Fiind, în principal, un PC Gamer, voi menționa strict jocuri de pe această platformă. Poate voi folosi PlayStation-ul mai mult în 2018, momentan ne limităm doar la PC.
De menționat, înainte să intru în detalii, este faptul că tot ce vei citi mai jos este o părere personală, nu sunt un expert în domeniu și accept orice fel de contra-argumente cât timp reținem că sunt păreri personale. Poate un joc care mi-a plăcut mie foarte mult va fi foarte antipatic altora, ș.a.m.d. Vorbim strict de recomandările mele din lista de jocuri pe care eu le-am jucat/terminat.
- Wolfenstein II: The New Colossus
Într-un an al microtranzacțiilor și al shooterelor destul de slabe din punct de vedere al conținutului Single-Player, avem un joc care ne arată că totuși se poate să faci ceva mișto care să nu depindă de o comunitate multiplayer sau de cutii.
Cei care au jucat shooterele vechi știu că ID Software și Wolfenstein sunt niște termeni pe care îi asociezi cu jocuri bune. Am jucat The New Order la lansare și m-am distrat teribil cu el, așa că așteptările au fost mari pentru The New Colossus. Și nu a dezamăgit. Deloc. Parcă niciodată nu a fost atât de fun să împuști naziști virtuali, în rolul lui BJ Blazkowicz, ca în The New Colossus. Rețeta începută cu The New Order este dusă aproape de perfecție în acest joc.
Este chiar fascinant cum funcționează ceva care este atât de scandalos, precum tema acestui joc sau lucrurile care se întâmplă. Dacă vrei realism, atunci clar nu vei aprecia jocurile din seria Wolfenstein. Dacă vrei un shooter cu care să te distrezi copios, în stilul vechi, guns blazing, nazi killing, robot dinosaurs și multe altele, well Wolfenstein II: The New Colossus este exact ce căutai.
A da, povestea este FOARTE BUNĂ. 🙂
- Overwatch
Pentru cei care nu știu, Overwatch este un team-based First Person Shooter în care fiecare își asumă un erou, care poate fi schimbat oricând, și, în funcție de clasa aleasă contribuie la diversele obiective ale hărții care este jucată, pentru a câștiga jocul sau a elimina complet echipa adversă.
Cei de la Blizzard sunt renumiți pentru jocurile pe care le scot, iar universul Overwatch este primul univers total nou scos de ei în ultimii 20 de ani. Echipa lui Jeff Kaplan pot spune că a făcut și face în continuare o treabă excelentă. Jocul este updatat constant, atât ca balance al eroilor dar și cu fix-uri pentru orice probleme apar pe parcurs. De asemenea, se introduce conținut nou sub forma eroilor noi, a hărților noi și, bineînțeles, a conținutului cosmetic nou.
Da, are loot boxes și el, dar conțin doar elemente cosmetice și se obțin foarte ușor jucând. Mai mult de atât, nu afectează sub nici o formă jocul.
- Cuphead
Cuphead este un joc destul de greu de tip Run-and-Gun Platformer, dezvoltat de StudioMDHR, în care Cuphead și fratele lui Mugman încearcă să își recupereze sufletul pierdut la cazino-ul Diavolului. Acest lucru se va întâmpla după ce colectează diferite recompense de la mai mulți inamici.
Cuphead are un stil vizual și auditiv foarte bine făcut, asemănător cu desenele anilor 30.
Gameplay-ul jocului este foarte interesant, dar și frustrant în anumite momente. Poate asta este, pe lângă estetica jocului, farmecul lui. Cel puțin pe mine m-a prins destul de rău, iar unele niveluri le termini doar pentru că vrei să dovedești că poți. Boss-fight-urile sunt foarte bine făcute și pline de momente WTF.
Recomand Cuphead în modul Co-Op pentru că este foarte amuzant să încerci să supraviețuiești în doi, în timp ce îl încurci fără să vrei pe celălalt.
