Razer a lansat noua iterație a modelului clasic Deathadder, anume Deathadder V2. Acest model iubit de un număr foarte mare de gameri în toată lumea își datorează popularitatea formei ergonomice care se pretează foarte bine mai ales jocurilor de tip shooter dar și a senzorului precis folosit în modelul inițial.
Specificații
- True 20,000 DPI Focus+ senzor optic
- Până la 650 inchi pe secundă (IPS) / 50 G acceleration
- Razer Optical Mouse Switches garantate pentru 70 milioane clickuri
- Grip-uri laterale din cauciuc
- 100% PTFE mouse feet (0.8mm grosime)
- Hybrid Cloud storage și on-board memory (4+1 profile)
- Iluminare Razer Chroma™ RGB
- 8 Butoane
- Distanță Lift-Off customizabilă
- Razer Synapse 3
- 2.1 m cablu Speedflex
- Dimensiuni: 127.0 mm x 61.7 mm x 42.7 mm
- Greutate: 82 g (Fără cablu)
- Compatibil cu Xbox One – input basic
Construcție
La formă Razer nu a umblat aproape deloc, Deathadder fiind deja un design clasic. Este un mouse ergonomic, pentru dreptaci, puțin mai lat la cocoașă și în vârful butoanelor. Cei care au mai folosit un Deathadder știu la ce să se aștepte. Diferența este minusculă, în partea superior-dreaptă a mouse-ului a scăzut puțin lățimea maximă atinsă în vârful butoanelor.
Primul lucru pe care l-am remarcat la Deathadder V2 este cât de ușor poate fi cablul împletit Speedflex. Este atât de ușor și maleabil încât nu pune nici un fel de piedică în orice poziție ai folosi acest mouse.
Materialele folosite sunt de calitate superioară dar și ușoare. Îmi place modificarea grip-urilor laterale (mai plăcute la atingere ca la Deathadder Elite) din cauciuc și noua textură a rotiței de scroll care se simte mai bine față de rotița de pe modelele anterioare de Deathadder.
Deși forma este aceeași, greutatea a scăzut, de la aproximativ 100 grame modele anterioare la 82, fără cablu, făcând din Deathadder V2 un mouse extrem de ușor, numai bun pentru jucătorii low-sensitivity.
Performanță
Butoanele principale ale lui Razer Deathadder V2 sunt acum Switch-uri Optice, garantate la 70 milioane de click-uri. Senzația este diferită față de switch-urile mecanice care au devenit deja standard în industria moușilor de gaming, click-urile fiind puțin mai moi. Inițial m-am simțit ciudat, probabil după 10 ani de mouși cu switch-uri mecanice aveam o imagine despre cum ar trebui să fie un click, dar perioada de adjustare este redusă. Aici e greu de dat un verdict care tip de switch e mai bun, ține extrem de mult de preferințele fiecăruia, eu personal prefer switch-urile tradiționale mecanice care sunt mai satisfăcătoare și mai elastice. Recomand testarea acestui model în magazinele care au șoareci expuși pentru butonare.
Am forțat butoanele în Diablo III și în Wolcen: Lords of Mayhem, două ARPG-uri unde brutalizezi mouse-ul deobicei, pentru a vedea cum se comportă și dacă va deveni o problemă faptul că sunt puțin mai moi. După câteva ore pot spune că te obișnuiești și nu mai observi diferențele.
Razer zice că sunt mai rapide decât switch-urile mecanice folosite în trecut dar nu am detectat diferențele de milisecunde. Poate nici eu nu sunt suficient de rapid. Nu simțeam că omor mai repede inamicii în CS:GO Deathmatch din cauza switch-urilor optice. Mai repede simți cât de ușor e cablul și asta chiar ajută.
De menționat faptul că switch-urile optice sunt mai silențioase decât cele mecanice.
Forma lui Deathadder V2 se pretează cel mai bine pentru Palm Grip, cocoașa lui destul de pronunțată ajutând în preluarea acestui stil deoarece vine destul de natural. Asta nu înseamnă că nu poate fi folosit și în Claw Grip, doar că personal mi se pare mai comod în prima variantă.
