Samsung Galaxy S24 FE – Smartphone Review

Spread the love

Astăzi vă prezint telefonul cu care m-am jucat în ultima vreme: Samsung Galaxy S24 FE (Fan Edition). Samsung lansează anual varianta FE a seriei Galaxy S în toamnă adunând feature-urile cele mai căutate/utilizate și „îndesându-le” în acest release la un preț puțin mai rezonabil. Sau cel puțin așa zic.

Specificații

DisplayTipDynamic AMOLED 2X, 120Hz, 1B culori, HDR10+, 1900 nits (peak)
Dimensiune6.7 inchi, 110 cm2 (~88% screen-to-body ratio)
Rezoluție1080 x 2340 pixels, 19.5:9 rație (~385 ppi)
ProtecțieCorning Gorilla Glass Victus+
BodyDimensiuni162 x 77.3 x 8 mm
Greutate213 g
ConstrucțieFrontal – Sticlă (Gorilla Glass Victus+), Spate – Sticlă (Gorilla Glass Victus+), cadru aluminiu
SIMSingle SIM (Nano-SIM) or Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by) or Dual SIM (2 Nano-SIMs or SIM & eSIM or eSIM & eSIM, dual stand-by)
IP68, rezistent la apă și praf – 1.5m timp de 30 minute
RețeaTehnologieGSM/HSPA/LTE/5G
PlatformăOSAndroid 14, One UI 6.1
ChipsetExynos 2400e (4 nm)
CPU10-core (1×3.1 GHz + 2×2.9 GHz + 3×2.6 GHz + 4×1.95 GHz)
GPUXclipse 940
MemorieInternă128GB 8GB RAM, 256GB 8GB RAM, 512GB 8GB RAM
UFS 3.1/4.0 în funcție de model
Card slotnu
Camera principalăTriplă50 MP, f/1.8, 24mm (wide), 1/1.57″, 1.0µm, dual pixel PDAF, OIS
8 MP, f/2.4, 75mm (telephoto), 1/4.4″, 1.0µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom
12 MP, f/2.2, 13mm, 123˚ (ultrawide), 1/3.0″, 1.12µm
FeatureLED flash, HDR, panorama
Video8K@30fps, 4K@30/60/120fps, 1080p@30/60/120/240fps, 720p@960fps
Cameră selfieSingle10 MP, f/2.4, 26mm (wide)
Video4K@30/60fps, 1080p@30/60fps; gyro-EIS
SunetLoudspeakerDa, stereo
3.5mm JackNu
24-bit/192kHz audio
ConectivitateWLANWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band or tri-band (în funcție de regiune), Wi-Fi Direct
Bluetooth5.3, A2DP, LE
PoziționareGPS, GLONASS, GALILEO, BDS
NFCDa
Port infraroșuNu
RadioNu
USBUSB Type-C 3.2, OTG
Feature-uriSenzoriAmprentă (Sub display, optic), accelerometru, gyroscop, proximitate virtuală, busolă.
Samsung Dex
Circle to Search
BaterieTipLithiu-Polymer 4700mAh, encapsulată, ne-demontabilă.
Încărcare25W pe fir, Power Delivery, Quick Charge 2, 50% în 30 de min
15W Wireless
Reverse Wireless
Culori DisponibileBlue, Graphite, Gray, Mint, Yellow

Nu uita: dacă ți-a plăcut sau ți-a fost util acest review poți oricând să susții acest blog utilizând linkul de afiliere de la Emag cu maxim 24h înainte să cumperi orice de pe același dispozitiv. Nu adaugă costuri suplimentare. Mersi <3

Design/Construcție

Sample-ul primit la review este în culoarea Graphite dar Galaxy S24 FE este disponibil și în Blue, Gray, Mint sau Yellow.

Forma lui S24 FE este identică seriei S24 lansată la începutul anului dar dimensiunile sunt puțin mai generoase ca modelul S24+. Ca dimensiune mi se pare potrivit, cel puțin pentru mine.

Cadrul metalic este solid, la fel ca la restul seriei și conferă o senzație premium la atingere, completată de spatele de sticlă Gorilla Glass Victus+. Mi se pare chiar interesant că ai aceiași protecție și pe spate și pe fața lui S24 FE.

Colțurile sunt rotunjite, finisate cu atenție.

Camera bumpul este aproape identic cu cel de pe S24/24+.

Selfie camera-ul este în stil punch-hole, amplasat central.