- Nier: Automata
Nier: Automata este un action-role-playing-game, dezvoltat de PlatinumGames și publicat de Square Enix, unde joci inițial rolul unei androide YoRHa numărul 2 modelul B, sau 2B, trimisă de oamenii care s-au refugiat pe Lună pentru a lupta împotriva mașinăriilor cu care se războiesc de mii de ani.
Ce este deosebit la acest joc, pe lângă combatul care este foarte bine făcut, ca în majoritatea jocurilor marca PlatinumGames, este povestea lui și subiectele abordate, care sunt de la existențiale în sus.
Mai mult de atât, jocul are 26 de ending-uri, unele complet diferite, prin faptul că joci cu alte personaje, iar altele mai mici, ca niște mici joke-endings care apar ori cand greșești ceva, ori când mori în timpul unei misiuni, etc.
Îl recomand mai ales pentru cei pasionați de RPG-uri.
Bonus: Există efecte de water drying, iar evident că au apărut pe net video-uri cu fundul lui 2B care se usucă.
- Mențiune: Chiar m-am distrat cu Destiny 2, Varianta pe PC, consider că merită menționat aici în listă, deși conținutul end-game nu este încă unde ar trebui să fie, de aceea nu e mai sus.
Destiny 2 este foarte fun, mai ales când joci partea de Strike-uri, Raiduri sau PVP, prin Crucible, cu prieteni. Momentan însă sunt puține aceste moduri de end-game și devine destul de repetitiv să faci același lucru zi de zi. Mai multe detalii puteți citi în review-ul realizat împreună cu Victoria și din livestream-ul de aici.
Dezamăgirile anului:
După cum spuneaml, vom discuta și despre ce jocuri am așteptat cu mare interes, dar s-au dovedit a fi chiar slabe.
- Mass Effect Andromeda.
Și a venit Mass Effect Andromeda… Iarăși EA și-a băgat nasul într-un franchise care nu merita așa tratament. Mass Effect Andromeda s-a lansat într-un stadiu absolut deplorabil, cu animații faciale mai slabe ca cele din primul Mass Effect (Lansat în 2007), plin de bugs și crashes. Păcat, pentru că în rest, grafica jocului arată foarte bine. Evident că a urmat un val de videouri amuzante care au umplut internetul. Acum sunt reparate, cât de cât, acele probleme, dar povestea jocului este foarte slabă, în ciuda faptului că sistemul de combat este bine făcut și chiar distractiv. Armele din joc se simt foarte ok și skill-tree-ul pentru puteri este foarte divers. Personajele nu sunt conturate extraordinar, neavând nimic memorabil la ele, ca personajele din primele 3 jocuri.
Cu mare durere în suflet plasez Mass Effect Andromeda la capitolul dezamăgiri, deși l-am terminat complet, fiindcă îmi place prea mult universul.
- Star Wars: Battlefront II
Povestea single-player, manifestată prin 12 misiuni tratate ca niște episoade ale unui serial în care trebuie să apară toate personajele îndrăgite din universul Star Wars nu este extraordinară, dar este enjoyable, seara, după muncă, atunci când vrei să te relaxezi puțin.
Multiplayer-ul este chiar drăguț, în stilul Battlefield, cu lupte masive pe hărți imense. Ce nu mi-a plăcut este faptul că prezintă extrem de multe clutter care poate face localizarea inamicilor foarte dificilă pe anumite porțiuni ale hărților. Acest lucru se manifestă mai ales în cele outdoor. Dacă elimini faptul că ai un avantaj foarte mare când îți pică din cutii anumite card-uri care îmbunătățesc considerabil personajul cu care joci și intri în joc doar pentru a te distra puțin, gameplay-ul este foarte fun, iar grafica arată Excelent. Păcat că din cauza lăcomiei s-a ajuns unde s-a ajuns.
De amintit că Modul Space-Battles, în care te urci în oricare din navele tale preferate din universul Star Wars, este chiar foarte mișto și arată demențial.