Recent am avut ocazia să îl plimb pe Huawei Watch GT 4 la un tur de forță prin Anglia și iată rezultatele 🙂
Specificații
- Nume complet: Huawei Watch GT 4 – 46mm
- Dimensiuni – 46 x 46 x 10.9 mm
- Dimensiune încheietură – 140 – 210mm
- Difuzor – Incorporat
- Microfon – Incorporat
- Greutate – aproximativ 48 grame fără curea
- Sistem de operare – Harmony OS 4.0.0
- Display
- Diametru – 1.43 inchi AMOLED
- Rezoluție – 466 x 466
- PPI – 326
- Senzori
- Accelerometru
- Gyroscop
- Magnetometru
- Senzor optic pentru puls
- Barometru
- Senzor Temperatură
- Mod trezire – Raise-to-wake și Press-to-wake
- Butoane
- Rotating Crown
- Side Button
- Rezistent la apă până la 5 Atmosfere, IP68
- Condiții utilizare generală – -20oC – +45oC
- Material Carcasă – Oțel inoxidabil
- Curea – Grey Stainless Steel Strap
- Conectivitate
- NFC
- Bluetooth – 2.4GHz suportă BT5.2 și BR+BLE
- Poziționare prin GNSS dual-band
- Cerințe minime
- Android 8
- iOS 13
- Baterie
- Capacitate – 524mAh
- Tip baterie – Lithium-ion polymer
- Durată de viață – Până la 14 zile utilizare medie
- Încărcare wireless
- 0-100% aproximativ 100 minute
Design/Construcție
Huawei Watch GT 4, varianta pe 46mm este disponibil în 4 culori: Negru, Maro, Verde și Gri, ultima fiind singura cu brățară metalică.
Aspectul general al lui Huawei Watch GT 4 este unul foarte similar cu un ceas clasic. Dacă nu vezi direct ecranul sunt șanse să nu îl percepi ca pe un smartwatch, ceea ce îmi place foarte mult.
Carcasa din oțel inoxidabil îi dă un aer clasic, completat în cazul variantei testate și de brățară, tot din oțel inoxidabil. Acestea merg perfect împreună, fiind, din punctul meu de vedere, cea mai reușită variantă a lui GT 4, cu locul 2 fiind ocupat de brățara verde.
Forma cadranului, după cum am spus și mai sus este cea clasică, rotundă, cu diametrul de 46mm, dar forma carcasei în spatele acestuia este ușor octogonală.
Construcția lui GT 4 este solidă, fără reproș, iar designul pe care îl are îmbinarea cu brățara metalică este unul fluid.
Îmbinarea este de tip Quick Release, având pe interior un buton care trebuie ținut apăsat pentru a culisa brățara din îmbinarea specială.
O idee excelentă prezentă în cureaua metalică a lui Watch GT 4 este posibilitatea de a demonta tu din zale, fără a fi nevoie de drum la ceasornicar. Jumătate din zalele curelei au sistemul de demontare cu arc prezent în general doar în capetele curelelor, cele care se leagă direct la ceas. Pentru mine a fost perfect pentru că niciun ceas nu îmi vine direct din cutie perfect, fără ajustare la ceasornicar.
O treabă atât de simplă și de confort care aș vrea să fie prezentă pe cât mai multe ceasuri, bravo Huawei.
De asemenea, în pachet ai și 4 extra zale, toate cu același sistem.
Mecanismul de închidere a brățării pe mână este și el solid, cu 2 cleme care trebuie apăsate simultan pentru eliberarea prinderii.
Ecranul lui Huawei Watch GT 4 este AMOLED cu rezoluția de 466×466 și un Pixel per Inch de 326, respectabil. Acesta este protejat de un strat de sticlă. Stratul Sapphire Glass este de obicei întâlnit la variantele Pro ale ceasurilor Huawei.
Cele 2 butoane sunt amplasate pe lateral-dreapta. Avem în partea superioară butonul rotativ multifuncțional, denumit Rotating Crown, și în partea inferioară butonul Workout.
