Logitech Powerplay Mousepad – Review

Spread the love

Logitech Powerplay este noul sistem de wireless charging lansat de Logitech pentru mouși.

Componenta care încarcă, adică mousepad-ul: Logitech Powerplay Mousepad, am testat-o împreună cu mouse-ul Logitech G903, pe care îl voi prezenta separat, deoarece cele 2 nu vin la pachet.

De fapt, mousepadul nu se vinde la pachet cu niciun mouse, deoarece Logitech va implementa, probabil, acest sistem de încărcare pe mai mulți „șoareci”, pentru diversitate. Momentan este implementat doar pe 2 modele: G903 și G703, dar sper că va fi implementat și pe ceva care să aibă forma lui G502, deoarece acesta este mouse-ul meu preferat.

Întotdeauna am preferat moușii pe cablu, prin simplul fapt că în trecut tehnologia wireless nu putea concura cu transferul prin cablu. Pur și simplu moușii wireless nu erau la fel de rapizi și de preciși ca frații lor legați la PC. De asemenea, trecând la wireless adaugi greutate (acumulatori/baterii, condensatori etc), timp de încărcare și posibile probleme cu conexiunea. Plus că poți rămâne oricând fără baterie. Toate acestea par să se schimbe, deoarece producători ca Logitech și Razer lansează treptat cât mai multe sisteme care să fie competitive prin wireless.

Sistemul Logitech Powerplay (zic sistem pentru că deși este în esență un mousepad, este compus din mai multe elemente) se bazează pe încărcarea wireless a mouse-ului prin inducție electromagnetică. Astfel, nu vei rămâne niciodată fără baterie la mouse, mai ales în momentele critice când ai cea mai mare nevoie de el, cum știm cu toții că se întâmplă. De asemenea, receiverul pentru wireless se află în modulul atașat mousepad-ului, deci este extrem de aproape de mouse, putând fi implementată și tehnologia Lightspeed, prin care se reduce input lag-ul la 1 ms.

Așadar, putem avea un semnal continuu, neîntrerupt de interferențe/distanță prea mare/obiecte și foarte rapid, concurând cu viteza cablului.

În prezent, cum ziceam și mai sus, acesta este implementat doar pe 2 mouși, G903 și G703, dar sunt sigur că vor veni și mai multe modele în viitor, pentru că este un sistem care trebuie încurajat să ajungă la cât mai multă lume, nu doar la cei cu buget mare pentru periferice.

Legarea la sistemul Powerplay se face extrem de ușor. Fiecare mouse are un capacel rotund, atașat magnetic, în partea inferioară a mouse-ului. Acesta se scoate și se pune capacul compatibil Powerplay,  denumit PowerCore, care vine în cutia mousepad-ului. Și plasezi mouse-ul pe pad. Conectarea se face instant, acesta putând fi folosit imediat. Acest capac are 2 conectori prin care preia sarcina generată de mousepad și o transmite către acumulatorul mouse-ului.

Avantajul acestui sistem este, evident, faptul că nu vei mai rămâne niciodată fără baterie și cu un mouse mort. De asemenea, prin sistemul Lightspeed viteza mouse-ului este comparabilă cu cea pe cablu.

În pachet ai Baza, partea care vine dedesubt, cu spatele cauciucat pentru a se fixa pe birou fără să alunece și cu modulul wireless special care se conectează la mouse, alimentează circuitul de incărcare și are port micro USB pentru a lega cablul către PC. Cablul de conectare are lungimea unui cablu standard de mouse (1.83m) și este împletit pentru flexibilitate și rezistentă sporită. Pe Bază vei plasa unul din cele 2 paduri din pachet. Ai unul dur și unul textil, în funcție de preferință. Ambele sunt lucioase pe spate, pentru a facilita contactul, au 2 mm grosime și au fața superioară identică cu cele de la G240 (atât cel dur cât și cel textil), deci sunt mișto. Nu este nevoie să detaliez cele două suprafețe, deoarece sunt printre cele mai populare modele de mousepads, tried and true performers.

Trebuie să ai în vedere faptul că forma câmpului generat este de obicei elipsoidală, deci mousepadul nu va încărca mouse-ul în toate colțurile acestuia. Punctele în care nu se transmite curent sunt în cele 4 colțuri și posibil și pe extremele laterale. Mouse-ul rămâne conectat, dar nu se va încărca. Dar realist vorbind, cât de des vei ține mouse-ul cu orele pe colțul mousepadului, sau pe extreme? Este foarte improbabil.

Un alt dezavantaj pentru unii, este dimensiunea acestuia. Jucătorii obișnuiți cu mousepaduri gigant nu vor aprecia faptul că acesta este totuși de dimensiune medie (Aprox 32cm x 34cm), deci dacă ai mișcări ample, largi, ai șanse să ieși de pe pad cu mouse-ul.

Al treilea și ultimul dezavantaj ar fi prețul. La eMAG am găsit acest sistem cu 549 lei, un preț destul de ridicat pentru ceea ce poate fi catalogat ca un mousepad mult mai complex. După ce ai plătit acest preț te vei lovi de o altă potențială problemă în viitor. Pe site-ul oficial Logitech nu am găsit, ÎNCĂ, paduri de rezervă, pentru că, inevitabil, vei ajunge să uzezi/distrugi suprafața textilă și nu cred că vrei să cumperi tot setup-ul din nou, pentru alți 500 lei. Poate pe viitor vor introduce padurile separat, dar momentan nu am găsit.

În concluzie, nu pot decât să fiu bucuros că, treptat, vom avea din ce în ce mai multe sisteme wireless pentru mouși care se pot bate în performanțe cu sistemele clasice, pe cablu. Momentan sunt destul de scumpe, ca orice tehnologie la început, dar cu timpul sunt sigur că vor deveni din ce în ce mai accesibile, mai ales pe măsură ce sunt implementate pe toate clasele de șoareci și de cât mai mulți producători.

Logitech Powerplay nu îți va lăsa niciodată mouse-ul (compatibil cu Powerplay) să rămână fără energie. Conectarea este extrem de ușoară, iar calitatea conexiunii este foarte ridicată și fără lag. Câmpul nu este perfect, dar nu vei avea probleme cât timp nu petreci ore în marginea mousepad-ului. De asemenea, sper că vor lansa și un Powerplay XL, care să fie mai mare, și posibilitatea să îți cumperi extra suprafețe, deoarece pentru unii mousepad-urile au viață scurtă. Astfel, înlocuiești doar pad-ul de deasupra, nu tot sistemul.

Caracteristici Logitech Powerplay:

  • Lungime: 321 mm
  • Lățime: 344 mm
  • Adâncime: 43 mm
  • Înălțime modul control: 10 mm
  • Grosime suprafață încărcare: 2 mm
  • Grosime pad textil: 2 mm
  • Grosime pad dur: 2 mm
  • Lungime cablu: 1.83 m


Spread the love

Comentezi?!