Razer Kaira Pro – Headset Review

Spread the love

De când am pus urechile pe prima Kaira am fost impresionat de această gamă de la Razer. Drept urmare am primit cu entuziasm varianta îmbunătățită Razer Kaira Pro. Să vedem diferențele.

Specificații

 • Răspuns frecvență – 20Hz – 20kHz
 • Impedanță – 32 Ohm (1 kHz)
 • Sensitivitate – 108 dB
 • Diametru Difuzoare – 50 mm
 • Difuzoare – Razer TriForce Titanium
 • Pernițe – Memory Foam îmbrăcate în Leatherette
 • Dimensiuni pernițe – 45 mm x 65 mm
 • Noise cancelling – Nu
 • Conectivitate
  • Wireless HyperSpeed 2.4 GHz prin Dongle-ul USB Type-C inclus
  • Range wireless – 10 metri
  • Bluetooth
 • Cablu inclus – Doar pentru încărcare
 • Greutate – 365g
 • Microfon – Cardioid – Unidirecțional, Detașabil
 • Frecvență răspuns microfon – 100 Hz – 10 kHz
 • Control volum – Rotiță pe cupa stângâ
 • Control volum voice chat – Rotiță pe cupa dreaptă
 • Slider mute microfon – Cupa stângă
 • Iluminare – Chroma RGB
 • Baterie
  • maxim 30 ore (fără iluminat și Haptics)
  • maxim 11 ore (cu iluminat și Haptics)
 • Compatibilitate
  • PS5 – PS4
  • PC
  • Orice device cu Bluetooth

Design/Construcție

Kaira Pro are același design ca și varianta testată anul trecut, fiind lansată atât în culorile PlayStation 5, dar și în varianta pentru Xbox. Evident, iarăși am ales varianta pentru PS5, deoarece am consola aferentă și chiar dacă nu aș fi avut îmi place mai mult combinația alb cu negru decât negru cu verde, cum e pentru Xbox. Bonus: Pernițele sunt pe interior exact albastrul emis de ledul consolei.

Materialele folosite în construcția lui Razer Kaira Pro sunt în principal plastice, unele mai dure sau mai flexibile ca altele, dar plastice în totalitate.

Brandingul Razer este prezent pe bentiță, iar cupele au fiecare câte un logo Razer iluminat Chroma.

Partea căptușită a headband-ului este aceiași ca la Razer Kaira, anume memory foam acoperit cu material textil denumit Razer FlowKnit. Prima diferență observată este la materialul pernițelor. înăuntru este în continuare Memory Foam, dar acestea au parte de tratament mai premium, o combinație de piele sintetică, Leatherette, cu un fel de imitație de piele întoarsă.

Acestea sunt moi, comode, dar am avut momente când mi s-au încins pe cap, mai ales în căldura din ultima lună. Bine sincer e foarte greu să eviți acest lucru cu orice cască deci va trebui să revin asupra acestui lucru îndată ce am parte de vreme mai răcoroasă.

În continuare am aceiași obiecție. Căptușeala care ar trebui să stea pe capul tău, în dreptul „bentiței” este cam îngustă. Pare că ar fi o problemă pentru cei cu capul mai mare, deoarece ajungi să atingi lateralele care sunt materiale plastice dure.

Pernițele se pot scoate foarte ușor, fiind destul de standard în line-up-ul Razer Kaira. Dacă îți place alt material sau pur și simplu s-au mâncat și numai sunt ce trebuie le poți înlocui cu ușurință, ceea ce ar trebui ca fiecare producător de căști să facă. Faptul că se pot scoate ușurează și curățarea căștilor.

Dongle-ul wireless HyperSpeed 2.4GHz Razer inclus în pachet este pe conector USB Type C, reversibil. astfel poți să îl poziționezi cum vrei, cât să nu încurce celelalte porturi. Înălțătorul este în continuare pe poziție astfel încât îl poți conecta la Switch, chiar și cu husă.

Bretelele sunt ajustabile, cu pași foarte bine definiți și demarcați numeric pe lateral. Astfel poți reține setările preferate chiar și când împrumuți căștile altcuiva. O mare diferență față de Kaira este faptul că în cazul Kaira Pro, suportul și capătul brațelor sunt metalice. Această modificare îi dă un aer premium dar și o rezistență sporită. Pun alături cum arăta pe Kaira normală.

Cablul de încărcare este împletit și nu poate fi folosit pentru altceva decât încărcare. Conexiunea prin cablu nu este posibilă, exact ca la Kaira. Casca poate fi încărcată în timp ce o folosești dar tot pornită, conexiunea fiind prin wireless/bluetooth în continuare.

În cazul în care nu ai port USB Type-C la PC/laptop poți folosi cablul prelungitor din dotare care este USB Type-C – Type-A.

Butoanele de pe căști sunt amplasate identic cu varianta standard de Kaira, cu diferența fiind butonul extra pentru Haptics.

Avem pe casca stângă: Switch On/OFF pentru Microfon, rotiță pentru volum endless scroll, buton de Power, conector de încărcare și jack pentru microfon. Pe dreapta putem observa butonul de conexiune, rotița de Sidetone.