Pentru gamerii cu mâini mai mici recomand probarea lui în magazin pentru a vedea dacă e ok pentru voi, Deathadder V2 fiind un mouse destul de mare ( 127.0 mm x 61.7 mm x 42.7 mm ).
Senzorul Optic Focus+ este cel mai nou senzor implementat în gama de mouși Razer. Acesta are 20000 DPI (Da, douăzeci de mii) și prezintă 3 feature-uri noi software:
- Smart Tracking – Senzorul se auto-calibrează la fiecare schimbare a suprafeței pe care îl folosești. Desigur, poți să calibrezi și manual și să memorezi diferite profile/mousepad-uri folosite deja în intermediul Razer Synapse 3
- Asymetric Cut-Off – Poți seta o distanță universală de Cut-Off/Lift-Off. (Distanța de Lift-Off este înălțimea la care trebuie să ridici mouse-ul pentru ca acesta să piardă tracking-ul.)
- Motion Sync – Sistem de sincronizare a semnalelor trimise de senzor cu PC-ul tău.
Dar să revenim puțin la valoarea astronomică de 20000 DPI. Nu cred că am folosit vreun mouse la mai mult de 5000 DPI și atunci mi s-a părut că ma pierd imediat. Pentru amuzament am trecut pe valoarea maximă pentru câteva secunde și am încercat să nimeresc ceva, orice. Nu am reușit și nu cred că vor fi prea mulți utilizatori care vor ajunge vreodată să folosească astfel de rezoluții.
La rezoluții mici pot confirma că senzorul Focus+ este extrem de precis și smooth. Nu am întâlnit nici o situație în care să pierd tracking sau să îmi sară ținta aiurea și nici nu am simțit accelerare sau snapping.
Rotița de scroll se simte mai bine, deoarece este texturată diferit, similar cu textura cauciucului de pe gripurile laterale, mai puțin pronunțat și este ceva mai silențioasă.
Picioarele lui Deathadder V2, numite Skatez, sunt fabricate din alt material denumit PTFE, care de fapt este tot un fel de Teflon. Acestea alunecă foarte bine, PTFE având un coeficient de frecare foarte mic. Combinat cu greutatea redusă a mouse-ului și a firului va crea impresia că mânuiești un mic norișor în loc de mouse.
Software – Razer Synapse 3.5
Software-ul Razer este un ecosistem în sine. Poți configura toate aspectele legate de acest mouse, destul de ușor și intuitiv. De asemenea poți crea profile în funcție de jocul în care intri, atât din punct de vedere al butoanelor cât și a iluminării. Dar posibil cel mai important lucru este faptul că poți stoca în memoria internă până la 5 profile astfel încât să poți folosi acest mouse și pe laptop și pe orice alt device, fără a mai instala Razer Synapse. Schimbarea între profile se face cu ajutorul butonului de lângă senzor, iar culoarea LED-ului adiacent indică profilul activ.
Atât rotița de scroll cât și logo-ul Razer sunt iluminate cu LED-uri RGB Chroma. Acestea pot fi sincronizate prin ecosistemul Razer Synapse la toate celelalte produse Razer, Nanoleaf sau Philips Hue.
Astfel orice death în CS:GO poate fi mult mai spectaculos :).
Concluzie
Evoluția lui Deathadder este un mouse demn de a purta acest nume. Îmbunătățiri la senzor, construcție, grip dar și greutate redusă atât a mouse-ului cât și a cablului împletit fac din Deathadder V2 un mouse pe care îl pot recomanda gamerilor cu mâini medii sau mari.
Singurele rețineri pe care le am sunt la switch-urile de la butoanele principale. Acestea mi s-au părut cam mushy inițial și nu la fel de elastice ca switch-urile mecanice folosite în trecut. Te obișnuiești în timp cu ele, dar recomand probarea în magazinele care permit asta, pentru orice eventualitate.
Prețul este destul de piperat, la circa 399 lei la eMAG ( Link de afiliere, prin care eu pot înregistra un comision mic la vânzarea produsului 😀 )