Huawei face pași mici către lumea gamingului cu al său nou monitor denumit MateView GT. Am testat varianta cu soundbar incorporat în stand, denumită Sound Edition.
Specificații
- Ecran
- Dimensiune – 34 inch
- Raport Aspect – 21:9
- Curbură – 1500R
- Rezoluție maximă – 3440 x 1440
- Tip Panou – VA
- Rată Refresh – 165 Hz
- Culori – 1.07 miliarde
- Luminozitate – 350nits
- Contrast – 4000:1
- Backlight – W-LED
- Unghi de vizualizare maxim – 178° verticală și orizontală
- HDR 10 suport
- Acoperire DCI-P3 – 90%
- Mod Confort Ochi – TUV Rheinland Certified Low Blue Light și Flicker Free
- Porturi
- USB-C x1 (Compatibil USB-C Display, transfer de date, putere 10W)
- USB-C x1 Alimentare energie monitor
- HDMI 2.0 x 2
- DP 1.4 x1
- Mufă combo jack 3.5mm
- Compatibil VESA 100 x 100 mm
- Reglare înălțime – 110 mm
- Înclinație -5 – 20 grade
- Pivotare stânga dreapta – Nu
- Caracteristici stand
- Boxe duale Soundbar – 5W x 2
- Control al volumului cu touch
- Iluminare – 8 efecte
- Microfon – DMIC x 2
- Asistent Gaming
- Crosshairs
- Control OSD cu Buton-Joystick
- În cutie:
- Adaptor curent 135W USB-C
- Cablu USB-C la USB-C
- Cablu USB-C – USB-A
- Cablu DP 1.4
- Ghid pornire rapidă
- Dimensiuni
- 808 x 442 x 220 mm cu stand
- Adâncime stand – 220 mm
- Greutate
- Cu stand – 9.55 Kg
- Fără stand – 6.65 Kg
Design/Construcție
Culoarea lui MateView GT este în principal negru mat. Designul este simplu, singurul lucru care este evident la prima vedere este standul cu soundbar incorporat. Acest soundbar are și un LED cu control touch pentru volum incorporat.
Marginile monitorului sunt foarte subțiri, singura proeminentă fiind marginea de jos, unde este prezent și brandingul Huawei. Faptul că avem parte de aproximativ 0.5cm margini laterale permite folosirea acestuia într-o configurație multi-monitor (ceea ce am și făcut) fără a avea distanță prea mare între imagini.
Brațul standului este subțirel dar foarte solid ceea ce conferă un aspect minimalist care se potrivește atât într-un birou serios WFH cât și un colț de gaming.
Spatele lui MateView GT este la fel de plăcut, având doar marca Huawei prezentă central sus și prinderea standului de monitor care este mascată frumos, circular. Zona conectorilor poate fi și ea mascată cu o extra bucată de plastic prezentă în pachet. Recomand montarea acesteia după ce ați legat deja toate cablurile pentru că altfel vă complicați singuri viața.
Redirecționarea cablurilor pentru a avea un aspect mai plăcut nu este posibilă, brațul standului fiind dintr-o bucată, fără canale sau găuri pentru cabluri.
Se poate observa pe montură un conector. Acesta este pentru a lega iluminatul + difuzoarele din stand de device-ul la care acesta va fi conectat.
MateView GT se controlează cu ajutorul unui singur buton multidirecțional. Acesta este amplasat în zona centrală, sub logo-ul Huawei. Pentru pornire/oprire se ține apăsat câteva secunde, iar pentru accesarea meniului se apasă o singură dată, scurt. Ca întotdeauna prefer acest sistem de control al meniului OSD, dar cu o mică obiecție. Mi-ar plăcea ca funcția de ON/OFF să fie pe un buton normal, separat. Pentru că se întâmplă super des să apeși strâmb când vrei să închizi monitorul și să deschizi din greșeală o parte a meniului.
Iluminatul prezent în acel LED strip din mijlocul Soundbarului lui MateView GT are 8 moduri de funcționare pe care le poți alege din meniul OSD al monitorului. Acesta are și control touch pentru volum. Îndată ce atingi cu degetul zona iluminată culoarea se schimbă în alb pentru a indica nivelul volumului. Acesta reacționează la mișcările tale puțin segmentat, semn că iluminatul este împărțit pe câteva zone de fapt, iar îndată ce treci de anumite praguri se activează zona în totalitate.
Performanță
Vizionarea de conținut multimedia pe MateView GT este foarte plăcută dacă nimerești aspect ratio-ul care să acopere tot monitorul. Acesta este valabil pentru unele filme, unde ai șanse în sfârșit să scapi de barele acelea negre, acesta fiind un avantaj al monitoarelor ultrawide.
Contrastul maxim redat de panoul VA – 4000:1 este foarte bun. Adaugăm și culori mai mult decât bune, acoperind 90% din spectrul DCI-P3 și ai deja 2 ingrediente pentru un monitor reușit.