Pentru versatilitate în transport și stocare facilă, cupele Kaira Pro se pot roti 90 de grade.

Performanță/Sunet

Conexiuni

Razer Kaira Pro se poate conecta, ca și predecesoarea ei, prin dongle-ul wireless HyperSpeed 2.4GHz dar și prin Bluetooth în același timp.

Conexiunea este controlată de pe cupa dreaptă prin butonul Smart Switch.

 • 1 Tap schimbă profilul sunetului
 • Double Tap schimbă între conexiunea Bluetooth și cea Wireless.
 • Hold 5 secunde pentru Pairing Mode.

Range-ul oficial pentru conexiunea pe 2,4 GHz este de 10 metri, dar mai poți ciupi un metru dacă folosești cablul-adaptor USB Type A și muți sursa practic. Util pentru când te duci la toaletă/bucătărie în mijlocul unui dialog și nu vrei să ratezi niciun moment. Personal am mers în toate camerele apartamentului fără grijă, conversându-mă cu prietenii pe Discord, fără întreruperi. Experiența îmi spune că în timp(ani de utilizare) va scădea puțin acest range maxim dar niciodată drastic.

Ce mi se pare foarte interesant este faptul că poți fi legat la Razer HyperSpeed, să te joci liniștit pe PC/Consolă, iar dacă te sună cineva pe telefonul legat prin Bluetooth Kaira Pro va schimba pe Bluetooth ca să poți răspunde și conversa direct prin căști. Iar în secunda în care se închide apelul te trece înapoi pe 2.4GHz.

Sunet

Difuzoarele Razer TriForce Titanium coated de 50mm produc un sunet destul de echilibrat. înaltele sunt separate bine de medii, iar bass-ul este prezent dar nu într-o doză mare.

În mare parte Razer Kaira Pro se aud exact la fel ca Razer Kaira testată anul trecut, cu o mică/mare diferență despre care vom discuta mai jos.

La muzică am folosit modul Amplified pentru a atinge volumul maxim al căștilor ca să aud clar dacă se manifestă probleme între sunetele redate. Înaltele sunt bine diferențiate de medii și joase, ceea ce se simte bine în conținut multimedia. Pentru vizionări de filme poți jongla între Enhanced Bass și Amplified, în funcție de gusturi.

Volumul maxim al lui Kaira Pro diferă în funcție de conexiune. Prin Bluetooth este puțin mai redus față de conexiunea prin dongle-ul wireless HyperSpeed 2.4GHz.

Sunetul redat poate fi „modificat” selectând un alt mod cu ajutorul single-tap butonul de conexiune. Astfel ciclezi prin modurile de sunet:

 • Default
 • FPS
 • Enhanced Bass
 • Amplified
 • Custom

Modul Custom poate fi configurat după bunul plac dar nu prin Razer Synapse ci prin aplicația de mobile Razer Audio. Aceasta este disponibilă atât pe Android cât și pe iOS.

Cum e în jocuri

Razer Kaira Pro se comportă chiar bine în gaming, dar cu alegerea atentă a profilului redat de sunet, astfel:

 • În jocuri singleplayer, unde vreau să mă bucur de experiența generală am jucat cu Default sau Amplified.
 • În jocuri singleplayer dar cu explozii pe alocuri și unele împușcături, cum ar fi Cyberpunk am alternat Amplified cu Enhanced Bass pentru zonele foarte active.
 • în jocuri multiplayer shooter unde contează să auzi pașii inamicului, cum ar fi CS:GO, Valorant, PUBG, Fortnite etc devine mai util modul FPS care minimizează bass-ul de la împușcături și explozii și accentuează exact plaja de frecvențe pe care sunt pașii.
 • Evident pentru cei mai mofturoși modul Custom poate fi configurat exact după bunul plac. Eu am lăsat Custom pentru muzică.

Noise Cancelling nu există pe Razer Kaira Pro dar ai o mică atenuare a sunetului înconjurător datorită faptului că sunt închise.

Microfonul lui Kaira Pro este acelși prezent pe varianta Kaira, doar că de data aceasta este detașabil, un mare avantaj.

Sunetul captat poate fi influențat de poziția acestuia față de sursă (aka gura ta), datorită faptului că este unidirecțional. Acesta este și suficient de maleabil pentru a fi pus în orice poziție dorești dar suficient de rigid pentru a nu atârna aiurea. Filtrul protectoare poate fi dat jos pentru curățare.

Vocea redată nu are efectul acela de ecou enervant dar pare puțin mai băsoasă. Nu e neapărat slab dar putea fi mai bun pentru prețul la care se încadrează Kaira Pro.

Pentru a vedea cum te auzi ai rotița foarte utilă de Sidetone pe cupa dreaptă. De asemenea pe cupa stângă ai sliderul de Mute On/OFF pentru microfon.

Hapticele Razer HyperSense

Cea mai mare diferență față de varianta standard Kaira este prezența hapticelor Razer HyperSense pe ambele cupe.

Acestea au rolul de a îmbunătății bass-ul și a crea o experiență unică, prin vibrații care se sincronizează cu beat-uri sau diferite elemente auditive puternice, cum ar fi explozii.

