Acer Aspire 5 Spin 14 – Laptop Review

Spread the love

Îmi place să ies din zona mea de confort din când în când și să mă joc cu un dispozitiv care nu se încadrează în domeniul Gamingului. Un astfel de dispozitiv este și Acer Aspire 5 Spin 14, un laptop foarte versatil.

Specificații

 • Cod – A5sp14-51MTN
 • Model – ZA0
 • Procesor – Intel Core i7 – 1355U 0 1.70 GHz Deca Core
 • Dimensiune ecran – 14 inchi
 • Tip Display – IPS
 • Rezoluție – 1920 x 1200
 • Refresh Rate – 60 Hz
 • Aspect Ratio – 16:10
 • Storage – 1TB – PCIe NVMe
 • Baterie – 50Wh Li-Ion
 • SDRAM – 8GB LPDDR5
 • Wi-Fi 6E
 • Touchscreen
 • Acer Active Stylus
 • Porturi:
  • HDMI Output
  • USB 3.2 Gen 1 Type-A – 2
  • USB Type-C
 • Baterie
  • Capacitate – 50 Wh
  • Tip – Li-Ion
  • Număr celule – 3
  • Durată de viață maximă – 8.50 ore
 • Consum maxim – 65W
 • Greutate – 2 Kg

Design/Construcție

Carcasa lui Aspire 5 Spin 14 este metalică. Aceasta imprimă imaginea unul laptop premium dar asigură și o rigiditate necesară folosirii acestuia în tot felul de poziții, datorită balamalelor 360 grade.

Singurul branding vizibil pe spatele lui Aspire 5 Spin 14 este numele Acer, plasat central-sus cu font mic și Aspire în partea opusă, jos.

Pe spatele lui Aspire 5 Spin avem ventilațiile-intake, iar ieșirea este în dreptul balamalelor, central.

Balamalele lui Aspire 5 Spin 14 sunt solide și permit poziționarea laptopului în mai multe moduri. Plaja de rotație acoperă 360 de grade astfel încât să fie folosit ca o tabletă.

Ca și în cazul lui Swift GO 16 avem prezente niște piciorușe mici, cauciucate, care intră în contact doar în anumite poziții ale ecranului, cele mai des întâlnite în modul tradițional de laptop. Acestea asigură o poziție mai elevată a spatelui pentru a facilita accesul aerului la ventilații.

Piciorușele principale sunt puțin mai elevate pentru a asigura corect poziția și a nu zgâria spatele lui Aspire când este folosit în modul tabletă.

La capitolul porturi Aspire 5 Spin stă ok. Avem parte de HDMI Output, USB Type-C și un USB 3.2 Gen 1 Type A pe stânga și un USB 3.2 Gen 1 Type A, un Combo Jack 3.5mm plus locașul pentru Acer Active Stylus.

Difuzoarele sunt două, Stereo și sunt amplasate pe partea inferioară a lui Aspire, flancând piciorușele de cauciuc.

Greutatea lui Acer Aspire 5 Spin este de aproximativ 2 Kg.

Performanță

Varianta lui Aspire 5 Spin 14 testată este dotată cu un procesor puternic, un i7-1355U, capabil să te ajute chiar și în taskuri complexe de editare foto/video.

Ecranul cu care este dotat Aspire 5 Spin 14 este unul tactil, capabil să urmărească până la 10 puncte de contact, fix câte degete ai, în cazul în care ești suficient de ambidextru cât să le folosești pe toate odată.

Dacă softul în care schițezi/desenezi este capabil, acesta poate detecta diferite niveluri de presiune aplicată prin Acer Active Stylus. Am avut surpriza ca inclusiv în joculețe online în browser precum Skribbl.io să detecteze presiunea cu care desenam.

Când treci din modul tabletă în modul laptop și invers vei primi o notificare pe ecran cu o pictogramă aferentă modului în care se trece. De asemenea, în modul tabletă tastatura lui Aspire 5 Spin se blochează. Butoanele inactive previn apăsările accidentale cât timp laptopul stă în poală/pat etc.

În mod evident dacă folosești funcția de touchscreen a ecranului vei aduna amprente și vei șterge des dacă îți vor sta pe creier. Din fericire ai și alternativa de a folosi Acer Active Stylus-ul inclus în pachet care stă comod chiar în carcasa laptopului. Locașul acestuia este pe dreapta, la îndemână și nu poate fi introdus corect decât într-un singur mod.

Teste sintetice

Bateria de teste rulate de obicei la această categorie va fi puțin mai restrânsă, deoarece nu este un laptop dedicat gamingului, ci productivității sau creativilor. Chiar și așa, ca să ne facem o idee cam pe unde se plasează în abordarea taskurilor mai dificile, cum ar fi procesarea imaginilor/videourilor, vom rula un minim de teste.

 • Primul pe listă a fost PCMark 10, unde am rulat testul standard: Scor 4900-5200, un scor mai mult decât suficient ca să arate un procesor puternic asistat de stocare rapidă.