Pe spatele lui Huawei Watch GT 4 regăsim senzorii care interacționează direct cu mâna ta, anume senzorul optic de puls, senzorul de temperatură, nivel de oxigen etc.
În cutie regăsim
- Ceasul în sine cu brățara atașată deja
- 4 zale extra
- Padul wireless de încărcare cu ceblu nedetașabil USB-A de 80cm
- Ghid de pornire rapidă
Performanță
Instalarea inițială
Problema binecunoscută a Huawei este lipsa integrării cu sistemele Google, fiind banat de către America. Acest lucru îți face viața puțin mai complicată, cel puțin inițial, cu mici intervenții necesare din când în când care să îți aducă aminte de acest lucru.
Huawei a fost nevoit astfel să își dezvolte propriul app-store, Huawei AppGallery, de care vei avea nevoie ca să instalezi Huawei Health. Huawei Health va deveni hub-ul tău de monitorizare a funcțiilor ceasului dar și a diferitelor date de sănătate, somn, workouts etc
Odată instalat Huawei Health, pornim ceasul și căutăm dacă are update-uri. După îl legăm la aplicație foarte ușor și deblocăm ce notificări vrem să primim atât la ceas cât și la telefon.
Pentru unii poate fi deranjant în teorie acest lucru și din păcate nu vei putea sterge AppGallery după instalare pentru că ai nevoie de el ca să updatezi Huawei Health de câte ori este nevoie.
Harmony OS 4.0.0
Fiind blocați de la serviciile Google, Huawei a trebuit să își adapteze propriul sistem de operare pentru wearables. Astfel ajuns la versiunea 4.0.0, Harmony OS este prezent și pe Huawei Watch GT 4.
Acesta se mișcă fluid, cu plimbarea prin aplicații chiar smooth. Ecranul principal de apps prezintă iconițele în matrice similar cu modul în care era înainte pe ceasurile Apple. Scrollarea se face în toate direcțiile prin toate iconițele aferente aplicațiilor instalate, iar pentru zoom in/out rotim Crown-ul.
NOTĂ: La momentul testării lui GT 4 nu, era sau nu am găsit eu, o modalitate prin care să faci screenshot la ecranul ceasului. Acesta este motivul pentru care veți vedea poze la ecranul ceasului și reflexiile pe care le cauzeazaă sticla acestuia. Nu este optim, unele poze nefiind perfect clare dar altă alternativă nu am avut.
O mare parte din aplicațiile de pe GT 4 vin preinstalate. Aplicații precum vremea, alarma, puls, busolă, cronometru, presiune atmosferică etc.
Sistemul de operare Harmony OS 4.0.0 permite instalarea altor aplicații prin AppGallery de pe telefon, cum ar fi telecomandă pentru camera telefonului conectat, diferite aplicații de muzică sau hărți, calculator, calendar etc.
Dacă vrei să folosești pe telefon Google Maps și vrei să primești notificările și pe ceas trebuie să te complici puțin instalând în esență o aplicație care citește notificările telefonului (Navigation Watch) și le trimite către ceas. Aici poate cei mai temători cu securitatea personală se vor opri deoarece nu poți delimita clar CARE notificări vor fi citite de acea aplicație, tu acorzi permisiunea pentru notificări în general.
Nevertheless, i-am acordat încrederea pentru a vedea cum funcționează și a mers chiar ok, aplicația fiind suficient de customizabilă pentru a-mi afișa exact informațiile pe care le voiam, alături de săgețile aferente.
Mai sunt și alte aplicații pe lângă, precum mini jocuri. În mare parte nu am mai simțit nevoia să pun altceva, dar am zis hai să vedem cum se comportă 2048, cei mai bătrâni vor recunoaște jocul de pe vremea site-urilor cu Flash.
Acesta e puțin mai wonky în sensul că se vede că nu e făcut direct de Huawei dar a mers suficient cât să îl joc câteva ore bune, ca să forțez și bateria lui GT 4.
Huawei Health
Huawei Health este foarte customizabil și detaliat. Acesta îți oferă statistici ample și diverse dar și trenduri pe zile/săptămâni/luni. În cazul în care uiți de trenduri îți va aminti aplicația în rapoartele lunare pe care ți le trimite ca o notificare.
