Xiaomi Smart Pet Food Feeder – Review

Spread the love

Din când în când vine un produs la review care te distrează atât pe tine cât și pe cei 2 asistenți-ingineri tehnici a căror treabă se limitează de obicei doar la cutia produsului. Acest produs este Smart Pet Food Feeder de la Xiaomi, iar asistenții au fost cheie în acest review.

De ce ai nevoie de un Pet Feeder automat?

Aici e o discuție mai lungă de avut, pentru că nu poți recomanda oricui un astfel de aparat. Încerc să scurtez;

 • Dacă animăluțul tău de companie mânăncă doar mâncare umedă atunci acest dispozitiv este inutil pentru tine.
 • Dacă prietenul tău blănos este un câine de talie medie sau mare din nou, îmi pare rău dar acest dispozitiv este inutil pentru tine

Dar

 • Dacă ai zile în care nu ajungi acasă și vrei ca blănosul tău să aibă întotdeauna bobițe fresh, păstrate în condiții optime
 • sau sau pur și simplu vrei să respecți un program constant de masă

atunci hai să vorbim despre Xiaomi Smart Pet Food Feeder.

Specificații

 • Cod Model – XWPF01MG-EU
 • Nume complet – Xiaomi Smart Pet Food Feeder
 • Culoare – Alb
 • Alimentare – 5.9V=1.0A
 • Putere – 5.9W
 • Dimensiuni – 311x180x387mm
 • Capacitate măncare – 3.6L
 • Greutate (Fără mâncare) – 3Kg
 • Lungime cablu alimentare – 1.5m
 • Cablu alimentare detașabil și împletit
 • Alimentare pe baterii – 4xAA neincluse.
 • Funcții smart – Prin aplicația Mi Home (disponibilă pe iOS sau Android)

Design/Construcție

Smart Pet Food Feeder are un design simplu, minimalist, care se încadrează cu ușurință în orice cameră fără să iasă prea mult în evidență.

În partea din spate avem trapa care ascunde mufa pentru cablul de alimentare. Acest loc este suficient de generos pentru a ascunde tot cablul, cu tot cu priza sa în cazul în care vrei să folosești doar pe baterii și să nu pierzi alimentarea, sau să nu fie la îndemâna pisicilor. Chiar și așa, cablul este împletit pentru extra rezistență, deși asta e posibil chiar să le motiveze mai mult să se joace cu el. Nu am putut testa acest lucru deoarece asistenele mele nu prea ronțăie cabluri.

Pe partea inferioară a lui Smart Pet Food Feeder avem locașul pentru baterii. Acesta este ascuns după o trapă care glisează lateral dar numai după ce apelezi la șurubelniță pentru șurubul de siguranță. Pet Feeder necesită 4 baterii de tip AA (neincluse în pachet) pentru funcționare.

Pe partea superioară avem butonul principal și 3 led-uri indicative.

Acestea arată conexiunea Wi-Fi, nivelul mâncării disponibile și dacă este setat un program automat sau se face dozare manuală. De asemenea, cel din mijloc te va anunța dacă s-a creat un blocaj la dozare.

Capacul lui Smart Pet Food Feeder se deschide ușor, apelând la un buton/clemă în partea dorsală. Acesta este suficient de complex ca să nu fie deschis de pisică/cățel oricât ar încerca.

Odată deschis observăm conexiunile pentru buton și senzorii care spun că este deschis, alături de cilindrul dessicant interschimbabil. De asemenea se poate observa în capac și o garnitură de cauciuc pentru a etanșa mai bine.

Containerul principal este detașabil pentru spălare/curățare ușoară și poate ține un volum de 3.6L bobițe de mâncare uscată. Acestea pot cântări în jur de 1.5 – 2Kg, în funcție de modelul preferat de blănos.

Fundul acestuia are forma ușor conică pentru a ghida prin gravitație bobițele către mecanismul de dozare.

De asemenea, în partea de sus se poate observa senzorul care se declanșează când ai puțină mâncare rămasă în recipient.

După cum se poate observa, în caz extrem poți desface chiar și mecanismul de dozare prin șurubul elicei dar și a cilindrului cu 6 doze care glisează ușor odată ce ai scos elicea în partea de sus.

Poză luată de pe pagina de prezentare Smart Pet Food Feeder

Trapa prin care se distribuie bobițele este protejată de un capac glisant special care să prevină pătrunderea lăbuțelor care caută să trișeze sistemul.

Blocul secundar a lui Smart Pet Food Feeder este mai mic și ține doar bolul de mâncare. Acesta se atașează la bolul principal cu un magnet suficient de puternic care să prevină separarea lor accidentală. Ambele au picioare de cauciuc pentru extra aderență.

Bolul este din oțel tip 304 (un oțel destul de comun) care este sigur pentru a hrănirea prietenilor blănoși. În plus, este magnetic și detașabil pentru a fi spălat cu ușurință.

Utilizare

Conectarea lui Smart Pet Food Feeder la ecosistemul Mi Home (aplicație disponibilă atât pentru iOS cât și Android) se face ușor, singura ustensilă de care ai nevoie fiind o cheiță SIM pentru a accesa butonul de reset/Wi-Fi Pair de sub capac.

Odată apăsat îți va indica aplicația toți pașii prin care trebuie să treci pentru a seta Feederul.

