Asus ROG Keris Wireless AimPoint – Mouse Review

Spread the love

ROG Keris Aimpoint Wireless bifează pe hârtie toate ingredientele unui mouse de succes așa că abia am așteptat să pun mâna pe el să văd ce poate.

Specificații

 • Formă – Ergonomică dreptaci
 • Switch-uri – ROG 70M Mechanical
 • Durată de viață butoane – 70 milioane apăsări
 • Aura Sync
 • Baterie – 370 mAh
 • Durată de viață baterie
  • 119 ore fără iluminat
  • 86 ore cu iluminat
 • Greutate – 75 grame fără cablu
 • Conținut cutie
  • Mouse
  • Dongle USB
  • USB Dongle Extender
  • Cablu ROG Paracord
  • Extra picioare PTFE
  • Extra 2 Micro Switchuri
  • 1x Grip Tape
  • Husă transport

 • Senzor – ROG AimPoint
  • Rezoluție – 36000 DPI
  • Viteză maximă – 650 IPS
  • Accelerare maximă – 50G
  • USB Polling Rate – 1000 Hz
  • SpeedNova RF Polling Rate – 1000 Hz
 • Memorie On-Board – 5 Profile
 • Conectivitate
  • USB 2.0
  • Bluetooth 5.1
  • SpeedNova RF 2.4 GHz

Design/Construcție

Forma lui Keris Aimpoint Wireless este ușor ergonomică pentru dreptaci, cu butoanele de Back/Next pe stânga.

Finisajul butoanelor principale este texturat pentru extra aderență.

Grip-ul lateral este texturat, pentru a preveni alunecarea lui Keris. Dacă totuși nu este destul pentru tine poți apela la Grip Tape-ul 3M inclus în pachet. Atenție la lipire, deoarece pare că are o singură aplicare.

Grip tape-ul 3M are un model chiar plăcut, care arată și mai bine pe modelul Keris alb. Personal nu am avut nevoie de ele, așa că le las pentru cei care transpiră în sesiuni de gaming intense.

Încărcarea se face legând Keris-ul la PC/Laptop prin cablul Paracord. Poți folosi în continuare mouse-ul pe cablu, cât acesta se încarcă. Conectorul pentru încărcare este USB-C, deci vei putea folosi orice alt cablu compatibil, în cazul în care nu ai Paracordul cu tine.

Cablul ROG Paracord inclus în cutie este împletit, foarte ușor și maleabil. Nu te va încurca deloc când vei folosi Keris-ul pe cablu, pe durata încărcării. Acesta poate fi folosit și pe post de prelungitor pentru a muta Dongle-ul USB mai aproape de Keris ca să eliminăm interferențele, dacă le întâlnim.

Pe spate mai avem, pe lângă picioarele PTFE, avem și buton de ciclare prin DPI, buton de Bluetooth Pair, locaș pentru stocare a dongle-ului USB, cele 2 șuruburi pentru demontare și Switch-ul Conexiunii.

Pe lângă extra switch-uri beneficiem și de extra piciorușe pentru a prelungi și mai mult durata de viață a Kerisului. Foarte bună ideea de a avea toate picioarele identice, mult mai ușor de înlocuit cele damaged și păstrat rezerve.

Îmi place când brandurile includ stickere cu produsele lor. E un minim de efort și costuri, care poate face diferența pentru cei cărora le place să customizeze carcase/orice.

75-80 Grame pare a fi o greutate ok pentru mine. Keris AimPoint nu este nici superlight dar nici greu. La 72-75 (În funcțe de poziția pe cântar) grame fără cablu este suficient de ușor încât să nu te încurce la mișcările largi, fast swipe, dar suficient de greu încât să nu îl miști accidental.

În pachet avem și o husă pentru transport, pentru gamerii mai mobili.

Performanță

Senzorul lui Keris, ROG Aimpoint 36K, este cea mai nouă creație Asus (Bine, tot un Pixart modificat este dar fiecare brand își aduce aportul în customizarea acestora) în materie de senzori de mouși. Acesta, după cum spune și numele, poate atinge 36000 DPI, nu că îl vei folosi vreodată la această rezoluție, mie personal îmi este imposibil să nimeresc orice pe ecran, chiar și la rezoluție 4K.

Acesta s-a comportat exemplar în aproape toate scenariile testate, majoritatea în raza de 800-1600 DPI, evident, fără angle snapping, cu Polling Rate 1000Hz și conectat prin SpeedNova.

Folosit intens în Shootere precum CS:GO, Valorant sau Call of Duty Modern Warfare 2 m-am bucurat de greutatea redusă de 75 grame în swipe-uri rapide. Prefer Palm Grip în mod normal dar Claw mi-a venit puțin mai natural la mână, deoarece pentru Palm trebuia să am mâna puțin mică.

Puțin incomod în utilizarea normală este faptul că butonul pentru ciclarea prin setările de DPI este pe dedesubtul lui Keris. Astfel dacă ai diferite setări pentru diferite programe/jocuri atunci de fiecare dată va trebui să răstorni mouse-ul pentru a cicla prin ele. Pentru confirmare vizuală a pasului de DPI trebuie să întorci mouse-ul iar ca să vezi LED-ul RGB. De asemenea, dacă ai instalat ROG Armoury Crate vei primi și o

notificare.

Rotița de scroll a lui Keris este cauciucată, cu striații pentru a preveni alunecarea. Aceasta are pașii destul de moi și silențioși, nu foarte agresivi ca la alte modele ale concurenței. Chiar și așa nu am ce să îi reproșez, a fost precisă de fiecare dată când am apelat la ea.

Grip

Puțin micuț pentru mâinile mele pentru a avea un Palm Grip comod. În cazul lui Keris gripul predominant folosit a fost light Claw Grip, care a fost foarte comod și precis datorită formei ergonomice și a zonelor texturate laterale.

Dacă vrei Palm Grip și ai mâini destul de mari atunci Keris te va lăsa cu podul palmei pe mousepad, ceea ce poate fi puțin incomod în sesiunile intense de gaming. De aceea recomand Palm la mâini medii și mici, iar Claw funcționează indiferent de dimensiunea mâinii.

Conectivitate

Keris Aimpoint Wireless poate fi conectat în 3 moduri diferite. Pe fir, setat pe OFF, se și încarcă în timp ce îl folosești, Speednova Wireless, prin dongle-ul USB inclus în pachet sau prin Bluetooth 5.1, în cazul în care vrei să îl legi la un dispozitiv compatibil. Nu recomand pentru multiplayer gaming conexiunea prin Bluetooth. Aceasta introduce puțin lag care va deveni enervant în jocuri competitive.

Cu USB Dongle Extender inclus în pachet poți repoziționa Dongle-ul pentru a fi mai la îndemână, pentru momentele cheie când vrei să muți Keris-ul pe fir rapid, dar și pentru a asigura o conexiune wireless fără interferențe.

Acestea pot apărea dacă folosești diferite dispozitive wireless și le ții pe toate conectate în partea din spate a unității, lucru care nu mi s-a întâmplat în cazul lui Keris Wireless Aimpoint, dar, ca o prevenție am folosit oricum Dongle Extenderul.

Ca și rază de utilizare am avut conexiune și la mai mult de 3-4 metri de Dongle, un scenariu cam improbabil în folosirea de zi cu zi dar surprinzător.

Wirelessul SpeedNova folosit de Keris Aimpoint este excelent, unul din cele mai rapide wireless-uri de pe piață, care va convinge orice gamer că poți concura oricând cu acest model împotriva altor șoareci pe fir.

Mentenanță

Un feature subestimat și pe care îl apreciez enorm, mai ales ca proprietar de pisică, este faptul că poți desface relativ ușor modelul ROG Keris. Posibil cel mai enervant lucru pe care îl fac majoritatea producătorilor de mouși este plasarea șuruburilor sub picioarele PTFE. Astfel dacă vrei să desfaci mouse-ul ca să îl cureți de praf/murdărie/lichid vărsat trebuie să compromiți picioarele, iar înlocuirea lor nu este întotdeauna cel mai ușor sau ieftin lucru de făcut.

Nu este cazul lui ROG Keris, atât varianta normală, cât și AimPoint Wireless, pentru că are șuruburile separate de piciorușele PTFE, sub două capace de cauciuc, care se înlătură foarte ușor, cu o cheiță de SIM. Odată scoase, se poate desface carcasa și curăța mouse-ul sau înlocui switch-urile principale ROG cu rezervele Omron din cutie. Acestea pur și simplu se apasă în locașul ROG Push-Fit Switch Socket II, fără nevoie de lipire. Push-Fit Switch Socket II este compatibil cu orice switch 3-pin sau 5-pin optic.

Cel mai des întâlnit motiv pentru schimbarea șoarecului este faptul că au cedat unul din clickurile principale și ai clickuri multiple, sau nu poate ține click continuu, iar switch-uri schimbabile e ceva ce ar trebui să fie răspândit mult mai des la mouși, părerea mea.

Iluminat + software

Armoury Crate este programul principal pentru controlarea dispozitivelor Asus. Prin acesta poți umbla la viteză, poți verifica bateria lui Keris AimPoint sau poți schimba viteza de raportare sau setările de DPI. Softul permite și activarea Angle Snapping, deși nu știu de ce ai vrea așa ceva în gaming, sau Angle Tuning.

Tot în Armoury Crate poți seta și distanța de Lift-off sau calibra senzorul AimPoint cu mousepadul folosit, fie el direct din lineup-ul Asus sau manual, în caz că ai un mousepad diferit.

Iluminatul este simplu dar suficient. Pentru a nu consuma prea tare bateria de 370 mAh, ROG Keris AimPoint are doar un singur logo ROG iluminat, pe cocoașa mouse-ului. Acesta este Full RGB, configurabil și sincronizabil cu celelalte dispozitive Asus prin intermediul Armoury Crate.

Poți stoca până la 5 profile cu setări personale în memoria lui Keris AimPoint. Acest lucru este foarte util pentru a putea folosi mouse-ul la orice dispozitiv, fără a fi nevoie să instalezi Armoury Crate sau alte softuri Asus. Trecerea între profile se face cu ajutorul combinațiilor de butoane de mai jos:

Bateria

Bateria lui Keris AimPoint, conform Asus, ține până la 119 ore fără iluminat și 86 ore cu iluminat. Pe mine m-a ținut cam 7-8 zile de folosire exclusivă cu iluminatul pornit în permanență.

Pentru a economisi baterie poți opri iluminatul complet sau activa Sleep după diferite perioade de inactivitate. Prin Armoury Crate poți urmări procentajul bateriei și seta și alerte luminoase de low battery la diferite valori.

Concluzii

Asus ROG Keris Wireless Aimpoint este un model de mouse foarte reușit. Wireless-ul SpeedNova este printre cele mai rapide sisteme întâlnite de mine, iar senzorul Aimpoint a funcționat fără sughițuri.

La 75 grame îl consider perfect pentru mine, iar forma se pretează bine la Claw Grip. Bateria ține minim o săptămână.

Ar putea să aibă switch-ul de DPI poziționat mai bine, poate la variantele viitoare.

Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!

Iti dau reducere 1% la PC Garage
Spread the love

Comentezi?!