SteelSeries este un brand foarte cunoscut gamerilor cu vechime în domeniu. Pe la începutul anilor 2000 cam toți gamerii serioși aveau Siberia pe urechi sau dacă erai jucător de CS șansele erau mari ca arma ta preferată să fie Senseiul. Păcat că în ultimii 10 ani au cam pierdut mult teren în domeniu.
Fast Forward to 2024: Am fost chiar excited să văd detaliile moderne despre cea mai nouă versiune a tastaturii Apex Pro (Gen 3) în mare parte pentru că îmi doresc ca acest brand să revină la „gloria de odinioară”. Hai să vedem împreună de ce Generația 3 este o surpriză plăcută.
Specificații
- Formă – Full Size
- Layout – US
- Anti-Ghosting – 100%
- Număr taste – 107
- Polling Rate – 1000Hz
- Timp de răspuns – 0.7ms
- Funcții mutimedia
- Memorie on-board
- CPU – 32 bit ARM
- Iluminare – Per-Key RGB
- Profil taste – Cherry
- Finisaj – Double Shot PBT
- Conectivitate
- Wired
- Lungime cablu – 1.8m
- Interfață – USB 2.0 – USB – C
- Mini-Ecran OLED
- Dimensiuni
- 437 x 139 x 41 mm
- Greutate – 1400g
Switch(-uri)
- OmniPoint 3.0 Adjustable Hypermagnetic Switches
- Tip Switch – Liniar
- Punct de actuare – 0.1 – 4mm
- Distanță bottom out – 4mm
- Forță apăsare aprox – 40-45 gF
- Lubrifiat din fabrică
- Durată de viață switch – 100 milioane apăsări
- Gateron Red/G-Pro Red
- Tip Switch – Liniar
- Distanță bottom out – 4mm
- Forță apăsare – 45 gF
- Lubrifiat din fabrică
- Durată de viață switch – 50 milioane apăsări
În Cutie
- Tastatura
- Wrist Rest
- Cablu USB-C – USB-A detașabil, braided
- Keycap puller stil inel
- Instrucțiuni
Nu uita: dacă ți-a plăcut sau ți-a fost util acest review poți oricând să susții acest blog utilizând linkul de afiliere de la Emag cu maxim 24h înainte să cumperi orice de pe același dispozitiv. Nu adaugă costuri suplimentare. Mersi <3
Design/Construcție
Aspectul general al lui SteelSeries Apex Pro, Generația 3, este foarte apropiat de acela tradițional, de la distanță aratând ca aproape orice altă tastatură Full Size. Singura diferență vizibilă este brandingul Steelseries de sub Spacebar, ecranul OLED din dreapta și, poate, butonul Multimedia.
Forma Full Size înseamnă exact tastatura clasică cu care am crescut cu toții. Are tot ce vrei cu singurul minus fiind dimensiunea destul de mare. Pentru cei cu birou mai îngust sau care vor o poziție a mâinilor mai compactă există Apex Pro Gen 3 varianta TKL, atât pe fir cât și Wireless. Mai multe despre forme în articolul meu generalist asupra tastaturilor mecanice.
Materialele din componența tastaturii sunt solide, nimic nu bate, nu troncăne, chiar și când o supui la forțe laterale, în sensuri opuse. Top plate-ul lui Apex Pro Gen 3 este din Aluminiu, cu spatele din plastic dur.
Profilul tastelor este standard, Cherry, deci vei fi familiarizat instant cu această tastatură, iar coatingul este double-shot PBT, pentru extra rezistență în timp. Legendele tastelor sunt transparente, cu funcțiile secundare tipărite sub.
Construcția cu laterale deschise are avantajele și dezavantajele ei. Principalul avantaj este ușurința cu care o poți curăța de reziduuri, iar ca dezavantaje putem pune lipsa amortizării oferită de sistemul de montare pe margini cu garnituri, sonorizarea oferită de sistemele „îngrădite” pe care un open-side nu o poate obține dar și lipsa aurei laterale datorată reflexiei iluminatului RGB.
Singura diferență care nu ține de preferințe/gusturi este gasket mountingul care este mai comod pentru tastare, pentru scriere decât pentru gaming, unde necesiți precizie și consistență.
LED-urile indicative Num Lock/Caps Lock etc nu sunt prezente, ele fiind „mutate” ca iconițe în cadrul ecranului OLED. Dacă ești într-un mod special al ecranului, de exemplu System Monitor unde nu apar iconițele NUM/Caps Lock, atunci LED-urile aferente tastelor respective se albesc pentru a indica dacă sunt active.
