Cum să eviți Burn In la panourile OLED

Spread the love

Panourile OLED, AMOLED(în cazul telefoanelor) sau evoluția lor QD-OLED sunt una din cele mai interesante tehnologii apărute în zona de televizoare/monitoare. Dar nu sunt fără mici probleme, cea mai importantă din ele fiind pericolul de Burn In.

Ce este Burn In-ul ăsta de mă sperie toată lumea cu el?

Burn In sau Imprimarea permanentă a pixelilor este momentul în care anumiți pixeli rămân efectiv arși datorită afișării de imagini statice pentru prea mult timp. Astfel logo-ul canalului pe care îl vizionezi non stop poate să rămână ars în permanență pe televizorul tău. Sau burtiera de la diferite posturi, harta de la jocul preferat, diferitele elemente statice de HUD, meniuri etc.

Dacă nu poți tempera astfel de obiceiuri, anume vizionarea aceluiași canal TV zilnic cu orele, jucarea aceluiași joc cu multe elemente statice neîntrerupt, trebuie să parcurgi niște pași pentru a te asigura că OLED-ul tău are viață cât mai lungă.

Cum arată efectul de Burn In? Mai jos un exemplu de pe site-ul Rtings.com dintr-un test de longevitate a panourilor.

A se observa pixelii imprimați în permanență cu logo-ul CNN și zona de burtieră.

Ce poți face ca să folosești cât mai mult panoul tău OLED?

  • Pixel Shift, Screen Shift sau Pixel Orbiting

În funcție de brandul TV-ului/Monitorului aceasta poate avea diferite nume (Pixel Shift(Samsung/Sony), Screen Shift(LG), Pixel Orbiting(Philips) etc ) O să o denumim universal: Pixel Shift este o metodă automată prin care se mută imaginea în diferite moduri orizontal sau vertical pentru a păstra pixelii activi și a preveni Burn In.

Recomand intens ca orice televizor/monitor ai să ai această opțiune în permanență activă.

  • Brightness Dimming sau Logo Dimming

La fel ca Pixel Shift, mai toate televizoarele au diferite metode de a detecta blocuri de pixeli statici, cum ar fi diferite logo-uri sau burtiere, elemente statice ale HUD-ului jocurilor. Acestea scad luminozitatea în acea zonă pentru a preveni efectul de Burn In. La fel ca în cazul Pixel Shift, recomand intens această funcție să fie activă.

  • Pixel Refresher

O altă apărare automată împotriva Burn In-ului este funcția de Pixel Refresher, Pixel Refresh sau Pixel Cleaning. E un fel de curățenie generală a pixelilor, o reîmprospătare necesară după utilizări îndelungate.

Toate acestea acționează la majoritatea Televizoarelor sau Monitoarelor în momentul închiderii acestora după o utilizare îndelungată. De asemenea pot fi pornite și manual din meniul acestora. Eu cât testez monitoare OLED/QD-OLED pornesc minim un ciclu de Refresh pe zi. Durează maxim 5 minute și poate fi pus cât te duci la duș sau în pauza de țigară.

  • Panel Refresh

Panel Refresh este ultima funcție automată din arsenalul diferitelor panouri. Acesta este activat la atingerea a 2000 ore de utilizare a panoului. Acesta este un Pixel Refresh mult mai potent care inclusiv măsoară curentul trecut prin fiecare pixel pentru a uniformiza luminozitatea.

  • Folosirea unui Screen Saver

Trecem de la metodele automate și ajungem în zona a ce putem face noi ca utilizator. Recomandarea mea este să punem Screen Saver atât la TV-ul OLED cât și la monitor/PC/Laptop care să intre în acțiune după 2-5 minute de imagini statice.

  • Ascunderea pe cât posibil a elementelor statice ale sistemului de operare.

Fie el Windows, MacOS sau ce sistem de operare preferi, toate au elemente statice, cum ar fi Task Bar-uri, icoane pe Desktop sau diferite meniuri. Ascunderea acestora elimină riscul de Burn In.

  • Forțarea pauzelor

Știu că e greu uneori să iei pauze.

Fie că lucrai intens în acel Excel bine structurat pentru șefu’, editezi un articol pentru blog, te-a prins o misiune bine sau vrei neapărat să crești în rank în multiplayer, e greu să te desprinzi de monitor/TV. Dar pauzele sunt recomandate și e valabil și pentru panoul tău OLED.

Cât timp testez OLED-uri sau QD-OLED-uri mă ridic de la birou minim odată la 1-2 ore, timp în care ori pornesc un Pixel Refresh (Metodă prezentă la panourile Philips), Pixel Cleaning sau echivalent ori pun un video dinamic fullscreen pe Youtube pentru a „reseta” treaba.

  • Păstrarea alertelor de utilizare

În cazul în care nu reușești să faci pauze dese, unii producători au alerte care apar la 4-6-8 ore de utilizare continuă, alerte care te atenționează că ar fi momentul pentru o pauză, un refresh, un video fullscreen știți voi. Sunt enervante și pot apărea în momente neplăcute dar îți pot salva panoul, Keep them on!

  • Dark Mode

Dark Mode la orice aplicație posibilă este indicat deoarece micșorează luminozitatea generală a panoului, ceea ce ajută pe termen lung împotriva Burn In-ului. În plus, e și mai soft pentru ochi, deci win-win.

Dacă te înveți cu pașii/sfaturile de mai sus panoul OLED/QD-OLED te va servi mulți ani de acum și îți va livra imagini superbe, curate, fără Burn In. Cu plăcere! 😀 Ca o recompensă pentru că te invăț bine aș aprecia dacă la următoarea ta comandă de pe PCGarage vei folosi afilierea mea, anume codul BG2U8VAJ în coș. Primești și 1% reducere. Pentru Emag ai link pe pagina principală. Mersi.


Spread the love

Comentezi?!