DIn lista de dispozitive interesante din domeniul gamingului nu au cum să lipsească consolele portabile, handheld. În trecut singura consolă non-Nintendo notabilă era PSP-ul de la Sony, iar recent au început să apară diferite modele bazate pe sistemul de operare Windows, primul fiind Steam Deck. Asus a decis să intre și el în luptă cu Ally lansat anul trecut, un model puternic dar cu un mare călcâi al lu’ Ahile: Bateria. Drept urmare avem în față noul ROG Ally X, o consolă portabilă care vrea să devină… aliatul tău în lupta eternă cu biblioteca ta de jocuri ne-jucate.

Specificații
- Nume Model: ROG Ally X – RC72LA
- Procesor
- Model: AMD Ryzen Z1 Extreme
- Turbo – 5.10Ghz Boost
- Număr nuclee – 8/16 Threads
- Generație – Zen 4
- Memorie
- RAM Instalat – 24 GB
- Tip RAM – LPDDR5X SDRAM
- Frecvență – 7500MHz
- reader microSD UHS-II – Suportă SD, SDXC, SDHC
- Storage
- Capacitate SSD – 1TB
- Interfață SSD – 4.0 NVMe M.2 SSD (2280)
- Drive optic – Nu
- Dispozitive Input
- TouchScreen
- Multi-touch
- Rezistență la umezeală
- Butoane A B X Y
- D-pad
- Triggere Hall Effect analog Left & Right
- Bumpere Left & Right
- Buton View
- Buton Meniu
- Buton Command Center
- Buton Armoury Crate
- 2 x Butoane Grip spate
- Thumbsticks x 2 analog
- Haptics HD
- Gyro: 6-Axe IMU
- TouchScreen
- Baterie
- Nr. Celule – 4
- Tip Baterie – Lithium Ion
- Putere baterie – 80Wh
- Putere maximă PSU – 65 W
- Dimensiuni
- 280 x 111 x 24.7 – 36.9 mm
- Greutate – 678 grame
- Culoare – Black
- Display
- Dimensiune ecran – 7 inch
- Tip Ecran – LCD
- Backlight – LED
- Tip Panou – IPS
- Aspect ratio – 16:9
- Rezoluție – 1920 x 1080
- Refresh Rate – 120 Hz
- Tratament – Lucios
- Touch Screen cu 10 puncte multi-touch
- Acoperire
- 100% sRGB
- 75.35% Adobe
- Timp de răspuns – 7 ms
- Protecție ecran – Gorilla Glass Victus
- Luminozitate – 500 nits
- FreeSync Premium
- Densitate pixeli – 315 ppi
- Placă video
- Model – Radeon Graphics AMD RDNA 3
- Memorie shared cu totalul RAM
- 12 CUs (Compute Units)
- GPU Boost Clock – Până la 2.7 GHz
- Până la 8.6 Teraflops
- Alimentare 9-30W
- Audio
- Dolby Atmos
- Microfon Array Incorporat
- Smart Amp Technology
- AI noise-cancelling
- 2 Difuzoare
- Porturi & Conectivitate
- Combo Jack 3.5mm
- 1x USB 3.2 Gen2 Type-C
- Până la 10Gbps transfer
- DisplayPort prin USB-C
- USB Charging 5V; 3 A,
- DC-in port 20V
- Power Delivery
- Wi-Fi – IEEE 802.11ax Tri-Band (2.4, 5, & 6 GHz), MU-MIMO Support
- Bluetooth 5.2
- În cutie:
- ROG Ally X
- Cablu alimentare – USB-C
- 2 x suport carton

Nu uita: dacă ți-a plăcut sau ți-a fost util acest review poți oricând să susții acest blog utilizând linkul de afiliere de la Emag cu maxim 24h înainte să cumperi orice de pe același dispozitiv. Nu adaugă costuri suplimentare. Mersi <3
Design/Construcție
ROG Ally X, ca și precedentul Ally, este o consolă portabilă destul de standard, în ceea ce privește aspectul general.
Central ai ecranul de 7 inchi Full HD LED IPS flancat pe ambele părți de un controller tăiat în jumătate.
Amplasamentul D-Pad-ului și al celor 2 stick-uri este similar cu restul controllerelor bazate pe XBox/Windows, pe diagonală. Personal mă pot obișnui cu ambele stiluri pentru Stick-uri, deci nu mă deranjează. Bonus: Pentru a găsi mai ușor cele 2 stickuri, acestea au un inel iluminat RGB LED.



