Xiaomi MIX Flip – Smartphone Review

Spread the love

Astăzi discutăm despre încă un pliabil, de data aceasta primul de tip Flip (Pe verticală) din portofoliul Xiaomi, în numele lui complet: Xiaomi Mix Flip: un telefon cu personalitate, care are destule caracteristici bine făcute pentru prima lor generație.

Specificații

DisplayTipFoldable LTPO AMOLED, 120Hz, 1B culori, HDR10+, Dolby Vision, 3000 nits (peak)
Dimensiune6.86 inchi, 108.5 cm2 (~87.5% screen-to-body ratio)
Rezoluție1224x 2912 pixels, 22:9 rație (~460 ppi)
Protecție
Cover Display4 inchi AMOLED, 120Hz, 1600 nits (HBM), 3000 nits Peak, HDR10+, Dolby Vision, 68B Colors, 1392 x 1208 pixeli
Protecție – Xiaomi Shield Glass, 460 ppi
BodyDimensiuniPliat – 74 x 74 x 16 mm
Deschis – 167.5 x 74 x 7.6 mm
Greutate190 g
ConstrucțieFrontal – Sticlă, Spate – plastic, spate sticlă, cadru aluminiu, Balama – Oțel Inoxidabil
SIMDual SIM (Nano SIM, dual-stand by)
RețeaTehnologieGSM/HSPA/LTE/5G/CDMA2000/CDMA
PlatformăOSAndroid 14, Xiaomi HyperOS
ChipsetQualcomm SM8650-AC Snapdragon 8 Gen 3 (4nm)
CPUOcta-core (1×3.3GHz Cortex-X4 & 3×3.2GHz Cortex-A720 & 2×3,0GHz Cortex-A720 & 2×2.3GHz Cortex-A520)
GPUAdreno 750
MemorieInternă256GB 12GB RAM, 512GB 12GB RAM, 1TB 16GB RAM
UFS 4.0
Card slotNu
Camera principalăTriplă50 MP, f/1.7, 23mm (wide), 1/1.55″, 1.0µm, dual pixel PDAF, OIS
50 MP, f/2.0, 47mm (telephoto), PDAF (9cm – ∞), 2x optical zoom
FeatureLED flash, HDR, panorama, Leica Lenses
Video4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240fp8K@24fps, 4K@24/30/60fps, 1080p@30/60/120/240/960fps, 720p@1920fps, Dolby Vision HDR
Cameră selfieSingle10 MP, f/2.2, 23mm (wi32 MP, f/2.0, 21mm (wide), 0.7µm
FeaturesDolby Vision HDR
Video4K@30/60fps, 1080p@30/60fps
SunetLoudspeakerDa, stereo
3.5mm JackNu
24-bit/192kHz Hi-Res & Hi-Res Wireless audio
ConectivitateWLANWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6/7, dual-band, Wi-Fi Direct
Bluetooth5.4, A2DP, LE, aptX HD, aptX Adaptive, LHDC
PoziționareGPS, GLOGPS (L1+L5), BDS (B1I+B1c+B2a), GALILEO (E1+E5a), QZSS (L1+L5), NavIC (L5), GLONASS
NFCDa
Port infraroșuDa
RadioNu
USBUSB Type-C 2.0
Feature-uriSenzoriAmprentă (Lateral), accelerometru, gyroscop, proximitate, busolă, barometru.
BaterieTipLithiu-Ion 4780 mAh, encapsulată, ne-demontabilă.
Încărcare67W wired

Nu uita: dacă ți-a plăcut sau ți-a fost util acest review poți oricând să susții acest blog utilizând linkul de afiliere de la Emag cu maxim 24h înainte să cumperi orice de pe același dispozitiv. Nu adaugă costuri suplimentare. Mersi <3

Design/Construcție

Ca la oricare alt Flip/Fold testat în trecut, prima acțiune a fost să văd cât de plăcută este plierea, dacă e satisfăcătoare sau nu. În cazul lui Mix Flip mă pot declara mulțumit. Am mai menționat că altfel parcă închizi în nas cuiva care te-a enervat pe un pliabil, parcă mai satisfăcător.

Designul per total este unul relativ simplu, cu o formă 11:9 pliat și 22:9 deschis.

Culoarea testată este Purple, dar Mix Flip este disponibil și pe Negru. Mi se pare o culoare plăcută, care iese suficient de mult în evidență dar nu-ți sare în ochi de la distanță. Se poate integra cu ușurință în orice mediu.

