Razer BlackWidow Chroma V2 + Razer Mamba + Firefly Hyperflux Review

Spread the love

Am promis că o să postez mai des review-uri pe blog și uite cum mă țin de cuvânt.

Razer mi-a pus la dispoziție, prin intermediul agenției Kool Things, nu numai cea mai nouă iterație a tastaturii Razer Blackwidow (V2 Chroma), dar și setup-ul Hyperflux, de care sunt foarte încântat.

Da, nu credeam că voi aprecia ceva Razer prea curând, dar mi se pare foarte bună ideea de a avea un mouse wireless fără lag, fără baterii și sub 100grame.

Să vorbim mai întâi despre tastatura Razer BlackWidow Chroma V2:

Varianta primită este cea cu switch-uri proprii Razer Green, toate sunt tactile și clicky. Asta înseamnă că au un bump și un click la punctul de actuare. Am detaliat mai mult despre acest tip switch în cadrul articolului meu despre tastaturi mecanice. Dacă nu vă plac astfel de switch-uri, Razer BlackWidow Chroma V2 poate fi cumpărată cu toate cele 3 tipuri de switch-uri proprii Razer: Green (cel testat – tactil și clicky, cel mai zgomotos), Yellow (tactil, dar nu clicky) și Orange (linear și silențios. Cel mai rapid switch)

Personal prefer switch-urile lineare, diferențele se simt destul de mult în sesiunile lungi de typing, în jocuri oricum apeși mult mai tare și diferențele sunt doar de ordin auditiv (acel bump-click de care ziceam) și de viteză. Pe când cele Orange au și actuarea mai sus și distanța maximă de apăsare mai mică.

În interiorul pachetului găsim tastatura în sine, un palm rest moale – atașabil magnetic, un breloc cu o tastă Razer – care se aprinde în stilul Chroma, manuale de utilizare și protecția de plastic pentru tastatură.

Design-ul Razer BlackWidow Chroma V2 este unul tradițional deja pentru tastaturile mecanice, simplist, cu toate tastele standard, plus tasta FN (ca la laptop-uri) pentru a accesa combinații extra de taste, cel mai adesea de la F1-F12, și un rând de 5 taste, verticale, în partea din stângă a tastaturii, doar pentru MACRO-uri.

Obișnuit cu tastatura mea (Corsair K70 RGB), aș prefera ca toate modelele scumpe, high-end, să aibă măcar câteva taste dedicate pentru volum/multimedia, sau o rotiță ceva. Mi s-a părut destul de neintuitiv să caut de fiecare dată care este combinația de FN + o tastă, ca să scad sau cresc volumul rapid. Am ajuns să customizez pe tastele macro acest lucru, iar scopul acelor taste ar trebui să fie altul.

Tastatura este grea, la aproape 1.6 kg, construită solid, cu materiale foarte dure, menite să reziste dacă arunci cu ea sau la orice poți arunca în ea, dar fără lichide (chiar dacă tastaturile mecanice rezistă destul de bine la lichid, nu este recomandat). Razer Blackwidow Chroma V2 are și un USB Passthrough pentru conectarea căștilor, a diverselor stick-uri USB și jack 3.5mm. Ce nu am înteles este plasarea acestora în partea dreaptă, către mouse. Dacă ai un birou mai îngust sau ții mousepad-ul lipit de tastatură și ai conectat ceva la portul USB, ai șanse foarte mari să lovești cu mouse-ul în acel device. Bad design, aș fi preferat să fie orientat către partea superioară a tastaturii.

Palmrest-ul care vine cu tastatura este detașabil magnetic și are un material foarte moale. El în sine este foarte comod, dar îmi lasă impresia că este puțin cam înalt pentru o poziție perfectă la tastatură. Am avut câteva momente când am renunțat la el, mai ales la început pentru că îmi venea greu să mă obișnuiesc, dar în timp a fost mai ok. Atașarea magnetică elimină problema picioarelor care se legau cumva la tastatură și care se rupeau destul de ușor.

