AOC AGON AG241QX este unul din monitoarele care mi-au luminat biroul în sesiuni lungi de gaming în ultimele luni, fără să comenteze nopțile pierdute pentru a termina toate Battle Pass-urile apărute în Call of Duty Black Ops: Cold War (Doamne lung nume are acest joc) și Warzone.
Specificații
- Tip Panou – TN (Twisted Nematic)
- Diagonală – 23.8″
- Rezoluție – 2560 x 1440
- Refresh Rate – 144Hz
- Timp de răspuns – 1ms GtG (Grey to Grey)
- Culoare – Negru cu roșu
- Sync Range – 30-144 Hz
- FreeSync Premium – Da
- Compatibil G-Sync – Da – Pentru Nvidia seria 1000 sau mai noi
- Backlight – WLED
- Flicker-free – Da
- Aspect Ratio – 16:9
- Luminozitate – 350 cd
- Contrast
- Static – 1000:1
- Dinamic – 50M:1
- Pixel Pitch – 0.2745
- Unghi Vizualizare – 170/160°
- Culori – 16.7 milioane
- Conexiuni
- HDMI 1.4
- HDMI 2.0
- DisplayPort 1.2
- VGA
- DVI
- USB HUB – USB 3.0 x 4
- Headphone out – 3.5mm
- Microphone
- Difuzoare – 2 x 3W
- Telecomandă – Da
- Reglaje stand
- Verticală – diferență între minim și maxim de 130mm
- Swivel – orizontală -20/20°
- Tilt – înclinare verticală -3.5/21.5°
- Compatibilitate VESA – 100x100mm
- Consum – 37 W
- Consum Standby – 0.5W
- Dimensiuni
- Monitor + Stand 554.44 x 212.91×489 mm
- Cutie – 693x184x420mm
- Greutate – 5.53Kg
- Greutate + cutie – 7.7 Kg
Design/Construcție
Aspectul lui AOC AGON AG241QX este unul foarte curat în partea din față și în spate impunător, gata de acțiune, îmbinarea culorilor negru cu roșu strigând Gaming! și viteză de reacție.
Materialele folosite sunt în principal plastice pentru carcasa monitorului și metalice pentru stand. Standul este foarte solid și completează bine stilul agresiv al monitorului.
Textura suprafeței carcasei monitorului este una puțin reliefată, aspră, în ton cu aspectul general al monitorului. Partea cu roșu are efectul acela de brush care îmi place mie mult pe cât mai multe device-uri dacă s-ar putea.
Montarea monitorului este destul de ușoară, fiind nevoie doar de o șurubelniță în cruce pentru cele 4 șuruburi care fac legătura între stand și monitor. Acesta intră foarte ușor în poziție datorită formei decupate în V a prinderii.
Standul lui 241QX permite anumite ajustări ale orientării monitorului fără a mișca standul în sine. Piciorul acestuia se poate roti cu până la 20 grade în stânga sau dreapta pentru a obține unghiul perfect de vizualizare fără a deplasa monitorul cu totul. Aș vrea ca din ce în ce mai multe monitoare să aibă acest feature pentru că este unul simplu de implementat și care face viața mea mult mai ușoară.
Tot la capitolul stand adăugam și posibilitatea transportului monitorului cu ajutorul mânerului integrat în stand, evident recomandat pe distanțe scurte și posibilitatea ridicării sau coborârii acestuia cu până la 130 mm înălțime și redirecționarea cablurilor prin gaura din centru pentru un aspect mai plăcut al biroului.
Prinderea monitorului permite și rotirea acestuia cu până la 90 grade pentru a-l ține în poziție verticală dar și înclinarea între -3 și 21 grade aproximativ.
Performanță
Cel mai important capitol la care poate fi îmbunătățit acest monitor este, evident, panoul. Panourile TN (Twisted Nematic) sunt înlăturate treptat din piață. Tehnologia este veche, fiind primele panouri introduse pe piața monitoarelor LCD, chiar dacă sunt, în continuare, unele din cele mai rapide, motivul pentru care persistă în domeniul gamingului. Marele dezavantaj al unui panou TN, pe lângă culorile redate mai slabe decât cele VA, IPS sau OLED, este unghiul de vizualizare. Dacă nu ești perfect centrat pe monitor culorile vor fi modificate (Color Shift), iar dacă privești de dedesubt totul va părea mult mai întunecat. Aici intervine standul de care am spus mai sus, cu ale lui mici modificări rapide fără ridicarea monitorului. Ajută, evident, dar nu rezolvă problema.