Informațiile din ecranul principal de Health monitoring al Huawei Health pot fi bineînțeles customizate. Îți poți alege să afișezi la îndemână ce vrei tu. Acestea sunt împărțite în blocuri care pot fi rearanjate sau ascunse.
Printre blocurile principale enumerăm: Clovers sau Rings, Puls, Greutate, Somn, Stres, Oxigenare, Temperatura pielii, Tensiune, la care avem putem adăuga Cycle Calendar sau Health Glance.
Fiecare din aceste blocuri te va duce la o pagină considerabil mai detaliată, unde poți găsi toate informațiile de care ai nevoie, inclusiv statistici pe zi/săptămână/lună/an, cu grafice, medii și tendințe (Trends)
Îmi plac micile informații extra piperate pe ici pe colo prin aplicație, cum ar fi faptul că, spre exemplu în săptămâna în care am mers 100 de mii de pași am consumat 4000 calorii, echivalentul a 27 porții, sau faptul că am mers 78km e echivalentul a X ture de stadion.
O parte din aceste statistici pot fi urmărite și direct pe ceas, prin intermediul diferitelor widgeturi. De asemenea, la milestones, cum ar fi faptul că ai bifat toate cele 3 inele sau ai atins 10000 pași în respectiva zi vei primi mesaje de felicitare și încurajare direct pe ceas.
Huawei Watch GT 4 îți poate măsura pulsul cu o precizie mai bună ca în trecut, datorită algoritmului TruSeen 5.5+. Acesta folosește diferite metode pe care nu o să le detaliez dar le puteți căuta pe pagina oficială a produsului, inclusiv un algoritm de calcul cu ajutorul AI, a istoricului tău și alți factori, pentru a spori precizia datelor redate, atât în timpul workouturilor cât și măsurate random în timpul zilei, în repaus. Pot spune că a fost foarte similar cu rezultatele date de puls-oximetrul propriu, dar contează foarte mult să fie strâns ceasul pe mână. Dacă îl ții larg va afecta acuratețea măsurătorilor.
Gamificarea efortului
Transformarea efortului într-o joacă poate duce la creșterea mișcării efectuate ceea ce vrem cu toții să facem de fapt, chiar dacă ne lovește lenea/comoditatea etc.
Huawei are câteva metode prin care ești impulsionat mai finuț să te pui în mișcare, una din ele fiind cele 3 Activity Rings sau Cloves, în funcție de ce setare folosești.
Acestea monitorizează Mișcarea ta, cât stai jos/în picioare și le compară cu zilele/săptămânile trecute pentru a te împinge ușor usor să obții rezultate bune. Pe parcurs, la pași intermediari cum ar fi umplerea unui inel mai primești și mesaje de încurajare pe ceas, ceea ce e chiar binevenit :).
Un alt feature al Huawei Health care mi s-a părut drăguț sunt stemele/insignele (Badges) pe care le primești la anumite praguri atinse, lucru care poate impulsiona pe mulți utilizatori să se miște mai mult. Cu aceste Badge-uri te poți lăuda bineînțeles pe Social Media sau la prieteni. Este un sistem similar cu Achievementuri in majoritatea jocurilor.
Un alt mod de impulsionare pentru efort/mișcare este și zona de Discover, unde poți să descoperi (Ca în titlu, hehe) diferite activități, provocări, evenimente speciale sau te poți sincroniza cu aplicații populare gen Strava sau Kamoot.
Cât am folosit eu ceasul am avut o singură provocare de mers 100k pași pe care vă imaginați că am făcut-o în maxim o săptămână. Mai jos și dovada plus alte badge-uri obținute.
Sleep Tracking și Sleep Breathing Awareness – TruSleep 3.0
Nu sunt obișnuit și nu mi-e foarte comod să dorm cu un ceas la mână, dar am făcut-o pentru review, așa că sper că este apreciat efortul 🙂
Sleep Tracking-ul îți poate spune inclusiv cât de bine ai respirat în timpul somnului, dacă activezi și funcția de Sleep Breathing Awareness. Aceasta poate detecta dacă apar probleme grave cum ar fi Apneea, moment în care ți se recomandă să vezi un specialist.
Nu a fost cazul la mine, având câteva nopți cu somn chiar decent, iar atunci când am obținut scor mic, fie datorită trezirilor multiple aplicația mi-a spus acest lucru, detaliind problemele. Există un somn de 10 ore, era după multe zile obositoare, m-am răsfățat, ok? 🙂
Acum cât de precis este algoritmul de monitorizare nu vă pot spune cu exactitate. Pot spune că atunci când am fost atenționat că am avut un somn cam slab chiar simțeam acest lucru.
De asemenea am avut momente când m-am trezit ca să mă duc la baie, moment în care aplicația a considerat că m-am trezit și mi-a dat raportul somnului. Numai că punându-mă înapoi la somn am zis că o voi încurca dar nu, a adăugat la somnul total și mi-a generat un nou raport pentru tot.
Urmărirea caloriilor
Huawei Watch GT 4 are funcții de calcul a caloriilor consumate dar poate calcula, în funcție de ce introduci tu pe telefon că ai mâncat, totalul de calorii pentru ziua respectivă. Fiind în vacanță nu prea am stat să introduc aceste valori manual pentru că în mare parte am mancat sporadic, fără un orar anume și o groază de prostii.
Workouts
Watch GT 4 are preinstalate 100+ workouts capabile fiecare să îți măsoare diferite caracteristici tipice acelor activități. Poți urmări tot felul de sporturi atât indoor cât și outdoor, cu ajutorul poziționării GPS. Aceasta se conectează la sateliți timp de 2 minute după care urmărește cu precizie traseul pe care îl parcurgi. Mi s-a părut tare că ai inclusiv sporturi mai noi precum Padel, iar în cazul în care nu regăsești modul de workout dorit poți configura ceva custom.
Pentru mine primordial a fost mersul pe jos cu un mic alergat din când în când în cazul în care pierdeam un mijloc de transport în comun sau ne grăbeam să nu întârziem.
Toate acestea sunt accesibile prin butonul secundar, cel de Workouts.
Trackingul pașilor și al ritmului a fost chiar bun, având inclusiv o hartă generată ulterior a zonei pe unde am mers.
Watch Faces
Tot prin Huawei Health putem schimba/instala fețele de ceas utilizate. Acestea pot fi contra cost sau gratuite. În funcție de preferințe poți opta pentru fețe care mimează un ceas semi-tradițional cu limbi și poate câteva informații extra gen pași, baterie, barometru sau fețe complet diferite, precum cea în care pe măsură ce aduni pași o floare se deschide în fundal. Aceasta din urmă mi s-a părut chiar interesantă.
Instalarea este ușoară, iar odată instalate acestea pot fi schimbate direct din ceas, fără a mai apela la Huawei Health. Unele sunt chiar configurabile, le poți schimba culoarea, anumite mini-widget-uri din interior etc.
Mai sus avem câteva din fețele cu care m-am jucat pe perioada vacanței.
Ecranul
Ecranul lui Huawei GT 4 este același prezent și la generația anterioară, GT 3. Acesta este un AMOLED reușit care este responsiv, rapid și suficient de luminos cât să fie lizibil în cel mai puternic soare prins în Anglia în ultimile 3 luni.
Includ la capitolul ecran o nemulțumire pe care o am față de Huawei Watch GT 4: Nu poți viziona pozele trimise în diferitele aplicații de chat, precum Whatsapp. Am zis aici pentru că ecranul în sine este mai mult decât capabil să redea poze, doar că suspectez că este o problemă la nivelul sistemului de raportare a notificărilor sau ceva care a pornit de la integrarea cu sistemele google/Android, altfel nu îmi explic de ce nu ar integra așa ceva. Poate pe viitor va apărea dar la momentul testării nu era posibil să vezi pozele primite în conversații.