Că tot vorbeam de obișnuință, rândul extra de taste macro din stânga și-a bătut joc de mine săptămâni bune, deoarece mâna mea stângă este obișnuită cumva să stea la marginea tastaturii, iar foarte des când credeam că apăs CTRL, apăsam de fapt Macro5 și tot așa. A fost puțină frustrare și faze greșite în jocuri când voiam să mă duc în dreapta și o luam în spate, dar în timp te înveți și cu asta. E un impediment mic pentru cei care nu au avut astfel de setup, dar se trece peste, zic eu.

Tastatura BlackWidow Chroma V2 îți oferă posibilitatea înregistrării unui Macro live prin intermediul apăsării FN + Macro key, care pornește modul „Înregistrare” indicat de un led roșu, urmat de secvența ce dorești a fi reprodusă și tasta care o va reproduce. Simplu, doar că trebuie să memorezi exact pașii pentru a nu rămâne în modul Recording Macro din greșeală (am făcut asta și nu înțelegeam de ce se comportă tastatura ciudat).

Iluminatul este full RGB în 16.8 milioane culori individuale pe fiecare LED, configurabile prin intermediul Razer Synapse. LED-urile sunt chiar rapide, putând fi customizate mișcări foarte complexe pe ele. Am creat câteva efecte de-a dreptul psihedelice, iar pe întuneric, cu luminozitatea dată la maxim, încep să înțeleg cum ar putea provoca crize epileptice. Sincronizarea se poate face cu multe jocuri, atât la nivelul tastaturii, cât și al mouse-ului și al mousepad-ului.

De exemplu, în Overwatch, în funcție de eroul pe care îl joci, tastatura se aprinde într-o anumită culoare, iar abilitățile sunt colorate diferit în situația în care sunt în cooldown (se încarcă) sau nu. Când ai ultimata, sau când o dai, toată tastatura pâlpâie. În Diablo, toată tastatura flash-uiește când pică o legendară sau când faci nivel. De asemenea, abilitățile disponibile sunt albe, iar restul tastaturii este roșul puternic la Diablo. Toate efectele se prelungesc la nivelul mouse-ului și al padului, pentru a crea continuitate.

Evident că Overwatch sau Diablo nu este singurele jocuri sincronizate cu efecte Chroma, ai aici o listă completă cu jocurile care au cel puțin o interacțiune cu sistemul Chroma.

Mai nou, prin intermediul software-ului Razer Synapse, te poți conecta la sistemul de becuri inteligente Philips HUE și poți sincroniza perifericele Razer cu aceste becuri. Voi avea ocazia să testez acest lucru în săptămânile care urmează, sunt curios cum or să se vadă când toată camera o să lumineze în culori diferite.

Să enumerăm și câteva caracteristici ale tastaturii Razer BlackWidow Chroma V2:

  • Razer Mechanical Green Switches – 50g forță de actuare
  • Durată de viață a switch-urilor – 80 milioane apăsări, conform Razer
  • 5 extra taste macro (în stânga)
  • Chroma LED backlighting cu 16.8 million culori
  • Razer Synapse
  • 10 key roll-over anti-ghosting
  • Tastatură complet reprogramabilă prin Razer Synapse și posibilitate de înregistrare de macro-uri rapidă
  • Audio-out/mic-in jacks
  • USB pass-through
  • 1000Hz Ultrapolling
  • Cablu textil împletit
  • Dimensiuni: 475mm(Lungime) x 171mm (Lățime) x 39mm (Grosime)
  • Greutate aproximativă: 1500 grame
  • Pret: aproximativ 700-800 lei (Exemplu de model cu switch-uri Yellow la eMAG)

 

Mouse Razer Mamba Hyperflux + Mousepad Razer Firefly Hyperflux

Setup-ul wireless Mamba + Firefly Hyperflux are la bază o idee foarte bună, aceea de a crea un mouse wireless care să fie viabil în gaming. Spun asta pentru că mult timp tehnologia wireless nu era asociată neapărat cu device-uri de gaming, deoarece ai potențiale deconectări, poți rămâne fără baterie, interferențe, lag, înțelegeți voi.

A scris și Victoria despre acest setup pe care l-am testat împreună. M-am gândit să mă axez mai mult pe impresiile unuia care are ceva experiență în domeniul gamingului și știe ce vrea de la un periferic performant.