 • În 3DMark am rulat doar câteva teste, anume Time Spy, CPU Profile și Storage Benchmark, toate arătând rezultate decente, cu procesorul de ultrabooks i7-1355U arătându-și colții pe alocuri:
  • Time Spy – 1750 – 1800 puncte
  • Storage Benchmark – 2000 – 2100 puncte, iar vitezele de încărcare le puteți vedea în screenshots
  • CPU Profile – 4900 – Max Threads, 4880 – 16 Threads, 2600 – 4 Threads și 950 pe Single Thread
 • Cinebench R23 ne dă o imagine mai precisă asupra performanței procesorului din dotare – i7-1355U. Acesta a obținut 1680-1710 puncte pe Single Core și între 7300 și 8300 pe Multi Core. Acest lucru ne arată că deși este un i7 care poate scoate performanță bună Single Core, avem parte de mai puține nuclee datorită faptului că este un U (Ultra Low Power), un procesor gândit mai mult pentru consum redus de energie decât performanță. Astfel numărul de nuclee de Performance (P-Cores) este redus la 2, acestea reușind să ridice puțin scorul față de cele 8 Nuclee Efficient.
 • GeekBench vine să sublinieze rezultatele obținute în Cinebench

DE MENȚIONAT: Pe durata testării nu am detectat temperaturi ridicate la nivelul tastaturii, sau unde interacționezi cu Acer Aspire 5 Spin, cum ar fi unde rezemi mâinile în jurul trackpadului.

Stocare

CrystalDiskMark ne arată viteze decente pentru SSD-ul instalat în acest device. Acestea sunt suficiente pentru a copia foarte rapid orice fișier sau pentru a asigura funcționarea rapidă a sistemului de operare sau a oricărui program instalat. Viteza indică faptul că stocarea este PCIe generația 4.

Tastatura

Tastatura lui Aspire 5 este una normală pentru dimensiunea de 14 inchi. Aceasta nu conține și blocul Numpad pentru că ar fi făcut tastele prea mici.

Experiența de tastare la acest laptop este una normală, consistentă cu orice altă tastatură de laptop de productivitate. Singura caracteristică a tastaturii care necesită puțină acomodare este blocul de săgeți și amplasarea lui, dar după o săptămână de utilizare îl găsești fără să te uiți în jos.

Tastatura este iluminată cu alb.

Touchpadul

În general nu mă pricep prea bine să evaluez touchpaduri deoarece mă plimb peste tot cu un mouse wireless pentru orice laptop testez.

În cazul lui Aspire 5 Spin touchpadul este de dimensiuni normale, capabil să înregistreze gesturi multi-touch și are și senzor pentru amprentă în stânga sus. Acesta poate fi folosit pentru logarea în Windows.

În cazul acestui laptop recunosc că am folosit și mai puțin touchpadul pentru că am preferat să apelez la touchscreen, fiind mult mai natural, cel puțin pentru mine.

Difuzoarele

Difuzoarele prezente în Aspire 5 sunt 2 și flanchează piciorușele din partea frontală, orientate în jos. Calitatea acestora este una previzibilă, similară cu 80% din difuzoarele prezente în majoritatea laptopurilor. Nu te vor da pe spate dar funcționează în cazul în care ai nevoie de o conferință video și nu ai căștile la îndemână. Testat în Discord mă bucur că microfoanele incorporate nu au preluat sunetele redate de difuzoare.

Aerisirea

Aerisirea lui Acer Aspire 5 Spin 14 a funcționat foarte bine în perioada testării. Acesta beneficiază de alimentări cu aer pe spatele laptopului cu evacuarea pe latura care dă înspre ecran/în spate în funcție de poziția în care îl folosești.

Air flow-ul este asigurat și de piciorușele destul de înalte care păstrează un minim de spațiu între birou și laptop. În mod evident nu vor funcționa la fel de bine dacă folosești laptopul pe o suprafață neuniformă sau în brațe/pat/pe picioare etc.

Baterie

Am reușit să testez 3 zile la rând bateria lui Aspire 5, rulând Netflix până la epuizarea bateriei.

Rezultatele au fost constante, Aspire 5 învârtindu-se în jurul al 8-9 ore baterie cu Netflix rulând la infinit. 8-9 Ore de baterie este excelent, numai bun de lucrat în tren pentru a nu rămâne în urmă cu review-urile.

Concluzii

Acer Aspire 5 Spin 14 este un dispozitiv foarte versatil, capabil să îți fie alături în foarte multe taskuri, fie că ai nevoie de notițe rapid atât de mână, cu ajutorul lui Acer Active Stylus cât și de tipar, ca laptop. În plus dacă ești talentat în artele desenului/schițelor atunci combinația de Acer Active Stylus cu ecranul tactil dezvoltat împreună cu Wacom este una care îți va fi de folos.

Dacă taskurile tale necesită foarte mult timp nu îți face griji pentru că Acer a dotat acest model de Aspire cu o baterie care te va ține cât un program normal de muncă.

Prețul lui Aspire 5 Spin 14, varianta cu 32 GB RAM, la momentul publicării acestui review, este de aproximativ 5500 lei la emag.


Spread the love

Comentezi?!