Samsung Galaxy Z Flip 6 – Smartphone Review

Spread the love

Pliabilele sunt un subiect controversat dar eu consider că fiecare are locul lui în lumea asta și sunt destule persoane care preferă spațiul economisit de un telefon pliabil, mai ales în cazul celor pe verticală precum este și modelul prezentat astăzi: Samsung Galaxy Z Flip, versiunea 6.

Specificații

DisplayTipFoldable Dynamic LTPO AMOLED 2X, 120Hz, 1B culori, HDR10+, 2600 nits (peak)
Dimensiune6.7 inchi, 101.5 cm2 (~85.5% screen-to-body ratio)
Rezoluție1080 x 2640 pixels, 22:9 rație (~426 ppi)
ProtecțieCorning Gorilla Victus 2
Cover DisplaySuper AMOLED, 60Hz, 1600 nits (Peak), 3.4 inchi, 720 x 748 pixeli
Protecție – Corning Gorilla Glass Victus 2, 306 ppi
BodyDimensiuniPliat – 85.1 x 71.9 x 14.9 mm
Deschis – 165.1 x 71.9 x 6.9 mm
Greutate187 g
ConstrucțieFrontal – Sticlă, Spate – plastic, cadru aluminiu
SIMNano SIM, multi eSIM
IP48, rezistent la apă și praf
RețeaTehnologieGSM/HSPA/LTE/5G
PlatformăOSAndroid 14, One UI 6.1.1
ChipsetQualcomm SM8650-AC Snapdragon 8 Gen 3 (4nm)
CPUOcta-core (1×3.39GHz Cortex-X4 & 3×3.1GHz Cortex-A720 & 2×2.9GHz Cortex-A720 & 2×2.2GHz Cortex-A520)
GPUAdreno 750 (1 GHz)
MemorieInternă256GB 12GB RAM, 512GB 12GB RAM
UFS 4.0
Card slotNu
Camera principalăTriplă50 MP, f/1.8, 23mm (wide), 1.0µm, dual pixel PDAF, OIS
12 MP, f/2.2, 123˚ (ultrawide), 1.12µm
FeatureLED flash, HDR, panorama
Video4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps, 720p@960fps, HDR10+
Cameră selfieSingle10 MP, f/2.2, 23mm (wide), 1.22µm
FeaturesHDR
Video4K@30/60fps
SunetLoudspeakerDa, stereo
3.5mm JackNu
32-bit/384kHz audio
ConectivitateWLANWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, tri-band, Wi-Fi Direct
Bluetooth5.3, A2DP, LE
PoziționareGPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS
NFCDa
Port infraroșuDa
RadioNu
USBUSB Type-C 3.2, OTG
Feature-uriSenzoriAmprentă (Lateral), accelerometru, gyroscop, proximitate, busolă.
BaterieTipLithiu-Ion 4000 mAh, encapsulată, ne-demontabilă.
Încărcare25W wired, QC2.0, 50% in 30 min, 100% in 60 min
15W Wireless
4.5W Reverse Wireless

Nu uita: dacă ți-a plăcut sau ți-a fost util acest review poți oricând să susții acest blog utilizând linkul de afiliere de la Emag înainte să cumperi orice. Nu adaugă costuri suplimentare. Mersi <3

Design/Construcție

Acum mult timp, înainte să apară ca telefoanele cu touchscreen sa monopolizeze piața, eram mare fan flip phones. Mi se părea foarte rewarding să închizi clapeta, fie când îi închideai cuiva apelul sau chiar și în utilizare normală. Era ceva satifăcător în acel „clonk”, iar dimensiunea redusă era perfectă pentru majoritatea buzunarelor și apăsarea accidentală a butoanelor era practic imposibilă pliat.

În mod evident, smartphone-urile nu au fost compatibile mult timp cu un flip phone în mare parte pentru că așteptam să se dezvolte ecranele foldable (îndoibile? îmi place mai mult cum sună foldable, o să rămânem cu el).

