Am tot vorbit de monitoare scumpe recent și am zis să arunc un ochi și pe un monitor de buget, mai stilat, anume Philips 272E1, pentru cei care vor performanță dar nu țin neapărat să rupă portofelul.
Specificații
Modelul testat este cel de 27 Inchi, cod 272E1GAJ/00.
- Tip panou – LCD VA
- Tip iluminare fundal – W-Led
- Dimensiune – 27 Inch
- Aspect – 16:9
- Rezoluție maximă – 1920 x 1080 @ 144Hz
- Densitate pixeli – 82 PPI
- Timp de răspuns
- 4ms GTG
- 1ms MPRT
- Contrast – 4000:1
- Luminozitate 350cd/m²
- Unghi de vizualizare – 178 grade Verticală – 178 Orizontal
- Conectori
- 1x DisplayPort
- 1x HDMI
- Audio OUT
- Difuzoare integrate – 2 x 3W
- Blocare Kensington
- Flicker-Free & LowBlue Mode
- Suport VESA 100x100mm
- Înclinare suport – -5/20 grade
- Consum
- 28W Nominal
- 0.5W Standby
- Dimensiuni
- 613 x 461 x 205 mm cu stand
- 613 x 368 x 42 mm fără stand
- Greutate – 4Kg
- Inclus în pachet
- Cablu HDMI
- Cablu DP
- Cablu alimentare
Construcție/Design
Philips 272E1 este extrem de ușor de asamblat, deoarece vine în pachet cu o parte din stand deja atașat, tot ce trebuie să faci este să înșurubezi doar baza și ai un monitor gata de acțiune.
Aspectul lui 272E1 este unul foarte curat, partea din față are panoul, margini subțiri înafară de buza monitorului care este puțin mai groasă, pentru a permite amplasarea butoanelor și a logo-ului Philips. Partea din spate are un efect brushed foarte plăcut, chiar dacă este pe un plastic mai dur, nu pe metal/
Brațul pe care se prinde monitorul este din aluminiu iar sistemul de prindere în monitor este destul de complex și ascuns în spatele unui panou, demontarea lui pare destul de anevoioasă, așa că am evitat să încerc.
Standul monitorului nu permite decât ajustarea înclinării monitorului (Tilt), acesta fiind fix, deci rotirea monitorului sau ridicarea sa fiind imposibilă. 272E1 are totuși posibilitatea de montare pe diferite standuri compatibile cu Vesa 100×100, ceea ce mi-a făcut viața mult mai ușoară, deoarece am un astfel de braț multi-monitor setat pe birou. Montura VESA este separată de montura brațului monitorului, deci nu trebuie să demontezi decât standul inferior, care se face super ușor.
Cablurile pot fi redirecționate prin spatele standului pentru a păstra un aspect cât mai curat al biroului.
Monitorul este foarte ușor, la 4 Kg cu tot cu stand, și subțirel (4cm fără stand, 20cm amprenta totală cu stand) , astfel încât ocupă destul de puțin loc pe birou, iar pentru cei care au un birou compact e bine de știut că baza standului este suficient de subțire încât intră sub tastatură dacă ai picioarele acesteia ridicate.
Butoanele sunt fizice și ușor de identificat, nu există joystick multidirecțional pentru meniu, doar cele clasice 5 butoane cu care ne-am obișnuit deja.
Utilizare/Performanță
Deja ne-am obișnuit ca un monitor dedicat gamingului să dispună de cel puțin 120Hz. 60 este „a thing of the past” din punct de vedere al exigențelor unui gamer pe PC. Așadar majoritatea monitoarelor serioase de gaming au rate de refresh din ce în ce mai mari. Stând la 144Hz pentru rezoluția de Full HD, Philips 272E1 bifează căsuța de viteză, cel puțin în teorie.
