentru om sau pisică, pentru că îi vor face viața grea și îți va cere ajutorul imediat.
Prețul lui Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite este de aproximativ 1000 lei la momentul publicării acestui articol.
Ca întotdeauna, cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea.