Xiaomi 13T – Smartphone Review

Spread the love

Xiaomi are obiceiul în ultima vreme să facă telefoane din ce în ce mai bune raportând prețul lor de vânzare așa că am zis hai să vedem ce știe noua lor serie 13T.

Specificații

DisplayTipAMOLED, 68 miliarde culori, 144Hz, Dolby Vision, HDR10+, 1200 nits (HBM), 2600 nits (peak)
Dimensiune6.67 inchi, 107.4 cm2 (~87.5% screen-to-body ratio)
Rezoluție1220 x 2712 pixels, 20:9 rație (~446 ppi)
ProtecțieCorning Gorilla Glass 5
BodyDimensiuni162.2 x 75.7 x 8.5 mm
Greutate193 g
ConstrucțieFrontal – Sticlă, Spate – sticl[ sau silicon polymer, cadru de plastic
SIMNano-SIM și eSIM sau Dual SIM (Nano SIM, dual stand-by) ]n funcție de regiune
RețeaTehnologieGSM/HSPA/LTE/5G
PlatformăOSAndroid 13, MIUI 14
ChipsetMediatek Dimensity 8200 Ultra (4nm)
CPUOcta-core (1.31 GHz Cortex-A78 & 3×3.0 GHz Cortex-A78 & 4×2.0 GHz Cortex-A55)
GPUMali-G610 MC6
MemorieInternă256GB 8GB RAM, 256GB 12GB RAM
UFS 3.1
Card slotNu
Camera principalăTriplă50 MP, f/1.9, 24mm (wide), 1/1.28″, 1.22µm, PDAF, OIS
50 MP, f/1.9, 50mm (telephoto), 1/2.88″, 0.61µm, PDAF, 2x optical zoom
12 MP, f/2.2, 15mm (ultrawide), 1/3.06″, 1.12µm
FeatureLeica lens, LED flash, HDR, panorama
Video4K@30fps (HDR10+), 1080p@30/60/120fps, gyro-EIS
Cameră selfieSingle20 MP, f/2.2, (wide), 0.8µm
FeaturesHDR
Video1080p@30fps, HDR10+
SunetLoudspeakerDa, stereo
3.5mm JackNu
24-bit/192kHz audio
ConectivitateWLANWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band
Bluetooth5.4 A2DP, LE
PoziționareGPS (L1+L5), GLONASS (G1), GALILEO (E1+E5a), QZSS (L1+L5), NavIC (L5), BDS
NFCDa (În funcție de regiune)
Port InfraroșuDa
RadioNu
USBUSB Type-C 2.0, OTG
Feature-uriSenzoriAmprentă (Sub display, optic), accelerometru, gyroscop, proximitate, busolă, spectru color
BaterieTipLithiu-Polymer 5000 mAh, encapsulată, ne-demontabilă.
Încărcare67W prin cablu, PD3.0, QC4

Nu uita: dacă ți-a plăcut sau ți-a fost util acest review poți oricând să susții blogul utilizând linkul de afiliere de la Emag înainte să cumperi orice. Nu adaugă costuri suplimentare. Mersi <3

Design/Construcție

Forma lui Xiaomi 13T 20:9 este deja comună în majoritatea telefoanelor. Aceasta este comodă, telefonul fiind ușor de mânuit și datorită colțurilor rotunjite.

Spatele lui Xiaomi 13T este lucios, cu un camera bump destul de serios, pe 2 nivele. Acesta este, în mod evident, magnet de amprente, iar dacă ai mâini care transpiră ușor recomand utilizarea telefonului cu husă, pentru a evita accidente/alunecări.

Culoarea primită la review este cea mai des întâlnită, anume Negru Lucios

Cadrul lui 13T pare a fi metalic dar la o examinare atentă este de fapt un plastic mai dur. Colțurile sunt rotunjite pentru a adăuga confort în grip.

Continuând examinarea vizuală localizăm pe lateral butoanele fizice, anume butonul de Power plus cel de volum +/- pe partea dreaptă. Senzorul de amprentă este mutat sub ecran.

Pe partea superioară observăm portul infraroșu flancat de un difuzor și microfon.

Partea inferioară ne prezintă conectorul USB Type-C, sertarul SIM și Difuzor + microfon.

Camera bumpul menționat anterior este destul de proeminent, cu 2 nivele, amplasat asimetric. Astfel ținut pe birou, fără husă, pe spate, este puțin instabil.

