Astăzi vă prezint experiența mea cu cele mai noi earbuds de la Xiaomi, modelul Buds 5, niște căști micuțe, simpatice dar care au un sunet peste prețul lor.

Specificații
Tip produs | Căști fără fir |
---|---|
Comunicare | Bluetooth 5.4 |
Răspunsul în frecvență | 16 ~ 40000 Hz |
Sunet | Harman Kardon Dolby Atmos aptX Lossless |
Tensiune de intrare | 5V |
Sistem de operare | Xiaomi HyperOS |
Microfon incorporat | Da, un triplu |
Autonomie | până la 10 m |
Conectivitate | USB-C |
Baterie și încărcare | Capacitate cască – 35 mAh Capacitate carcasă – 480 mAh |
Greutate | 45 g total 4.2 g o cască 36.6 g carcasa |
Certificate | IP54 |
Dimensiuni | Dimensiuni cască – 30 x 20.16 x 17.18 mm Dimensiune carcasă – 53.9 x 53.2 x 24.5 mm |
Conținut cutie | Manual de instrucțiuni Căști Carcasă depozitare |

Nu uita: dacă ți-a plăcut sau ți-a fost util acest review poți oricând să susții acest blog utilizând linkul de afiliere de la Emag cu maxim 24h înainte să cumperi orice de pe același dispozitiv. Nu adaugă costuri suplimentare. Mersi <3
Design/Construcție
Unboxinul lui Buds 5 este relativ simplu, cutia acestuia ascunzând doar carcasa cu căștile deja înăuntru, alături de instrucțiuni și un cablu mic USB-A – USB – C pentru încărcarea lor.

Carcasa are un aspect chiar interesant, cel puțin pentru mine. Prefer carcasele care oferă puțin contrast în defavoarea celor monotone și aici varianta Gri este chiar exact ce trebuie, cu partea superioară gri lucios în antiteză cu jumătatea inferioară care este gri mat. De menționat că partea lucioasă nu adună atât de rău amprente precum mă așteptam.

Varianta lui Buds 5 primită se numește Titanium Gray, dar sunt disponibile și în Ceramic White sau Graphite Black, în cazul în care nu-ți place pe gri.
Ca și elemente definitorii putem observa branding Xiaomi pe partea mobilă a carcasei cu Harmann AudioEFX pe spate și un LED care-ți va indica nivelul bateriei sau tipul conexiunii (fie ea deja asigurată sau în Pairing). Portul de incărcare USB-C este amplasat în partea de jos alături de butonul de Reset.




Deschiderea carcasei este suficient de largă cât să expună căștile în totalitate, lucru care-mi place pentru că poți curăța contactele liniștit, locul ce mai bun de adunare a prafului în timp îndelungat de utilizare sau stocare prin buzunare. Închiderea acesteia este destul de rewarding având o suprafață destul de întinsă de contact a jumătăților.

Căștile nu sunt simetrice, deci nu vei putea pune casca dreaptă în urechea stângă și invers.

Acestea prezintă 3 microfoane fiecare, 2 „grile” pentru sunet, 2 contacte pentru încărcare și detecție atingere, alături de senzorii interni de care vom discuta mai jos.




Magneții din dotarea căștilor și a carcasei asigură cu foarte mare ușurință poziționarea acestora în carcasă, chiar și când încerci să le pui invers
Performanță
Probabil unul din cele mai importante capitole în cazul earbuds-urilor este „Cum stau în ureche?”
Aici pot spune că mie mi se par foarte comode, dar sunt one size fits all deci e posibil ca urechea ta să nu fie la fel de ok cu ele sau să-ți alunece mai ușor.
Personal nu le pot recomanda pentru sesiuni active, precum alergatul prin parc sau diferite alte exerciții pentru că nu au stabilitatea modelelor cu vărfuri de silicon sau siguranța celor care se prind efectiv de ureche.
Pe de altă parte, având doar 4 grame o cască nici nu le mai simți după ceva timp, fiind foarte comode, cel puțin pentru mine. Ajută enorm și faptul că nu intră foarte mult pe canalul urechii deci nu vei simți presiunea cu care ești obișnuit de la modelele cu vârfuri de silicon.
Utilizarea Buds 5
Xiaomi Buds 5 se instalează foarte ușor. Acestea sunt compatibile Google Fast Pair deci vei primi o notificare instant pentru conectare pe telefon când le vei deschide carcasa prima dată.
Mi se pare foarte interesant faptul că în aceste mici căști au încăput difuzoare de 11mm dual-magnet dinamice. Se poate consulta schema de mai jos pentru a vedea unghiul la care sunt amplasate.

Profilul sunetului redat de Buds 5 este unul bun, chiar surprinzător pentru zona de preț în care se încadrează. Bassul este clar, puternic chiar pentru tipul acesta de construcție a bud-urilor, fără să se „verse” peste sunetele medii sau înalte. Toate acestea sunt suficient de diferențiate pentru a reda cele mai complexe melodii sau construcții audio cât mai plăcut. Utilizate în sesiuni lungi de muzică cât am scris acest articol mă declar mulțumit.
Mi-a plăcut senzația de bass pe care ți-o oferă Buds 5, mai ales după ce am configurat eu sunetul după bunul meu plac. Există diferite preseturi care pot fi folosite dar parcă întotdeauna apreciez prezența unui EQ oricât de bune ar fi acestea, pentru că-mi oferă libertatea să aleg exact profilul sunetului care-mi place mie. Acum Equalizerul prezent în aplicația Xiaomi Earbuds nu este cel mai complex din lume dar îți faci treaba cu el.