Pe latura inferioară a lui S24 FE putem observa o fantă pentru difuzor, găuri microfon și portul USB Type-C 3.2.

Iar pe latura superioară regăsim tăvița SIM și încă 2 găuri pentru microfoane.

Butoanele de volum + power sunt poziționate la fel ca la seria S24, pe latura dreaptă.

În cutie regăsim doar telefonul, cablul de încărcare USB-C – USB-C, cheița SIM și instrucțiuni.

Performanță

La capitolul Grip Galaxy S24 FE stă foarte bine. Sunt șanse mici să-l scapi din mână în mare parte cadrului metalic, cu ecran ne-curbat. L-am folosit pe perioada testării complet fără husă și nu am avut nicio ezitare.

Ecran

Rezoluția ecranului lui S24 FE este identică cu S24 (1080 x 2340 pixeli) dar redusă față de S24+ care stă ceva mai bine la (1440 x 3120 pixeli). De asemenea panoul nu este LTPO, deci nu va fi la fel de eficient din punct de vedere al consumului. Poți seta doar între 60 și 120 Herzi, nefiind LTPO. Pe 120 sistemul de operare este chiar smooth, cu tranziții rapide și neîncețoșate. Culorile redate de ecran sunt bune, vibrante.

Rezoluția poate fi considerată mică pentru dimensiunea telefonului, mai ales că la competiție, la modele midrange deja avem rezoluții mai mari, care se duc spre 450ppi față de 385 în cazul lui S24 FE.

Fiind un AMOLED, unghiurile de vizualizare sunt aproape perfecte, imaginile păstrându-și culorile chiar și privite din lateral.

Luminozitatea este bună la un maxim de 1900 nits în Auto. Este suficient pentru a-l butona în zile însorite.

Formatul de 20:9 întâlnit la majoritatea telefoanelor nu se va împăca cu majoritatea conținutului multimedia disponibil, fie el din serviciile de streaming sau Youtube, dar toate au funcție de zoom, în cazul în care te enervează barele laterale.

Poza obligatorie de „oare se vede bine ecranul în mijlocul zilei?”

OneUI 6.1

OneUI este în continuă îmbunătățire în ultimii ani. Evoluția este spre bine, este din ce în ce mai decongestionat și fluid, cu multe adăugiri quality of life.

Cameră

Dacă tot am primit acest telefon în mijlocul toamnei am zis să arăt fix culorile acestui anotimp. Drept urmare am pus accentul pe diferite scene din parcurile noastre dragi din București.

Camera principală este The Star of The Show pentru Galaxy S24 FE. Aceasta este și stabilizată optic pentru a produce niște cadre chiar bune inclusiv în condiții slabe, precum cerul complet înnorat în toate zilele în care am ieșit și eu pentru poze.

Există diferite filtre care pot fi aplicate direct, fiecare fiind potrivit după gusturi. Sunt momente când explodezi prea mult culorile și momente când o pată extra poate transforma un cadru.

Camera secundară telephoto are 2 megapixeli în minus (8 față de 10) față de seria S24 și poate fi folosită normal sau pentru cadre macro chiar interesante. Și ea este stabilizată optic, perfectă pentru mâinile mele de chirurg care nu tremură deloc fix în momentul în care trebuie să fac poze cu zoom……

Portretele făcute cu camera principală/telephoto pot fi chiar interesante. Detecția subiectului este on par cu celelalte telefoane Samsung recente.

Selfie camera are și ea mai puțini megapixeli ca frații din seria S24. (10MP față de 12MP). Selfie-urile rezultate sunt ok cât timp nu le faci noaptea, unde calitatea scade și noise-ul crește.

Pozatul noaptea cu S24 FE este bun. Prinde suficiente detalii cât să iasă poze reușite iar luminile puternice nu fac aure de noise foarte grave.

AI

Capitolul AI a fost cel mai întâlnit în 2024, fiind un subiect pe care s-au axat toți producătorii de telefoane. Deja știm cu ce ne vom juca în cazul telefoanelor Samsung, unele mai utile sau amuzante ca altele. 🙂

Umbrele încă mai pun mici probleme dar se pot retușa ulterior cu încă un magnetic lasso sau 2. Noaptea însă e puțin mai complicat, dar recunosc că nu am testat în cele fericite moduri. Dacă alegeam obiecte mai mici ar fi ieșit mai bine.

