Razer Kaira PS este o pereche de căști de gaming wireless pe care o poți conecta atât la consola ta Playstation cât și la PC sau mobil prin Bluetooth. Căștile vin atât în variantă de Playstation (cea testată de mine) cât și pentru Xbox.
Specificații
- Răspuns frecvență – 20Hz – 20kHz
- Impedanță – 32 Ohm
- Sensitivitate – 108 dB
- Diametru Difuzoare – 50 mm
- Pernițe – Memory Foam îmbrăcate în material textil, ovale
- Dimensiuni pernițe – 45 mm x 65 mm
- Noise cancelling – Nu
- Conectivitate
- Wireless 2.4 GHz prin Dongle-ul USB Type-C inclus
- Range wireless – 10 metri
- Bluetooth
- Cablu inclus – Doar pentru încărcare
- Greutate – 332g
- Microfon – Cardioid – Unidirecțional
- Frecvență răspuns microfon – 100 Hz – 10 kHz
- Control volum – Rotiță pe cupa stângâ
- Control volum voice chat – Rotiță pe cupa dreaptă
- Slider mute microfon – Cupa stângă
- Iluminare – Nu
- Baterie – maxim 30 ore, cam 25 mediu am atins
- Compatibilitate
- PS5 – PS4
- PC
- Orice device cu Bluetooth
Design/Construcție
Designul Razer Kaira este același pentru toate variantele sale, diferite fiind doar culorile și modul de conectare. Am ales să testez varianta pentru Playstation deoarece am consola cu care să se potrivească. Puse una lângă alta remarci faptul că sunt au aceleași culori ca și consola, cu același design de alb cu negru. Adaugi și controllerele sau standul de încărcare și ai o imagine completă, alb cu negru, ca și cum aceste căști ar fi venit cu consola din fabrică. Bonus: Pernițele sunt pe interior exact albastrul emis de ledul consolei.
Materialele folosite în construcția lui Razer Kaira sunt în principal plastice, unele mai dure sau mai flexibile ca altele, dar plastice în totalitate.
Pernițele cât și partea inferioară a headband-ului lui Razer Kaira căptușite cu spumă cu memorie și acoperite într-un material textil denumit de Razer FlowKnit. Acestea sunt moi, comode, nu par să se încingă în sesiuni lungi de gaming, dar nu am apucat să le folosesc decât iarna, cu încălzirea așa și așa, ca în București.
Astfel că la capitolul comoditate am o singură obiecție. Căptușeala care ar trebui să stea pe capul tău, în dreptul „bentiței” este cam îngustă. Pare că ar fi o problemă pentru cei cu capul mai mare, deoarece ajungi să atingi lateralele care sunt plastice dure.
Un mare avantaj este faptul că poți desface atât pernițele cât și spuma care acoperă microfonul. Astfel poți curăța ușor atât pernițele, cât și difuzoarele de praf, resturi etc. De asemenea în caz că aceste se rup/strică/deteriorează nu va trebui să cumperi o pereche de căști noi. Aș vrea ca mai multe perechi de căști să aibă acest feature în 2022…
Mulțumită faptului că dongle-ul wireless Razer inclus în pachet este pe conector USB Type C, acesta fiind reversibil nu te va încurca dacă ai porturile mai aglomerate, în caz că îl legi la PC. Pentru Playstation 5 portul Type C este în partea frontală, nu vei avea probleme cu el, deoarece nu are nimic ce poate fi încurcat sub. De asemenea, aceasta are un mic înălțător care permite conectarea lui inclusiv la Switch, chiar și dacă ai husă pe el.
Bretelele sunt ajustabile, iar pașii bine definiți, ba chiar și demarcați numeric pe lateral pentru a fi mult mai ușor de reținut setările personale.
Cablul de încărcare este împletit și nu poate fi folosit pentru altceva decât încărcarea lui Kaira. Căștile pot fi folosite în timp ce se încarcă, dar va trebui să fii destul de aproape de consolă, deoarece lungimea cablului este de 1.3metri. În pachet este inclus și un cablu adaptor USB Type C – Type A pentru cei care vor să conecteze dongle-ul la PC-uri care nu au un port Type C, sau la PS4.
La capitolul butoane/slidere pe căști Kaira are aproape tot ce îți poți dori la îndemână. Pe casca stângă ai switch On/OFF pentru microfon, rotiță de volum endless scroll cu pași destul de bine definiți, buton de Power, conector de încărcare și microfonul în sine, iar pe casca dreaptă ai butonul de conexiune și rotiță de volum chat. Aceasta din urmă reglează cât de tare să se audă voice chatul relativ la sunetul jocului.