După ce l-am forțat prin diferite titluri în care ai beneficia de această viteză (Consider shooterele pe locul 1 aici, pentru că aici viteza monitorului chiar poate avea un impact), titluri ca Doom: Eternal, Counter Strike Global Offensive, Call of Duty Black Ops Cold War, Escape from Tarkov, nu am observat urme de stutters sau tear-uri. Ajută și tehnologia AMD FreeSync, în caz că ai placă video de la AMD. Astfel că am putut beneficia de toate cele 144 cadre pe secundă, bine, unde erau posibile, pentru că Escape from Tarkov pune rău bețe în roate din punct de vedere al stabilității. Chiar și așa, s-a ivit ocazia testării intense de stutters sau screen tears, deoarece jocul acela variază mai mult ca prețul Bitcoinului, iar dacă monitorul a reușit să filtreze toate aceste variații și să îmi ofere o experiență fluidă atunci testul a fost un real succes.
Culorile de care este capabil panoul VA din componență sunt unele foarte reușite când stai să evaluezi în ce gamă de preț te afli. Acesta poate acoperi 100% din gama sRGB, 86% AdobeRGB si 92% DCI-P3 conform celor susținute de producător. Nu am încă o modalitate de testare dar pot observa în jocuri ca Cyberpunk 2077, Doom: Eternal, Call of Duty Black Ops Cold War, jocuri foarte colorate de altfel, că acestea arată foarte bine, vibrant, cu un contrast puternic, și o luminozitate ridicată, deoarece panoul poate atinge 350cd/m². Luminozitate ridicată înseamnă că îl poți plasa și în calea luminii naturale de afară și acesta nu va fi inutil și nici nu va reflecta prea mult din acea lumină deoarece are finisaj mat, care să micșoreze reflexiile externe.
Pentru lucrul îndelungat în fața PC-ului, din păcate din ce în ce mai răspândit cu anul pe care l-am avut, Philips 272E1 are modul LowBlue care reduce, cu ajutorul softului intern emisia de raze ultraviolete ca să scadă impactul asupra ochilor. Acesta este foarte util în sesiuni îndelungate de lucru în Office sau WordPress.
Pentru gaming avem moduri dedicate de culoare cât și viteză a ratei de răspuns. Modul RTS poate sublinia prin SmartFrame diferite părți ale monitorului, unde ar fi amplasată harta sau diferite punte de interes pentru fiecare joc, modul FPS ajustează vizibilitatea în colțuri întunecate, ca să prinzi șobolanii care campează în băi prost luminate din Escape from Tarkov, modul Racing pompează culoarea și contrastul la maxim, dar și viteza panoului, iar Gamer 1 și 2 te lasă să îți salvezi setări proprii, după plac.
Ultimul din soluțiile software de care dispune 272E1 este Philips Flicker-Free, o tehnologie care ar reduce apariția Flicker-urilor (Pâlpâirilor? ) datorate variației de luminozitate a panoului LED care iluminează tot ecranul. Această tehnologie, împreună cu LowBlue ar trebui să reducă oboseala ochilor care apare după sesiuni lungi petrecute în fața ecranului.
Difuzoarele incluse sunt ok, nu e ceva ieșit din comun, sunt similare cu cele de pe laptopuri. Sunt acolo în caz că ai nevoie de ele dar nu vei obține performanță sau vreun sunet de înaltă fidelitate.
Concluzie
Pentru gaming în Full HD, nu există un monitor la pragul de 1000 lei care să îi facă concurență lui Philips 272E1, atât la performanță cât și la capitolul culori, prin panoul VA foarte reușit de care acesta dispune.
Pot spune că am fost plăcut surprins de acest model deoarece mă așteptam să găsesc colțuri unde s-a economisit pentru a atinge acest preț. Într-adevar meniul OSD poate fi mai rafinat și pare cheap, dar în rest monitorul m-a surprins la toate capitolele, chiar dacă nu poate fi ajustat pe verticală așa că îl recomand cu căldură.
Pro
- Raport Preț/Performanță foarte bun
- Panou VA deci culori bune
- 144Hz
- Timp de răspuns bunicel
Contra
- Lipsa ajustării pe verticală a monitorului