Așa ajungem la modelul prezentat în acest review: Samsung Galaxy Z Flip, ediția a 6-a. Z Flip este un telefon foldable, dar pe verticală, drept urmare, pliat, este foarte compact.

Designul per total este unul relativ simplu, cu o formă 11:9 pliat și 22:9 deschis. Ecranul exterior a evoluat și el în timp atingând 3.4 inchi începând cu versiunea 5 a lui Z Flip.

Cadrul metalic cu colțuri rotunjite contribuie la feelingul premium pe care ți-l inspiră tot aspectul lui Z Flip 6.

Deschis, pe partea inferioară avem conectorul USB-C și găuri pentru difuzoare/microfon, iar partea superioară este aproape liberă, excepție fiind găurile pentru difuzoare/microfoane.

Pe latura stângă regăsim tăvița SIM iar pe dreapta butonul de volum și cel de ON/Off care este și senzor de amprente.

Sistemul de două camere este pe dreapta sus, în colț și păstrează tema seriei S24.

Camera selfie este de tip central punch-hole.

Culoarea testată este Blue dar poți alege între Blue, Yellow, Silver Shadow, Mint, Black, White sau Peach. Peach mi se pare o culoare chiar interesantă.

Pe rama centrală avem branding Samsung pe care îl vezi doar când telefonul este pliat.

În cutie regăsim telefonul + cablu USB-C – USB-C, cheiță SIM și instrucțiuni.

Performanță

Ecran/e

Rezoluția ecranului principal al lui Z Flip 6 este aceiași ca la Z Flip 5 dar ecranul este acum un LTPO AMOLED față de AMOLED simplu, lucru care se traduce în potențială viață a bateriei mai lungă. De asemenea, luminzitatea maximă atinsă este acum 2600 nits față de 1750 la modelul precedent. Cei 850 nits extra se pot observa doar în cele mai însorite zile, când vrei să prinzi cadrul perfect dar te orbește totul sau când trebuie să răspunzi la acel mesaj important și nu ai umbră nicăieri.

Crease-ul există, este dificil să faci un ecran pliabil fără așa ceva. Nu pot testa cum se va comporta sau cât de accentuat va fi după 1 an de utilizare, eu pot spune că este ceva mai redus la lansare ca modelele precedente și că m-am obișnuit destul de repede cu el. Dacă simți că este un deal breaker pentru tine acea cută a ecranului din zona mecanismului de pliere atunci poate ar mai trebui să aștepți câțiva ani până devin mai bune ecranele pliabile. Momentan cutele sunt aici să stea, cum ar zice englezul.

Ecranul exterior al lui Z Flip 6 este în mare același ecran prezent și pe versiunea precedentă dar mai luminos, atingând 1600 nits peak. Astfel luminile puternice nu te vor perturba din a obține cadrul perfect, fie el cu ecranul principal sau cel secundar.

One UI

One UI a devenit din ce în ce mai polișat, cu fiecare versiune lansată. Galaxy Z Flip 6 vine cu versiunea One UI 6.1.1 care se bazează pe Android 14. Numărul de aplicații preinstalate este destul de redus, majoritatea fiind cumva din ecosistemul Samsung, nu aplicații populare precum Booking sau TikTok. În mod evident că l-am trecut pe Dark Mode pentru că îmi place mult mai mult cum arată.

One UI 6.1.1. este curat, arată bine, cu mici modificări de quality of life pentru ecranul foldable. Poți activa ca anumite aplicații să fie afișate diferit sau să aibe un layout specific atunci când telefonul este la 90 de grade. Se poate observa mai jos diferite aplicații cum se comportă în Flex Mode.

Ecranul secundar este și el configurabil în sensul că poți alege ce aplicații au widgeturi cu informații scrollabile lateral dar și ce aplicații pot rula pe acesta.