Viteza ecranului lui AG241QX este un mare atu, alături de rezoluția nativă de 2K (2560 x 1440). În shootere se vede cel mai bine acest lucru. 144 Hz, la timpul de răspuns de 1ms GtG, sincronizați cu orice placă video AMD prin FreeSync Premium sau cu orice placă video Nvidia mai nouă de generația 1000, inclusiv, prin compatibilitatea cu G-Sync fac ca imaginile să nu aibă scăpări, sau încețoșări. (Screen Tears sau efectul de Blurring)
Testat în jocuri rapide, desigur, monitorul nu m-a dezamăgit. A avut viteza necesară să țină pasul la Counter Strike: Global Offensive, inclusiv cu Vsync pe 144hz activat. În Call of Duty: Black Ops Cold War nu atingeam întotdeauna 144 cadre pe secundă dar acolo am folosit G-Sync deoarece are plaja de sincronizare între 30 și 144 Hz ceea ce înseamnă că fiecare cadru din media scoasă de aproximativ 80-100 cadre era sincronizat și afișat fără scăpări (Da, știu, e relativ puțin dar nu am prins încă seria 3000 de la Nvidia din cauza stocurilor reduse).
În jocuri poți folosi modurile speciale de culoare ale monitorului, eu personal prefer Gamer 1, dar pentru cei mai pretențioși, meniul monitorului permite setarea individuală a culorilor dacă dezactivezi modurile Gamer. Neapărat dacă faci acest lucru pentru a avea viteza minimă de răspuns trebuie setat Overdrive pe Strong.
De asemenea tot din meniul monitorului îți poți pune remindere să faci pauze sau poți activa modul Low Blue Light pentru a-ți menaja ochii noaptea sau în sesiuni intense de Excel/Word.
Ecranul este suficient de luminos la 350 cd/m² încât poate fi folosit, dacă ești curajos, și în soare. Situațiile în care un gamer se va juca „in direct sunlight” vor fi foarte rare, dar e bine de știut că poți face asta cu 241QX :).
Pentru anumite jocuri, unde ai zone ale monitorului la care trebuie să fii atent în special, cum ar fi minimaps sau alte puncte de interes poți activa, prin intermediul meniului OSD, Bright Frame, o zonă configurabilă și a ecranului unde se crește luminozitatea pentru a fi mult mai vizibilă.
Meniul OSD este comun tuturor modelelor AGON, este foarte intuitiv și ușor de înțeles/folosit. Poate fi mutat pe oriunde poftești și poate fi modificat inclusiv la capitolul opacitate.
Alte caracteristici
AG241QX are conectori pentru absolut orice fel de setup video. Avem atât pe cei vechi, cum ar fi VGA sau HDMI 1.4 cât și conectori mai moderni, cum ar fi DisplayPort 1.2 sau HDMI 2.0.
AG241QX are în dotare și telecomanda des întâlnită la multe modele AGON. Aceasta se leagă la monitor prin cablu și poate controla absolut toate funcțiile și meniurile acestuia mult mai ușor decât prin butoanele din partea inferioară.
Difuzoarele sunt 2 de 3W, amplasate în spate, similare cu cele găsite în laptopuri. Nimic ieșit din comun, eu nu m-aș baza pe ele pentru output constant de sunet, mai ales în jocuri.
Un feature care ar trebui să fie prezent pe toate monitoarele este suportul rabatabil pentru căști. Când ai terminat sesiunea de gaming să poți agăța liniștit căștile de monitor, nu de brațul scaunului ca să fie în pericol de cădere. Suportul lui AG241QX este poziționat pe partea dreaptă a monitorului, lăngă 2 din conectorii USB, mic in și heaphones out.
Concluzie
Monitorul AOC AGON AG241QX este un monitor excelent pentru gaming din punctul de vedere al vitezei și a timpului de răspuns la rezoluția 2K. Compromisul pe care îl faci este acceptarea faptului că are panou TN, ceea ce înseamnă că va trebui să stai perfect centrat și culorile nu vor fi întotdeauna On Point.
Prețul lui AG241QX, la momentul publicării articolului este de 1600 lei, la eMAG.