După conectare vei fi atenționat asupra dimensiunilor dar și a formelor de bobițe acceptate. Nu sunt indicate forme ciudate, cum ar fi steluțe, triunghiuri, pătrate etc, permise fiind doar circulare sau ovale, iar dimensiunile trebuie să fie cuprinse între 5 și 12 milimetri diametru. Acestea acoperă cam majoritatea mâncării uscate pentru pisici și a cățeilor de mici dimensiuni (Publicul țintă al acestui aparat de altfel).

Testat de mine pot spune că a funcționat fără blocaje și cu o combinație de Royal Canin Digestive care sunt circulare cam de 1cm diametru și cu Kitten care sunt ușor triunghiulare spre pătrate și cu care am avut puține emoții dar nu puteam lăsa junioara flămândă așa că am zis să risc.

După mesajul de atenționare va fi nevoie să introduci datele animalului de companie pentru a-ți putea estima cantitatea de mâncare optimă de dozat zilnic.

Toate aceste date, dar și cantitățile dozate și intervalul lor pot fi modificate ulterior prin Mi Home.

Xiaomi spune că dozează în medie 5 grame per porție dar acest lucru poate varia în funcție de mâncarea folosită. Recomand măsurarea și ajustarea numărului de porții eliberate în funcție de rezultate. Personal am văzut că în cazul bobițelor mai mari (am folosit un model care e cam pe la 10-11 mm diamtru) e posibil să varieze cantitatea eliberată în funcție și de câte au intrat în locaș datorită volumului ocupat. Deci mâncarea folosită poate afecta precizia aparatului, de aceea este importantă setarea inițială.

Aplicația ulterior va monitoriza atât dozajele automate dar și pe cele manuale, arătând un total al zilei pentru a urmări exact cât s-a mâncat. Acest lucru este foarte util pentru cei care au un singur animal de companie, mai puțin util pentru mine cu 2, deoarece oricand una poate să ciugulească mai mult și nu am cum să cuantific.

Din setările aparatului în cadrul Mi Home poți opri indicatorul de Wi-Fi, dacă te deranjează. De asemenea poți face butonul principal inutil (Child lock se numește în aplicație) în cazul în care ai animale de companie deștepte care s-au prins cum stă treaba și își dau singure extra.

Tot din meniul de setări poți accesa un ghid de curățare care îți arată pașii care trebuie parcurși. Personal nu am avut nevoie deoarece mi s-a părut destul de intuitiv construit Smart Pet Food Feeder și oricum am curiozitatea să desfac aproape orice pot. De menționat faptul că dozarea manuală poate fi efectuată și prin aplicație, nu doar prin buton.

Cilindrul dessicant (sau dezumidificator) al cărui rol este foarte important în păstrarea gustului fresh al bobițelor, pentru că dacă stau prea mult la aer nu ne mai plac, evident, are o durată de viață indicată tot în aplicația Mi Home. Se recomanda schimbarea lui lunar. Acesta se scoate foarte ușor, prin rotire.

După ce ai setat programul aparatului poți sta liniștit că se va respecta chiar dacă moare curentul (lucru care chiar mi s-a întâmplat de 2 ori), moment în care trece pe baterii, dacă acestea sunt instalate. Fetele mele au fost hrănite chiar dacă noi restul stăteam pe întuneric.

Testând tot felul de routere nu am observat că Feederul a rămas neconectat, dar a respectat în continuare programul setat anterior, ceea ce e bine de știut.

Asistenții mei au raportat o obișnuire rapidă cu acest Feeder și nu au reușit să îl fure de extra porții pe perioada testării. Aparatul nu a avut blocaje.

Smart Pet Feeder pare să reziste și la mici violențe, în cazul în care nu eliberează suficient, blănosul fiind la dietă. Cele 3 Kilograme, plus extra 2 în cazul în care este plin, opun suficientă rezistență, iar designul cu margini drepte verticale permit amplasarea lui lipit de mobilă pentru extra siguranță.

Singurul feature care pare că lipsește din ecuație este o cameră pentru a verifica activitatea asistenților, dar poate apare la modelele ulterioare, cine știe.

Concluzii

Xiaomi Smart Pet Food Feeder este un dispozitiv util de avut în casă pentru a seta un program automat de hrănire a pisicilor sau a cățeilor de talie mică sau dacă obișnuiești să ai deplasări de câteva zile.

Acesta este foarte ușor de legat la aplicația Mi Home și setat pentru prima dată, după care poți să uiți de el.

Desfacerea și curățarea feederului este chiar ușoară iar aplicația Mi Home îți oferă chiar și statistici cu privire la mâncarea eliberată zilnic.

Mi-ar plăcea să apară și o versiune cu microfon/cameră pentru a putea monitoriza blănoșii și activitatea lor de la distanță.

Ce nu poate să facă este să rezolve conflictele care pot apărea pe mâncare 🙂

Ca de obicei cu răbdarea în a prinde asistentele folosind Pet Feederul și pozele non-screenshots plus editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!

Prețul lui XIaomi Smart Pet Food Feeder, la momentul publicării acestui review, este de aproximativ 500 lei la PC Garage. Primești 1% extra reducere dacă pui codul meu BG2U8VAJ în coșul de cumpărături. Mersi.


Spread the love

Comentezi?!