Testând fratele mai mare 34M2C8600 anul trecut, chiar mă gândeam că tot ce lipsește din toată seria de monitoare QD-OLED de la Evnia este un model de 27 inchi, mai pe placul tuturor așa. De ce zic asta? Pentru că dimensiunea de 27 inch mi se pare absolut optimă pentru un setup dual-monitor, iar rezoluția 2K este și mai accesibilă ca acum ceva ani. Astfel cum am auzit că vine 27M2N8500 pentru Review am „sărit în sus de bucurie” și am fugit repede să-l ridic pentru că nu puteam concepe să mai aștept încă 2 zile până-l aducea un curier. Hai să vedem împreună monitorul meu preferat din 2024 :D.

Specificații
Ecran
- Tip de panou – QD-OLED
- Dimensiune ecran -26.5″ / 67.3 cm
- Tratament ecranului – Antireflexie, 2H
- Zonă vizualizare efectivă – 590.42 (H) x 333.72 (V) mm x 0.5mm
- Raport lungime/lăţime – 16:9
- Rezoluţie maximă
- 2560 x 1440 la 360 Hz (DisplayPort)
- 2560 x 1440 la 360 Hz (HDMI)
- Densitate pixeli 110.84 PPI
- Timp de răspuns (nominal) – 0,03 ms (gri la gri)
- Low Input Lag- Da
- Luminozitate
- SDR: 250 (APL 100%) nit, HDR: 450 (APL 10%) nit, HDR E/P: 1000 (APL 3%) nit
- SmartContrast – Mega Infinity DCR
- Cntrast (nominal) – 1.500.000:1
- Distanţă între pixeli – 0.2292 x 0.2292 mm
- Unghi de vizualizare
- 178º (O) / 178º (V)
- HDR – DisplayHDR True Black 400 certified
- Gamă de culori (min.) – DCI-P3: 98,5 %
- Gamă de culori (tipică)
- NTSC 120%
- sRGB 147.5%
- Adobe RGB 118%
- DCI-P3: 98.5%
- Îmbunătăţiri ale imaginii – Joc SmartImage
- Culori afişaj – 10 bit – 1.07 miliarde culori
- Mod LowBlue
- Low Input Lag
- EasyRead
- Delta E – <2 (sRGB)
- sRGB
- Adaptive Sync
- Ambiglow – 3 laturi
- Smart Sniper
- Smart Crosshair
Dimensiuni
- Cu suport (înălțime max) – 609.3 x 513.7 x 274.5 mm
- Fără suport – 609.3 x 357.7 x 61 mm
- Ambalaj – 731 x 477 x 189 mm
Greutate
- Cu suport – 7.35Kg
- Fără suport – 6Kg
- Cu ambalaj – 11Kg
Conectivitate
- Intrare – HDMI 2.1 x 2, DisplayPort 1.4 x 1 USB-C 3.2 x 1 (mod alternativ DP, video, date şi alimentare)
- USB Hub – USB 3.2 Gen 1 / 5 Gbps, USB-B în amonte x 1, USB-A în aval x 2 (cu 1 B.C 1.2 pentru încărcare rapidă)
- Ieșire audio
- HDCP – HDCP 1.4 (HDMI/DisplayPort), HDCP 2.2 (HDMI/DisplayPort ), HDCP 2.3 (HDMI/DisplayPort)
Extra Features
- Difuzoare incorporate – 5W x 2
- MultiView
- Mod PIP/PBP
- 2x Dispozitive
- Suport VESA – 100×100
- Consolă VESA
- Kensington Lock
Suport/Stand
- Ajustare pe înălțime – 130mm
- Rotire – -/+ 20 grade
- Înclinare – -5/20 grade
- Pivotare 90o – Nu
Consum
- Pornit – Typical – 83.7W
- Standby – 0.5W
- Oprit – 0.3W
- Clasă energetică – G
- Sursă alimentare – externă – 100-240V – 50-60Hz
În cutie
- Monitor + suport
- Cabluri
- HDMI
- DisplayPort
- USB Amonte
- Cablu alimentare
- Documentație
- Montură VESA 100×100

Nu uita: dacă ți-a plăcut sau ți-a fost util acest review poți oricând să susții acest blog utilizând linkul de afiliere de la Emag cu maxim 24h înainte să cumperi orice de pe același dispozitiv. Nu adaugă costuri suplimentare. Mersi <3
Design/Construcție
Inițial chiar mă întrebam dacă mi-au trimis monitorul corect pentru că are cutia suspect de mica pentru un monitor de 27 inchi, dar după mi-am adus aminte, e OLED, mai exact QD-OLED, plat, deci va fi foarte subțire.
Scosul din cutie al lui Evnia 27M2N8500 este foarte plăcut și ușor, întotdeauna voi lăuda cutiile cu deschidere mare, frontală, nu pe lateral, îți face viața de 10 ori mai ușoară. Știu că nu e ceva de care s-ar plânge un utilizator normal dar când scot și bag în cutii zeci de monitoare apreciez astfel de beneficii.
Ajuns la monitorul în sine, constat că mi-era chiar dor de estetica Evnia, încă de la fratele mai mare, 34m2n8600, testat anul trecut.

