Xiaomi Smart Air Purifier 4 – Review

Spread the love

Xiaomi Smart Air Purifier 4 este un dispozitiv de care speri că nu ai nevoie și probabil amâni considerarea lui în speranța că vor rezolva odată problema poluării. Dar uite că nu rezolvă și foarte des se întâmplă să ai parte de aer foarte murdar în București și să nu îți dai seama.

Specificații

ModelAC-M16-SC
Tip produsPurificator de aer
Tipul ecranuluiAtingere OLED
FuncțiiMod de noapte
Control de la distanță prin intermediul aplicației Mi Home
Tipul filtruluiFiltru de adsorbție a cărbunelui activ
Filtru HEPA (filtru de particule de înaltă eficiență)
Filtru de carbon HEPA
Metoda de curățareAdsorbţie
Eficiența curățării99,97% – particule de până la 0,3 μm
Zona recomandată28 ~ 48 m²
Capacitate de curățare400 m³/h
Tensiune de intrare100V ~ 240V
Putere nominală30 W
Nivel de zgomot32,1 dB ~ 63 dB
Materialul executăriiABS
CuloareAlb
Înălţime555 mm
Lăţime250 mm
Grosime250 mm
Greutate5,6 kg (net)
Informații suplimentareOperațiune silențioasă
Informații despre nivelul de consum al filtrului vizibil în aplicația mobilă
Generator de ioni negativi
ConținutPurificator de aer
Cartuș filtrant
Cablu de alimentare
Manual de instrucțiuni

Design/Construcție

Materialul principal folosit pentru carcasa exterioară a lui Xiaomi Smart Air Purifier 4 este ABS (Acrylonitrile butadiene styrene), un compus de plastic destul de rezistent folosit la majoritatea trollerelor cu care călătorește lumea. Acest lucru nu înseamnă că vei putea să îl arunci peste tot cum fac băieții din aeroport, ci faptul că este rezonabil de rezistent în caz că ai talentul să scapi/lovești device-uri.

Ca referință de mărime, acesta este cu vreo 10 cm mai înalt decât un Playstation 5.

Smart Air Purifier 4 are un ecran mic Touch OLED, de diagonală aprox 2 inchi care afișează informații utile precum temperatura ambientală, umiditatea, dacă este conectat la Wi-Fi, puterea ventilatorului și, cel mai important, gradul de poluare al aerului, având culoarea aferentă dedesubt (Roșu – panică, Galben/Portocaliu – Îngrijorător, Verde – Ok)

În cazul de față avem 27 grade Celsius temperatura camerei, 72% umiditate, conectat la wireless și viteza ventilatorului minimă

Singurul buton fizic este cel din spatele filtrului, cu ajutorul căruia reglezi intensitatea ecranului. Acesta poate fi închis, tot cu acel buton, pentru cei care sunt deranjați de lumina acestuia în timp ce dorm.

Filtrul este unul proprietar Xiaomi, acesta este compus din 3 niveluri de filtrare,

 • filtru de adsorbție a cărbunelui activ
 • filtru HEPA (filtru de particule de înaltă eficiență)
 • filtru de carbon HEPA.

Acesta are o durată de viață de 300 zile de utilizare. Se recomandă schimbarea filtrului cel puțin anual.

Performanță/Testare

Air Purifier 4 se conectează la aplicația Mi Smart Home la fel de ușor ca toate celelalte device-uri Xiaomi testate recent. Ori îl detectează automat ca fiind un dispozitiv în apropiere, ori poți scana codul QR din manualul prezent în cutie, iar pașii de urmat sunt simpli și foarte bine explicați.

Un purificator este bun de avut în casă dacă:

 • Ai alergii la polen/praf/păr de animale
 • Suferi de rinită/astm
 • Trăiești într-o zonă foarte poluată/prăfuită
 • Ai Fumători mulți prin familie sau des musafiri
 • Ai diferite mirosuri neplăcute de care vrei să scapi
 • Generezi mult abur/fum de la gătit și hota nu face față/nu există
 • Dorești să ții aerul cât mai curat pentru copil mic

Cu ajutorul senzorului laser din dotare, Air Purifier 4 îți poate detecta particule fine de până la 0,3 μm, indicând calitatea aerului în funcție de numărul de particule PM 2.5 prezente. Acest sistem de măsurare a poluării din aer coincide cu cele mai populare platforme de măsurare disponibile pentru România (Airly, Aerlive.ro etc) de unde am putut confirma diferitele nivele de poluare generale obținute.