Cum funcționează sistemul Razer Hyperflux:

Mousepad-ul Razer Firefly are încorporat receiver-ul wireless pentru mouse, dar și un sistem de încărcare prin câmp de inducție. Astfel, mouse-ul nu are baterie și excelează la capitolul greutate (are numai 96 grame). El menține curent cu ajutorul unui condensator, care, în funcție de cât de psihedelice sunt efectele de lumină puse pe el, ține minim 5-6 secunde și cel mult 15 secunde cu toate luminile oprite.

Mousepad-ul are 2 fețe, una rapidă, dură și una textilă, pentru precizie. Acesta este separabil de suportul de încărcare și conectare, pentru a putea fi spălat/înlocuit etc.

Ca și BlackWidow, Mamba + Firefly Hyperflux sunt dotate cu LED-uri Chroma pe care le poți configura cum dorești. Sistemul este foarte intuitiv și ușor de folosit. Ai stocare hibrid, în sensul că ai anumite lucruri pe care le poți memora pe mouse, în memoria internă, dar pentru multe altele vei avea nevoie de cont + logare în Synapse pe fiecare device la care atașezi acest setup. Device-urile au diverse sincronizări atât cu jocuri, cât și cu anumite software-uri, la fel ca la Blackwidow. Nu voi dezvolta prea mult pentru că am scris mai sus.

Butonul lateral stânga, cumva plasat lângă butoanele de Next/Back, este butonul care ciclează prin profilele setate prin intermediul Razer Synapse. Poziționarea poate nu este cea mai fericită, deoarece la mouși de gaming acolo găsim butonul „Sniper”.

Dacă vrei să folosești mouse-ul cu alt pad, sau pleci în deplasare și nu iei pad-ul cu tine, poți conecta firul mousepad-ului la mouse, astfel Razer Mamba Hyperflux devine wired.

Atât Razer Mamba, cât și BlackWidow v2 au 1000Hz ultrapolling, deci sunt rapide și smooth. Totuși, pentru cei care preferă valori mai mici, ambele au un slider în software, la tab-ul de Performance.

Specificații Mamba Hyperflux: 

  • Adaptive Frequency Technology
  • 9 Butoane programabile
  • Switch-uri mecanice Razer
  • Posibilitate folosire cu cablu.
  • Razer 5G optical sensor with true 16,000 DPI (adaptare Razer a lui Pixart PWM 3360)
  • Până la 450 inch pe secundă (IPS) / 50 G accelerare
  • Rotiță scroll
  • Design ergonomic pentru dreptaci
  • Storage Hybrid On-board and Cloud
  • Iluminare LED Razer Chroma cu 16.8 milioane culori
  • 1000 Hz Ultrapolling
  • Dimensiuni: 124.7 mm(Length) X 70.1 mm (Width) X 43.2 mm (Height)
  • Greutate: 96 g fără cablu
  • Lungime cablu în pachet: 2.1 m

Specificații Razer Firefly Hyperflux:

  • Două suprafețe: Dură și Textilă
  • Iluminare LED Razer Chroma cu 16.8 milioane culori
  • Dimensiuni: 355 mm (Length) X 282.5 mm (Width) X 12.9 mm (Height)
  • Greutate: 643 g fără cablu
  • Lungime cablu în pachet: 2.1 m

Cum se comportă în jocuri?

În primul rând, câmpul de inducție generat de mousepad nu este perfect dreptunghiular, ci este mai degrabă sferic/oval, iar înălțimea la care poți ridica mouse-ul până acesta pierde semnal este aproape 5-6 centimetri în centrul pad-ului, scăzând considerabil către margini spre 1cm cel mult. Astfel, dacă ești un jucător care ridică des mouse-ul pentru a-l repoziționa, nu vei avea probleme cu deconectarea lui, cât timp revii pe pad suficient de repede.

Având un câmp de inducție cu o formă non-dreptunghiulară, vei avea puncte moarte în colțuri sau pe margine. Acestea nu sunt în niște poziții naturale, deoarece mouse-ul era deja jumătate în afara pad-ului sau pe colț, dar ele sunt. Pot fi atinse accidental și pot duce, dacă rămâi acolo, la deconectare (mi s-a întâmplat o singură dată).