Performanță/Sunet
Sunetul este destul de balansat, difuzoarele noi denumite Triforce Titanium Coated de 50 mm menite să separe înaltele de medii și joase fac o treabă destul de bună. Bass-ul nu este copleșitor, este prezent dar nu preia controlul, chiar și în modul Enhanced Bass.
Pentru muzică am cam scăpat de bass-ul care tindea să acopere și frecvențele medii de care mă loveam în trecut la diverse căști Razer, lucru care mă bucură.
Volumul maxim atins diferă de conexiune. Pe telefon, prin Bluetooth nu atingi potențialul maxim al căștilor. Asta nu înseamnă că nu obții un sunet bun pentru a asculta pașii în PUBG Mobile sau o muzică la metrou.
În modul dedicat FPS Treble-ul pare a fi dus mult mai sus pentru a putea diferenția pașii, iar bass-ul este minimizat ca să nu ai explozii care acoperă orice alt sunet din joc. Testat în CS:GO sau CoD Black Ops Cold War (Pentru că Vanguard are pașii mult mai slabi) pare să aibă un efect pozitiv. Date la volum maxim dacă ești atent cred că poți auzi și pașii unei pisici dacă ar exista shooter cu așa ceva (108 db sensitivitate), sau poate găinile din CS.
Noise Cancelling nu există pe Razer Kaira dar ai o mică atenuare a sunetului înconjurător datorită faptului că sunt închise.
Microfonul este nedetașabil, de tip cardioid Unidirecțional, ceea ce înseamnă că e foarte importantă poziția acestuia pentru a înregistra sunetul cel mai bun. Pentru a fi sigur se poate scoate foarte ușor spuma de protecție. Sunetul redat nu are efectul acela de ecou iar maleabilitatea lui asigură că poate fi pus în orice poziție îți este comodă. Bonus points pentru spuma/protecția de pe el care ajută în minimizarea efectului de Darth Vader.
Kaira se poate conecta la orice dispozitiv mobil, datorită Bluetooth-ului, moment în care poți instala aplicația Razer Audio pentru equalizer și monitorizare a bateriei. Acesta are câteva moduri default, prin care poți cicla apăsând butonul de conexiune și un mod custom unde poți umbla tu după bunul plac. Nu este exagerat de customizabil, având un număr reduși de pași si de frecvențe la care poți umbla dar este un pas în direcția potrivită.
Chiar dacă se pot conecta ușor la orice mobil nu înseamnă și că sunt ușor de luat afară la o plimbare. Dacă vrei să faci asta recomand varianta Pro a aceluiași Kaira pentru microfonul detașabil.
Range-ul oficial pentru conexiunea pe 2,4 GHz este de 10 metri, dar mai poți ciupi un metru dacă folosești cablul-adaptor USB Type A. Util pentru când te duci la toaletă/bucătărie în mijlocul unui dialog și nu vrei să ratezi nici un moment. Personal am mers în toate camerele apartamentului fără grijă, ascultând dialogul din Horizon Zero Dawn (dacă tot apare continuarea în curând) în fundal fără grija deconectării. Am avut mici întreruperi ocazionale pe balcon dar era de așteptat.
Bateria ține minim 20 de ore de la o încărcare full. Conform Razer acesta ar atinge maxim 30 ore dar nu am avut curajul să las căștile să moară complet. Încărcarea se face relativ rapid, într-o oră ai cel puțin o treime de charge. Ce am făcut eu de obicei a fost să le las peste noapte după ce am terminat cu consola, alături de controllere la încărcat, astfel nu rămâi niciodată pe zero.
Concluzii
Razer Kaira for Playstation este o pereche de căști fără fir decentă, capabilă de un sunet mai mult decât satisfăcător și o durată de viață a bateriei de aproximativ 22-25 ore fără greș. Receiverul wireless poate fi conectat atât la consola ta PS4/5 cât și la PC, chiar dacă nu ai port USB Type C, grație unui cablu-adaptor Type A inclus, dar și prin Bluetooth la orice dispozitiv mobil, deși dacă vrei să umbli pe afara cu ele des recomand varianta Pro ca să nu îți intre în mască microfonul.
Pentru prețul de aproximativ 110 Euro direct de la Razer, (actualizez în momentul în care apar și la noi) este greu să găsești ceva mai bun în materie de gaming, versatilitate și conectivitate Wireless/BT.
Cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea.