ROG Zephyrus G16 bifează pe hârtie cam tot ce mi-ar plăcea să aibă un laptop. Să aibă carcasa metalică, subțire dar să ascundă o bestie înăuntru și, desigur, ecran OLED. Hai să vedem și cum se comportă după câteva săptămâni de chinuit, plăcerea mea 🙂

Specificații
Ecran
- Dimensiune ecran – 16 inchi
- Rezoluție – 2.5K (2560 x 1600) WQXGA
- Aspect Ratio – 16:10
- Tip Panou – OLED
- Tratament panou – Lucios
- Acoperire gamă culori DCI-P3 – 100%
- Refresh Rate – 240Hz
- Luminozitate – 500 nits
- Timp de răspuns – 0.2ms
- G-Sync
- Validat: Pantone
- Suport Dolby Vision HDR
Memorie
- 16GB x 2 LPDDR5X 7467 on board
- Capacitate maximă – 32GB Dual Channel
- Stocare – 1TB PCIe 4.0 M.2 SSD
Audio
- Dolby Atmos
- Amplificare inteligentă
- 4 difuzoare (dual force woofers) cu Smart Amplifier Technology
- 2 Tweetere
- Microfon cu anularea zgomotului de fundal
- Hi-Res Certification (Pt căști)
- 3 microfoane built-in
Sursă de alimentare – 200W AC Adapter, 20W DC, 10A, 200W
Dimensiuni
- 354 x 246 x 14.9 – 16.4 mm
- Greutate – 1.85 Kg
Procesor
- Intel Core Ultra 7 – 155H 1.4GHz (24MB Cache, până la 4.8GHz, 16 nuclee, 22 Threads)
- Intel AI Boost NPU (Neural Processing Unit)
Placă video
- NVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop GPU
- ROG Boost: 1655 MHz la 105W (1605 MHz Boost Clockk + 50 MHz OC, 85W+20W Dynamic Boost)
- 8GB GDDR6
Conectivitate
- 1 x 3.5mm Combo Audio Jack
- 1 x HDMI 2.1 FRL
- 2 x USB 3.2 Gen 2 Tip-A
- 1 x Type-C USB 3.2 cu Power Delivery și Display Port
- 1 x Type-C USB 4, suport DisplayPort/alimentare/Thunderbolt 4
- 1 x Card reader SD (UHS-II, 312 MB/s)
- Wi-Fi 6E (802.11ax) Triple Band
- Bluetooth 5.2
Webcam – 1080P FHD IR Camera – Windows Hello
Baterie – 90WHrs, 4S1P, 4 acumulatori Li-Ion
Aura Sync
Slash Lighting
Tastatură iluminată RGB
Touchpad

Nu uita: dacă ți-a plăcut sau ți-a fost util acest review poți oricând să susții acest blog utilizând linkul de afiliere de la Emag înainte să cumperi orice. Nu adaugă costuri suplimentare. Mersi <3
Design/Construcție
După cum se poate vedea și din poze, materialul din care este compusă carcasa lui Zephyrus G16 este Aluminiul prelucrat CNC. Varianta primită la review este culoarea anodizată Eclipse Gray. Există și variantă în Platinum White care arată chiar interesant.
Senzația pe care ți-o dă este una premium din start, nu numai datorită materialului folosit dar și a formei, a aspectului minimalist, dar mai ales a ecranului, despre care vom vorbi ulterior.
Pe spatele lui G16 remarcăm dunga iluminată LED denumită Slash Lighting și brandingul Asus ROG în colț.


Grosimea lui Zephyrus G16 este de 1.5cm, foarte puțin considerând ce dotări ascunde.

Finisajele carcasei sunt excelente, tot aluminiul este prelucrat CNC și anodizat. Colțurile sunt rotunjite iar balamaua este dintr-o bucată, făcută special pentru a facilita evacuarea aerului pe sub panoul OLED, pentru a nu-l supraîncălzi.



Pe spatele lui Zephyrus G16 remarcăm aerisirea mare folosită ca intrare/alimentare pentru ventilatoare. De asemenea vedem picioarele cauciucate alungite al cărui rol este asigurarea unui spațiu minim sub laptop pentru a facilita răcirea acestuia.