Partea superioară a lui Ally X observăm, ca și în cazul modelului precedent, aerisirile utilizate pentru scoaterea aerului cald, butoanele de volum, Power, butoanele Bumper + Trigger Analog Hall Effect și cele 2 porturi USB-C. De menționat faptul că butonul de Power este și cititor de amprente.



Privit din lateral, ROG Ally X este destul de gros dar nu prea gros cât să fie incomod.


Suprafețele care intră în contact cu palmele sunt texturate pentru extra aderență.
Grip-urile sunt turnate pe mâna unui adult ceea ce face diferența destul de mult în siguranța cu care ții această consolă.
Pe spate putem observa 2 extra butoane customizabile. Acestea sunt în dreptul degetului mijlociu/inelar în poziția normală de ținut a consolei, foarte intuitiv de nimerit.

Tot pe spate observăm designul ROG tipic prin prezența ventilațiilor de tip intake sub forma logo-ului ROG sau a unui pattern angular. Acestea sunt delimitate diagonal de un strip fosforescent.
Pe partea frontală, flancând ecranul de 7 inchi, putem observa cele 2 difuzoare. Poziția acestora este strategic aleasă astfel încât oricum ai ține consola este foarte dificil să le acoperi cu mâna/palma.



Greutatea lui ROG Ally X este de aproximativ 680 grame.
În cutia lui ROG Ally X regăsim, pe lângă consola în sine, cablul de încărcare USB-C de 2 metri, 2 mini standuri de carton reciclat și instrucțiuni + stickere.

Performanță
Trebuie să menționez că în majoritatea scenariilor Ally X s-a comportat chiar bine, iar faptul că este o consolă bazată pe sistemul de operare Windows are avantaje dar și dezavantaje, dezavantaje care vor apărea indiferent de modelul consolei și indiferent dacă este Ally, Steam Deck, Legion GO sau Claw de la MSI. Trebuie ținut cont de acest aspect când alegi una din aceste console.
Mai jos mă voi rezuma la cum se comportă în jocuri și nu voi taxa consola pentru buguri idioate de la Windows sau diferite probleme care se pot atribui acestui sistem de operare.
Ecran
Ecranul prezent în componența lui Ally X este un LCD IPS, rezoluție Full HD de maxim 120 Herzi rată de reîmprospătare. Acesta arată bine, nu am multe lucruri pe care i le pot reproșa la capitolul culori sau unghiuri de vizualizare decât că aș fi preferat varianta OLED. Am înțeles că nu ar fi la fel de econom din punct de vedere al bateriei în scene luminoase ca un LCD dar fiind un mare fan al tehnologiei l-aș alege oricând. Probabil Ally 2 va fi oferit și în variantă OLED, mai ales că există deja variante la competiție.
Trecând peste issue-ul OLED/non-OLED, ecranul s-a comportat foarte bine în tot ce am jucat pe Ally X. Culorile erau chiar vibrante în jocuri precum seria Ori sau chiar și în Balatro, dar mai ales în Cyberpunk 2077.










Pentru vizionat de conținut multimedia este mai mult decât acceprabil, iar faptul că vorbim de o consolă pe Windows înseamnă că te vei putea loga pe absolut toate serviciile de streaming liniștit, nedepinzând de vreun app care poate nu merge sau nu e updatat.
Ecranul lui Ally X este suficient de puternic pentru a fi folosit și afară, în soare la aproximativ 500 nits. Drept dovadă m-am jucat puțin Balatro și Ori and The Will of The Wisps direct în I.O.R, fără probleme.