Cam toate modurile de culoare prezente în meniul lui MateView GT sunt reușite înafara lui Moba. Nu înțeleg de ce prezintă culori mai șterse, lipsite de viață de parcă ar vrea să te oprească din a juca astfel de jocuri :).
Panoul VA al lui MateView GT este capabil de o rată de împrospătare de 165 Hz. Aceasta poate fi obținută doar pe DisplayPort, conectorul HDMI fiind limitat la 100 Hz în cazul în care joci la rezoluția maximă de 3440x1440. Dacă joci jocuri multiplayer, cum ar fi Escape from Tarkov, sau alte titluri similare de shootere care nu prea se pretează la ultrawide, probabil vei juca la QHD (2560 x 1440), cu bare negre pe lateral, caz în care poți scoate și pe HDMI 165 Hz. Aceste 165 cadre pot fi sincronizate prin AMD FreeSync Premium.
Curbura de 1500R (Ceea ce înseamnă că dacă desenăm un cerc cu diametru de 1,5 metri, latura acestuia va coincide cu curbura monitorului) este mai plăcută decât 1800R, cel puțin așa îmi dă mie impresia. Aceasta contribuie la sentimentul de imersiune în imaginile pe care le urmărești sau jocul pe care îl joci.
Totodată faptul că este curbat poate face puțin mai complicat utilizarea lui într-un setup multi-monitor, doar cu o poziționare perfectă sau dacă ai 2 Mateview GT side-by-side.
Luminozitatea variază între 350 și 400 nits, ceea ce este mai mult decât rezonabil pentru un monitor de gaming. La redarea conținutului HDR e posibil să fie nevoie de mai mult totuși.
Timpul de răspuns putea fi mai bun. La 4ms este ok, mai ales dacă iei în considerare prețul monitorului. Altfel, scoțând prețul din ecuație, aș vrea ca monitorul meu principal de gaming să aibă cât mai aproape de 1ms GTG.
Meniul OSD este ușor de înțeles, iar navigarea prin acesta este asigurată de butonul multidirecțional. Unele funcții devin inaccesibile la activarea diferitelor moduri de imagine.
Tot pentru jocuri precum Escape From Tarkov ai și un Crosshair integrat în monitor, foarte ușor de activat cu butonul multidirecțional.
HDR 10 este suportat dar aici intervin mici probleme, prima din ele fiind Windowsul, acesta fiind un monitor în principal recomandat pentru PC gaming, unde sistemul de operare principal este Windows 10. Trecând peste problemele sistemului de operare, activarea HDR-ului și după luptarea cu meniurile jocurilor etc, în DOOM Eternal, pentru că este cel mai ușor de testat pentru mine am observat că luminozitatea cu HDR activ este destul de scăzută. Nu am cum să redau acest lucru în poze oricât aș încerca deci va trebui să mă credeți pe cuvânt.
La capitolul protecție a ochilor avem mod Low Blue Light certificat TUV Rheinland care probabil că va ajuta ochii în ședințele de gaming nocturn, tind să nu îl folosesc sincer, decât dacă stau să scriu mult în Word sau pe blog.
Sunetul redat de mini-soundbarul lui Huawei MateView GT este chiar decent, pentru un monitor. Obișnuit cu acel efect de ecou prezent la majoritatea difuzoarelor incorporate în monitoare am fost plăcut surprins de fidelitatea sunetului. Nu vă așteptați la miracole, totuși sunt 2 difuzoare mici de 5W dar sunt mult peste alte difuzoare de monitor, iar amplasamentul lor ajută foarte mult pentru acustică.
Microfonul este prezent și el, tot în soundbar, iar pentru folosirea lui va trebui conectat monitorul la PC și printr-un cablu USB. Acesta s-a comportat decent într-un apel video pe Discord/Zoom, dar în sesiuni de gaming intense nu îl pot recomanda, chiar dacă are background noise și echo cancellation, pentru că este fix în fața tastaturii (Mecanică desigur), iar vă imaginați și voi ce a ieșit.
Concluzii
Huawei MateView GT Sound Edition este un monitor chiar reușit, care vine cu câteva idei bune, cum ar fi acel mini soundbar incorporat în stand, peste performanță mai mult decât decentă în jocuri, toate acestea la un preț bun. Este puțin complicat când vrei să repoziționezi monitorul, fiind destul de limitat în mișcări laterale, iar nu ar strica o modalitate de a organiza cablurile cumva. Aș spune că este un prim efort lăudabil din partea Huawei.
Pro
- Display decent
- Boxele integrate
- Design plăcut
- 165Hz + 2K Ultrawide
- Preț bun pentru ce oferă
- Microfon ok, dar nu pentru gaming.
Contra
- Standul este fix, nu pivotează.
- HDR nu extraordinar
- Cea mai mare problemă a monitoarelor de 34 ultrawide curbate este că nu toate jocurile sunt făcute pe astfel de rezoluții
Prețul lui Huawei MateView GT 34″ Sound Edition este de 2300 lei la Emag la momentul publicării acestui review.
Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!