În partea superioară, către balama observăm ventilația îngustă destinată evacuării aerului cald.
La capitolul porturi fizice remarcăm:
- Pe stânga – Portul de alimentare, HDMI 2.1, Thunderbolt 4 Type-C support DisplayPort 2.1, PD 3.0,,USB 3.2 Gen 2 Tip-A și audio jack combo 3.5mm
- Pe dreapta – Cititor de carduri SD, Type-C USB 3.2 Power Delivery, DisplayPort 1.4, USB 3.2 Gen 2 Tip-A



În partea centrală a balamalei observăm brandingul Zephyrus cu cele 3 LED-uri informative asupra sistemului.
Difuzoarele prezente în carcasa lui Zephyrus G16 sunt 6 la număr, 4 din ele fiind subwoofere și 2 tweetere. Acestea sunt amplasate în partea inferioară a laptopului (2 woofere orientate în jos), cu restul difuzoarelor flancând tastatura orientate în sus.


Greutatea lui ROG Zephyrus G16, ediția 2024, este de aproximativ 1.85Kg.
În cutia lui Zephyrus G16 regăsim, pe lângă laptopul în sine, cablul de alimentare și 2 power bricks, unul mai mic, portabil, și unul mare pentru alimentarea cu putere maximă.

Performanță
În primul rând, fiind vorba ROG Nebula Display, care este un ecran OLED, trebuie să te educi în diferite obiceiuri/bune practici pentru a te asigura că-l menții Burn free. Chiar dacă Asus te ajută cu anumite tehnici de prevenție pe care le poți vedea în Armoury Crate, nu strică niciodată să fii pregatit.

Pentru consumul de conținut multimedia un ecran OLED este absolut perfect. Tot ce am vizionat de pe serviciile de streaming a fost un deliciu, inclusiv cursele de Formula 1.
Panoul din dotarea lui Zephyrus G16 acoperă 100% din spectrul de culori DCI-P3, cu delta E <1, ceea ce înseamnă că ecranul lui Zephyrus poate fi folosit cu succes și de către editorii foto/video.








Luminozitatea de 500 nits este suficientă pentru utilizarea lui G16 în cele mai luminoase medii dar și pentru filme/jocuri HDR, atunci când Windowsul nu încearcă să te saboteze la orice pas.
Cântărind sub 2 Kilograme eu îl consider pe Zephyrus G16 un laptop portabil, mai ales considerând adaptorul redus în dimensiuni pe care îl poți lua în deplasare. Nu-ți va oferi maximul de 240W necesar unei sesiuni de gaming intense dar îți va acoperi o încărcare și utilizare decentă, cât să îți faci treaba cu el.
Testare în jocuri
- Clasicul deja Red Dead Redemption 2 pentru testarea puterii de procesare video a device-urilor primite în review. Valorile obținute sunt chiar bune și ne arată că putem rula în condiții acceptabile (cam 60fps) cu toate detaliile la maxim, fără ajutorul DLSS.










- În Shadow of The Tomb Raider am putut observa cum se comportă RTX 4070 într-un joc în care umbrele sunt castate cu raytracing.

Din nou, ca și în cazul RDR2 observăm valori peste 60 cadre pe secundă cu totul la maxim și calitatea umbrelor pe Ultra. DLSS-ul aici poate fi utilizat pentru a depăși 100 cadre pe secundă.












- Al treilea joc testat este unul despre care uitasem că are benchmark, anume Deus Ex Mankind Divided. Trecut tot ce poți la maxim și obții cam 100 cadre pe secundă cu RTX 4070(laptop version). De reținut că pe vremea acestui joc nu exista încă DLSS.






- În Call Of Duty: Modern Warfare 2 l-am chinuit pe Zephyrus G16 atât în benchmarkul dedicat dar și într-o sesiune lungă de multiplayer. Chiar dacă nu îmi place la fel de mult ca Black Ops: Cold War sau chiar și cât Modern Warfare 2019, am zis să mă sacrific pentru voi oricum 🙂








În jocuri rapide precum seria Call of Duty sau alte shootere prefer întotdeauna să am cât mai multe cadre pe secundă. În cauzl de față aș folosi DLSS în Performance Mode pentru că prefer să am 120+ cadre pe secundă și nu mă interesează că sunt sanse să pierd din detalii.
- Dying Light 2 are un benchmark detaliat care-ți oferă și grafice atât la final cât și pe parcursul testării. Păcat că totul este cu roșu și devine destul de greu de distins uneori unde este linia graficului.



