Pe toată durata testării și folosirii lui Ally X nu am observat să se încingă. Are o zonă centrală care se încălzește, în partea superioară dar este foarte departe de orice atingere și grip ai putea avea, deci ești safe.
Benchmarks
Deși nu este neapărat necesar, nu m-am putut abține să nu chinui Ally X-ul în stil propriu. Așadar:
- În 3DMark avem următoarele rezultate care indică o putere suficientă a componentelor pentru a putea rula și cele mai noi jocuri pe setări decente, la o rezoluția Full HD. Procesorul Ryzen Z1 Extreme de la AMD, cu al lui chipset grafic RDNA 3 își arată limitele în titluri mai demanding care se bazează intens pe Raytracing.



























- PCMark 10 a dezvăluit un scor foarte respectabil de aproximativ 7000 de puncte, comparabil cu laptopuri de gaming testate în trecut. Acest scor indică un dispozitiv capabil chiar și de operațiuni complexe precum randare de imagini/video.


- Stocarea este suficient de rapidă pentru orice descărcare intensă sau copiere de fișiere de dimensiuni mari. CrystalDiskMark arată următoarele rezultate, demne de o stocare rapidă PCIe 4:


- Nu puteau să lipsească din ecuație combinația Cinebench – Geekbench:



Gaming Benchmarks
Nu m-am dezlănțuit complet în materie de suita de jocuri testate de obicei pe diferite componente/laptopuri avute la review, dar am rulat câteva pentru a-mi face o idee:
- Red Dead Redemption 2 este unul din jocurile care ar arăta excelent jucat pe Ally X, ba chiar funcționează și mai bine pe controller, fiind inițial lansat exclusiv pe console și portat ulterior pe PC. Acesta a obținut în medie cam 40-41 cadre pe secundă cu toate detaliile la maxim, iar dacă vrei să te duci către 60 poți scădea puțin din calitatea texturilor și alte mici ajustări:





- Shadow of The Tomb Raider este un alt joc pe care-l testez de obicei pe mai toate dispozitivele: Aici am avut primele indicii că Raytracingul poate fi un mic călcâi al lui Ahile pentru Ally X. Poți însă obține 30 de cadre pe secundă cu texturile la maxim și raytracing shadows pe medium.







- Nu există să testez un dispozitiv de gaming fără să instalez Cyberpunk 2077 pe el. Este Crysis al anilor 2020+. În Cyberpunk poți obține un 30 de cadre pe secundă constant cu sau fără upscaling AMD FSR, utilizând ori presetul de calitate Steam Deck, ori diferite combinații de texturi pe High, sau chiar și Raytracing activ.












- Cea mai nouă adiție în line-up-ul de teste este Black Myth: Wukong, pentru că benchmarkul gratuit al acestuia este chiar detaliat și oferă ceva insight-uri. Fiind un titlu foarte demanding nu m-a surprins faptul că nu vei obține peste 20 de cadre pe secundă cu Raytracing activ și va trebui să scazi considerabil detaliile jocului dacă vrei să ai un minim de 30 cadre pe secundă.






Gaming în general
Realist vorbind, testele de mai sus nu reflectă neapărat use-case-ul general al lui Ally X, ci mai degrabă niște scenarii extreme. Cei care cumpără un astfel de portabil nu au pretenția să joace cele mai noi titluri la cele mai înalte setări grafice pentru că nu vei găsi un portabil care să fie capabil de așa ceva, deși Ally X va fi alegerea clară pentru hardware-ul superior competiției în cazul în care vrei să tinzi cât mai sus la capitolul performanță.
În mare parte vei juca jocuri de tip platformer, pentru că astfel de console se pretează perfect la ele, cu niște exploring/adventure games piperate peste. Jocuri precum Ori and the Blind Forest, Shovel Knight, Cuphead sunt la ele acasă pe portabile Windows, iar fie Armoury Crate, fie Steam/Epic etc sunt capabile direct să mapeze controlul perfect pentru a juca jocul cât mai repede.






