Recunosc că nu mă mai joc prea des League of Legends, înafara modului TFT, dar când am văzut modelul AOC AGON AG275QXL League of Legends Edition am zis că mă sacrific și dau praful de pe skinurile acumulate în ultimii 10+ ani și le scot la plimbare pe Summoner Rift.
Specificații
- Display
- Diagonală – 27″
- Rezoluție – 2560 x 1440 QHD
- Tip Panou – IPS
- Curbat – Nu
- Tratament Antiglare
- PPI (Pixel per inch) – 109
- Luminozitate – 400 Nits
- Backlight – WLED
- Refresh Rate – 170Hz
- Timp de răspuns GTG – 1ms
- Timp de răspuns MPRT – 1ms
- Contrast static – 1000:1
- Contrast dinamic – 80M:1
- Culori display – 1.07 Billion
- Unghi vizualizare – 178/178
- Ergonomie
- Înclinare – -5/23
- Ajustare înălțime – 130mm max
- Pivotare – -170/170 grade
- Feature-uri Gaming
- Game Modes – RTS, FPS, Racing, Gamer 1, Gamer 2, OFF
- G-Menu
- Input Lag redus
- Shadow Control
- Game Colour
- Motion Blur Reduction
- Crosshair
- Frame Counter
- Quick Switch
- Compatibil Console
- Xbox X/S: 2560×1440@120Hz
- PS5: 1920×1080@120Hz
- Conținut pachet
- Cablu HDMI 1.8 metri
- Cablu Display-Port 1.8 metri
- Cablu USB Upstream 1.8 metri
- Cablu alimentare
- OSD pad
- Feature-uri video
- Adaptive Sync
- Sync range – 48-170 FPS
- HDR – Vesa Certified DisplayHDR 400
- Acoperire SRGB CIE 1976 % – 128
- Acoperire DCI-P3% – 94
- Acoperire NTSC% – 112
- Flicker-Free
- Anti Blue Light
- Design
- Ramă – 3-sided Frameless
- Culoare Ramă – Negru, Auriu
- Finisaj ramă – Mat, texturat
- Light-FX RGB
- Difuzoare – 5W x 2 + DTS
- Kensington Lock
- Montură VESA – 100×100
- Conectivitate
- HDMI 2.0 x2
- DisplayPort 1.4 x2
- USB HUB 3.2
- USB Downstream x4
- USB Fast Charge port
- Audio Output – Headphone Out 3.5mm
- Consum
- Adaptor – intern
- Consum ON – 39W
- Consum StandBy – 0.5W
- Consum OFF – 0.3W
- Clasă energetică – G
- Dimensiuni
- Cu stand – 613.4 * 553.6 * 249 mm
- Fără stand – 613.4 * 365.7 * 50.3 mm
- Greutate
- Cu pachet – 13.62 Kg
- Fără pachet – 7.84 Kg
Design/Construcție
Cutia lui AGON AG275QXL este deosebită. Putem observa de la o distanță rezonabilă exact detaliul cel mai important, faptul că este o colaborare cu League of Legends.
Cutia este bine gândită, ușor de deschis, iar partea interioară este bine organizată. Scoaterea monitorului din cutie este una din cele mai ușoare experiențe întâlnite recent, mai ales datorită unei găuri în partea superioară perfect proporționată cât să permită atașarea suportului de monitor. Astfel nu atingem deloc panoul în timpul operațiunii de instalare a monitorului.
Cablurile incluse sunt: Cablu HDMI, cablu DP, cablu USB Upstream, cablu alimentare și telecomanda exterioară, pe fir. Toate acestea, alături de CD și instrucțiuni, sunt incluse într-o cutie mai mică, ușor de organizat și păstrat în sertar.
Designul lui AOC AG275QXL este unul destul de unic. Apreciez când brandurile au curajul să experimenteze cu ediții limitate ale diferitelor dispozitive. Astfel s-a născut acest monitor, în colaborare cu RIOT, inspirat din, și îmbunătățit pentru universul jocului League of Legends. Ideea principală pare a fi un Hextech Core, iar standul pare a fi un Turn din joc sau cel puțin are aspect de Ward.
Spatele monitorului are, pe lângă patternul galben și un LED strip RGB în forma unui pentagon fără baza inferioară sincronizat cu zona iluminată a standului.
Atât în pozele de prezentare, cât și în ale mele, accentele galbene ale lui AOC AGON AG275QXL par mult mai intense decât sunt în realitate. Culoarea este mai plăcută, iar finisajul vopselei este mat pentru a nu crea reflexii enervante.