Spatele non-ecran este din plastic, texturat. Acesta reflectă soarele într-un mod plăcut și asigură un grip ok.

Cadrul metalic de aluminiu contribuie la un aspect în general premium. Acesta este completat de balamaua solidă cu construcție din Oțel Inoxidabil. Pentru a preveni stresul unor plieri prea agresive asupra ecranului, Mix Flip are o „coajă” de protecție din cauciuc.

Pe lateralul zonei de ecran care se îndoaie pare că, la anumite unghiuri poate pătrunde praf.

Pe balama avem prezent și brandingul Leica, o să discutăm mai mult la capitolul Cameră de ce :).

Ecranul exterior este drept dar sticla care-l protejează este ușor curbată peste marginile cadrului metalic. Acest lucru îl predispune la accidentări în cazul în care-l scapi pe jos fără husă chiar și cu extra protecția Xiaomi Shield Glass.

Inevitabil, în cazul telefoanelor care se „indoaie” este dunga caracteristică, acel crease, este acolo și o vei simți, chiar dacă, în cazul lui Mix Flip, este destul de mică (Evoluția ei în timp nu am cum să testez pentru că nu ajung să folosesc un sample timp 6 luni/1an ca să pot vedea dacă se înrăutățește în acest interval) Xiaomi susține că ecranul și crestătura nu se vor deforma pentru aproximativ 500 de mii de plieri/deschideri.

Pot spune că te obișnuiești cu ea în timp dar dacă este un deal-breaker atunci poate telefoanele pliabile nu sunt pentru tine și asta e ok, pentru că sunt nenumărate modele de telefoane prezente pe piață.

Deschis, pe partea inferioară avem conectorul USB-C și găuri pentru difuzoare/microfon + tăvița SIM, iar partea superioară este aproape liberă, excepție fiind găurile pentru difuzoare/microfoane și senzorul infraroșu.

Pe latura dreaptă regăsim butonul de volum și cel de ON/Off care este și senzor de amprente, iar pe stânga nimic.

Sistemul de camere în colaborare cu Leica este amplasat în colțul din dreapta sus. Camera bumpul este pe un singur nivel și nu este foarte gros.

Camera selfie este de tip central punch-hole.

În cutie regăsim telefonul + husă din 2 bucăți, încărcător + priză și cheița SIM. Husa este în temă cu culoarea telefonului ales, în cazul de față Purple.

Performanță

Ecran/e

Ecranul principal al lui Mix Flip este un LTPO AMOLED de 1,224 x 2,912 pixeli, 460ppi densitate, 22:9 aspect ratio și 120 Hz cu luminozitate maximă de 3000 nits. Acesta este vizibil și în cele mai puternice raze solare deci nu vei avea probleme să chemi un Uber în mijlocul verii, la prânz.

Culorile redate de panoul de 10bits sunt reușite, vibrante, vizionarea conținutului multimedia fiind o plăcere, cât timp treci peste aspectul 22:9 care nu este cel mai comun, în majoritatea cazurilor trebuie să alegi între a viziona cu bare negre sau a da zoom și pierde ceva conținut. Dar aspectul 22:9 are și avantajele lui, mai ales în umblarea prin platforme verticale, social media de obicei.

Ecranul exterior de 4 inchi este „star of the show” pentru Mix Flip. Acesta este protejat de sticlă Xiaomi Dragon Crystal care ar trebui să ajute împotriva zgârieturilor din buzunar, ghiozdan, utilizare neatentă etc. Luminozitatea acestuia este suficientă pentru a fi utilizat în soare și cele 68 miliarde culori – 12bits (dacă citesc bine specificațiile online) de care este capabil îi oferă o calitate a imaginii foarte bună.

Xiaomi HyperOS

HyperOS vine să înlocuiască MIUI și să acopere un spectru mai larg de dispozitive, aducându-le împreună pentru a beneficia atât de funcționalități comune dar și de a crea un spațiu unde pot interacționa toate.

Aspectul general este similar cu MIUI, deci va fi foarte familiar celor care au mai utilizat dispozitive Xiaomi în trecut.

HyperOS a pus accentul pe fluidizare, pe anumite interacțiuni noi ale meniurilor, mici animații și multe îmbunătățiri de Quality of Life. Pot spune că este o experiență mai plăcută, mai zen, de utilizare a lui față de versiunile precedente de MIUI testate.