Partea inferioară (spatele care intră în contact cu biroul) a mousepad-ului are un cauciuc aderent, iar oricât de haotic m-aș mișca și trage de el, se mișcă foarte greu, deci nu vei avea probleme.

Mousepad-ul este reversibil, separat de suportul cu lumini și sistemul de încărcare. Acesta are 2 fețe, una textilă pentru precizie și una rapidă, dură, pentru viteză. Recomand partea rapidă jucătorilor care joacă pe valori mici ale DPI-ului, iar cea textilă pentru cei care joacă cu valori mari (peste 2000 DPI). Evident că poți folosi cum dorești, dar personal mi s-a părut că e mai natural așa.

Pe toată perioada testării nu am observat nici un fel de interferență, iar mișcarea cursorului pe ecran a reprodus întotdeauna mișcările mele. Aveam aceleași reticențe pe care le-am avut în trecut cu alte dispozitive wireless, și anume faptul că, la un moment dat, va sări cursorul random sau nu mă va asculta, sau mă trezesc cu lucruri apăsate pe ecran, deconspirându-mi poziția în PUBG. Frica aceasta mi-a trecut repede.

Nu cred că există prea multe persoane care vor folosi acest mouse la toată puterea senzorului (anume setarea maximă de 16000 DPI), mai ales că precizia este mai căutată de gameri decât viteza, iar la setări atât de ridicate este aproape imposibil să nimerești un headshot în orice joc. Așadar, nu pot spune cum se comportă la setări astfel de mari, pentru că eu, personal, nu reușesc să mă joc cu peste 6000 DPI. Este mai important cât de stabil este la rezoluții mai mici, lucru pe care îl vom dezvolta mai jos.

Greutatea redusă (96grame), pentru un mouse wireless, îl face un candidat foarte bun pentru jocurile din genul Shooter. Așa că am abuzat de acest mouse în câteva titluri:

Counter Strike: Global Offensive

Aici am folosit 2 tehnici diferite, cu diverse setări pentru rezoluția senzorului.

Cel mai des, jucătorii de CS preferă setări de DPI reduse, cu sensitivitate mică (între 400 și 1200 DPI) și mișcări largi ale mâinii, „din cot”. Acestea sunt recomandate alături de un mousepad suficient de mare, pentru ca o mișcare laterală destul de lată (cam 30cm, poate mai mult) să acopere o rotire a câmpului vizual al jucătorului – 180 grade. Foarte util pentru a știi exact unde ești, în funcție de poziția mouse-ului pe pad, dar și de a crea așa numitul muscle-memory al țintei. Astfel de mișcări funcționează bine cu Palm Grip. Mouse-ul parcă este făcut special pentru dreptaci care folosesc Palm Grip, pentru că s-a simțit excelent în mână și nu am obosit niciodată, chiar și după ore de jucat, datorită greutății reduse.

Problema întâlnită la acest setup este că nu am avut suficient loc pe pad pentru a efectua un 180 complet, decât dacă sar cam pe la 1200 DPI. La 400 clar nu reușeam, iar la 800 eram cam la limită. Deci, pentru profesioniștii de CS:GO (Sau 1.6) care se gândesc la un astfel de setup, recomand să așteptați până lansează Razer Firefly Hyperflux de dimensiuni mai mari, dacă jucați cu 400-800 DPI.

În rest, precizia este la ea acasă, iar lag-ul este inexistent, datorită faptului că receiver-ul semnalului wireless este practic lipit de mouse. Nu am simțit niciodată extra accelerare, sau că mișcarea mea nu este reprodusă perfect pe ecran. Razer Mamba este extrem de rapid și s-a comportat excelent. Pentru cei care fac lift-off des, stați liniștiți, este chiar un challenge să deconectezi mouse-ul în timpul jocului.

Pentru a testa și Claw Grip am crescut valoarea DPI la 2000 și am încercat mișcări mai scurte, din încheietură (puțin mai apropiat de stilul meu curent de joc). Mouse-ul s-a comportat la fel de bine, iar problemele legate de spațiu insuficient pe pad au dispărut complet.

