OPPO Find X8 Pro – Smartphone Review

Spread the love

Încă de la previzualizarea sub NDA a lui OPPO Find X8 Pro am fost interesat de acest telefon. Nu numai că arată foarte bine pe alb, cu fiecare spate unic, dar și ascunde o tonă de feature-uri care mie personal îmi fac cu ochiul. Hai să descoperim împreună de ce cred că OPPO Find X8 Pro va fi următorul meu telefon.

Specificații

DisplayTipLTPO AMOLED, 120Hz, 1B culori, HDR10+, Dolby Vision, 4500 nits (peak), 1600 nits (HBM), 800 nits (Typ)
Dimensiune6.78 inchi, 111.7 cm2 (~89.8% screen-to-body ratio)
Rezoluție1264 x 2780 pixels, 19.8:9 rație (~450 ppi)
ProtecțieCorning Gorilla Glass 7i
suport Ultra HDR Image
BodyDimensiuni162.3 x 76.3 x 8.2 mm
Greutate215 g
ConstrucțieFrontal – Sticlă (Gorilla Glass 7i), Spate – Sticlă (Gorilla Glass 7i), cadru aluminiu
SIMNano-SIM + eSIM, Nano-SIM + Nano-SIM
IP68/IP69 dust/water resistant (up to 1.5m for 30 min)
RețeaTehnologieGSM/HSPA/LTE/5G
PlatformăOSAndroid 15, ColorOS 15
ChipsetMediatek Dimensity 9400 (3 nm)
CPUOcta-core (1×3.63 GHz Cortex-X925 & 3×3.3 GHz Cortex-X4 & 4×2.4 GHz Cortex-A720)
GPUImmortalis-G925
MemorieInternă256GB 12GB RAM, 512GB 12GB RAM, 512GB 16GB RAM, 1TB 16GB RAM
UFS 4.0
Card slotnu
Camera principalăTriplă50 MP, f/1.6, 23mm (wide), 1/1.4″, 1.12µm, multi-directional PDAF, OIS
50 MP, f/2.6, 73mm (periscope telephoto), 1/1.95″, 0.61µm, 3x optical zoom, multi-directional PDAF, OIS
50 MP, f/4.3, 135mm (periscope telephoto), 1/2.51″, 0.7µm, 6x optical zoom, dual pixel PDAF (35cm – ∞), OIS
50 MP, f/2.0, 15mm, 120˚ (ultrawide), 1/2.75″, 0.64µm, multi-directional PDAF
FeatureLED flash, HDRLaser AF, Hasselblad Color Calibration, LED flash, HDR, panorama
Video4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps; gyro-EIS; HDR, 10‑bit video, Dolby Vision
Cameră selfieSingle32 MP, f/2.4, 21mm (wide), 1/2.74″, 0.8µm
Feature-uriPanorama
Video4K@30/60fps, 1080p@30/60fps, gyro-EIS
SunetLoudspeakerDa, stereo
3.5mm JackNu
24-bit/192kHz audio
ConectivitateWLANWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6/7, dual-band sau tri-band, Wi-Fi Direct
Bluetooth5.4, A2DP, LE, aptX HD, LHDC 5
PoziționareGPS (L1+L5), BDS (B1I+B1c+B2a+B2b), GALILEO (E1+E5a+E5b), QZSS (L1+L5), GLONASS, NavIC (L5)
NFCYes; NFC-SIM, HCE, eSE, eID
Port infraroșuDa
RadioNu
USBUSB Type-C 3.2, OTG
Feature-uriSenzoriAmprentă (Sub display, optic), accelerometru, gyroscop, proximitate virtuală, busolă, color spectrum.
Satellite connectivity support (PKC130, numai pentru modelul 1TB 16GB RAM)
Circle to Search
BaterieTipSi/C (Silicon Carbide ) 5910 mAh
Încărcare80W wired, PD 55W, PPS, UFCS
50W wireless
10W Reverse WIreless
Culori DisponibileSpace Black, Pearl White, Blue

Nu uita: dacă ți-a plăcut sau ți-a fost util acest review poți oricând să susții acest blog utilizând linkul de afiliere de la Emag cu maxim 24h înainte să cumperi orice de pe același dispozitiv. Nu adaugă costuri suplimentare. Mersi <3

Design/Construcție

Designul lui OPPO Find X8 Pro, deși pare simpluț de la distanță, ascunde ceva rafinament și atenție la detalii. Cel mai proeminent, lucrul care-ți va ieși în evidență din prima vor fi camerele, pentru că sunt și considerabil mai groase ca telefonul și pentru că sunt 4, dar vorbim mai pe larg la capitolul camere.