Numărul de aplicații preinstalate a scăzut drastic, telefonul fiind mult mai curat direct din cutie, lucru pe care îl apreciez, iar aplicații precum Mi Home sau Xiaomi Smart Hub sunt acum integrate în sistemul de operare.

Prin noul Smart Hub poți controla celelalte dispozitive Xiaomi pe care le deții, dispozitive precum tableta, diferiți senzori, camere de supraveghere, aspiratorul, lumini inteligente chiar și smart banduri, dacă ai.

Mai mult de atât, poți avea ca un desktop comun pentru dispozitive precum laptop/tabletă/telefon, iar prin Xiaomi Interconnectivity poți partaja atât ecranul Home cât și Clipboardul (să faci copy – paste pe alt dispozitiv) dar și notificări. Acest lucru pare că vrea să simuleze un alt ecosistem foarte popular de la concurență, lucru care nu e rău deloc dacă ai mai multe dispozitive compatibile prin casă, îți va ușura munca sau poate chiar crește productivitatea.

Micile atenții acordate detaliilor prezente în MIUI sunt menținute și în HyperOS. Chiar și când lista ta de apeluri este goală, nu ai niciun mesaj sau nu ai făcut nicio poză ca să apară în galerie, Xiaomi afișează mici animații care dau un „nice touch” ecosistemului.

Ecranul exterior (Outer Screen) a primit și el destule funcționalități, unele chiar fun. Aici enumerăm atât posibilitatea customizării temei (fundal + obiect din prim plan + ceas + diferite alte elemente), alegerea unei mascote, dar și toate aplicațiile care pot fi rulate în modul pliat. Îmi place și amplasarea diferitelor widgeturi, fiecare locaș, fiecare spațiu este bine calculat să nu fie pierdut în dreptul camerelor chiar și când rotești ecranul.

Acum nu trebuie să deschizi telefonul pentru a verifica notificările, seta o alarmă, calcula repede cât e radical din 196 fără să te faci de râs, vedea un link primit sau chiar suna pe cineva. Poți face toate aceste lucruri direct pe ecranul exterior. Bine, pentru degete mai mari, utilizarea tastaturii alfanumerice poate fi mai complicat și după câteva greșeli am preferat să deschid telefonul. Probabil că în timp te poți obișnui și va deveni natural.

Aplicațiile care pot fi folosite pe Outer Screen sunt destule, cu mai multe venind în viitoare update-uri, fiind sute în China de exemplu.

Îmi place spațiul folosit pentru aplicația Youtube atât în modul Fullscreen cât și când doar scrollezi prin video feed și sunt haioase animăluțele-avatar care te întâmpină cu o animație diferită la fiecare deblocare.

Unele aplicații au funcționalități pentru modul pliat la 90 de grade, precum traduceri live cu ajutorul AI, Ecranul exterior folosit ca viewfinder, amplasarea controalelor pentru cameră pe jumătatea inferioară etc cu alte funcționalități posibile pe viitor.

Camera

Pozele produse de sistemul de camere prezent pe Xiaomi Mix Flip au fost în mare parte bune, cu mici excepții. Ca și în cazul lui 13T testat anul trecut, avem cele 2 filtre Leica Vibrant și Leica Authentic și ca și anul trecut în continuare prefer Leica Vibrant dar am avut momente când era mai potrivit Authentic.

În lumină bună și pozele la zoom mare pot ieși clare.

Setarea Super Macro mi-a produs niște rezultate chiar bune, unele din ele fiind foarte utile chiar în alte review-uri unde aveam nevoie de acel close-up mișto. Mai jos câteva exemple:

Leica Vibrant vs Leica Authentic. În mod evident ține de gusturi, eu prefer Vibrant, cum am mai zis, dar îi văd utilizările și lui Authentic.

Portrait Mode are mai multe funcții care simulează diferite distanțe focale, lucru care-ți poate oferi mai multă versatilitate în surprinderea subiectului.

Modul Portret Selfie este un atu al acestui tip de telefon, pentru că poți produce portrete selfie foarte reușite cu camerele principale, datorită faptulu că-l poți plia, un adevărat game-changer pentru cei care-și fac multe selfies. Am observat mici diferențe între rezoluția output a pozelor în modul pliat față de portretele făcute cu el deschis, undeva la 10.6MP față de 12.5MP.