Aspectul lateral este subțirel, puțin angular, pentru a oferi puțină agresivitate tastaturii.
Pe spate remarcăm designul păstrat de la Generația 2, unde conectorul era amplasat central și avea canale pentru redirecționarea cablului. În cazul generației 3 acesta s-a mutat în stânga sus, unde era un USB Passthrough.
Tot pe spate remarcăm piciorușele cauciucate suficiente la număr cât să mențină tastatura stabilă pe birou și piciorușele ajustabile care pe site-ul oficial au 3 poziții, dar sample-ul primit la review are 2.
Wrist restul magnetic inclus în pachet este dur și are 8 piciorușe cauciucate pentru aderență. Suprafața cauciucată a acestuia se simte chiar ok, pare că nu vei aluneca nici în cele mai transpirate sesiuni de gaming.
Greutatea lui SteelSeries Apex Pro Gen 3 este de aproximativ 1.4 kilograme cu tot cu Wrist Rest, sau 1.05 Kg fără.
În cutie regăsim, pe lângă tastatura în sine, palm restul magnetic, un keycap puller stil inel și cablul detașabil plus instrucțiuni.
Cablul Type-A – Type-C inclus în pachet este standard, de 1.8m lungime, împletit pentru maleabilitate și rezistență. Conectorul Type-C este puțin îngropat, dar deschiderea este suficientă pentru a acomoda toate cablurile pe care le-am avut eu la îndemână, în cazul în care îl pierzi pe cel din cutie.
Performanță
Profilul tastelor fiind standard, Cherry, cu care 90% din gameri sunt deja super obișnuiți, timpul de acomodare cu Apex Pro este foarte redus. Fiind și Full Size nu te poți plânge că îți lipsește vreun bloc de taste.
Personal, am devenit fan al formei de 75% în ultimii 3-5 ani, deci acum, uitându-mă la Apex Pro, gen 3, în toată gloria ei Full Size, mi se pare mult prea lată. Dar acest lucru ține de gusturi, din nou și poate fi rezolvat ușor prin alegerea unui model mai compact din aceiași serie. Seria 2 avea în dotare și un model de 60%, probabil va fi adus și acela la zi, curând.
Rotița de volum prezentă în colțul drept al tastaturii, lângă ecranul OLED este plăcut de utilizat. Îmi plac rotițele de volum care ies puțin peste carcasă, fiind ușor de găsit și fără să mă uit în jos la tastatură. Aceasta este și apăsabilă pentru extra funcționalități.
Sub ea regăsim butonul SteelSeries care este responsabil atât pentru anumite funcții multimedia dar și, odată apăsat continuu timp de 3 secunde, pentru meniul intern al tastaturii.
O parte din setările tastaturii pot fi controlate prin acesta, precum setarea unui nivel global de actuare, iluminare sau controla ce iconițe sunt prezente pe ecran. Pentru setări mai amănunțite va trebui să instalezi SteelSeries GG.
Ecranul OLED pare inițial destul de limitat, dar pe măsură ce explorezi diferitele setări din cadrul SteelSeries GG descoperi că este chiar versatil. Preferata mea este System Monitor prin care-ți afișează constant temperaturile CPU/GPU dar și cât load au ambele. E important pentru determinarea rapidă a încărcării sistemului, în cazul în care dai de vreun freeze.
Switch-uri
Un aspect ciudat al lui Apex Pro este prezența a 2 switch-uri diferite care se simt similar la tastare.
- SteelSeries OmniPoint 3.0 Adjustable Hypermagnetic Switches pentru cele 61 taste alfanumerice și de editare
- Gateron G-Pro Red sau Red simplu probabil, e greu să-mi dau seama și nu am găsit informații online despre ele pentru restul tastelor (F-Keys, Blocurile PGUP/Down, săgețile și Numpad)
Trăgând de diferitele Keycaps și switchuri prezente în Apex Pro am constatat o alegere ciudată (În cazul în care am nimerit eu aiurea voi modifica, of course), anume faptul că tastele magnetice sunt Hot Swappable dar tastele normale nu sunt. Am tras de săgeți cam la limita cât să nu le stric și nu am reușit să le scot pentru a confirma acest lucru.
