Nu cred că există cineva care să joace bashet și să nu știe cine este Michael Jordan sau cum arată un adidas din linia lui, Air Jordan.
Pe vremea mea (Da, știu cum sună, dar mi se pare amuzant că pot scrie la începutul unui articol asta), având perioada liceală la începutul anilor 2000, nu prea existau adidași Jordan în România. De fapt nu prea exista echipament de baschet de orice fel în România. Ca să obții un astfel de echipament sau Jordanii mult râvniți, trebuia să apelezi la „băiatul cu comenzile Eastbay”. Fiecare liceu avea un astfel de „dealer”, multă sănătate îi urez apropo, că fără eu nu aveam parte. Așadar atunci erau mult mai prețuiți astfel de adidași, iar cei care îi aveau erau sigur cunoscători sau fani.
În fine, acum e mult mai ușor de obținut, iar Nike chiar ține pasul prin anumite magazine (Park Lake de exemplu) cu lansările noi, ceea ce mă bucură, pentru că sunt niște sneakerși extrem de reușiți.
Air Jordan a început cu Air Jordan 1, primul adidas lansat după ce Nike a semnat un contract de sponsorizare cu Michael Jordan în anul octombrie 1984. Acesta a schimbat modul în care sunt priviți „Signature Shoes” pentru totdeauna.
În continuare vă voi spune câte ceva despre modelele mele preferate din linia Air Jordan
Locul 5, la egalitate: Air jordan 12 și Air Jordan 5.
An apariție: 1990
Designer: Tinker Hatfield
Apariții/lucruri interesante legate de acest adidas: Apare des în Fresh Prince of Bel Air. Jordan a lansat un colorway special „Fresh Prince” în 2013.
Nu mă pot decide între aceste modele. Ambele sunt drăguțe, iar fiecare excelează la un capitol. 12 are un aspect care mie personal îmi place foarte mult, pentru că îmi plac foarte mult adidașii asimetrici. Iar 5 are silueta aia clasică Jordan de la sfârșitul anilor 80, începutul anilor 90, cu dinții din talpă, puși de Tinker ca să semene cu avioanele de vânătoare din al II-lea război mondial, care aveau diverse desene pe botul lor, cum ar fi acești dinți.
Air Jordan 5 a fost lansat în anul 1990, creat de Tinker Hatfield. Ca siluetă seamănă cu Air Jordan 4, dar are foarte multe elemente noi, mai ales pentru vremea lansării lor. Acestea sunt: limba fosforescentă, cauciuc transparent în talpă, lace-locks.
An apariție: 1996
Designer: Tinker Hatfield
Apariții/lucruri interesante legate de acest adidas: Modelul dungilor de piele este inspirat din steagul vechi al japoniei, cel denumit Rising-Sun. Fiecare dungă mimează una din razele solare. Celebrul Flu Game, în care Michael a dus Bulls la victorie în ciuda faptului că era bolnav. Există și un colorway intitulat Flu Game în amintirea acelui meci.
AJ12 este și extrem de funcțional, având o groază de tech în spate, cum ar fi Full-Length Zoom și placă de carbon în centru, putând fi folosit pe teren cu succes chiar și acum, dar este greu de purtat la multe ținute.
AJ5 este stilul clasic, iar motivul pentru care nu este mai bun decât 12 este limba. Limba mi se pare prea mare.
Locul 4: Air Jordan 11
An apariție: 1995
Designer: Tinker Hatfield
Apariții/lucruri interesante legate de acest adidas: A apărut în filmul Space Jam. La revenirea în NBA a lui Michael Jordan, acesta purta numărul 45 pentru scurt timp, număr care este prezent pe anumite culori ale acestui adidas.
Adidasul purtat de Michael imediat după întoarcerea sa la Chicago Bulls. Acesta a vrut un adidas care să poată fi folosit și la evenimente mai formale, cu o siluetă unică, iar Tinker Hatfield i-a arătat acest model. Ce a rezultat a fost un hit. Nu există colecționar de Jordani care să nu aibe sau să nu încerce să obțină un AJ 11. Personal aștept o relansare a modelului „Bred” sau Black and Red, model purtat În Playoffs când au câștigat campionatul numarul 4.
AJ11 este unul din modelele care pot fi folosite în teren chiar și astăzi, deoarece se comportă foarte bine. Prezintă o placă de carbon pentru rigiditate, pungă de aer encapsulată pe aproape toată lungimea adidasului, pânză în partea superioară pentru ventilație și un sistem de șireturi bine pus la punct ca să țină piciorul fix.