Pozatul noaptea sau în condiții de lumină redusă este unul din punctele pe care s-a axat Xiaomi pentru MIX Flip, alături de seria 14T lansată concomitent. Cu ajutorul AI, cadrele produse sunt foarte bune, acesta fiind pe alocuri încurcat de surse de lumină puternice precum stâlpii de iluminat stradal care produc o aură și ceva noise în jurul acestora.

AI

Capitolul care și-a făcut loc în toate review-urile de telefon din acest an: AI și sub ce formă îl regăsim în Mix Flip:

  • AI Eraser

De departe cea mai utilizată funcție AI de mine dar și de toată lumea în general, AI Eraser atât în versiunea basic cât și Magic Eraser Pro (pe care îl descarci gratuit) poate fi folosit atât pentru a scoate obiecte sau oameni din cadre dar și pentru a face mici retușuri. În general a funcționat exact cum mă așteptam, necesitând pe alocuri mici intervenții după prima ștergere pentru a scoate și diferite umbre uitate.

  • AI Interpreter

Modul AI Interpreter se folosește și de ecranul exterior pentru a afișa diferitele traduceri pentru fiecare participant la discuție. Practic îl poți pune pe MIX Flip între tine și persoana cu care vrei să te înțelegi și fiecare poate urmări pe ecranul lui.

  • AI Subtitles

AI Subtitles urmărește conținutul media redat pe ecran și-ți inserează subtitrări pentru limba aleasă. Mi s-a părut tare că a prins și dialectul mai sudic al lui Charles Barkley.

  • AI Notes

Poți compune diferite paragrafe cu ajutorul AI, poți obține un rezumat, îl poți traduce sau căuta greșeli prin el.

  • Diferite funcții prin Google Gemini precum Circle to Search

Benchmarks și stabilitate termică

Unul din marile impedimente ale telefoanelor pliabile este spațiul intern și distribuția componentelor în acesta. Drept urmare de multe ori stabilitatea termică în sesiuni de utilizare intensă a componentelor interne are de suferit.

Forțat cu 3DMark, poți observa că scorurile mari obținute de procesorul Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, un model foarte puternic de altfel, nu sunt susținute pe toată durata stress testului. Acestea suferă destul de mult când telefonul începe să se încingă. Și se încinge destul de tare.

Pe sesiuni intense, dar mai scurte, Mix Flip reușește performanțe chiar bune, semne că Snapdragon 8 Gen 3 va susține cam tot ce vei arunca în direcția lui, cât timp faci și niște pauze să-și tragă puțin suflul.

Scorurile obținute și în GeekBench 6 susțin ceea ce am observat și în 3DMark. Dacă rulezi mai multe teste unul după altul rezultatele s-ar putea să scadă puțin.

Baterie

Bateria lui Mix Flip este un avantaj. Am reușit să depășesc o zi de utilizare, datorită capacității de 4780 mAh.

Încărcarea este foarte rapidă, de 67W, ceea ce înseamnă că, în general în 30 de minute ești iar good to go. Lipsește totuși încărcarea wireless care este prezentă la competiția lui Mix Flip, modele amplasate în cam aceiași zonă de preț.

Difuzoare

Difuzoarele prezente în carcasa lui Mix Flip sunt 2, stereo și sunt destul de puternice, cam ce te-ai aștepta de la difuzoare de flagship.

Sunetele redate de acestea sunt medii, fără a pune accentul pe bass sau înalte puternice. Setat pe difuzor, apelul tău se va auzi destul de clar și în medii puțin gălăgioase, dar pentru orice peste recomand întotdeauna căștile.

Concluzii

Xiaomi Mix Flip a fost un companion interesant pentru mine pe durata testării. Este un Flip competent, care are câteva idei bune pe care sper să le dezvolte și mai mult atât în software updates cât și la versiunile ulterioare.

Cadrele produse de camera lui Mix Flip au fost în general bune atât pe timpul zilei cât și al nopții iar posibilitatea de a-ți face selfies/filma cu camerele principale poate fi un mare avantaj pentru mulți utilizatori.

Fiind un telefon foldable are atât avantajele acestora cât și dezavantaje, unul fiind stabilitatea termică, o problemă care nu este limitată doar la acest model, este întâlnită de mine și la concurență. Personal aș renunța la câțiva milimetri de grosime pe viitor pentru sisteme de răcire/disipare a căldurii mai bune, dar industria pare că se duce către cât mai subțire posibil.


Spread the love

Comentezi?!