HyperSense poate fi activat prin butonul dedicat de pe cupa dreaptă. Acesta are 4 trepte de intensitate, anume: OFF și 3 trepte crescătoare.

Testat în muzică funcționează chiar foarte bine pe ce ascult eu, în principal muzică electronică chiar și pe cea cu beaturi rapide. Unde mai gafează câteodată este când intervine peste vocile mai joase, având plaja de intervenție între 20 și 200 Hz.

Intervențiile pe alocuri greșite sunt mult mai accentuate în filme, cel puțin vocea lui Vin Diesel mi-o vibrează până în dinți, ceea ce devine enervant câteodată, dar cât timp ții HyperSense pe setarea minimă ar trebui să fii ok.

Setarea maximă a HyperSense, cu volumul dat aproape sau chiar la maxim este prea mult pentru mine. Am senzația continuă că îmi vor cădea căștile de pe cap și parcă e prea puternic efectul, atât de puternic încât strică toată imersiunea. Drept urmare am folosit în principal pe treapta 1, cu treapta 2 pe alocuri.

Software și iluminat

Kaira Pro nu este detectat de Razer Synapse pe PC/laptop, prin urmare nu ai decât alternativa Razer Audio, care este aplicația lor pentru dispozitive mobile. Aceasta este disponibilă atât pe Android cât și pe iOS.

Având experiența de la Kaira știu că e puțin ciudat modul de conectare, în sensul în care prima dată când vrei să conectezi căștile la aplicația Razer Audio este foarte important ca dongle-ul wireless HyperSpeed 2.4GHz să nu fie băgat în niciun dispozitiv. E puțin neintuitiv dar e pe încercate. Bine, ulterior merge indiferent, e important doar la primul Pairing. (Evident că scrie acest lucru în cărticica din pachetul căștilor dar cine stă să o răsfoiască în totalitate 🙂 ).

Odată conectat, Razer Audio App este foarte ușor de folosit. Ai prezente toate informațiile de care ai nevoie, cum ar fi bateria și modelul conectat/firmware etc, setările căștilor și, cel mai important, Equalizerul. Numărul de pași/frecvențe configurabile în modul Custom este micuț dar suficient pentru mine să obțin ce voiam de la el.

Dacă ar fi să fiu mofturos aș vrea mai multe moduri Custom, ca să îmi fac unul pentru muzică și unul perfect pentru shootere, așa cum vreau eu.

Kaira Pro este mai bună de luat la plimbare la metrou sau în tren deoarece poți scoate microfonul să nu te încurce.

Iluminatul este prezent pe Kaira Pro sub forma a 2 logo-uri Razer iluminate, câte unul pe fiecare cupă. Acestea sunt finuțe, ies ușor în evidență dar nimic ostentativ. Efectele pe care le poți selecta sunt Audio Meter, Spectrum, Breathing sau Static. Toate acestea sunt controlate prin Razer Audio App.

Bateria

Razer spune că poți obține 30 ore din Kaira Pro, dacă oprești efectele haptice și iluminatul logo-urilor Razer laterale.

Testat de mine am obținut

 • 7h30 cu Iluminat activ și HyperSense Haptics pe HyperSpeed 2.4GHz până am primit warningul de 10% low battery.
 • cam 11 ore cam în Bluetooth cu HyperSense și iluminat activ
 • Cel puțin dublu pe HyperSpeed 2.4GHz fără Haptice.
 • Cam o săptămână de ascultare prin Bluetooth, greu de contorizat orele, dar pare să se alinieze cu cele 30 declarate de Razer.

Încărcarea se face rapid, cât de o pauză de cam 1 oră de la gaming. Dacă le și folosești în timpul încărcării vei prelungi durata până ating 100%. Cablul de încărcare nu este prea lung, ceea ce s-ar putea să fie o problemă dacă le folosești la consolă, caz în care poți apela la oricare alt cablu Type-C din dotare, cu condiția să nu fie prea gras conectorul pentru că este puțin îngropat în cască.

Concluzii

Razer Kaira Pro, varianta pentru Playstation, îmi susține convingerea că seria Kaira este cea mai reușită din lineup-ul Razer, cel puțin la calitatea sunetului redat. Acesta este chiar bun, difuzoarele TriForce Titanium de 50mm făcându-și treaba. Peste aceste difuzoare adaugi și acest mic gimmick denumit HyperSense care, pe treapta 1 mi se pare ok dar văd cum ar putea fi enervant pentru unele persoane, mai ales în treptele superioare. De asemenea îți va scădea durata bateriei în jumătate, ceea ce e de reținut.

Conexiunile multiple ajută în versatilitate iar schimbarea rapidă între ele este smooth. Totuși în continuare conectarea prin cablu nu face decât să încarce bateria, iar dacă vrei să folosești Kaira Pro în acest timp va trebui să o legi la Wireless/Bluetooth, ceea ce mi se pare o oportunitate ratată.

Prețul lui Razer Kaira Pro Playstation edition, la momentul publicării acestui review, este de aproximativ 800 lei la Emag.

Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!


Spread the love

Comentezi?!