Cele două ventilații false ascund de fapt difuzoarele audio de 5W.
Estetica specială a monitorului nu se oprește la exterior. Meniul OSD este creat special pentru acesta, respectă aspectul general și sincer nu m-ar deranja să fie adoptat la cât mai multe monitoare din gama AOC.
Butonul este unul singur și este un mini joystick multidirecțional. Cu ajutorul acestuia poți controla toate funcțiile Meniului OSD dar și seta acțiuni rapide, cum ar fi ce se întâmplă când dai direct în jos, fără să apeși central pentru afișarea meniului. În cazul meu pentru Down Action am pus să îmi apară sau dispară CrossHair-ul, extrem de util în Escape From Tarkov.
La capitolul Conectivitate stăm chiar bine. Avem parte de 2x HDMI 2.0, 2x DisplayPort 1.4, ca intrări video dar și un HUB Usb, un USB Upstream și Audio out prin Jack 3.5mm. Singurul conector lipsă este un Type C și aveam tot ce ne puteam dori. Am folosit inclusiv 2 tastaturi legate prin monitor și nu am simțit extra delay.
Cu ajutorul telecomenzii incorporate, care și ea are un mini LED strip galben, static, poți controla toate funcțiile butonului multidirecțional dar și ai câteva preset-uri din lista de Game Modes pentru schimbul rapid înainte de joc.
În partea dreaptă a monitorului beneficiem de un braț pentru rezemarea căștilor. Acesta se retrage complet în monitor pentru a nu încurca atunci când nu este nevoie de el.
Performanță
Standul permite rotirea monitorului pentru a fi folosit în modul Portret, iar baza standului poate pivota aproape complet 360 grade fără a muta efectiv baza. Fiind gol în centru, brațul standului poate fi folosit pentru redirecționarea cablurilor. Reglajul pe înălțime se poate face cu până la 13 cm diferență de nivel, iar monitorul se poate înclina în față/spate cu 5, respectiv 23 grade, pentru a satisface o plajă foarte largă de nevoi din punct de vedere al amplasamentului perfect.
AG275QXL are Ecran și sunet de Boot și Shutdown destul de puternic dar, din fericire, poate fi oprit din meniu. Îmi și imaginez cum te furișezi noaptea sa dai un LoL în secret și trezești toata casa când pornești monitorul :).
Un mic avantaj pe care îl oferă faptul că spatele lui AG275QXL este desenat este faptul că poți alinia liniile astfel încât să ai o pozitie perfect dreaptă fără greș. De fiecare dată când un monitor poate fi folosit atât normal cât și pe verticală am probleme în alinierea lui, dar cu ajutorul desenului e mega ușor, trebuie doar ca liniile să fie continue.
Fiind un panou IPS, unghiurile de vizualizare sunt aproape maxime, la 178/178, imaginea rămânând la fel de clară de oriunde te-ai uita.
AOC AG275QXL are Adaptive Sync, ceea ce înseamnă că îl vei putea folosi împreună cu plăci video AMD care implementează tehnologia FreeSync dar și cu plăci Nvidia începând cu generația 10. Configurarea este automată, dar în caz că nu se face poți verifica oricând Nvidia Control Panel sau echivalentul de la AMD.
Panoul este foarte rapid. Avem parte de 1 milisecundă GTG (Grey-To-Grey) și MPRT(Moving Picture Response Time). Ignorăm momentan timpul MPRT pentru că se folosesc de anumite lacune pentru a obține astfel de cifre, doar în anumite circumstanțe. Ne vom limita la 1ms GTG care este într-adevăr o cifră bună de avut pe un monitor de gaming. Adăugăm și rata de împrospătare de 170Hz (puțin ciudată cifra, de ce nu 165Hz care e mai standard?) și ai rețeta pentru un monitor capabil în shootere sau jocuri unde milisecundele în reacții fac diferența, cum ar fi League of Legends. Experiența în joc, cu modul Overdrive pornit, este una foarte clară,
Panoul IPS al lui AG275QXL este capabil să redea o plajă ridicată de culori (128% SRGB, 94% DCI-P3,112% NTSC) astfel încât poți folosi modurile custom de imagine pentru a-l configura după bunul plac.
Modul de joc LoL este creat în colaborare cu creatorii acestuia pentru a oferi o cromatică cât mai apropiată de stilul jocului. Culorile sunt vibrante, iar setările panoului sunt adaptate pentru timpul de răspuns minim. Acesta are și buton special pe pucul-telecomandă.