În cazul redării de conținut video, precum un Netflix înainte de somn fără a deranja persoana dragă, Buds 5 au reușit să-mi redea vocile protagoniștilor la fel de bine ca și exploziile nebune prin care treceau la limită. Totuși nu abuzați de volum pentru că poate exista puțin sound bleed în mediul înconjurător în funcție de cât de bine sunt compatibile cu urechea utilizatorului.
Nu sunt mare fan al Noise Cancellingului în general pentru că prefer să aud mediul înconjurător în orice moment. Nu știi niciodată ce se poate întâmpla și prefer să fiu măcar puțin aware. Chiar și așa am testat capabilitățile lui Buds 5 la acest capitol și pot spune că a funcționat bine în anumite limite.
Cu ambele căști în urechi Noise Cancellingul Activ (ANC) poate anula o parte din zgomotul înconjurător, cât timp nu ești la un concert. Pierd din putere datorită faptului că nu au capetele acelea de silicon și nu vor „sigila” bine urechea. Nefiind o bucată adaptivă a zonei de contact, asigurată de obicei de acele vărfuri de silicon, atunci aceasta poate fi perfectă pentru unii utilizatori, caz în care sistemul de ANC va funcționa bine și poate fi imperfectă pentru alții, caz în care este aproape inexistent Noise Cancellingul. Pentru mine a funcționat bine, eliminând sunete de fundal precum PC-ul, laptopul de teste care huruia fiind în modul Turbo și diferite sunete cauzate de pisici prin casă.
De menționat faptul că Buds 5 poate detecta momentul în care sunt date jos de la ureche și-ți va pune pauză automat la muzică, un feature foarte subestimat.
Există și AI Noise Reduction pentru apeluri care poate identifica și elimina vântul din ecuație. Pot spune că participanții la apelurile făcute pe căști zilele trecute când a bătut puțin vântul nu s-au plâns deci funcționează.
Xiaomi Buds 5 sunt cotate IP54 ca fiind rezistente la praf și spray de apă pe alocuri.
Software – Xiaomi Earbuds
Softul oficial pe care căștile vor insista să-l descarci este Xiaomi Earbuds. Acesta este disponibil atât pe Android cât și pe iOS.
Xiaomi Earbuds permite customizarea tuturor aspectelor lui Buds 5 dar și monitorizarea diferitelor funcții/caracteristici, precum nivelul bateriei sau verificarea conexiunii/ANC-ului.













Tot prin Xiaomi Earbuds poți configura și comportamentul căștilor în cazul atingerii acestora, așa numitele Gesturi. Comenzile tactile pot fi variate de la Play/Pause sau trecerea la melodia următoare până la volum, apeluri și chiar și pornirea înregistrării audio a împrejurimilor sau a apelurilor. Acestea se vor stoca în căști un maxim de 90 de minute pe fiecare după care vei fi nevoit să le descarci pe telefon. Formatul fișierelor este Ogg. În cazul în care vrei să înregistrezi un apel atunci Buds 5 va atenționa persoana de cealaltă parte a liniei cu o notificare audio.
Alte funcții includ activarea Spatial Sound denumit Immersive Sound (de care nu am fost mare fan, dar în general nu sunt mare fan al stilului acesta de modificare digitală a sunetului pentru a-ți da impresia de spațialitate, pentru că de obicei strică destul de rău calitatea sa și îi dă un efect de canal destul de enervant) sau conectarea simultană la 2 dispozitive prin Bluetooth.
Bateria
Bateria fiecărei căști a lui Buds 5 m-a ținut cam 3 ore de meeting în Zoom sau apeluri. În cazul ascultării de Spotify/Youtube aceasta poate ține și 5 ore cu ANC activ, iar carcasa poate asigura circa 35 de ore totale de utilizare, ceea ce este mai mult decât suficient. Dacă oprești ANC-ul poți extinde durata bateriei cu maxim 30 de minute per cască.




Un apel de 40 de minute a consumat în medie cam 20% din casca utilizată. De menționat faptul că se pot încărca alternativ, în sesiuni lungi de utilizare, în cazul în care depășești 3 ore, îmi place să le alternez, câte una, pentru că au suficiente microfoane (3 pe fiecare cască) pentru a funcționa independent în apeluri fără a pierde din calitate.
Încărcarea unei căști durează cam 10 minute pentru 50% baterie care-ți va asigura încă 1h30 de apel sau 2h30 de muzica.
Concluzii
Xiaomi Buds 5 sunt niște căști de tip earbuds de avut în vedere. Pentru prețul lor de aproximativ 600 de lei, de multe ori redus la 500, sunt extraordinare. Sunetul produs de ele este bun, cu un bass surprinzător pentru acest tip de cască. De asemenea apreciez foarte mult prezența EQ-ului în aplicația dedicată Xiaomi Earbuds fix pentru utilizatori ca mine care vor să se joace cu profilul sunetului.














Apelurile sunt în general bune și am apreciat AI Noise Cancelling pentru eliminarea vântului din ecuație. Sistemul de ANC depinde destul de mult de cât de bine stau căștile în urechile tale și de incinta creată astfel încât pentru unele persoane poate funcționa bine dar pentru altele să fie aproape inexistent, depinde mult de utilizator.
Bateria ține ceva, cu până la 5 ore juma’ de muzică și cam 3 ore de apeluri până ai nevoie de o pauză de încărcare 10 minute pentru a-ți asigura încă 2 ore minim.