  • Photo Ambient Wallpaper

Un feature interesant din ecosistemul AI de la Samsung este acest Photo Ambient Wallpaper care îți permite să alegi o poză drept fundal și cu ajutorul AI să vină să adauge efecte de moment al zilei și vreme peste, în funcție de prognoza meteo din ziua respectivă din locația ta. Poate fi considerat de unii un gimmick dar mie mi s-a părut cool deși depinzi mult de acuratețea meteo din zonă, rezultând în câteva greșeli. (De exemplu în una din zile începuse ninsoarea peste fundalul meu random, fără să ningă afară, efectul era mișto dar na… aici nu e neapărat vina AI-ului)

  • Photo Assist și Sketch to Image

Deja cred că voi începe o tradiție cu toate telefoanele Samsung testate pentru că mă distrează prea tare să pun ochelari de soare cu AI pe diferite subiecte.

În mod evident poți face mult mai multe de atât, poți lua obiecte din alte poze, poți muta lucruri dintr-o parte în alta a pozei și ce-ți mai toarnă imaginația.

  • Tradiționalele ustensile AI de editare Text, atât în Notes cât și prin intermediul Gemini în browsing sau Email

Aici poți avea rezultate bune și unele foarte random. Nu întotdeauna rezumatul generat de AI extrage ce trebuie, probabil pe măsură ce este folosit el va evolua și în acuratețe.

Probabil cele mai folosite funcții vor fi să rescrii anumite mesaje într-un ton mai mult sau mai puțin formal și traducerea dintr-o limbă în alta care este net superioară Google Translate :).

  • Interpreterul poate fi util când ieși la o plimbare prin străinătate și o traducere live te poate salva de la cumpărarea biletului scump de tren când ai alternative mult mai ieftine 🙂 De asemenea, poți folosi Live Translate pentru diferite aplicații de apel. Limba română a fost adăugată recent pe lista limbilor din librăria de traduceri, deci bonus points.
  • Circle to search mi-a găsit exact modelul monitorului pozat, ceea ce mi s-a părut cool

Benchmarks și stabilitate termică

Procesorul prezent sub carcasa lui S24 FE este aproape identic cu frații din seria S24 (Exynos 2400e față de Exynos 2400 pentru Europa în cazul S24/S24+). Chiar și așa, rezultatele obținute sunt puțin sub S24+, ceea ce indică un posibil sistem de răcire mai slab? sau ceva modificări în voltaje. Nu mă înțelegeți greșit, nu scoate rezultate foarte slabe, dar sunt eu curios de ce această diferență.

Gaming

Având un procesor puternic poți să te joci toate jocurile de pe Market liniștit. Instalând Diablo Immortal și ce mai joc eu în anumite momente ale zilei (Wink wink), pot spune că nu a dezamăgit deloc. Se încălzește puțin spatele lui S24 FE dar nimic alarmant.

Difuzoare

Sistemul de difuzoare prezent în carcasa lui S24 FE este unul stereo, destul de potent din punct de vedere al volumului obținut și a calității. Sunt suficiente dacă vrei să-i arăți colegului de muncă un video amuzant chiar și într-o zonă puțin zgomotoasă.

Baterie

Bateria se amplasează și ea între S24 și S24+, la aproximativ 4700mAh. Aceștia sunt suficienți pentru o zi de utilizare peste medie, uneori chiar puțin peste o zi.

Încărcarea este Quick Charge de 25W pe fir (50% în 30 de minute aproximativ) sau 15W prin Wireless. Îmi placă că au păstrat și Reverse Wireless care mi-e extrem de util să dau extra juice ceasului când uit să-l încarc.

Concluzii

Samsung Galaxy S24 Fan Edition este un smartphone care vine ca o a doua lansare a anului, menit să concureze cu toate telefoanele upper-midrange lansate după seria S24 de la începutul anului. Teoretic adună cele mai populare feature-uri de la S24 (Conform Samsung) și le prezintă împachetate într-un telefon ceva mai ieftin.

Camera principală este bună, iar camera telephoto poate scoate niște cadre macro chiar interesante, chiar dacă este un downgrade vizibil față de S24/S24+.

Bateria te va ține liniștit o zi de utilizare iar funcțiile de Inteligență Artificială din portofoliul Samsung funcționează în mare parte bine.

Cred că ecranul este punctul la care se putea mai bine, mai ales din prisma rezoluției. Panoul AMOLED nu este unul rău la capitolul culori redate dar pentru dimensiunea generoasă a lui S24 FE, ar fi mers o rezoluție puțin mai mare.

Prețul lui Galaxy S24 FE este de aproximativ 3200 de lei la Emag.


Spread the love

Comentezi?!