Faptul că Switch-urile OmniPoint 3.0 sunt hot swappable mă bucură teribil, pentru că nu este o investiție mică această tastatură și nu vrei să fie nevoie să o arunci când ai stricat WASD din exces de zel. Așa pur și simplu cumperi switch-uri de rezervă și le poți schimba imediat, easy. Schimbarea este și mai ușor de făcut pentru că nu ai grija îndoirii celor 2 pini metalici de la switch-uri mecanice în cazul în care ai greșit unghiul.
Probabil alegerea switch-urilor ne-magnetice pentru restul tastaturii se bazează pe faptul că nu prea utilizezi acele blocuri în gaming. Chiar și așa, unde e dragostea pentru gamerii pe săgeți, toți 10 din toată lumea? 🙂
Dar hai sa vorbim mai pe larg despre Selling pointul acestei tastaturi – switch-urile OmniPoint 3.0
În urma inspecției atente, acestea par a fi o versiune specială a Gateron KS-20 Magnetic White, ceea ce mă bucură pentru că Gateron sunt unu din numele mari în industrie, cu experiență, care fac switch-uri durabile.
Ce este un switch Hall Effect și de ce este diferit de unul standard, mecanic?
Pe scurt, sistemul unui switch mecanic este compus dintr-un contact care este completat în momentul în care tija centrală este apăsată până la punctul de actuare, cu un arc care asigură revenirea la starea inițială, iar transmiterea acestui contact este asigurată de 2 pini care ajung în PCB.
Housingul, arcul central și tija sunt de obicei comune în ambele sisteme pentru a păstra familiaritatea și legătura cu majoritatea keycapurilor de pe piață.
Switch-ul magnetic nu implică un circuit și contact fizic. Acesta se bazează pe un senzor Hall Effect care măsoară inducția magnetică generată de magnetul care este pe tija centrală a switchului. Astfel poate determina înălțimea exactă a tijei, rezultând în posibilitatea de a-ți configura punctul de actuare, un mare avantaj, mai ales în gaming.
Un alt avantaj în cazul lui Apex Pro generația 3 este posibilitatea de a-ți seta Dual Actuation pe tastele magnetice prin intermediul SteelSeries GG. Vom dezvolta acest lucru mai jos unde dezbatem funcțiile extra activabile prin SteelSeries GG.
Acum vine întrebarea: DE CE sună și se simte așa de bine SteelSeries Apex Pro Generația 3 față de Gen 2?
O să încerc să fiu cât mai concis pentru că pot vorbi cu orele, mă rog, paginile, despre aceste subiecte.
- Carcasa compactă care elimină ecoul interior generat de tastare
- Straturile de spumă interioară care amortizează și închid cumva profilul audio al tastării
- Stabilizatoare și switch-uri lubrifiate din fabrică
Lubrifierea ajută la eliminarea senzației de scratching pe care o dau suprafețele care intră în contact și face apăsarea să se simtă și să sune considerabil mai smooth.
- Build Quality-ul
O altă contribuție mică atât la sunet cât și la senzația pe care ti-o oferă Apex Pro, Gen 3, este calitatea materialelor folosite și a îmbinării tastaturii. Construcția robustă nu arată doar bine ci are și efect la nivel acustic. Nimic nu scârțâie, nu bate, nu troncăne mai mult decât ar trebui, totul e închegat cum trebuie și la milimetru.
Senzația de tastare
Per total, experiența de tastare la Apex Pro este una foarte plăcută. Sunetul este ușor spre thocky, cu apăsările line și rapide. E dificil de explicat în cuvinte ceea ce trebuie să testezi cu degetele propri.
Care sunt factorii care contribuie la această experiență premium:
- Ambele tipuri de Switch-uri prezente sunt lubrifiate din fabrică.
Acest lucru contribuie la o experiență smooth, elimină scratching-ul prezent în taste ne-lubrifiate.
Atât contabilitatea făcută pe Numpad cât și cele mai intense meciuri înainte de rank-up sau cel mai nou articol scris pe blog se vor simți la fel de smooth și rewarding de produs. Gateron în general are o lubrifiere constantă, toate tastele modelului testat de mine fiind la fel.
- 3 Straturi de spumă în interior
Straturile de spumă interioară pentru amortizarea sunetului produs de tastare și eliminarea ecoului interior erau acu câțiva ani un moft exclusiv destinat entuziaștilor de tastaturi custom. Din fericire sunt din ce în ce mai adoptate și de producătorii mari de tastaturi, lucru care nu face decât să mă bucure.
