Endorfy Thock Compact Wireless Red – Keyboard Review

Spread the love

Thock Compact Wireless Red face parte din cea mai nouă gamă de tastaturi lansate de Endorfy, gama Thock. Aceasta cuprinde modele pentru toate gusturile, în toate dimensiunile populare, cu sau fără fir. Cum îmi place să mă joc cu orice tastatură posibil am zis că e cazul să vedem ce poate.

Specificații

  • Formă – 60%
  • Număr taste – 61
  • Taste – Doubleshot PBT
  • Hot-Swappable 3 sau 5 pin compatibil
  • Iluminat – RGB
  • N-Key Rollover
  • Anti-Ghosting
  • Dimensiuni
    • 290x101x47 mm
    • Greutate – 600grame
  • Switch – Kailh Box Red
    • Tip Switch – Liniar
    • Punct de actuare – 1.8mm
    • Punct de bottom-out – 3.6mm
    • Forță necesară actuare – 45g
  • Conectivitate
    • Wireless 2.4 GHz
    • Bluetooth
    • Prin cablu USB-C – USB-A

Design/Construcție

Carcasa lui Endorfy Thock, indiferent de model, este plastică. Pentru extra stabilitate, placa de susținere a switch-urilor pe PCB este din aluminiu. Acest lucru oferă și rigiditate și rezistență.

Pe partea superioară, Endorfy Thock Compact Wireless nu iese cu nimic în evidență, păstrând un design minimalist, accentul fiind pe încorporarea tastelor fără nimic altceva extra. Pe buza inferioară găsim singurul nume Endorfy, iar tasta funcțională FN este în colțul din dreapta jos, redefinită cu logo-ul Endorfy.

Fiind o tastatură 60% Form Factor (Mai multe detalii aici despre diferitele dimensiuni ale tastaturilor), Thock Compact ocupă foarte puțin spațiu pe birou. Ca să adaug perspectivă, dimensiunile de 29×10 o fac puțin mai mare decât o cutie de Pringles. Acest lucru poate fi exact ce câutai dacă ai un birou mic, sau vrei o tastatură portabilă.

Pe lateral avem switch-ul (comutatorul) între modurile de funcționare. Endorfy Thock Compact Wireless poate funcționa atât pe fir, cât și Wireless 2.4GHz, prin dongle-ul USB-A inclus dar și prin Bluetooth.

Spatele lui Thock este în antiteză cu partea superioară, minimalistă. Aici ne sare în ochi un design bazat pe o matrice de triunghiuri, întâlnit la multe dispozitive Endorfy. La capitolul funcționalitate, pe spate găsim conectorul USB-C, care este din păcate îngropat, canale pentru direcționarea cablului, locașul pentru depozitarea dongle-ului USB-A și piciorușele pentru ajustarea înălțimii tastaturii. Acestea sunt cauciucate pentru aderență, detașabile și magnetice.

Pe marginea inferioară avem branding Endorfy în partea stângă și în dreapta 2 LED-uri: Power LED și nivel baterei în dreapta, iar LED-ul stâng este CAPS Lock.

Tastele sunt cu profil standard, Cherry și DoubleShot PBT, ceea ce înseamnă că vor rezista mai bine în timp, iar legendele nu se vor șterge. Finisajul tastelor este puțin abraziv, ține foarte mult de gusturi dacă îți place sau nu. Pe mine nu mă deranjează și mi se pare util celor cu degete ușor transpirabile.

Legendele principale sunt transparente pentru a permite trecerea iluminatului RGB, iar cele secundare sunt amplasate pe partea lateral-inferioară a tastei. Acestea nu sunt transparente.

Pe partea superioară avem și o legendă extra care îți explică anumite short-cuturi.

Endorfy Thock Compact Wireless cântărește doar 600 grame.

În cutie găsim, pe lângă tastatura în sine, o scrisoare de la Endorfy, cablul detașabil USB-A – USB-C de 1.8m și două ustensile, una pentru scoaterea tastelor și cealaltă pentru switch-uri.

LED-urile pentru iluminatul RGB sunt North-Facing, ceea ce înseamnă că sunt deasupra switch-ului.

Performanță

Endorfy Thock Compact Wireless este disponibil cu 3 switch-uri diferite, anume Box Red, Black sau Brown din seria Kailh Box. Red și Black sunt liniare, iar Brown este tactil.

Vom vorbi în continuare despre switch-ul testat, anume Kailh Box Red. Prefer cam întotdeauna varianta Red de la orice linie de switch-uri pentru că mi se pare optim pentru mine. Singura diferență între Red și Black este forța necesară înregistrării tastei, care la Red este mai scăzută, la 45g, față de 60g pentru Black.

Dacă nu ești fan al liniei de switch-uri Kailh Box disponibile pe Thock atunci te vei bucura să afli că poți pune ulterior ce switch-uri vrea inimioara ta fără efort prea mare, deoarece Thock are la bază un PCB cu monturi How-Swap.

Scoaterea tastelor și a switch-urilor este foarte ușoară. Poți face asta cu ustensilele incluse în pachet dar nu recomand în cazul inelului pentru scoaterea tastelor. Acest design zgârie lateralul tastei când o apucă. Cel mai bine încercați să faceți rost de acea cu 2 bare metalice pe care le bagi sub taste. A doua, pentru scoaterea switchurilor este ok, funcționează cum trebuie, deși există și la ea o varianta mult mai comodă, dar măcar nu zgârie sau strică. Atenție la repunerea switch-ului în socketul hotswap, pentru că la orice mișcare greșită poți îndoi pinii.

Experiența de tastare este una în general bună. Tastele sunt suficient de distanțate cât să nu cauzeze apăsări accidentale sau greșeli, iar principalul obicei deosebit la care trebuie să depui puțin efort să te obișnuiești este faptul că tasta ESC este acum în linia cu cifrele. Al doilea lucru cu care va trebui să te obișnuiești este amplasarea tastei Endorfy (care înlocuiește FN) în colțul dreapta-jos. Este o poziție foarte atipică, cu care m-am luptat ceva de fiecare dată când am avut nevoie de F-uri sau de anumite combinații de taste.

Feedbackul oferit la tastare este chiar ok, stabilizatoarele de la tastele mari sunt lubrifiate puțin, din ce am observat când am desfăcut din taste, iar acest lucru produce mai puțin tremurat și un sunet mai plăcut.

Se poate observa dacă te uiți atent lubrifierea pe bara metalică a stabilizatorului.

Pentru cei care doresc și Palm Rest, acesta se vinde separat.

Nefiind montată pe garnituri cauciucate, Thock nu flexează deloc la tastare apăsată, ceea ce poate fi un lucru bun sau rău, în funcție de tine și de ce preferi.

Piciorușele sunt o chestie ciudată. Thock Compact Wireless este prima tastatură la care întâlnesc picioare detașabile, magnetice. Acest lucru nu ar fi neapărat rău dacă nu aș umbla cu zeci de periferice și nu ar fi atât de ușor de pierdut. Ar fi ajutat un locaș special în tastatură pentru stocarea acestor piciorușe, la fel ca locașul pentru dongle-ul USB. De menționat faptul că și sub ele ai cauciuc anti alunecare, deci indiferent de setup, Thock nu pleacă la plimbare de pe birou.

Thock Compact Wireless este o tastatură foarte portabilă. Dimensiunile reduse, la care adaugi greutatea mică, de doar 600 grame și faptul că se poate conecta la aproape orice dispozitiv înseamnă că o poți lua cu tine aproape oriunde. Mai jos o poză cu un controller PS5 pentru proporții.

Conectivitate și Baterie

Endorfy Thock Compact Wireless poate funcționa, după cum spune și numele, prin conexiune Wireless 2.4GHz cu ajutorul dongle-ului USB inclus în pachet, dar și prin Bluetooth, cu până la 3 dispozitive memorate. Ca să schimbi între conexiuni, mai întâi trebuie să fii în modul Wireless de la switch-ul lateral, iar apoi, cu ajutorul FN + Z, X sau C treci pe dispozitivele Bluetooth memorate, iar cu FN + V schimbi înapoi pe conexiunea 2.4GHz. Dacă nu ai niciun dispozitiv Bluetooth împerecheat, atunci prima dată trebuie să ții apăsată combinația dorită, aferentă slotului dorit (BT1, 2 sau 3) câteva secunde pentru ca Thock să intre în Pairing Mode, iar apoi de pe dispozitivul compatibil Bluetooth să inițiezi căutarea și împerecherea. Toate cele 4 taste pâlpâie ca să îți indice modul selectat.

Semnalul prin conexiunea Wireless depinde destul de mult de diferitele obiecte care intervin între dongle și tastatură. Am avut momente când nu mi se înregistrează toate apăsările fiindcă țineam tastatura în poală, iar între ea și dongle era blatul biroului. Este puțin mai gros, într-adevăr, fiind un blat de bucătărie de fapt, dar e bine de știut că trebuie să ai minim linie directă pentru o conexiune stabilă.

Nu recomand conexiunea prin Bluetooth pentru gaming, deoarece introduce destul de multă latență în ecuație. Aceasta este foarte comodă pentru scris pe blog, prin intermediul tabletei/smartphone-ului, din tren sau alte locații, iar schimbarea între cele 3 dispozitive Bluetooth memorate este rapidă.

Bateria ține suficient cât să nu ai nevoie de cablu aproape o săptămână, dacă folosești fără iluminat, iar cu 1-2 zile mai puțin dacă este pornit. Evident, conexiunea poate afecta și ea bateria, Wireless-ul consumând puțin mai mult decât Bluetooth, dar nu am contorizat chiar atât de detaliat.

E puțin ciudat că nu ai un indicator al nivelului bateriei în softul oficial Endorfy Wireless Keyboards. Sper că îl vor adăuga într-un viitor update, deoarece este un feature destul de important. Singurul mod în care poți vedea nivelul bateriei este prin indicatorul LED prezent în partea inferior-dreaptă a tastaturii, doar când ești pe low, deoarece acesta se face roșu.

Software și iluminat

Softul lui Endorfy Thock este puțin rudimentar și are câteva glitch-uri grafice, dar și funcționalități care încă nu merg sau butoane care nu fac nimic, cum ar fi cel care adaugă profile, redenumirea lor etc. Poate am avut eu ghinion, dar am luat de pe site-ul oficial.

Mă aștept să îl îmbunătățească pe viitor. Totuși acesta permite destule funcționalități de bază, cum ar fi setarea de macro-uri, customizarea funcțiilor tuturor butoanelor, iluminatul sau diferite setări pentru gameri, cum ar fi Windows Lock, interschimbarea săgeților cu WASD sau setarea Polling Rate-ului.

Iluminatul este plăcut, nu prea puternic, pentru a face economie la baterie și configurabil, cel puțin ca efect global prin intermediul softului dedicat. CAPS-Lock-ul este indicat prin LED-ul de pe buza inferioară a tastaturii, în dreapta.

Concluzii

Endorfy Thock Compact WIreless este un model de tastatură 60% reușit. Oferă multe avantaje asupra competiției, cum ar fi conexiune triplă (Wireless, Bluetooth, fir) sau faptul că este Hot-Swap, dar are și zone unde se pot aduce îmbunătățiri, cum ar fi softul dedicat.

Forma de 60% necesită ceva timp de acomodare dar este excelentă pentru cei care au un birou mic sau caută ceva foarte portabil, dar atenție să nu pierdeți piciorușele detașabile :).

Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!


Spread the love

Comentezi?!