- Și ultimul, dar nu cel din urmă, Cyberpunk 2077, preferatul tuturor, acest Crysis modern, unul din puținele jocuri cu Path Tracing.

Aici cam ai nevoie de DLSS dacă vrei să te joci cu raytracing pe cel puțin Medium, asta sau scazi din detalii/rezoluție. Ray Reconstrution și Frame Generation îți vor crește cadrele peste 60 chiar și cu Raytracing pe Ultra. Mai jos câteva cadre cu diferite setări + rezultate.











Ca de obicei menționez că în toate jocurile care permit setarea sharpness-ului DLSS pun 60%. Temperaturile înregistrate de HWMonitor în perioada testării au fost în general bune, cu medii pe la 60-70 grade și câteva mici spike-uri care au depășit 90 grade.

Pe lângă tradiționalele benchmarkuri din jocuri de mai sus îmi place să mă și joc efectiv pe ele pe cât posibil pentru a-mi face o idee asupra cum ar fi o utilizare tradițională, utilizare care poate aduce în prim plan diferite avantaje/dezavantaje pe care nu le vezi pur și simplu rulând benchmarks.
Astfel jucând jocurile care-mi sunt în rotație actualmente, jocuri precum Last Epoch, care arată super pe ecranul ROG Nebula, Helldivers 2, PUBG, League of Legends modul URF, Valorant și CS:GO mă pot declara mulțumit. În mod evident va trebui să apelezi ori la modul Performance ori la Turbo pentru a stoarce maximul de cadre pe secundă din Zephyrus. În toate jocurile menționate mai sus Zephyrus a păstrat cifre foarte bune, cu latența redusă a panoului OLED fiind cireașa de pe tort.




Căldura generată de Core Ultra 7 155H și RTX 4070 se resimte puțin la nivelul tastaturii, dar nu suficient cât să-mi transpire degetele și să devină enervant. Cea mai încinsă zonă este cea deasupra tastaturii, zona cu care nu ar trebui să ai contact oricum. De asemenea, touchpadul pare să se încălzească puțin mai mult decât tastatura dar din nou, nu ar trebui să ai contact cu el pentru că orice gamer serios folosește un mouse, iar mâna stângă este oricum plasată în zona WASD.
Te poate încurca dacă nu ai un router capabil să genereze semnal Wi-Fi constant și puternic pentru că Zephyrus nu are port RJ-45, deci vei fi limitat la gaming pe wireless.
Teste sintetice
- Începem cu PCMark 10, o suită de teste înglobate într-un singur benchmark menit să-ți ofere un scor al productivității. Rezultatele obținute de Zephyrus G16 au fost foarte bune, cu un scor mediu de 7100-7200 puncte împărțit în diferite secțiuni detaliate mai jos.

- 3DMark este tăticul testelor sintetice, unde am rulat tot ce am putut rula. Imaginea pe care ne-o oferă Zephyrus G16 prin ale lui rezultate din 3DMark este aceea a unui dispozitiv puternic, care atinge Mai jos un tabel cu valorile obținute în medie cu minim 5 rulări a fiecărui test și câteva din rezultate sub formă de screenshot.

Temperaturile atinse pe perioada testării în 3DMark au fost decente, cu GPU stând pe la maxim 70 grade.





































- Cinebench R23 a devenit preferatul meu în materie de măsurare a performanțelor CPU-ului, cu varianta 2024 lansată recent pe care am început să o integrez ușor ușor deși nu-mi inspiră aceiași încredere, încă. Valorile obținute par a fi puțin peste precedentul 13700H de la Intel, cu diferența notabilă fiind că Ultra 7 are și un extra Neural Processing Unit.


- Geekbench 6 are un rol similar cu Cinebench și rezultatele sunt în concordanță cu așteptările mele, adică foarte bune.



