Schimbăm puțin viteza de la dispozitivele orientate în gaming către zona de productivitate alături de Acer Swift Go, varianta de 16 inchi cu ecran OLED. Atât mi-a trebuit, să știu că e OLED ca să accept instant pentru review acest gadget <3.
Specificații
- Cod produs – SFG16-71-78JS
- Procesor
- Model – Intel Core i7 – 13700H
- Viteză – 2.40GHz
- Viteză (Turbo) – 5GHz
- Număr nuclee – 14
- Memorie
- RAM instalat – 16GB
- Tehnologie – LPDDR5
- Suport microSD
- Stocare
- SSD m.2 – 1TB
- Porturi
- USB 3.2 Gen 1 – 2x
- USB Thunderbolt 4 – (USB 3.2) – 2x
- HDMI – 1
- Combo jack 3.5mm
- Kensington lock
- Wi-Fi – 802.11ax
- Bluetooth – 5.2
- Culoare – Gri
- Material carcasă – Aluminiu
- Ecran
- Tip panou – OLED
- Protecție – CineCrystal – Glossy
- Luminozitate – aprox. 500 nits
- Rezoluție – WQXGA+ – 3200 x 2000
- Rată de refresh – 120Hz
- GPU
- Intel Iris Xe Graphics G7 (96EU)
- Audio
- Difuzoare incorporate – 2 cu DTS Audio
- Putere Difuzoare – 2W
- Microfon – Dual Microphones cu Acer Purified Voice
- Webcam – 1440p
- Baterie
- Număr celule – 3
- Tip baterie – LI-Ion
- Putere maximă PSU – 100W
- Dimensiuni – 19,81 x 401.32 x 259.08 mm
- Greutate – 2.29Kg
Design/Construcție
Aspectul general al lui Acer Swift Go 16 este unul premium datorită în principal materialului folosit pentru carcasă, anume Aluminiu, dar relativ minimalist. Acesta se va integra în orice spațiu îi oferi, de la birou la bancă, studii sau chiar la cafenea, cât scrii puțin pe blog din Londra 😀
Pe spatele metalic al lui Swift GO nu zărim decât emblema Acer, micuță și 2 piciorușe de cauciuc/silicon pentru susținerea laptopului când acesta este desfăcut.
Sistemul de balamale este unul foarte interesant. Acesta pare normal cât timp laptopul este pliat dar odată desfăcut, partea superioară se împinge în birou și ridică baza laptopului astfel încât vei avea ceva spațiu extra sub Swift GO pentru a ușura viața sistemului de răcire.
Se poate observa acest deschiderea lui Swift Go 16 în slow-motion și mai jos.
Swift Go 16 este un laptop destul de subțire, la numai 19 milimetri. Acesta este ușor de transportat cântărind doar 2 kilograme. Țineți cont că vorbim de un model cu carcasă metalică și de 16 inchi.
Sistemul de ventilație a lui Swift Go 16 este compus din 2 ventilatoare poziționate dedesubt care se folosesc de o grilă drept alimentare cu aer și evacuează pe lateral-spate, în dreptul ecranului în poziția deschisă a acestuia.
La capitolul porturi Acer Swift Go 16 stă chiar bine. Avem: Kensington Lock, 1x USB-A 3.2 gen 1, combo jack 3.5mm și micro SD card reader pe partea dreaptă, completate de încă 1x USB-A 3.2 gen 1, 2x USB Thunderbolt 4 și un port HDMI pe stânga.
Greutatea modelului testat este de aproximativ 1.6Kg fără încărcător.
Performanță
Ecranul
Sau cea mai captivantă piesă a acestui laptop. Ecranul lui Swift Go 16 este un OLED superb. Este foarte greu de surprins în poze sau video cât de bine poate să arate și ce culori poate să redea panoul acestui laptop. De asemenea nu realizezi că preferi formatul de imagine 16:10 până nu vezi The Expanse pe acest laptop.