Xiaomi Smart Air Purifier 4 are mai multe moduri în care poate funcționa, anume:

 • Auto – Modul în care l-am lăsat și pe care îl recomand; Viteza ventilatorului se ajustează în funcție de poluarea detectată cu senzorul laser
 • Sleep – Pentru cei care doresc să îl țină pornit și noaptea dar vor minimul de sunet produs;
 • Manual – Mod în care putem ajusta viteza ventilatorului în funcție de suprafața pe care dorim să o „purificăm”
 • Mode – Unde stabilim viteza mult mai rudimentar, între 3 trepte de rotații.

În modul Sleep sunetul produs de către Smart Air Purifier 4 este atât de redus încât am verificat de mai multe ori dacă încă este pornit, inclusiv uitându-mă dacă se învârte fan-ul intern. Cei care dorm ca iepurii vor fi foarte mulțumiți de acest aspect.

Un purificator este foarte util atunci când prăjiți diferite mâncăruri. În funcție de ce prăjiți, cu cât ulei, cât de tare e focul etc emanați foarte multe toxine în aer, iar dacă hota nu funcționează cum trebuie te poți trezi că Smart Air Purifier 4 pornește ventilatorul la maxim ca să țină pasul cu „poluarea” generată în bucătărie. După ce ai terminat, în funcție de volumul de aer pe care trebuie să îl curețe în 15-30 de minute vei avea din nou valori aproape de normal, pe cât posibil. Am dat aceste valori pentru un volum similar cu curățarea a 2 camere alăturate (în cazul meu sufrageria cu bucătăria, spațiu liber între și Air Purifier 4 plasat în sufragerie). Conform Xiaomi, Smart Air Purifier 4 este capabil să curețe un volum maxim de aer de 400 metri cubi într-o oră.

Air Purifier 4 poate fi controlat atât prin ecranul cu touch OLED din panoul principal dar și prin intermediul aplicației Mi Smart Home de la distanță sau prin comenzi vocale prin legarea acesteia la Alexa sau Google Smart Home.

În aplicația Mi Smart Home puteți controla fiecare aspect al acestui purificator, cât și monitoriza nivelul de poluare prezent în camera unde este acesta amplasat sau durata de viață rămasă a filtrului de aer. De asemenea vă puteți crea un program fix în care acesta să funcționeze. Eu l-am pus să pornească automat seara între 20:30 și 21:30 pentru a curăța aerul zilnic după ce ajung acasă. Poți adăuga și automatizări care să depindă de alte dispozitive din ecosistemul Mi Smart Home. De exemplu când senzorul de la ușă a detectat că ai ajuns acasă să pornească purificatorul timp de o oră.

Mentenanța lui Air Purifier 4 este foarte facilă. Singura ustensilă de care ai nevoie este o șurubelniță cap-cruce pentru cazul în care vrei să demontezi capacul superior pentru a curăța partea interioară de praf/păr/depuneri. În rest filtrul se înlocuiește în 2 pași: deschizi partea din spate trăgând în locașul special, iar filtrul, dacă este montat cum trebuie are o agățătoare de care poți trage pentru a-l scoate imediat. Recomandarea Xiaomi este schimbarea filtrului cel puțin anual, în funcție și de cât de solicitat va fi aparatul dpdv al murdăriei din aer. În teorie poți respecta recomandarea aplicației Mi Smart Home, care îți contorizează zilele rămase până este necesară schimbarea filtrului dar ajută și o inspecție vizuală din când în când.

Cât timp am avut în teste Air Purifier 4, nivelurile de poluare din București au fost reduse, așa că nu am văzut decât în 2 nopți indicatorul de poluare să sară peste 20-25 particule PM 2.5, lucru care a coincis cu ce am văzut pe AerLive. Chiar și așa, îndată ce am avut nivel ridicat de particule am închis geamurile și am lăsat aparatul să își facă treaba, iar după 10 minute aerul era înapoi către verde.

Concluzii

Mi Smart Air Purifier 4 m-a surprins prin nivelul foarte redus de sunet generat în aproape toate treptele de ventilație. Singura dată când devine puțin gălăgios este când ventilatorul se învârte cu viteza maximă. Filtrarea este foarte bună și rapidă, îndepărtându-se mirosurile neplăcute în câteva minute dintr-o cameră de dimensiuni rezonabile. Acesta acoperă un volum de aer măricel (400 metri cubi pe oră), suficient pentru un apartament de dimensiuni medii.

Tot aparatul se desface și se poate curăța de praf foarte ușor, iar filtrul îl schimbi în sub 1 minut.

Prețul lui Mi Smart Air Purifier la momentul publicării acestui review este de 950 lei pe mi-home.ro.

Toate pozele sunt ne-editate și făcute cu Xiaomi 12 Pro. Singura modificare este adăugarea watermarkului personal, cu care m-a ajutat Andreea.


Spread the love

Comentezi?!