Nu mai cumpărați căști de gaming

Spread the love

Nu, nu e clickbait, este o concluzie la care am ajuns de mai bine de un an, după ce mi-au trecut prin mână o groază de modele de căști de gaming. Pur și simplu NU merită banii și poți obține ceva mult mai bun.

Personal am avut, nu neapărat în această ordine, Asus Vulcan Pro ANC, 4 modele diferite de Steelseries Siberia v2, Steelseries Siberia Elite, Steelseries Siberia Elite Prism, HyperX Cloud II, Un Logitech G400 ceva parcă, nu mai știu exact pentru că a avut viață scurtă. De asemenea, am avut norocul să testez diferite alte modele: Lenovo Y Surround Gaming Headset, Adata XPG EMIX H30 și I30, Trust GXT 363 și sigur mai sunt și altele pe care le uit.

Și toate sunt mult mai slabe calitativ la capitolul sunet decât orice alt model de căști Hi-Fi sau Surround, în funcție de prețul de referință, plus un microfon separat cât de cât decent.

Am trecut la Sennheiser HD 559 + microfon Samson Q1U și nu mai vreau nimic altceva. Poate doar upgrade la un Sennheiser mai bun. Întotdeauna căștile de gaming vor avea un sunet aparte și vor face compromisuri ca să se încadreze într-un anumit preț. Cu atât mai mult pot avea chestii inutile (Gen Led-uri RGB) pe care nu le vei folosi niciodată, sau le folosești dar nu ai cum să le vezi efectiv, pentru că sunt pe cap…

Să luam totuși pe rând problemele pe care le poți avea cu astfel de căști:

  • Cel mai adesea au frecvențe standard: 20 – 20000 Hz. Ceea ce nu e neapărat rău, dar când ajungi să dai peste 500 lei pe o cască parcă ai așteptări mai mari. Vrei ca basul să fie clar și înaltele să nu acopere totul.
  • Plus că este de 5 ori mai important să fie sunetul clar decât să ai vreun fel de Surround Virtual care de fapt nu merge. Sunt atâtea modele la care preferi să le ții pe Stereo pentru că gimmick-ul de Surround pur și simplu strică sunetul.
  • Sunt modele care nu au nici un fel de soft propriu (Vezi HyperX, Adata) ceea ce e chiar nasol. Poate că vreau să umblu la sunet, să nu mă mai zgârie pe creier împușcăturile la CS:GO pentru că sunt înaltele prea subliniate. Ghinion, dacă ai orice model de HyperX poți să îți pui pofta în cui.
  • Build Quality slab deobicei. 6 căști diferite, de la producători diferiți, am schimbat pentru că se desfăceau pernițele aleator. Și nu sunt niciodată violent cu echipamentul meu, chiar am foarte mare grijă.
  • Microfon oribil. Foarte multe modele, chiar de top au microfonul chiar foarte slab. Steelseries Siberia Elite Prism (Cască de 800 lei) avea un microfon de 2 lei, ma auzeam mai bine la Trust care costă 200 lei. Și peste toate astea mai și ticăia random, problemă super răspândită, dar care nu făcea subiectul garanției.
  • Majoritatea sunt pe USB și vin cu placă de sunet incorporată pe fir sub o formă sau alta. Ceea ce sună bine pe hârtie dar deobicei nu e cine știe ce placa respectivă. Unele îți lasă posibilitatea de a conecta și prin 3.5mm jack ca să sari peste placa de sunet cu care vin și să o folosești pe cea proprie (în caz că e mai bună) Dacă faci asta, cel mai adesea va trebui să renunți la anumite feature-uri. (De exemplu țineam Siberia Elite Prism-urile pe placa mea de sunet ca să se audă mai bine, dar nu puteam folosi sync-ul și nici luminițele).

Recomand oricând combinația de căști Hi-Fi sau Surround + microfon separat. Este mult mai ok și ca bonus chiar poți să asculți și muzică la ele destul de bine. Producători ca Sennheiser, Audio Tehnica, AKG și alții au multe modele de căști care sunt chiar bune și acoperă o bază largă de prețuri, pentru orice fel de buget.

 


Spread the love

Comentezi?!