Albul carcasei lui 27M2N8500 este chiar plăcut, bine venit într-o lume de monitoare predominant negre. Cumva mi se pare interesant că acum 20 de ani toate monitoarele erau albe, ne-am săturat de ele, am trecut la negru și acum ușor, ușor, încep să apreciez iar dispozitivele albe.
Brațul lui Evnia 27M2N8500 este solid, metalic, cu ancorarea în bază standard, cu acel șurub tool-less, foarte ușor de montat. Forma bazei este acel V cu care ne-am obișnuit deja la gama Evnia.

Ce mi se pare în continuare ciudat este sistemul de prindere al brațului de monitor. Este același întâlnit în trecut, cu clema aceea de plastic în care stă tot monitorul. Nu mă simt în siguranță 100% cu el și mi se pare și că are un joc măricel. Dacă îl instalezi și îl lași acolo 5 ani aceasta nu ar fi o problemă, dar dacă e ca la mine de azi îl pui în sufragerie la consolă, maine înapoi la birou, după îl demontezi pentru poze, montezi iar, pui în cutie, scoți din cutie etc, tot procesul repetându-se la următorul reviewer… poate deveni o problemă.




În pachet avem și un adaptor VESA 100 x 100 pentru a fi montat pe un braț compatibil. Cântărind aproximativ 5 kilograme cu tot cu adaptor, 27M2N8500 va fi compatibil cu majoritatea brațelor multi-monitor de pe piață.

Înapoi la design: pe partea frontală a lui 27M2N8500 observăm designul 3-sided frameless pentru a facilita setup-urile multi-monitor și buza inferioară puțin mai groasă pentru a acomoda Logo-urile Evnia și Philips alături de LED-ul indicativ ON/Off. Marginile laterale sunt puțin mai late ca să permită funcția de siguranță Pixel Orbitting să plimbe imaginea subtil.





Spatele acestuia este în linie cu restul monitoarelor Evnia. Avem acel pattern angular dreptunghic piperat pe 3 laturi cu LED-urile Ambiglow. Acestea sunt completate și de o dungă centrală, sincronizată și ea cu restul LED-urilor.

Tot pe spate remarcăm și joystickul multidirecțional pentru contolul funcțiilor lui 27M2N8500.

Brațul lui 27M2N8500 este foarte versat în mișcări. Acesta suportă ajustare pe înălțime de aproximativ 130mm, Rotire de -/+ 20 grade, Înclinare de -5/20 grade dar nu poate să Pivoteze pentru a fi folosit în modul Portret.


Pe braț avem și un fel de cârlig care poate fi utilizat atât pentru repoziționarea acestuia dar și pentru odihnirea căștilor (deși e cam aiurea în spatele monitorului dar na, e bine de știut că există această posibilitate).

Deși monitorul în sine este subțirel, drăguțel, amprenta lui la sol va fi puțin mai mare și datorită standului dar și a bazei în V, atingând aproape 24 de cm.


Există și un mini-Hub USB – A cu 2 porturi, fără prezența USB-C.


În cutie regăsim, pe lângă monitorul în sine, brațul și baza acestua dar și
- Quick Start și Garanție
- Foaie cu măsurătorile panoului
- Instrucțiuni de mentenanță panou QD-OLED
- Suport montare perete/braț monitor Compatibil VESA 100×100
- Cablu alimentare curent
- Cablu HDMI
- Cablu DisplayPort
- Cablu USB Upstream.

Menționez că toate cablurile sunt albe ca să fie în temă cu monitorul.
Performanță
Panoul QD-OLED și întreținerea lui
Panoul QD-OLED este selling point-ul acestui model. De ce?
Pentru că vei avea parte de un negru perfect prin construcția OLED-urilor în general (fiecare pixel fiind auto-iluminat). Acest feature permite dezvoltarea unui contrast enorm și a unor imagini foarte bune și aproape de realitate. Unde vine tehnologia Quantum Dot peste beneficiile OLED este în cazul luminozității și a gamei și mai largi de reproducere a culorilor.
E foarte greu de redat în poze/filmări și va trebui să vedeți un astfel de model în realitate ca să vă convingeți de ce-mi plac atât de mult. Culorile impresionante sunt susținute și de o acuratețe în redarea lor deltaE <2, un must-have pentru profesioniștii în modificarea conținutului foto/video. Și nu am terminat: peste aceste 2 ingrediente mai adăugăm și cei 10 biți de culoare nativi ai panoului și ai deja rețeta unui monitor mai mult decât capabil.


