Acest camera bump ascunde un blitz plus următoarele camere despre care vom vorbi în detaliu mai târziu:

  • 50 MP, f/1.9, 24mm (wide), 1/1.28″, 1.22µm, PDAF, OIS
  • 50 MP, f/1.9, 50mm (telephoto), 1/2.88″, 0.61µm, PDAF, 2x optical zoom
  • 12 MP, f/2.2, 15mm (ultrawide), 1/3.06″, 1.12µm

Camera frontală a lui Xiaomi 13T este de 20 Megapixeli, f/2.2, (wide), 0.8µm și este plasată central, cu un cutout circular din ecran. Nu avem insulă, notch sau ceva similar.

În cutia lui 13T găsim, pe lângă telefonul în sine, un cablu de încărcare rapidă (Quick Charge 4) de 67W, cu tot cu priză (Menționăm prezența prizei în pachet acum, știți voi de ce), o husă transparentă, cheiță SIM, o folie pre-aplicată pe ecran și cărticică de instrucțiuni.

Greutatea lui Xiaomi 13T este de 193 grame, aproape de medie pentru telefoane.

Atât Xiaomi 13T, cât și 13T Pro au certificare IP68 împotriva prafului și a apei.

Performanță

Forma lui Xiaomi 13T este puțin neprietenoasă cu cei care transpiră în palmă. Dacă te încadrezi aici te vei bucura de husa inclusă în pachet, pe care recomand să o folosești până o înlocuiești în cazul în care nu îți plac cele de silicon.

Camera bumpul ieșit considerabil înafară ajută la grip, acționând ca un fel de ancoră în palmă pentru extra stabilitate. Pot spune că nu m-am simțit nesigur pe mine cu 13T în mână deși am apelat la husa din pachet în mare parte pentru că nu era telefonul personal și mai ales că vacanța în Anglia a fost predominant vântoasă și umedă.

Ecran

Ecranul prezent atât pe 13T, cât și pe fratele mai mare 13T Pro poartă numele de Crystal Res AMOLED. Acesta este capabil să redea 68 miliarde culori în 12 biți, la o rezoluție de 1220 x 2712 pixeli. Adaugă la această rețetă HDR 10+, Dolby Vision, 144 Herzi rată de reîmprospătare, o luminpzitate mare de 1200 niți pe High, cu 2600 Peak și deja intrii în teritoriul de telefoane flagship, la aproape jumătate de preț.

Folosindu-l atât în soare puternic (da, știu, am avut norocul să dau de soare în Londra) nu am avut nici măcar o secundă probleme în a citi mesaje pe Whatsapp sau orice alt task datorită luminozității mari pe care o poate atinge. De menționat este că vărful de 1200 este atins în mod normal, cu 2600 maxim doar pentru conținut HDR. (Cum ar fi unele seriale pe Netflix de exemplu)

Culorile pe care le poate reda acest display sunt foarte greu de subliniat în poze deci va trebui să mă credeți pe cuvânt. Demo-ul pe care îl folosesc la toate displayurile (Iceland 4K) arată fenomenal. Atât zonele cu verde puternic, intens, cât și cele cu multă gheață sunt exact ce trebuie, mai ales dacă ai ales modul de culoare avansat, sRGB.

Mai mult de atât te vei opri să admiri aceleași culori și în jocuri, mai ales dacă sunt cu palete de culori vibrante. Diablo Immortal, TFT, Genshin Impact arată chiar bine.

Fiind AMOLED, unghiurile de vizualizare sunt foarte bune, imaginile sunt la fel din orice punct te-ai uita. Dacă acest lucru este o problemă pentru tine atunci va trebui să apelezi la o folie privacy, dar acestea tind să distorsioneze puțin culorile, atenție.

Majoritatea conținutului video este redat cu bare negre datorită aspectului alungit al ecranului (20:9), dar, în funcție de aplicația folosită, poți da zoom cu riscul de a pierde conținut pe verticală. De asemenea la 446 PPI ai un grad de detaliere a imaginilor foarte bun, textul arătând chiar bine în editorul de WordPress de pe aplicația mobilă.

Viteza de 144 Hz a ecranului nu poate fi forțată prin software. Poți alege între Auto sau poți seta tu 60 cadre pe secundă fix sau „Până la 144Hz”. Mi-ar fi plăcut să am certitudinea că ecranul rulează la 144 atunci când vreau eu, dar acest lucru poate fi corectat ulterior într-un update de soft. Momentan, dacă îl lași pe Auto, sistemul va alege între 30, 60, 90, 120 sau 144 Herzi.