- Stocarea de 1TB inclusă în modelul testat este un SSD de tip m.2, generația 4. Acesta a obținut valori foarte bune în CrystalDiskMark


Tastatura
Tastatura lui Zephyrus G16 a necesitat puțină acomodare, cel puțin pentru mine, deoarece m-am obișnuit cu majoritatea laptopurilor testate să aibă cumva „coaja” cât mai mică, iar aici este considerabilă datorită difuzoarelor. Mâinile mele foloseau ca punct de reper marginea laptopului pentru amplasare, rezultând în decalarea tastelor cu un rând. După câteva zile însă m-am obișnuit și nu am mai avut astfel de probleme.
Software și iluminat
Cam toate funcțiile importante de care ai nevoie vor fi controlate prin ROG Armoury Crate. Acesta este destul de intuitiv, cu mici excepții de funcții ascunse în alte meniuri decât ar trebui sau iluminatul denumit ambiguu dar acestea nu pot fi taxate prea rău că sunt issues care se pot rezolva printr-un update ulterior.
Mai pe larg, prin Armoury Crate poți
- Monitoriza performanțele și temperaturile sistemului
- Putem seta moduri de funcționare pentru CPU, atât automate (Silent, Performance sau Turbo) dar și modul Manual unde putem configura atât FAN Curve-ul (comportamentul ventilatoarelor în funcție de temperaturi)
- Putem seta moduri de funcționare pentru GPU în funcție de scenariul de utilizare și câtă nevoie avem de baterie.
- Controla iluminatul tastaturii dar și Slash Lighting (Bonus points pentru faptul că atunci când ești pe low battery îți va indica acest lucru si Slash Lighting cu o animație specială)
- De asemenea poți seta comportamente globale ale iluminatului în cazul în care ai mai multe produse Asus conectate.










Baterie
Deja v-ați obișnuit cu testul meu super oficial de baterie care implică rularea de documentare Netflix la infinit până ajungem la 0%, sub diferite scenarii. Astfel, ROG Zephyrus G16 a rezistat:
- 100% luminozitate, mod procesor Silent, mod GPU Eco, pe 240Hz – 5 ore și 10 minute 100% – 0%
- 50% luminozitate, mod procesor Silent, mod GPU Eco, 240Hz – 5 ore 40 minute 100% – 0%
- 50% luminozitate, mod procesor Silent, mod GPU Eco, 60Hz – 6 ore 10 minute, maxim 6h 30 minute 100% – 0%
Încărcarea înapoi la 100% durează cam 2 ore.
Sunet și Webcam
E greu de descris cât de bine se aude Zephyrus G16. Cele 6 difuzoare (4 deasupra, 2 sub, orientate în jos) sună chiar bine în orice ipostază. De la cel mai nou videoclip al lui Armin Van Buuren la ultimul episod din Expanse până la puterea exploziilor în cel mai nou Call of Duty. Profilul este unul puternic, deloc aproape de standardul sunet înfundat lipsit de bass de care te lovești la o mare parte din laptopuri.
Drept urmare nu am simțit nevoia să utilizez căștile în momente în care le luam automat pe cap. Cursa de Formula 1 a fost o plăcere de ascultat chiar și în grup, acestea fiind suficient de puternice la volum ridicat.



Modul Automatic framing chiar a rulat smooth și a încadrat de fiecare dată bine, cu Eye Contact având câteva momente când arătam chiar creepy. În rest un webcam bun, cinstit, la 1080p, crescut față de 720p-ul din trecut care nu era demn de un laptop premium, sincer.
Pentru muncă este chiar ok, apreciez posibilitatea de a blura fundalul pentru a nu ieși în imagini dezordinea din spatele meu.
Concluzii
Zephyrus G16 nu te va lăsa la greu atât în deplasare la muncă, la consumarea de conținut multimedia dar și în cel mai intens gaming. Ecranul OLED de 240Hz Nebula cu HDR este superb, atât în jocuri dar și în orice alt mod de utilizare. Desigur că va trebui să te înveți cu noi obiceiuri în cazul în care acesta este primul tău OLED pentru a-l păstra burn-in-free cât mai mult posibil.







De asemenea trebuie să menționez un alt punct forte al acestui laptop este sunetul pe care îl redă sistemul de difuzoare, unul din cele mai bune sonorizări pe care le-am auzit într-o formă atât de compactă.
Un bine meritat premiu pentru acest ecran dar și pentru „The Whole Package” care este Zephyrus G16.

Prețul lui ROG Zephyrus G16 – 2024, la momentul publicării acestui review, este de aproximativ 12.400 lei la Emag