Apeluri
Apelurile prin Bluetooth au funcționat chiar bine. Am vorbit la ceas cu telefonul pus la încărcat la o cameră distanță fără interferențe. Mai mult de atât microfonul lui GT 4 a prins vocea mea și fără să stau cu mâna la gură. În mod evident există limitări, difuzorul ceasului nu este extrem de puternic deci nu recomand preluarea de apeluri în medii zgomotoase. Acolo mai bine apelezi la telefon.
GT 4 nu are locaș de SIM și nici eSIM nu poate fi folosit.
Plăți prin NFC
O altă noutate la Huawei Watch GT 4 față de predecesori este posibilitatea de a plăti prin NFC. Va trebui să folosești desigur aplicația proprie Huawei Wallet, aplicație care la momentul testării nu era disponibilă în România. Acest lucru poate fi updatat ulterior deci fiți cu ochii pe el, dacă plata cu ceasul este ceva extrem de important pentru voi.
Bateria
Bateria lui Huawei Watch GT 4 46mm este de 524 mAh, mai mare decât la varianta de 41mm care are doar 323mAh.
Aceasta te va ține minim o săptămână, excepție fiind cazul în care îl folosești intens, cu ecranul Always On, în workouturi lungi, cu GPS tracking, cu notificări multe, toate funcțiile de somn active și purtat și în somn, atunci văd cum ai reuși să scazi sub o săptămână. În cazurile mai comune de utilizare te apropii de 14 zile ușor.
Eu am fost cu el plecat în excursie prin Anglia, încărcat pe 14 Octombrie la prânz și ajuns înapoi în țară, abia pe 29 Octombrie la 2 noaptea am primit notificarea de 10% baterie rămasă.
Pe tot parcursul de 15 zile de baterie (că ar mai fi ținut suficient cât să se facă 15 zile) am
- mers peste 200 de mii de pași
- completat cele 3 inele Activity Rings 2.0 în mai multe zile
- verificat pulsul/oxigenarea și stresul de mai multe ori decât aș fi făcut-o în mod normal.
- pus muzică de câteva ori la difuzor, dar rar.
- verificat notificări, răspuns la mesaje pe SMS/Whatsapp cu mesaje presetate.
- dormit cu el la mână cu trackingul de somn și Sleep Breathing – 8 zile/nopți.
- preluat apeluri prin el
- urmărit navigația prin ceas
- schimbat vreo 20 de fețe
- jucat joculețul 2048 vreo câteva ore, minim 1h în avion la dus și 1h la întors plus prin trenuri
În mare, după cum vedeți, consider că l-am utilizat aproape de medie, nu am abuzat de GT 4 dar nici nu l-am ignorat cu zilele. Da, nu am avut workouts intense, lungi, dacă nu pui mers 25km media zilnică în Londra la pas rapid. Oricum nu mă așteptam să țină atât de mult bateria, a fost o surpriză chiar plăcută.
Încărcarea bateriei lui Watch GT 4 durează 100 minute pentru o încărcare full 0-100%. Încărcătorul USB-A din pachet este wireless, se atașează magnetic pentru ușurință. GT 4 poate fi încărcat wireless și prin alte încărcătoare Qi sau telefoane cu reverse charging, dar nu vei putea ține ceasul la orizontal din cauza brățării metalice și a prinderii acesteia.
Concluzii
Huawei menține nivelul ridicat cu care ne-am obișnuit deja la divizia de Wearables, iar GT 4 nu face excepție. Îmi place mult combinația de ceas + brățară din oțel inoxidabil. Acest aspect clasic merge foarte bine cu majoritatea ținutelor și nu iese neapărat în evidență ca un ceas inteligent.
Puncte bonus pentru baterie, tot ecosistemul Huawei Health și statisticile/rapoartele pe care le generează acesta. Iar faptul că îți poți desface singur zalele de la brățară acasă e o idee chiar bună pe care aș vrea să o văd cât mai des.
Are totuși mici impedimente cauzate de accesul la ecosistemul Google/Android.
Prețul lui Huawei Watch GT 4, la momentul publicării acestui review, este de aproximativ 1600 lei la Emag.
Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!