Air Jordan 11 a apărut și în filmul Space Jam, iar combinația de culori se numește chiar Air Jordan 11 „Space Jam”.
Locul 3: Air Jordan 1
An apariție: 1985
Designer: Peter C. Moore
Apariții/lucruri interesante legate de acest adidas: Modelul purtat inițial nu respecta regulile NBA de ținută din acel timp. Din acest motiv Michael primea amendă pentru fiecare meci în care purta acest adidas, pentru că avea prea puțin alb în el. Nike a plătit toate amenzile pentru MJ.
The shoe that started it all. Air Jordan 1 are silueta cea mai cunoscută și recunoscută dintre toate. Este de asemenea singurul model din top care nu este creația lui Tinker Hatfield.
AJ1 este cu adevărat un model clasic pe care oricine îl recunoaște și care își face loc în colecția oricărui entuziast
Locul 2: Air jordan 13
An apariție: 1996
Designer: Tinker Hatfield
Apariții/lucruri interesante legate de acest adidas: MJ a câștigat ultimul său campionat în acești adidași, excepție făcând ultimile sale meciuri în care a purtat AJ 14.
Probabil elementul definitoriu al acestei siluete este iar, ca și la 12, asimetria. De asemenea talpa aceea inspirată din laba unei pantere completează un aspect unic, care pur și simplu funcționează.
Alături de 11 și 12, singurul care chiar poate să concureze cu adidașii de performanță lansați în ultimii ani. Air Jordan 13 este de-a dreptul excelent pe terenul de baschet, singurul lui defect fiind faptul că nu are o ventilație prea bună. Este fascinant să vezi că un adidas lansat în anul 1997 este atât de bun pe teren și astăzi, în ciuda tuturor tehnologiilor noi care sunt prezente în adidașii curenți.
Aspectul lui AJ13 pare puțin ciudat, pentru că este. Fiecare model creat de Tinker a luat inspirație din ceva, sau a avut un scop anume. Talpa lui 13 este inspirată din urmele lăsate de o panteră neagră, pentru că așa îl vedea pe Michael, ca o felină pe teren. De asemenea, partea superioară dorește să imprime ideea de lux, dar și funcționalitate în același timp. Plus ca bonus, holograma din talpă și din lateralul adidasului, element complet nou atunci.
Locul 1: Air Jordan 4
An apariție: 1989
Designer: Tinker Hatfield
Apariții/lucruri interesante legate de acest adidas: Primul Air Jordan lansat global. Adidasul preferat al lui Eminem, care are cel puțin 2 ediții limitate.
De departe preferatul meu, mi se pare că merge cu aproape orice ținută. Culoarea de dedesubt se intitulează Air Jordan 4 Motorsport, deoarece a fost lansat în trecut, în exclusivitate pentru echipa moto sponsorizată de Jordan. Au fost doar câteva (24 posibil) de perechi și costau cam 30.000 $ bucata când apăreau pe eBay. Din fericire, Jordan 4 Motorsport s-a relansat în anul 2017, atât în varianta albă cât și Alternate Motorsport, negru cu albastru. Amândouă perechile arată demențial și le recomand oricui.
Mai mult de atât nu știu ce pot să descriu la acest adidas. Pare un fel de amestecătură de idei, cu materiale care vin unele peste altele, dar cumva pur și simplu merge. Aripile acelea laterale care se termină în partea de sus sunt pentru extra suport pe teren, pentru că au găuri în plus care pot fi folosite în ce mod dorești. Pe lângă asta, pur și simplu arată foarte bine și completează aspectul adidașilor. Abia aștept o reducere ca să îmi mai iau o pereche de Motorsport, pentru că presimt că îi port prea des pe ai mei.
Acestea sunt modelele mele preferate din linia Air Jordan. Pentru extra poze am link-uit fiecare titlu cu site-ul FlightClub în care se pot vedea majoritatea culorilor în care au fost lansate vreodată dar și cât mai multe poze cu ele. Interesante sunt prețurile la care se revând unele modele.
Voi pe care ați alege?
BONUS: Prima mea pereche de Jordani, veniți direct de pe eastbay. Nu erau din seria Air Jordan, erau Jordan Team Handlez și au fost absolut geniali. Dacă se relansează vreodata sigur îmi voi cumpăra o pereche doar pentru amintiri.