Cameră

O altă îmbunătățire față de modelul precedent este sistemul de camere. Camera principală a urcat de la 12 MP la 50, iar calitatea cadrelor redate de aceasta este vizibil mai bună, capturând momente puțin mai detaliate.

Roșul rezultat este pe alocuri puțin șters dar în lumina potrivită va ieși bine. Verdeața iese constant bine, fără să fie explodată.

Portrait mode este chiar bun dacă folosești camera principală, fie telefonul pliat sau nu.

Un alt avantaj pe care ți-l oferă un pliabil cu 2 ecrane este faptul că subiectul pozei se poate vedea pe ecranul secundar și se poate repoziționa pentru a obține unghiul perfect.

Pozatul noaptea poate suferi în cazul în care nu ții telefonul foarte steady sau vrei să folosești camera ultrawide. Camera principală este cea mai capabilă și recomand utilizarea ei exclusiv noaptea, fără zoom. Pozele ies destul de reușite, cu ceva noise generat de luminile puternice.

Menționez că pozele făcute în selfie, cu telefonul pliat nu arată întotdeauna the full picture, pentru că altfel observam că mi-a intrat și palma în cadru.

Benchmarks

Nu puteam să rezist să nu îl forțez cu niște benchmarks sau stress tests. Ce putem observa este faptul că Z Flip 6 este capabil de performanțe chiar respectabile dar sistemul de răcire are momente când este copleșit și scade puterea de procesare. Se poate vedea pe graficul performanțelor că ai momente când totul rupe și acele dips. Toate acestea au dus la o stabilitate destul de redusă, probabil datorată formei compacte și a faptului că nu ai un interior tradițional al telefonului ci totul este împărțit pe secțiuni, în funcție de baterie sau piesele mari care nu se pot îndoi.

Scorurile maxime însă sunt la nivel cu S24 ultra, deci vei putea rula orice soft/joc dorești doar că va fi ceva sensibil la căldură.

Gaming

Galaxy Z Flip 6 rulează jocuri drenante precum Call of Duty Mobile, Diablo Immortal sau Genshin Impact fără probleme. Cu ajutorul Gaming Hub poți porni ușor streamul jocului preferat, poți alege ce jocuri să rulezi și multe setări.

Odată pornit, un joc, cu Game Booster poți trece în modul Priority pentru a nu fi deranjat cu apeluri/notificări în sesiunea de gaming și poți umbla la diferite setări pentru a crește performanța lui Z Flip 6.

Z Flip 6 se încălzește ceva pe la rama metalică, lucru resimțit după cam 30 de minute de gaming. E posibil să fi contribuit și temperaturile imense ambientale, testarea fiind făcută majoritar la 40 de grade în timpul zilei.

AI

Un mare selling point al telefoanelor din ultima vreme este integrarea a cât mai multe funcții AI posibile. Pe majoritatea nu le vei folosi niciodată sau extrem de rar, dar unele pot fi super utile. Eu personal folosesc chiar des funcțiile de ștergere oameni/obiecte din fundal așa că a fost primul lucru testat.

Pentru a scoate acest pomișor din cadrul Ateneului poți intra în modul Galaxy AI de editare a pozei și ori ții apăsat pe obiect/persoană ori îl încercuiești și-ți va selecta telefonul după care apeși butonul de ștergere. A doua metodă: selectezi obiectul și apeși generate direct. Mai jos rezultatul:

Nu este o metodă perfectă întotdeauna și va necesita intervenția ta ulterioară pentru a modifica și umbra.

Z Flip 6 va atașa un Watermark pozei pentru a atenționa lumea că ai parte de o poză modificată cu AI.