Dar nu ne vom opri aici, pentru că vorbim de un model de gaming, deci prin urmare toate aceste culori sunt afișate la un maxim de 360 Herzi atât pe DisplayPort, cât și pe HDMI 2.1 (Dacă te ține placa video, evident), la un input lag de 0.03 milisecunde.
Dar, pentru că trebuie să existe un DAR. Nu putem uita de inamicul OLED-urilor: efectul de Burn-IN pe care-l pot suferi în urma utilizării neadecvate sau a afișării de imagini statice pentru mult timp. (Acest efect este semi-permanent în cel mai bun caz dar adesea este permanent)




Minimizarea pericolului de Burn-IN depinde nu doar de siguranțele implementate de Philips/Evnia în softul monitorului dar și de tine ca utilizator. Pentru a prelungi viața îndrăgitului tău QD-OLED poți consulta articolul meu cu sfaturi pentru a evita Burn In. Scriem și aici ideile principale:
- Respectă întotdeauna warningurile de Pixel Refresh la fiecare 4-6 ore pe care ți le dă automat 27M2N8500. Le poți amâna dar dacă atingi 16 ore de utilizare vei fi forțat să urmezi un ciclu de Pixel Refresh. De asemenea, poți porni tu un ciclu de Pixel Refresh oricând vrei din submeniul Setup – OLED Panel Care al meniului OSD.
- Elimină pe cât posibil orice element static (Taskbar-ul din Windows de exemplu) sau dacă urmează să ai o activitate statică pe ecran (să scrii un Word, un articol pe blog) dă luminozitatea mai mică măcar și asigură pauze dese de câte un video de 5 minute să „clătești” pixelii.
- Activează Pixel Orbiting (Setare care plimbă imaginea pe orizontal/vertical constant pentru a ține pixelii în mișcare)
- Activează Multi Logo Protection/Dimming– Monitorul detectează automat zone statice precum logo-uri și le scade luminozitatea pentru a nu se imprima.
- Ține screensaver activ, pentru când pleci de la birou mai mult de câteva minute.
- Nu ține luminozitatea la 100% când nu ai nevoie.
Dacă respecți aceste sfaturi/bune practici, atunci QD-OLED-ul tău va supraviețui mult timp și te va recompensa cu imagini superbe.

De menționat: 27M2N8500 vine cu 3 ani garanție pentru panoul QD-OLED contra efectului de Burn In. Cât timp faci toate Pixel Refresh-urile la timp 🙂 Și acestea apar în meniu, la OLED Information.
Cum am zis și mai sus, imaginile redate de acest monitor sunt impresionante dar greu de pus în poze. 27M2N8500 acoperă toate spectrele de culori în procente mari:
- NTSC 120%
- sRGB 147.5%
- Adobe RGB 118%
- DCI-P3: 98.5%
Panoul QD-OLED oferă unghiuri de vizualizare aproape perfecte. Din orice punct te-ai uita la 27M2N8500 vei vedea aceiași imagine, iar acest lucru este surprins și de cameră cu ușurință.
Micile reflexii surprinse în imagine se datorează faptului că tratamentul panoului (2H) este ușor lucios pentru a sublinia culorile puternice.
Gamingul cu Evnia 27M2N8500
Atenție că din fabrică ambele porturi HDMI sunt limitate la 120Hz. Trebuie umblat în meniul OSD al monitorului pentru a le seta la 360Hz. Nu înțelegeam ce se întâmplă, am trecut prin toate scenariile, ba e cablul meu prost, am desfăcut cablul care vine cu monitorul, ba placa video, ba portul, după care m-am gândit să caut și prin meniu :). Bine de știut.