Acestea fiind zise, navigarea prin sistemul de operare MIUI 14 este foarte smooth, fără comentarii.

Tot în zona ecranului trebuie să includem și senzorul de amprente, poziționat sub ecran. Utilizarea lui a fost rapidă, obișnuită, fără probleme.

Software

Xiaomi 13T vine cu Android 13 și MIUI 14 instalat din fabrică.

Începe să îmi placă MIUI prin micile atenții acordate detaliilor. Chiar și când lista ta de apeluri este goală, nu ai niciun mesaj sau nu ai făcut nicio poză ca să apară în galerie, Xiaomi afișează mici animații care dau un „nice touch” ecosistemului.

Evident că ne putem plânge în continuare de numărul destul de mare de aplicații care vin preinstalate. Eu l-am desigilat și pornit pentru prima oară, deci nu avea cine să le pună înainte.

Același lucru este valabil și pentru Widgeturi. Unele arată bine dar tot sunt prea multe preinstalate.

Sistemul de glisare a meniului drop-down tipic Xiaomi începe să îmi placă și el. În funcție de zona din care tragi de meniu vei accesa fie lista de notificări fie zona de icoane/setări rapide. Acest lucru face într-adevăr mânuirea cu o singură mână puțin mai dificilă pentru cei cu mâini mici, dar mie îmi place.

Îmi place configurabilitatea Always-On Displayului. Este un feature pe care îl folosesc des și mi se pare normal să am cât mai multe opțiuni.

Dacă ai mici sughițuri ale sistemului de operare poți urmări ușor prin Cleaner cât de încărcată îți este memoria și o poți elibera. Acesta îți și detaliază pe categorii unde și cât s-a șters. De asemenea îți poate sugera și ștergerea cache-ului utilizat de aplicații înfometate precum Facebook sau Instagram sau dezinstalarea diferitelor aplicații nefolosite în ceva timp. La cât de rapid e internetul acum le poți reinstala oricând.

MIUI permite și setarea de meniuri rapide – Sidebars, precum Floating Windows: Cu un swipe bine plasat poți folosi acest meniu pentru scurtături către cele mai utilizate aplicații.

În cazul în care obișnuiești să umplii des memoria RAM atunci poți apela la extra memorie din storage-ul lui Xiaomi 13T. Acest lucru vine cu mici apostroafe, cum ar fi faptul că trebuie să te asiguri că ai valoarea aleasă liberă și trebuie să reții că nu va fi la fel de rapidă precum memoria RAM, dar este un compromis la care poți apela doar dacă obișnuiești să forțezi telefonul atât de tare și în atât de multe aplicații încât îl umplii.

Menținerea portului Infraroșu îți permite să folosești telefonul pe post de telecomandă. Tot ce trebuie să faci este să îți cauți dispozitivul țintit în lista de gadgeturi compatibile în aplicația Mi Remote. Dacă locuiești într-unul din blocurile acelea construite unul langă altul te poți distra și cu televizoarele vecinilor, în cazul în care le știi modelele sau brandul.

Camera

Surpriza din acest review a fost calitatea pozelor făcute de camerele lui 13T.

Colaborarea cu Leica produce efecte din ce în ce mai bune, mai ales în cazul seriei 13T. Cea mai nouă adiție în arsenalul acestora sunt cele 2 filtre de culoare Leica Vibrant și Leica Authentic, pe lângă lentilele Leica.

Vom încerca să le diferențiem pe cât posibil deoarece nu mi-am notat întotdeauna care în ce condiții am pozat, fiind pe fugă să vizităm cât mai multe, dar de multe ori este evident.

De menționat că aceste moduri (Leica Vibrant sau Authentic) sunt prezente în permanență, tu doar alegi între ele. Diferențele sunt minore în zile înorate dar destul de evidente în culori mai vii. Personal îmi plac ambele variante, consider că sunt momente în care prefer varianta Authentic și momente când Vibrant e net superior.

Câteva exemple de Leica Vibrant vs Authentic

Pe timp de zi cadrele prinse de 13T m-au impresionat. În condiții de lumină naturală nu am detectat noise iar senzorul principal este stabilizat optic deci va fi mai permisiv cu tine.

Modul 50MP prinde mai multe detalii.

Stabilizarea optică de pe senzorul principal permite pozarea din mers, în condiții de zi, la lumină naturală.

Senzorul secundar telephoto cu zoom 2x prinde și el imagini clare. Acesta are stabilizare optică doar pe modelul 13T Pro.