Aici am șters o bancă din parc. În mod evident poți decupa ulterior ca să nu apară watermarkul cu AI…

O altă funcție interesantă, mai ales dacă te pricepi la desenat cu degetele este Drawing Assist prin care poți genera poze/obiecte de la 0 sau poți îmbunătăți poze deja făcute. Mai jos câteva exemple:

Scuzați-mi talentul la desenat pisici, ținând cont de asta chiar i-au ieșit niște desene bune. Rața pe de altă parte a avut niște ochelari chiar reușiți generați. În mod evident, pe măsură ce aceste funcții sunt folosite AI-ul învață și devin din ce în ce mai precise.

Sau poți încerca să modifici sau șterge căruțul care-ți strica poza 🙂 Aici nu a vrut pur și simplu să dea fill la spațiu, de fiecare dată îl completa cu alt fel de căruț/obiect.

Există și alte feluri mai puțin utile pentru mine precum ștergerea elementelor din poze în care AI-ul îți poate face viața mai ușoară. Acestea includ:

  • Circle to Search în care încercuiești diferite obiecte pentru a căuta pe net ce sunt sau cât costă – se poate vedea cum mi-am căutat Jordanii cu Circle to Search și mi-a găsit modelul corect.
  • Call Assist unde poți vorbi la telefon în limbi diferite și telefonul îți va traduce. Româna nu este printre limbile disponibile la momentul testării.
  • Interpreter este una chiar utilă când ești în străinătate. Acesta poate fi îmbunătățit de ecranul exterior cu ajutorul căruia fiecare participant la discuție poate vedea partea lui fără să întorci telefonul pentru fiecare.
  • Transcript assist și Summarise transcripts îți va prelua o înregistrare și o va transforma în text, iar Summarise poate fi folosit pentru a extrage esența textului.
  • Chat Assist – La fel ca Transcript/Summarise doar că aplicat la diferite chaturi personale.
  • Note Assist – Poți scrie/rescrie într-un ton diferit notițe dar le poți și rezuma.
  • Browsing Assist – Poți traduce bucăți de text dintr-un site sau chiar textul vizionat de camera telefonului, și, bineînteles iar, rezumate.
  • Photo ambient wallpaper îți va schimba fundalul pozei în funcție de momentul zilei, cu ajutorul AI

NOTĂ: Personal nu sunt încă mulțumit de toate funcțiile de rezumat cu AI care există momentan așa că nu m-aș baza în totalitate pe ele. Reformulările sunt în general ok, mai ales pentru tonuri formale iar traducerile funcționează decent.

Baterie

Bateria de 4000 mAh este puțin mai mică decât alte modele flagship, care majoritatea se învârt pe la 5000 mAh dar este puțin mai mare ca la modelul precedent, rezultând în timpi de utilizare mai buni.

În medie am folosit telefonul cam o zi dar când îl terorizam în jocuri sau în benchmarks aceasta putea fi drenată în 5-6 ore, după cum se poate observa și în benchmarkurile de mai sus (Stress Testurile din 3DMark utilizând cam 10% din baterie în aprox 30 de min).

La o utilizare normală probabil te vei apropia de media de o zi, mai ales dacă vei utiliza și ecranul exterior, scutind deschiderea ecranului principal pentru orice notificare.

Concluzii

Samsung Galaxy Z Flip 6 nu va fi cel mai performant telefon posibil, deși este aproape, nu are nici cea mai bună baterie sau cameră dar nu trebuie evaluat de la egal la egal cu flagshipuri care nu se îndoaie.

Performanța în cazul lui Z Flip 6 este faptul că au reușit să îndese camere decente, unul din cele mai bune procesoare, baterie mai bună ca generația anterioară, ecrane AMOLED chiar bune și luminoase, totul într-o formă compactă care se pliază. Aspectul este premium, cu cadru metalic cu o balama foarte solidă, acum și IP48, rezistent la apă și praf. Da, există o cută și se simte încă de la început dar poți trece ușor peste pe măsură ce-l utilizezi. Și în plus, este foarte rewarding plierea lui.


Spread the love

Comentezi?!