În funcție de densitatea spumei sunetul redat de aceasta poate fi mai înfundat sau nu. În cazul lui Apex Pro profilul sonor se duce către zona Thocky, ceea ce îmi place mult.
- Stabilizatoare mai bune + lubrifiate
Stabilizatoare screw-in pre-lubed sunt mai … stabile și asigură eliminarea ecoului metalic și al acelui tremurat clasic al Spacebar-ului prezent la multe tastaturi, inclusiv la versiunile precedente Apex Pro.
De asemenea, în cazul Spacebarului avem extra 2 bucăți de spumă în interior pentru a atenua și mai mult apăsările nervoase de Space în cele mai intense review-uri :).
- Familiaritatea tastelor Cherry.
Keycapurile stil Cherry din material Doubleshot PBT sunt cele mai comune și familiare taste. Vei fi ca la tine acasă instant cu Apex Pro.
Distanțarea lor este și ea bună pentru a preveni apăsările accidentale, dar există ceva și mai puternic pentru a evita accidente, more on that later.
Avantaje în gaming
Un prim avantaj este faptul că poți seta punctul de actuare cât mai sus, pentru a economisi milisecunde față de adversari.
Dar Apex Pro poate mai mult de atât: Funcțiile prezentate mai jos sunt configurabile în cadrul softului SteelSeries GG.
- Rapid Trigger
Rapid Trigger este o funcție care ar fi imposibilă pe o tastatură mecanică normală. Aceasta permite înregistrarea unei noi apăsări chiar dacă nu ai lăsat tasta să revină la poziția default, pe care o să o numim 0.
De exemplu: Dacă ai actuarea setată la 1.6mm, ca în poza de mai jos, și tu apeși tasta până la fund, la 4mm, la o tastatură cu punct fix de actuare ca să resetezi tasta pentru o nouă apăsare trebuie să o ridici mai sus de acel punct (în cazul de față 1.6mm).
Rapid Trigger îți permite reînregistrarea unei apăsări deîndată ce simte că ridici puțin tasta, indiferent de poziția în care ești pe verticală. Drept urmare poți înregistra noi apăsări mult mai rapid. Continuând exemplul de mai sus, cu actuarea la 1.6mm, tu fiind la maxim apăsat – 4mm, cum ai ridicat să zicem la 3.5mm se consideră resetată tasta și poți să schimbi iar direcția până la fund 4mm și se înregistrează o nouă apăsare.
Rapid Trigger este foarte util în jocuri rapide precum FPS-uri sau jocuri ritmice precum Osu.
- Protection Mode
Protection Mode este o altă funcție nouă disponibilă pe tastaturile Hall Effect SteelSeries. Acesta permite setarea unor taste importante care vor fi „păzite” împotriva apăsărilor accidentale.
Cum face acest lucru? Scăzând punctul de actuare a tastei protejate în timp ce oricare din vecinii ei este apăsat. Un fel de Fat-Finger Proofing pentru butoanele importante cum ar fi Flash-ul sau Ultimata din League of Legends.
- Rapid Tap
Rapid Tap este versiunea proprie SteelSeries a controversatelor metode de strafing rapid care mai nou sunt banate de CS 2 (Vei fi scos din joc până dezactivezi funcția) și posibil să fie banate pe viitor și de alte jocuri competitive.
Ce presupune Rapid Tap? Rapid Tap este un SOCD (Simultaneous Opposing Cardinal Directions) Tap, adică o metodă de a accelera mișcările tale laterale alternative, cu ajutorul senzorilor Hall Effect. Prin meniul Gear unde configurezi tastele individual poți seta până la 5 perechi de 2 taste. De exemplu A – D (Stânga-Dreapta)
În timp ce tu ai apăsat A de exemplu, pentru a strafa în stânga, dacă apeși și D atunci, în mod normal, personajul tău va sta pe loc, deoarece cele 2 acțiuni se anulează. În cazul în care ai Rapid Tap activ, vei alege prioritatea tastelor și aceasta va determina acțiunea în felul următor:
- Prioritizezi ultima tastă apăsată
- Prioritizează întotdeauna tasta 1
- Prioritizează întotdeauna tasta 2
- Ambele se anulează
Rezultatul sunt niște mișcări laterale obscen de rapide și mult mai greu de prezis de către adversari.