Eu personal am jucat tot ce m-a dus capul în intervalul în care am avut consola la review. De la Teamfight Tactics la ambele jocuri din universul Ori, la Balatro, Rocket League și jocuri mai demanding precum Cyberpunk 2077. Pot spune că Rocket League este extrem de fun pe Ally X și recomand oricui.
Un bonus care adaugă la versatilitatea consolelor bazate pe Windows în general:
Pentru că ai parte de porturi Thunderbolt 4, în teorie, poți conecta un SimPro Dock și poți transforma Ally X-ul întrun veritabil PC pentru productivitate sau chiar gaming, legând monitoare externe, periferice și tot ce mai ai nevoie, stocare externă etc.
Pentru extra măsuri de securitate poți apela la logarea cu amprentă cu ajutorul butonului de on/off.
ROG Armoury Crate
Armoury Crate este HUB-ul central unde regăsești tot ce ține de informații sau setări pentru Ally X. Acesta poate fi deschis și prin butonul dedicat amplasat în dreapta ecranului.
Mi-a plăcut că poți umbla inclusiv la maparea butoanelor pentru fiecare aplicație/joc în sine, în cazul în care nu te înțelegi cu schema implicită.















Tot din Armoury Crate poți configura comportamentul ventilatoarelor, poți urmări timpii petrecuți în tot ce e instalat pe acest dispozitiv, poți configura toate setările dispozitivului în materie de consum de curent și poți umbla inclusiv la cât RAM este alocat pentru procesorul grafic (Deși sincer mai bine lași valoarea implicită de 8GB. M-am jucat eu cu diferite valori și nu am obținut mari diferențe în testele sintetice).
Apreciez că nu s-a blocat niciodată Armoury Crate deși am avut momente de lag suspecte, dar aste nu e datorită consolei ci a aplicației în sine care poate fi cam greoaie câteodată.
Difuzoarele
Sunetul redat de cele 2 difuzoare care flanchează ecranul este unul chiar bun. Am fost surprins și de volumul maxim la care le poți da, fiind suficiente și în situația ipotetică în care te-ai juca în public.
Ca și la restul consolelor handheld pe Windows, acestea sunt amplasate către utilizator, în ideea că în spate e posibil să stai cu mâinile pe ele.
Bateria – Sau problema cea mai mare a originalului Ally.
Bateria lui Ally X este dublă față de precedentul Ally, la circa 80Wh, încărcabili cu 65W putere prin USB-C.
Aceasta se poate drena chiar și în 2 ore în Performance Mode, dacă joci cele mai demanding titluri, precum CyberPunk 2077, RDR2, poate chiar și Black Myth: Wukong.
În cazul în care te joci jocuri mai chill, precum Balatro, Ori and the Blind Forest/Will of the Wisps sau TeamFight Tactics, bateria te poate ține chiar și 5 ore.
În super testul meu oficial de baterie – Rularea Netflixului până la 0%, am obținut următoarele valori:
- Pus în Performance Mode – 6 ore cu luminozitate maximă
- Silent mode – full Brightness – 10 ore
Ce înseamnă asta? Că vei putea viziona conținut multimedia, în modul de putere Silent chiar și pe zboruri mai lungi, cât timp ai descărcat suficiente episoade/filme.
Concluzii
ROG Ally X poate fi companionul tău on-the-go pentru aproape orice joc care există pe Windows, inclusiv cele din Xbox Game Pass, cu mici sughițuri în titlurile care se bazează intens pe Raytracing precum noul Indiana Jones. Ecranul său arată bine și are suficientă luminozitate pentru a fi folosit și afară.
Ally X este bine gândit, se simte bine în mână, chiar dacă nu în absolut toate pozițiile (sunt momente când cele 650 de grame ale consolei îți pot obosi brațele) și pare suficient de solid cât să nu comenteze cât a fost cărat peste tot prin ghiozdan timp de o lună.














Mă bucur că Asus a lucrat cel mai important dezavantaj al versiunii precedente Ally, anume bateria. În cazul lui Ally X aceasta te va ține dublu, suficient pentru a sta pe Netflix 10 ore într-un foc sau să te joci 5 ore și ceva de Balatro până faci toate challange-urile. Dacă nu-ți place Balatro, recomand intens seria de jocuri Ori and the Blind Forest + Will of the Wisps pentru că mi se par jocurile perfecte pentru această consolă.
Așadar dacă ești în căutare a cadoului perfect de Crăciun pentru un gamer nu uita să iei în considerare și pe Ally X, îți garantez că-i va plăcea. Îl găsești la Emag la aproximativ 4500 de lei cu diferite reduceri de sărbători.