De asemenea, avantajul culorilor acestui panou IPS se va vedea și dacă vrei să îți editezi poze sau înregistrări din timpul jocului.
AG275QXL este capabil de DisplayHDR400 dar sincer încă nu m-am înțeles prea bine cu HDR-ul din Windows și mi se pare momentan nu este ce trebuie, comparat cu ce pot consolele să facă.
Iluminatul
Iluminatul RGB este prezent în baza standului și pe spatele monitorului prin acel LED strip. Standul este conectat și sincronizat cu restul monitorului printr-un conector prezent în zona de prindere VESA 100×100.
Intensitatea LED-urilor poate fi reglată din meniul OSD, în 3 nivele de intensitate, în cazul în care te deranjează noaptea mai ales.
Modurile de iluminat sunt aproximativ 14 și sunt suficient de diverse pentru a acoperi o gamă largă de gusturi. Unele din ele (Breathing, Static color) pot fi și configurate în sensul că poți alege culoarea principală, viteza etc
Pentru a beneficia de sincronizarea cu League of Legends a lui AG275QXL trebuie să urmezi câțiva pași simpli
- Conectarea monitorului atât prin HDMI/DP cât și prin cablul USB upstream inclus în cutie
- Instalarea aplicației G Menu de la AOC de AICI. Foarte important să fie descărcată din această locație, deoarece aparent sunt mai multe aplicații cu același nume, în funcție de regiune, iar celelalte nu au funcționat și nu înțelegeam de ce.
- Activarea modului League of Legends din tabul de GAME al aplicației G Menu
Efectele de lumină sincronizate cu evenimente din League of Legends (harta Summoner’s Rift în principal, dar unele efecte se activează și pe celelate moduri de joc) sunt în număr de 25. Acest număr poate crește oricând, deoarece se pot modifica sau implementa oricând noi funcționalități ale LightFX, cu ajutorul conexiunii prin cablul USB Upstream.
Nu le voi enumera pe toate dar prin evenimente în joc înțelegem:
- Atingerea unui nivel anume (cele cu ultimată de obicei: 6,11 etc)
- Distrugerea unui turn
- Pierderea unui turn
- Un kill
- Multi-kill-uri
- Echipa albastră/roșie câștigă
- etc
Mai jos demonstrația efectului aferent distrugerii unui turn.
Efectele de lumină sunt destul de simpluțe și sporesc imersiunea în joc, fără a fi copleșitoare. Dacă stai pe întuneric, LED-ul de pe spatele monitorului crează o ambianță chiar plăcută pe perete.
Modurile Low Blue sunt foarte utile pentru cititul direct de la PC sau momentele alea când WordPress refuză să colaboreze să treci la tema nouă, mai întunecată și ai de scris articole. Dacă ar fi să aleg între Multimedia, Internet, Office sau Reading, cel mai echilibrat și cel pe care l-am folosit cel mai des mi se pare Office Mode.
Difuzoarele lui AG275QXL sunt rezonabile și nu au efectul tradițional de ecou prea pronunțat. Sunetul nu este suficient de puternic pentru a fi folosit cu încredere în toate situațiile dar când vrei să lași căștile parcate și te uiți liniștit la un Netflix sunt mai mult decât destule. Bass-ul este mai puțin pronunțat decât înaltele dar un mare plus al lui AG275QXL este faptul că poți reconfigura difuzoarele după bunul plac. Este unul din puținele monitoare care are în meniul propriu, pe lângă setările de volum și preseturi audio plus equalizer.
Concluzii
Faptul că AOC AGON AG275QXL este un monitor creat custom pentru jucătorii de League of Legends nu îl împiedică să fie mai mult decât competitiv în rest. Avem parte de un panou IPS foarte reușit din punct de vedere al culorilor, cu rezoluție 2K@170 cadre pe secundă, sincronizate prin Adaptive Sync (Compatibil și G-Sync odată cu seria 1000 Nvidia), 1 milisecundă timp de răspuns, GtG. Mi-a plăcut adiția opțiunilor de sunet în meniu.
În cazul în care nu joci LoL este clar că iluminatul sincronizat devine inutil pentru tine, iar designul exterior s-ar putea să nu te intereseze prea mult. poți apela la alte modele similare de 27 inchi, fără designul custom League of Legends și ieși și mai ieftin.
Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!
La momentul postării acestui review prețul lui AOC AGON AG275QXL la Emag este de 2500 lei.