- Dual Actuation & Dual Bindings
Le-am grupat pentru că deși sunt ecrane separate în cadrul SteelSeries GG acestea funcționează împreună.
Dual Actuation înseamnă exact ce credeți, faptul că poți seta 2 puncte de actuare diferite, aferente 2 acțiuni care se întâmplă pe o tastă, una la un nivel superior și a doua considerabil mai jos, preferabil la maxim pentru a fi ușor de distins.
De exemplu poți merge sau sări în anumite jocuri sau merge/alerga. Am reușit să fac să arunc direct grenada în CS2, fără să mai selectez de care e vorba, pur și simplu o aruncă instant pe prima disponibilă pe aceiași tastă (4), doar că apăsam ușor pentru a selecta grenadele sau până la fund pentru a o arunca pe prima disponibilă.
Desigur, software-ul îți permite să fii mai creativ ca mine, făcând tot felul de combinații nebune.
Singura limitare a acestui sistem de Dual Bindings și Dual Actuation ești tu de fapt, utilizatorul, pentru că trebuie să te reantrenezi în cum să apeși tastele pe tastatura ta, lucru foarte greu la început, mai ales că nu ai un feedback tactil precum ai de exemplu în controllerul de Playstation 5 la Triggere (Alt exemplu de Dual Actuation).
SteelSeries GG
Prin intermediul SteelSeries GG poți configura absolut orice aspect care ține de tastatura ta Apex Pro.
Poți configura toate funcțiile prezente pe Apex Pro în detaliu, pentru fiecare tastă în parte, de la Dual Actuation, la perechi de Rapid Tap, Rapid Trigger sau Protection Mode. Îți poți seta individual punctul de actuare sau crea noi Keybinds, Macros sau Shortcuts (Meta Bindings) cu butonul FN care are simbolul SteelSeries.
De Menționat: Va fi nevoie să-ți creezi un profil de utilizator, ca și în cazul Synapse de la concurență, lucru care poate îi va supăra pe unii.
Iluminatul lui Apex Pro este unul plăcut, nu extraordinar de puternic dar suficient pentru a fi vizibil și în timpul zilei fără să-ți scoată ochii noaptea. Switch-urile fiind North Facing, lumina trece prin legendele transparente ale tastelor.
Poți seta diferite efecte globale prin intermediul SteelSeries GG sau poți sincroniza cu alte dispozitive compatibile prin PrismSync, asta dacă nu preferi să-ți faci fiecare tastă în parte, pentru că Apex Pro are iluminat configurabil per tastă.
De asemenea există un număr din ce în ce mai mare de profile de iluminat pentru jocuri. Acestea se pot sincroniza cu diferite acțiuni disponibile în acele jocuri. De exemplu: în Diablo IV ți se pot aprinde butoanele aferente skillurilor disponibile.
Un exemplu: Profilul pentru League of Legends îți poate arăta, cu ajutorul culorilor tastelor și cum se schimbă acestea, o groază de informații rapide, precum: Numărul de coechipieri sau oponenți în viață, % de HP/Mana etc.
Dacă vrei și te pricepi poți merge la portalul de Developer și crea propria ta interacțiune între aplicația ta și tastatura Apex Pro. Sunt destule informații și tutoriale pentru a te ghida.
Concluzii
Sunt plăcut surprins de progresul pe care l-a făcut SteelSeries cu linia de tastaturi Apex Pro, care acum a ajuns la a 3-a Generație.
Ai parte de o experiență premium de tastare cu niște switch-uri magnetice foarte versatile și rapide, ai un sunet thocky cu 0 ping sau ecou datorită lubrifierii + a straturilor de spumă interioară și au scăpat în sfârșit de acel tremurat enervant al tastelor mari cu ajutorul unor stabilizatoare mai competente.
În gaming Apex Pro te va ajuta prin funcțiile Rapid Tap (Mare atenție totuși la jocurile care sunt împotrivă), Protection Mode sau Rapid Trigger, iar dacă ești expert în dozarea nivelului de apăsare a tastelor îți poți face profile cu Dual Actuation.
Dacă ar fi să caut locuri unde se poate și mai bine, pentru Gen 4, aș avea 2:
- Toată tastatura să fie Hot-Swap și
- cam trebuie să urcăm Polling Rate-ul la 8000 dacă vrem să ținem pasul cu concurența.
În rest GG SteelSeries (Eh? Get it? 🙂 ) Chiar îmi place.