Find X8 Pro este disponibil în 3 culori: Space Black, Blue și, varianta testată, Pearl White. Aceasta este și preferata mea pentru că spatele marmorat al acesteia, prin procesul de producție, este unic pentru fiecare telefon în parte. Designul telefonului tău va fi doar al tău, ceea ce e cool, îmi place când producătorii vin cu astfel de idei.

Camera bump-ul lui OPPO Find X8 Pro este mai mult o insulă, fiind de dimensiuni considerabile, în mare parte datorită spațiului necesar cât să acomodeze nu numai 2 camere telephoto periscop, dar 4 camere în total.

Pe latura stângă observăm un buton de tip slider pentru setarea rapidă a telefonului pe Silent, Vibrații sau Loud. Pașii lui sunt foarte rewarding și mă văd jucându-mă cu el așa, ca un fidget toy.

Latura dreaptă a telefonului este rezervată pentru Butonul ON/OFF, butoanele de volum și slider-ul touch care interacționează cu camerele denumit Quick Button.

Pe partea inferioară avem conectorul USB-C flancat de difuzoare, microfoane și tăvița SIM.

Latura superioară ascunde și ea microfoane și un port infraroșu.

Rama este metalică, mai precis din aluminiu, foarte ușor curbată cu are colțurile rotunjite și finisaj mat, ușor texturat.

Ecranul este drept, cu protecția ecranului curbată către margine pentru a se întâlni cu rama.

Selfie camera-ul este în stil punch-hole, amplasat central superior.

În rest, telefonul este foarte solid, bine închegat și se simte excelent în mână.

În cutia lui OPPO Find X8 Pro nu mai regăsim decât cablul de încărcare USB-C, cheița SIM și un adaptor USB-A – USB-C, priza finală lipsind, ca și la majoritatea telefoanelor recente, lucru care mă întristează.

Performanță

OPPO Find X8 Pro va primi 5 update-uri majore de Android (5 ani) și 6 ani de update-uri de securitate.

Gripul lui OPPO X8 Pro este unul solid, asigurat de cadrul de aluminiu satinat. Singura chestie care te poate încurca este camera bumpul care ajunge destul de jos și te poate încurca în pozat în funcție de cum ții telefonul.

Senzorul de amprente este sub ecran, optic. Nu am avut nimic de reproșat dar nici nu pot spune că l-am testat intens.

ColorOS

ColorOS cu fiecare versiune devine din ce în ce mai rafinat. Find X8 vine din fabrică cu ColorOS 15.0, bazat pe Android 15.

 Îmi place tema Dark, desigur, am activat-o imediat după ce am făcut captura de ecran de mai sus 🙂

Numărul de aplicații preinstalate a mai scăzut de când am testat Reno 12 Pro în vară lucru care mă bucură, chiar dacă tot mai trebuie să elimini din ele la prima pornire.

Customizarea și feel-ul pe care ți-l oferă Color OS este chiar nice. În continuare apreciez micile quality-of-life improvements cu fiecare versiune lansată și în continuare o să mă plâng că nu există un HUB al tuturor funcțiilor AI ca să poți customiza setările lor sau care, unde, cum apare în Smart Sidebar.

Ecran

Ecranul de 6.78 inchi LTPO AMOLED, 1B colors, 120Hz, Dolby Vision, HDR10+ de care se bucură OPPO Find X8 Pro este unul foarte bun, luminos și colorat. Acesta poate atinge 1600 nits în High Brightness Mode și 4500 maxim în HDR, ceea ce înseamnă că și în cel mai puternic soare nu vei avea probleme să citești cel mai nou articol de pe sphincs.ro 😀

Culorile redate de panoul AMOLED al lui Find X8 Pro sunt ce trebuie. Acest ecran te va delecta cu cele mai colorate momente din orice film/serial Dolby Vision sau HDR10+, în funcție de serviciul de streaming urmărit dar nu te va lăsa la greu nici în momente de utilizare intensă și rapidă, unde cei 120 Herzi vin să facă totul cât mai smooth și fără lag.