Dacă ar fi ceva de îmbunătățit ar fi lansarea sistemului Hyperflux și pe alți mouși. Știu sigur că sunt foarte mulți entuziaști de CS care preferă oricând forma lui Deathadder, deci sper că pe viitor Razer va lansa și o astfel de variantă.

În toate combinațiile testate în CS:GO am folosit suprafața dură, rapidă a mousepad-ului, deoarece este mai potrivită pentru mișcări ample.

Totuși, faptul că este wireless nu va fi în beneficiul lui pentru jucătorii supărăcioși care tind să arunce cu perifericele în stânga și în dreapta. Dacă te știi un astfel de jucător „supărat”, sugerez să rămâi pe un setup cu fir. Așa salvezi și tu șoarecu’ de o săritură pe geam sau pe hol.

Overwatch

Razer Mamba se comportă similar și în Overwatch, ca în restul jocurilor de acest gen, așa că poți lua de referință ce am scris mai sus la CS:GO. Pot apărea setup-uri noi în funcție de ce erou joci predominant și care ar fi setările indicate pentru stilul lui de joc.

În Overwatch am întâlnit o problemă de care nu m-am lovit în restul shooterelor. Aceasta nu apare des, dar o menționez pentru că e bine de știut. Deoarece aici ai eroi care zboară, tinzi să te uiți în sus sau în joc (dacă tu zbori) mult mai mult ca în alte jocuri, moment în care am dat cu mouse-ul în acel „bump” plasat în partea central-superioară a mousepad-ului. Acolo sunt probabil receiverul wireless, dar și diverse circuite pentru setup-ul Chroma.

Deci atenție la bump când faci mișcări largi pe plan vertical. Nu se întămplă des, dar este posibil.

StarCraft II

StarCraft II presupune mișcări foarte dese, rapide și precise. Acesta nu poate fi jucat cu DPI mici, ca la Counter Strike, deoarece trebuie să faci cât mai multe mișcări pe secundă, iar dacă o mișcare ar ocupa tot mousepad-ul atunci jocul ar fi extrem de încetinit pentru tine.

Trecând pe 2400-2800 DPI și mișcări de tip Palm Grip sau Claw Grip din încheietură, cu cotul odihnindu-se pe armrest-ul scaunului am observat că și aici mă bucură greutatea redusă a lui Razer Mamba. Pentru astfel de mișcări a fost ideală partea textilă a mousepad-ului, iar forma ergonomică și cauciucurile laterale au ajutat în păstrarea țintei suficient de bună pentru a controla forțele împotriva invaziilor inamice.

Box-urile de selecție a trupelor au fost cât de cât precise (am fost și eu puțin rusty, deoarece nu am jucat prea mult StarCraft recent), iar greutatea redusă a încetinit obosirea încheieturii.

Prețul pentru Mouse+mousepad este de aproximativ 280 Euro, pe site la Razer Europa. O să adaug link când ajunge și la retailerii din România.

Concluzii pentru tot setup-ul:

În trecut chiar nu mă atingeam de Razer, deoarece nu aveau o reputație ca fiind cele mai durabile device-uri și, de obicei, sunt foarte scumpe. Acum, setup-ul Mamba + Firefly Hyperflux cred că este primul lucru Razer pe care l-aș folosi și care mi se pare implementat cum trebuie. Aștept apariția acestui sistem wireless și pe alte modele Razer, atât mouși, cât și pad-uri mai mari.

Are mici neajunsuri, cel mai mare fiind prețul (circa 280 Euro la Razer pe site-ul European), dar pentru mine ar fi excelent. Totuși, la acest preț, mă așteptam să am al doilea cablu în pachet, să pot conecta mouse-ul când vreau să îl iau cu mine fără pad.

Razer BlackWidow Chroma V2 este foarte bună și ea, o recomand cu switch-uri Orange, dar nu reușește să depășească, în mintea mea, Corsair K70 cu switch-uri lineare Cherry MX Red, deși se apropie destul de mult.


Spread the love

Comentezi?!