Modul Portrait te lasă să alegi între mai multe efecte prin Master Lens System. Cel mai des am utilizat cel de Swirly Bokeh de 50mm.

Câteva cadre ultrawide și Panorama

Pozatul seara nu este nici el mai prejos, aici fiind nevoie de puțin mai multă stabilitate. Totuși atenție în preajma luminilor puternice care pot crea light bleed.

Pentru iubitorii de extra filtre, Leica mai vine peste cu înca vreo 18. Nu le voi pune pe toate dar voi urca în Google Drive un folder cu pozele puse aici, necomprimate de hosting, pentru curioși, iar acolo vor fi absolut toate variațiile din screenshotul de mai jos.

Camera Selfie este aceiași de la generația trecută. Nu iese în evidență precum camerele de pe spate dar nici rea nu e. Are și Portrait Mode.

Filmările ies bine și din mișcare, cât timp stai pe camera principală, fără să dai zoom. Dacă totuși apelezi la zoom se poate observa imediat când treci pe lentila de 2X Telephoto.

Mai jos un exemplu de filmare cu Steady Video activat. Tot se vede mișcarea dar este mai stabilă.

Utilizarea AI-ului nu se oprește la diferite efecte sau modificarea scenariului în timp ce faci poză prin accentuarea anumitor culori etc. Poți reveni ulterior asupra pozelor, de exemplu pentru a scoate obiecte sau oameni din fundal, în cazul în care nu reușești să scapi de aglomerație pentru a poza locul preferat.

Trebuie să zic că funcția de eliminare ,cu ajutorul AI, a obiectelor/oamenilor m-a surprins, Identifică ușor oamenii, rezultatul este decent, se poate distinge că poza a fost modificată dar trebuie să te uiți chiar atent.

Stabilizarea optică vine doar pe camera principală, diferenta față de varianta 13T Pro care are și pe secundară și poate și filma 4K

Sunet și Conectivitate

Difuzoarele lui Xiaomi 13T sunt amplasate stereo, în lateralele ecranului. Acestea sunt destul decapabile pentru conținut multimedia dar nu au un volum suficient cât să acopere în cazul în care ești într-un mediu gălăgios. Comparate cu alte difuzoare de telefon din aceiași clasă sunt ok.

13T dispune de port de încărcare USB-C care poate fi folosi și pentru a conecta căști audio, hard extern sau cine știe ce idei îți mai vin.

Acesta nu are port audio Jack 3.5mm dar te poți lega prin Bluetooth la orice dispozitiv compatibil.

Fiind capabil să se conecteze inclusiv la rețele Wi-Fi 6, Xiaomi 13T mi-a descărcat fișiere mari de pe Netflix (multe episoade din Mindhunter de exemplu) în timp record, numai bine pentru că uitasem să le iau din timp. De asemenea resursele de 15GB din Diablo Immortal au fost luate foarte repede, permițând explorarea noului sezon fix cât să îmi dau seama că nu vreau să îl cumpăr :)).

Gaming

În puținele jocuri de care am avut timp să testez în vacanță Xiaomi 13T s-a comportat bine. Un TFT pe drum, niște Diablo Immortal pe aici pe colo, iar cu ajutorul Game Mode am putut umbla în diferite setări și comportamente ale telefonului, atât pentru a boosta performanța, comportamentul haptic dar și să trec rapid în DND pentru a nu fi scos din joc de o reclamă prin apel.

Baterie

Bateria lui 13T este una de o capacitate deja obișnuită pentru modelele de la Xiaomi, anume 5000 mAh Lithium Polymer. Aceasta m-a ținut în vacanță minim o zi, uneori chiar 2 de butonat și pozat intens, cu mențiunea că jumătate din timp nu a avut SIM să consume extra. Desigur că fiind folosit pentru review, nu am riscat să rămân fără baterie în mijlocul zilei 2 de utilizare așa că îi făceam un mic top-up în fiecare dimineață.

Încărcarea 0-50% se face în cam 19-20 minute ceea ce e mai mult decât acceptabil.

13T nu se poate încărca wireless.

Concluzii

Un ecran de flagship alături de o cameră care lovește peste clasa de preț în care se încadrează fac din Xiaomi 13T un concurent foarte bun pentru telefonul cu cel mai bun raport preț/performanță testat de mine în 2023. Procesorul pare a fi mai înfometat la capitolul baterie dar compensează prin încărcarea rapidă de 67W.

Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!


Spread the love

Comentezi?!