Dacă dorești să economisești baterie poți lăsa telefonul să decidă singur refresh rate-ul de fiecare dată sau poți chiar forța tu valorile minime (60 FPS) sau chiar setări diferite pentru fiecare aplicație.

Fiind un panou LTPO înseamnă un impact mai redus asupra bateriei în taskuri care nu necesită refresh rate mare.

Benchmarks și Stabilitate Termică

Scorurile obținute atât în Geekbench 6 dar și în 3DMark susțin puterea chipsetului Mediatek Dimensity 9400, care este peste majoritatea flagshipurilor lansate în 2024, excepție fiind cele bazate pe Snapdragon Elite 3. Puterea lui Dimensity 9400 va fi mai mult decât suficientă pentru orice task îi vei da, iar chipsetul grafic Immortalis-G925 poate susține absolut toate jocurile demanding din Play Store (Puține care sunt de fapt, pentru că 99% sunt porcării pay-2-win).

Stress Testul Wild Life Extreme a produs o stabilitate termică de aproximativ 60%, un scor mai mult decât rezonabil, cu graficul performanței scăzând treptat de la peste 6000 de puncte până la aproximativ 4000 după al 7-lea loop, când temperatura este mai ridicată.

Chiar și așa, Find X8 Pro se încălzește în zona cadrului metalic și a insulei de camere dar nu este suficient de cald cât să nu mai poată fi ținut în mână, ceea ce apreciez.

Cameră

Camerele prezente în carcasa subțire și finuță a lui Find X8 Pro sunt mai mult decât capabile. Cadrele prinse cu acest telefon chiar și pe vremea atroce prinsă pe durata testării reflectă un sistem bine pus la punct, care va satisface și pe cei mai exigenți dintre utilizatori.

Pot spune că dacă acum aș fi în căutare de telefon, iar camera este principalul factor de decizie îmi este foarte greu să nu pun Find X8 Pro în vârful listei de recomandări, mai ales după ce m-am jucat cu el.

Să începem cu camera principală f/1.6, 23mm (wide), 1/1.4″, 1.12µm, multi-directional PDAF și stabilizare optică. Mai jos „câteva” cadre pentru a putea vedea dinamica pe care o poți surprinde, atât în white balance dar și nivelul de detalii. Din nou, unele nu sunt în cea mai fericită lumină datorită vremii foarte triste prinsă pe perioada testării dar chiar și așa consider că avem rezultate chiar reușite.

Portretele ies în general bine, cu identificarea subiectului funcționând și pe păr cât mai sălbatic. Aș putea spune că sunt mai mulțumit de efectele rezultate în portretele 3X și 6X.

Selfie Portraits cu camera de 32MP sunt demne de un adevărat fashionist, ceea ce nu sunt, deci mai multe detalii nu vă pot da. Mi-au ieșit clare, bine colorate.

Bonus, te poți juca cu lumina/efectele din spatele portretului.

O surpriză au fost pozele de tip Macro, atât pe obiectivul principal cât și pe telephoto-uri.

Zoomul asigurat de cele 2 telescoape de 3x și respectiv 6x surprinde multe detalii. Ambele au mod de 50MP dar nu pot spune că face mare diferență.

Cea mai bună caracteristică a acestor camere este faptul că ambele sunt stabilizate optic, un lucru extraordinar pentru camere cu zoom, unde fiecare tremurat îți poate strica poza.

Pentru zoom peste 10X se activează și funcția AI Telescope Zoom pentru a îmbunătăți imaginea redată utilizănd diferite tehnici AI bazate pe machine learning.

Cu aceleași camere cu zoom optic și stabilizat optic cu focus aproape instant poți surprinde și Action Shots: (NO BIRDS WERE HARMED în prinderea acestor cadre dar am înghețat până au decis să se miște)

Noaptea detaliile surprinse sunt destul de bogate, cu puțin noise per total. Cele mai puternice felinare cauzează niște efecte de aură dar nu mai mult decât la alte modele ale competiției.

