Michael Jordan, cel mai bine plătit sportiv al tuturor timpurilor

Spread the love

Foarte rar am cunoscut persoane care să nu știe cine este Michael Jordan. Acesta nu numai că este cel mai cunoscut sportiv din toată lumea, dar mai nou a devenit și cel mai bine plătit sportiv al tuturor timpurilor.

Deseori se întâmplă ca un sportiv care este extrem de bine plătit să facă niște alegeri mai puțin ok cu banii săi și, odată cu retragerea de pe teren, să rămână sărac. (Să îl luăm ca exemplu pe Allen Iverson care a dat faliment de câteva ori). Totuși, unii își investesc foarte bine banii, făcând grosul veniturilor după retragere.

Forbes a publicat o listă cu cei mai bine plătiți sportivi ai tuturor timpurilor. În această listă avem nume cunoscute din aproape toate sporturile populare, avândul pe Michael Jordan în frunte cu 1.78 Miliarde de dolari (adjustat în 2017).

Interesant este că puțini sunt cei care au veniturile aproape pur legate de contractele cu echipele la care jucau sau din sponsorizări. Cei mai bogați sportivi sunt și niște investitori foarte buni. De asemenea, de notat că în top 25 avem 5 basketbaliști, 5 jucători de golf și 5 boxeuri.

Cine ar fi crezut că firma Nike, care în anul 1985 plătea amenzi de 5000 Dolari pentru fiecare meci din cauza lui Michael Jordan, care purta adidași din linia Air Jordan, AJ 1, în varianta Black and Red, încălcând regulile NBA cu privire la ținută sau culori admise, va revoluționa domeniul de sneakerși cu modele specifice dedicate unui atlet. Și nu doar atât, Jordan va deveni un brand propriu sub tutela Nike.

Odată cu aducerea în echipa de design Jordan a lui Tinker Hatfield, în anul 1988 cu modelul Air Jordan 3, rețeta de succes a fost absolut completă. Tinker este responsabil pentru cele mai revoluționare modele din linia Air Jordan. Printre cele mai populare amintim Air Jordan 3, 4 (Personal favorite), 5, 6, 11, 12 și 13. Aceste modele sunt extrem de populare chiar și astăzi, fiind relansate periodic în culorile clasice, dar și în culori noi. Adidașii sunt responsabili pentru o mare parte din veniturile lui Michael Jordan de-a lungul timpului, deoarece veniturile sale din contractele cu echipele NBA pentru care a jucat sunt considerabil mai mici decât cele ale jucătorilor care sunt activi în prezent. De exemplu, Jordan este cotat că ar fi adunat, în toată cariera sa de jucător la Chicago Bulls și Washington Wizards, doar din contractele cu echipa suma de $93.8 millioane de dolari. Suma este relevantă deoarece acum, în NBA sunt cel puțin 29 de jucători cu contracte în desfășurare (pe maxim 5-6 ani) care valorează mai mult de atât.

Pe lângă veniturile din sponsorizările Gatorade, Nike, Wheaties, McDonalds, Oakley samd, Jordan a investit banii în Michael Jordan MotorSports, dar și în echipa Charlotte Bobcats (Denumită Charlotte Hornets începând cu anul 2014), în anul 2006. Acesta a devenit proprietar – acționar majoritar al echipei în anul 2010, devenind primul jucător – acționar majoritar al unei echipe din istoria basketului.

Acest lucru i-ar aduce, conform raportului Forbes circa 700 milioane $, deoarece valoarea echipei a atins 780 milioane $, el având 90% din acțiuni.

De notat este că brandul Nike a câștigat recent drepturile de a dota/sponsoriza toate echipele din NBA cu echipament, iar Charlotte Hornets este singura echipă care poate purta echipament Jordan.

Alți basketbaliști în top 25 cei mai bine plătiți:

Kobe Bryant: locul 8, la egalitate cu David Beckham, cu 800 milioane $, datorită celui mai mare contract din NBA în repetate rânduri, dar și a investițiilor foarte bune și a lansării Kobe Inc și Bryant Stibel.

Shaquille O’Neal: uriașul ocupă locul 10 cu 735 milioane $ datorită liniei proprii de adidași mai ieftini dar și a afacerilor deținute dealungul anilor. De asemenea, Shaq a vândut o mare parte din brandul propriu, cât și drepturi viitoare, pentru o sumă foarte mare

Lebron James: Foarte aproape de Shaq, pe locul 11, cu 730 milioane $, În principal din cauza sponsorizărilor.

Kevin Garnett: The Big Ticket ocupă locul 22, cu 480 milioane $, câștigați în principal din contracte masive în NBA.

Toată lista o puteți analiza pe site-ul Forbes, aici.


Spread the love

Comentezi?!