HyperX Alloy Origins 65 – Keyboard Review

Spread the love

Lumea tastaturilor s-a schimbat foarte mult în ultimii 10 ani. Am evoluat de la modele generice și plicticoase la 10 forme diferite, cu sute de switch-uri posibile și tot felul de perks. Așa am ajuns la tastaturile micuțe (Form Factor 60-75%), unde HyperX a lansat Alloy Origins 65 pentru a acoperi noul trend alături de Origins 60%,

Specificații

  • Backlight: RGB (16,7M culori)
  • Game Mode
  • Onboard Memory: 3 profile
  • Polling Rate: 1000Hz
  • Anti-ghosting: 100% anti-ghosting
  • Rollover: N-key
  • Cablu împletit, detașabil
  • Conexiune – USB-C – USB-A
  • Switch-uri HyperX Red
    • Tip Switch – Linear
    • Forță actuare – 45g
    • Punct actuare – 1.8mm
    • Punct bottom-out – 3.8mm
  • Dimensiuni
    • Lungime – 31.5cm
    • Lățime 10.5cm
    • Înălțime – 3.7cm
    • Greutate (cu cablu) – 820 Grame

Construcție/Design

Forma lui HyperX Alloy Origins 65 este, după cum sugerează și numele ei, de 65%. Această formă este suficient de mică pentru a încăpea pe orice birou de gaming, dar puțin mai mare decât un 60%, cât să poată include și săgețile și câteva taste din blocul Pgup/Del/Ins.

Despre formele tastaturilor am discutat mai mult în articolul meu etern updatat despre tastaturi mecanice.

Materialul principal folosit pentru carcasă dar și pentru placa frontală este Aluminiu, ceea ce m-a surprins la prețul destul de redus al tastaturii. Din combinația carcasei de aluminiu destul de gros, plus a formei compacte 65% rezultă o tastatură solidă, fără flex, cu build quality bun care va rezista la nervi. Părțile cele mai moi din toată ecuația aceasta devin switch-urile de plastic.

HyperX Alloy Origins 65 este disponibilă în 2 variante de switch-uri momentan: Red(Linear) și Aqua(Clicky). Varianta testată este cu switch-urile Red. Tastele extra incluse în cutie vor avea culoarea switch-ului.

Nu ai nici un motiv să nu folosești tasta Space extra, colorată din pachet. Pe lângă faptul că designul este drăguț, iar contrastul unei tastaturi full Black cu tasta Space/ESC Roșie/Albastră (În funcție de model) este chiar plăcut, tot desenul este iluminat, chiar interesant. Astfel că toate pozele cu tastatura vor avea tasta specială Space din pachet.

Carcasa metalică este destul de groasă, astfel încât să obținem o rezistență sporită dar și o greutate considerabilă pentru o tastatură de 65%, anume 800 grame.

Piciorușele sunt solide, fără joc, ajustabile, cu 3 poziții de fixare, pentru a putea alege poziția ideală pentru tine a tastaturii.

Palm rest nu este inclus în pachet.

Pe spate avem 4 pad-uri cauciudate pentru extra grip.

Finisajul tastelor este grunjos, rezistent la utilizare intensă dar pare puțin cheap.

Pe partea interioară a tastelor avem și legendele pentru diferitele combinații de FN, iar tasta FN este amplasată în dreapta Space-ului. Legendele pentru combinațiile FN nu sunt transparente deci se vor vedea mai greu pe întuneric.

Cablul USB Type C – USB-A inclus este de 1.8metri, detașabil, împletit și rezistent. Cutele din poză pare că sunt din cauza cutiei, ele pot fi înlăturate în timp cu puțină insistență.

În cutie avem și o altă surpriză. Pe lângă tastatura, cablul și tastele extra Space + Esc, și o ustensilă keycap puller mult mai bună decât tradiționalul inel-puller inclus în majoritatea tastaturilor care zgârie tastele pe lateral. Bonus points!

Performanță

Spațierea tastelor este suficientă cât să nu provoace apăsări accidentale ca în cazul variantei de 60%.

Switch-urile HyperX Red sunt lineare, cu forța de actuare de 45g, la fel ca în cazul switch-ului Cherry MX Red, dar cu o punct de actuare și distanță totală de bottom out marginal mai mici (1.8mm și 3.8mm față de 2 și 4mm).

Stabilizarea tastelor este solidă, acestea având foarte puțin joc. Tastele mari, precum Space au extra stabilizare.

Senzația de tastare este și ea foarte similară cu Cherry MX Red. Mi se par puțin mai moi, cu mici inconsistențe de rezistență între taste, dar per total o experiență bună, rapidă, cu care te înțegi instant, fiind taste liniare.

Dacă ai folosit numai tastaturi full-size, perioada de acomodare cu forma de 65% va fi de minim o săptămână, în funcție de cât vei tasta zilnic. Vei greși ceva și te vei uita foarte mult în jos când vrei să folosești o combinație de taste FN, dar spațierea ajută și faptul că legendele sunt foarte vizibile pe interiorul tastelor e bonus. Acestea nu sunt transparente pe lateral însă, deci nu se vor aprinde, dar aici ajută iluminatul tastaturii care face suficient bleed pe lângă taste încât poți distinge liniștit.

Singura hibă pe care am găsit-o la capitolul gaming pe HyperX Alloy Origins 65 este tasta ESC, care este mutată în linie cu tastele numerice. Astfel au tot crescut apăsările accidentale, iar atunci când cauți consola pentru o comandă rapidă de genul „net_graph ” în CS:GO devine o adevărată operațiune pentru care ai nevoie să iei mâna de pe mouse, ceea ce nu e ideal.

Software-ul HyperX Ngenuity se descarcă prin Microsoft Store de aici. Acesta arată binișor și are cam toate funcțiile de care ai avea nevoie în configurarea lui Alloy Origins 65. Prin intermediul acestuia poți memora 3 profile în memoria onboard a tastaturii pentru a o putea folosi și la alte device-uri exact cum îți place ție fără să instalezi Ngenuity pe ele.

Iluminatul este destul de puternic pentru a fi văzut și ziua, iar marginea tastaturii convexă crează un efect de lumină surround foarte plăcut. Fiecarei taste îi poți atribui o culoare diferită sau poți alege unul din efectele globale, totul cu 5 nivele de Brightness.

Foarte interesant faptul că tasta Space are 3 LED-uri, configurabile separat lucru pe care nu l-am văzut la tastaturi considerabil mai scumpe.

Concluzii

HyperX Alloy Origins 65 este un model de tastatură compactă chiar reușită. Bifează toate atributele de care ai nevoie pentru a excela în acest domeniu, anume Polling 1000, Ghosting, N-Key Rollover și switch-uri lineare HyperX Red. Evident că forma necesită ceva timp de acomodare, mai ales că nu ai acces la taste multimedia dedicate sau F Keys dar ajută că poziția DEL este relativ unde ar fi și la o tastatură normală.

Nu are wireless, dar nici pretenții de așa ceva nu am la segmentul de preț în care se încadrează.

Preţul lui HyperX Alloy Origins 65, la momentul publicării acestui review, este de 270 lei la PcGarage.

Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!


Spread the love

Comentezi?!