Dacă vrei să-l folosești pe 27M2N8500 în modul Portret află că standul acestuia nu permite acest lucru, singura soluție fiind legarea acestuia la un braț multi-monitor cu adaptorul VESA 100×100 inclus.
Certificarea DisplayHDR TrueBlack 400 asigură compatibilitatea cu astfel de conținut, fie el redat prin diferite surse multimedia, prin streaming sau nu, sau prin diferite jocuri care au astfel de moduri de imagine. Jocurile tind să scoată ce-i mai bun din acest panou cât timp reușești în lupta eternă cu sistemul de operare Windows care-ți pune bețe în roate cu orice ocazie. Legat la ambele console principale, jocuri precum Horizon Forbidden West sau Returnal și God Of War-urile arată fenomenal, iar faptul că poți limita HDMI-ul la 120 elimină din problemele de compatibilitate cu acestea.
Jocuri colorate și vii arată excelent pe Evnia 27M2N8500. Printre cele în care mi-am scăldat ochii pe durata testării enumerăm: Rocket League, Ori and the Blind Forest + Will of the Wisps, Cyberpunk 2077, Star Citizen, League of Legends (DA, STIU 🙁 da doar ARAM, ok?) și multe altele.
Pentru jocuri care nu au țintă, precum Escape From Tarkov, în meniul Game Mode poți găsi Crosshair, pe care dacă îl activezi, va pune pe centrul ecranului o țintă. E util și în CS 2 dacă vrei să încerci no-scopes cu AWP. Dacă activezi Smart Crosshair aceasta își va schimba instant culoarea în funcție de culorile din spatele ei. De exemplu: pentru un fundal negru vei avea ținta albă și invers.
Sniper Mode e un mod special care introduce o zona în centrul ecranului de zoom digital pentru a fi mai ușor să țintești cu snipere în jocuri. Nu l-am folosit pentru că mi s-a părut prea gimmicky.
Totuși să nu uităm și de cele 360 cadre pe secundă de care este capabil Evnia 27M2N8500 la numai 0.03 milisecunde timp de răspuns. Aceste capabilități extind aria de jocuri unde monitorul este ca la el acasă ca să includă și shootere competitive, anume titluri precum CS2, Valorant sau chiar și PUBG/Call of Duty, dacă te ține placa video.
Conectivitate
La nivel de porturi-intrare video numărul lor este mai mult decât satisfăcător. Ai 2 porturi HDMI 2.1 și 1 x DisplayPort 1.4, iar semnalele de intrare le poți plasa Picture in Picture sau Picture By Picture, deși nu știu de ce ai face asta pe un monitor de 27 inchi, prea mic pentru așa ceva.


Pe lângă porturile video regăsim și un Audio Out sub forma unui headphone out jack de 3.5mm dar și un HUB USB pentru a conecta diferite dispozitive direct la monitor. Astfel îți poți încărca telefonul direct la monitor.
Meniul OSD și Ambiglow
Meniul OSD este foarte plăcut, funcțional și ușor de navigat cu ajutorul joystickului multi-direcțional din spatele lui 27M2N8500. Acesta este același întâlnit la fratele mai mare 34M2C8600 testat anul trecut, dar acum în alb cu gri. Nu mă deranja nici pe albastru dar parcă e mai stilat în aceste culori.










Îmi place că ți se oferă și informații suplimentare asupra ce mișcări/acțiuni sunt disponibile în fiecare sub-meniu și îmi place că orice modificare este instantă. În secunda în care am schimbat orice culoare de la Ambiglow deja observ reflexia acestuia în perete.
Ambiglow-ul recunosc că nu mă interesează prea mult. În continuare nu mi se pare la fel de responsiv ca Ambilightul de la televizoarele Philips. Totuși oferă o aură monitorului tău în cazul în care îl ții la perete sau aproape de un perete și în continuare, cel mai reușit mod mi se pare Follow Video pentru extra imersiune.




Difuzoarele
Difuzoarele incorporate în carcasa 27M2N8500 nu sunt anything to write home about, sunt niște difuzoare normale de monitor, care produc același sunet de difuzoare de monitor cu care suntem cu toții obișnuiți. Exclus pentru gaming, dar suficiente pentru conținut multimedia sau o teleconferință într-un birou foarte liniștit.

Concluzii
Dimensiunea de 27 inchi mi se pare perfectă pentru setupuri cu 2 sau 3 monitoare iar de mult mă gândeam când or lansa Evnia și unu de dimensiuni mai normale pentru cei ca mine, care sunt sigur că suntem mulți. Ei bine ne-au ascultat frații mei și 27M2N8500 este un monitor absolut superb, care te va delecta cu cele mai frumoase culori la un whopping 360 cadre pe secundă fără să faci compromisuri la capitolul input lag sau luminozitate.



















Da, trebuie să-ți schimbi câteva obiceiuri de utilizare pentru a-i oferi o viață cât mai lungă panoului QD-OLED, dar e un small price to pay, pe lângă prețul încă ridicat al panourilor QD-OLED.
Prețul lui 27M2N8500, la momentul publicării acestui review, este de aproximativ 3900 de lei la Emag.