Luminozitatea maximă atinsă de panou este de aproximativ 500 nits, o valoare chiar ridicată pentru un ecran de laptop.
Protecția ecranului este lucioasă, menită să accentueze culorile vibrante ale acestui panou OLED.
Acest lucru face foarte dificilă misiunea mea de a prinde poze bune cu acest laptop/ecran, din cauza eternelor reflexii care mi-au stricat destule poze. Va trebui să mă credeți pe cuvânt că se vede excelent chiar și în timpul zilei în cele mai însorite momente.
Rata de refresh de 120 Herzi și latența scăzută a panoului OLED vin să completeze experiența vizuală premium oferită de acest laptop.
Protecții panou OLED.
Aici am putea sta puțin mai bine. Acer a implementat câțiva din pașii necesari menținerii panourilor de tip OLED, anume un meniu dedicat în care putem schimba în Dark Mode, putem activa screen saver-ul, ascunde Taskbar (unul din cele mai statice elemente ale sistemului de operare Windows) sau putem adăuga efect de transparență ferestrelor.
De aici lipsesc funcții de Pixel Shift sau Pixel Refresh prezente pe majoritatea monitoarelor OLED existente, funcții care și-au dovedit eficacitatea în anii trecuți. În mod evident că îți poți antrena diferite obiceiuri în utilizarea unui panou OLED care să minimizeze posibilitatea de Burn In chiar și fără astfel de funcții dar e mult mai ușor cu ele. Poate pe viitor vor apărea și la Acer.
Menționez că am căutat atât prin softurile dedicate Acer care sunt prezente pe laptop dar și pe site-ul producătorului și pe Internet pentru a mă lămuri dacă ele totuși există dar funcționează în fundal. Nu am găsit.
Până atunci oricum recomand articolul meu despre cum să-ți protejezi ecranul OLED împotriva Burn-In-ului.
Teste sintetice
Chiar dacă este un laptop dedicat productivității și vizionării de conținut multimedia, câteva teste sintetice merită rulate pentru a ne face o idee de capabilitățile lui Swift Go 16.
- Primul pe listă a fost PCMark 10, unde am rulat testul standard: Scor 5867, un rezultat în mod evident sub laptopurile de gaming deoarece nu avem parte de GPU dedicat pentru a contribui la un scor mai mare.
- În GeekBench 6.2.1 am scos cu ajutorul lui i7-13700H un scor de 11403 pe Multi-Core, cu 2560 pe single,
- Procesorul prezent în modelul testat (Intel Core i7-13700H) a fost forțat și în Cinebench R23, obținând un scor de: 1868 pe SIngle Core și cam 13250 Multi-Core, cu raport de 7.1. Acesta este mai mult decât capabil să îți ruleze ce efect vrei tu în Photoshop.
- CrystalDiskMark nu putea să lipsească, deoarece SSD-ul este foarte important într-un laptop dedicat productivității/office. Se pot observa mai jos unele din rezultate, acestea fiind foarte bune, indicând o rată de transfer foarte ridicată, atingând peste 5000MB pe Sequential Read/Write.
- Am pornit și 3DMark ca să vedem cum se comportă Swift Go 16 în câteva teste. În mod evident nu vom rula nebuniile dedicate plăcilor video high-end.
Scorurile obținute reflectă faptul că procesorul din dotarea lui Swift Go 16 este totuși unul foarte puternic. Chipsetul grafic integrat în acesta poate duce anumite jocuri care nu sunt foarte demanding, precum League of Legends, un Valorant cu setările pe minim etc.
Dacă ne gândim să rulăm jocuri mai demanding putem observa că majoritatea testelor indică o performanță de sub 30 cadre pe secundă în Battlefield V ca referință, un joc care nu este tocmai nou. Mai mult de atât este în 1440p, o rezoluție mult sub rezoluția nativă a panoului lui Swift Go 16, deci dacă aș rula acel joc în 3200 x 2000 scot considerabil mai puține cadre.