Ce mi se pare foarte interesant este că nu ai o singură cameră care produce cadre bune noaptea, ci 3, ambele camere cu zoom fiind chiar decente cât timp nu îți tremură mâna de frig…

AI

Capitolul pe care s-a pus cel mai mare accent în 2024 este cel al funcțiilor AI, capitol prezent și în Find X8 Pro, cu funcții gen noul AI Studio care ar trebui să fie prezent și pe mezinul de la OPPO, Reno 12 Pro, după cele mai noi update-uri.

AI Studio îți va genera portrete inspirate din pozele pe i le uploadezi, fiecare în diferite scenarii. Acestea costă anumite puncte pe care le primești în urma legării contului OPPO dar și a interacționării zilnice cu acesta.

Mai jos câteva exemple generate chiar pe un portret făcut cu Find X8 Pro. Fiecare generare îți va prezenta 4 alternative pe care le poți descărca ulterior. Acestea sunt disponibile și când reintrii pe aplicație mai târziu și au un watermark AI în partea de jos.

De asemenea, tot cu AI Studio, te poți juca cu pozele făcute și le poți reimagina în anumite stiluri. Mai jos Ateneul Român în stil Van Gogh.

În continuare susțin că AI Eraser va fi singura funcție într-adevăr folosită des. Îmi place implementarea celor de la OPPO/OnePlus, mi se pare una din cele mai bune de pe piață la ștergerea de oameni/obiecte din poze, chiar dacă are momente când gafează texturile din spate, dar poți trece peste ușor, repetând procedura.

În cazul obiectelor mari, precum mașina de mai jos, va trebui să intervii și asupra umbrei sale.

Un alt feature AI, de data aceasta de la Google, pe care-l vei folosi intens este Circle-to-Search pe care nu cred că mai este nevoie să explic ce face.

Alte funcții standard precum Traducerea textului pot fi apelate atât prin implementarea Google Gemini, cât și prin Smart Sidebar, folosind implementarea AI OPPO și funcțiile AI Writer, AI Summary sau AI Speak. În funcție de momentul în care citești acest review este posibil să existe sau nu resurse în limba română pentru AI-ul OPPO, Google având deja de ceva timp.

Difuzoare

Difuzoarele lui Find X8 Pro sunt 2, stereo. Difuzorul principal este cel din partea inferioară a telefonului, orientat în jos, iar cel secundar este în grila din partea de sus a ecranului.

Puterea lor este suficientă pentru un smartphone flagship în 2024, cu volumul maxim suficient pentru majoritatea use-case-urilor. Bass-ul este prezent, chiar destul pentru niște difuzoare de telefon, iar mediile și înaltele sunt bine diferențiate.

Baterie

Bateria lui OPPO Find X8 Pro este un alt capitol unde avem parte de cele mai noi tehnologii. Aceasta este din noul compus Si/C (Silicon Carbide) care are marele avantaj de a rezista în timp mai bine ca deja-comunele Lithium Ion dar și poate funcționa bine în temperaturi reduse.

Utilizat intens pe perioada testării m-am bucurat de cei 5910 mAh de capacitate pentru a-l folosi intens chiar peste o zi, lucru care nu poate decât să mă bucure.

Ca de obicei, un full Stress Test în 3DMark consumă în jur de 10%, lucru cumva comun pentru flagshipurile curente.

Concluzii

Recunosc că eram sceptic și nu mă așteptam să-mi placă atât de mult acest telefon. Find X8 Pro este un adevărat „Banger” mai ales la capitolul camere. Pozele obținute de acest telefon, chiar și cu minim de efort, în condiții de vreme urâtă și frig au fost surprinzătoare.

Da, nu are cel mai nou procesor Snapdragon 8 Elite, dar Mediatek Dimensity 9400 nu este deloc departe la capitolul performanță și realist vorbind, majoritatea utilizatorilor nu-l vor obosi cu oricare din jocurile sau programele disponibile pe piață. OPPO a ales să investească mai mult în camere și cred că a făcut alegerea potrivită.

Adaugi peste și bateria de aproape 6000mAh cu tehnologie nouă și un ecran foarte bun și nu am nicio problemă să recomand oricui este în căutare de telefon nou să arunce ochii peste Find X8 Pro de la OPPO.


Spread the love

Comentezi?!