Pentru fanii acestui laptop care totuși vor performanță video există și varianta Swift X care are și placă video dedicată.
Tastatură
Tastatura lui Swift Go 16 este plăcută la atingere, relativ standard pentru un laptop de aceste dimensiuni. Apreciez prezența numpadului pentru utilizarea în excel/word etc.
Aceasta este și iluminată cu lumină albă, pe 2 nivele de putere, cu al 3-lea off. Lumina este chiar plăcută, mai ales noaptea, cumva se integrază bine lumina albă cu designul laptopului.
Touchpad
Touchpadul lui Acer Swift Go 16 este suficient de mare pentru a fi foarte ușor de nimerit chiar și fără să mă uit în jos. În mod evident că prefer mouse-ul întotdeauna, dar în lipsa acestuia m-am descurcat de minune cu acest toupad. Poate susține și gesturi mai complexe multitouch (până la 5 puncte) iar senzația oferită la atingere este chiar plăcută.
Webcam
Prea des văd laptopuri cu webcamuri slabe, ca și cum și-au adus aminte la final de el și au băgat un webcam antic pe care îl aveau pe acolo prin depozit, știți voi care sunteți.
Nu este cazul lui Swift Go. Acesta are în dotare un webcam de 1440p, capabil să redea imagini decente, pe lumină rezonabilă.
Difuzoare
Difuzoarele incorporate sunt 2 la număr, amplasate lateral, orientate în jos. Acestea au o putere de 2W și nu pot să zic că m-au impresionat. Sunt două difuzoare normale de laptop, cu care suntem deja obișnuiți. Pentru ascultarea cursei de Formula 1 și a nu rata nimic recomand căști audio dedicate.
Bateria
Testul pe care îl repet cu toate dispozitivele: rulat Netflix pe 50% brightness – cam 6 ore 100% – 25% baterie.
Încărcarea acesteia este relativ rapidă, la aproximativ o oră de la 25% înapoi la 100%.
Performanța poate fi afectată, desigur, destul de dur dacă faci randare foto/video sau folosești aplicații foarte CPU intensive.
Sistemul de răcire
Denumit și Twin Air, sistemul de răcire al lui Acer Swift Go este bazat pe 2 ventilatoare care se alimentează din partea inferioară a acestuia, cu evacuarea plasată în spate-lateral.
Acesta a funcționat bine în toate forțările de benchmarks la care l-am supus. Tastatura s-a încălzit dar puțin, în cote rezonabile. Nu mi-au transpirat degetele pe ea, semn care de obicei îmi indică faptul că se încinge prea mult tastatura laptopului testat.
Greutatea
La numai 1.6 Kg pentru dimensiunea de 16 inchi eu îl consider un laptop ușor. L-am plimbat peste tot în ghiozdan și nu pot spune că a devenit greu nici după 12 ore de plimbat pe jos.
Concluzii
Acer Swift Go 16 este noul meu model preferat de luat în excursii, de scris pe blog sau de vizionat conținut multimedia. Acesta a fost plimbat prin 3 țări (dacă pui Scoția ca fiind diferită de Anglia), folosit la munte, la mare etc. Ecranul lui OLED este piesa de rezistență, urmat de sistemul de deschidere și aspectul general.
Aș vrea totuși să văd de la Acer mai multe măsuri de protecție (Precum Pixel Shift sau Pixel Refresh) a acestui panou OLED excelent.
Acum sunt curios să testez și ce poate Acer Swift X, țineți-mi pumnii poate îl prind și pe acela la review.
Până atunci, îi voi da premiul „Cel mai mișto ecran de laptop testat” lui Acer Swift Go 16.
Prețul lui Acer Swift Go 16 inch, la momentul publicării acestui review, este de aproximativ 6500 lei la Emag.