Una din componentele principale ale setupului de gamer pasionat este un router capabil. Hai să vedem împreună dacă Predator Connect W6 poate să țină o rețea de gameri.
Specificații
- Tehnologie Wi-Fi – Wi-Fi 6E
- Tipologie semnal – Tri Band
- Porturi
- 1 x WAN Broadband RJ45 – 2.5Gbps
- 4 x LAN Network RJ45 – 1Gbps cu 1 Game port
- Nr. Antene – 6
- Frecvențe operare
- 2.4GHz – 600 Mbps
- 5GHz – 4.8 Gbps
- 6GHz – 2.4 Gbps
- Procesor – MediaTek Quad Core 2.0 GHz
- Memorie – 1GB DDR4 RAM și 4GB eMMC storage
- Conector USB 3.0 Type A
- Buton WPS
- LED-uri
- LED Principal (RGB light guide)
- 6 x RGB Antenna Tuning LED
- Dimensiuni – 111,7 x 259 x 264.2 mm
- Greutate – 890 grame
- Securitate Wireless – WPA2, WPA3
- MU-MIMO
- IPv6 compatibil
- Client VPN Preinstalat
- Anti-Malware
- Parental Controls
- Beamforming
- Conținut cutie
- Connect W6 Wi-Fi 6E Router
- Cablu curent
- Quick Guide
Design/Construcție
Scos din cutie aspectul lui Predator Connect W6 este unul agresiv, de gaming. Corpul routerului este din plastic plin de aerisiri, cu logo-ul Predator în centru texturat diferit.
Cele 6 antene flanchează routerul pe toate părțile fiind concentrate în partea dorsală, unde sunt 4 față de 2 în față. Acestea se pot roti atât în jurul axei cu 180 grade dar pot și pivota 90 grade.
Pe spatele lui Predator Connect W6 putem observa piciorușe de cauciuc pentru extra aderență dar și găuri pentru a fi agățat de perete la înălțime plus o etichetă cu cod QR pentru a facilita instalarea rapidă.
Pe cele 2 laterale dorsale avem porturile de rețea 1WAN de 2.5Gbps și 4 porturi de 1Gbps, cu butonul de WPS, cel de reset, portul de curent și un conector USB-A 3.0 pe cealaltă latură.
Odată pornit Predator Connect W6 îți va indica statusul semnalului/conexiunii la Internet prin LED-ul RGB principal care este în interior amplasat central. Acesta este vizibil datorită carcasei perforate de aerisiri a routerului.
În mod evident, fiecare culoare are însemnătatea ei, cu cele mai evidente fiind Roșu în cazul în care nu ai semnal și Albastru e all good. Pentru celelalte vă rog să consultați manualul oficial care vine în pachet.
Greutatea lui Predator Connect W6 este de aproape 900 grame.
Performanță
Instalarea inițială este foarte ușoară. Dacă a mai fost la review la altcineva înainte pur și simplu țineți apăsat butonul de reset 10 secunde și se dă wipe la tot, revenind la setările din fabrică.
După te poți lega atât prin fir cât și prin Wi-Fi (cu numele și parola implicite scrise pe spate) sau scanezi QR-ul de pe router. Vei fi întâmpinat de meniul routerului în culori tipice Predator, care îmi plac mult fiind nuanțe de albastru și turcoaz, unde vei fi impulsionat să schimbi numele rețelei și parola.
După pur și simplu totul merge, cu setările implicite fiind pe DHCP.
Tot în aplicația online găsim link și QR către pagina de descarcare a variantei pentru mobil.
Pe submeniul Dashboard poți avea o vedere de ansamblu asupra rețelelor active, pentru că sunt 3, una pe 2.4GHz, una pe 5GHz și cea mai nouă pe 6GHz, dar și dispozitivele conectate pe fir, uptime sau viteza rețelei.
Continuând în meniul Predator găsim setări comune pentru routere, cum ar fi numele rețelelor, parole, securitate.
Predator Connect W6 ține și loguri de sistem, în cazul în care vrei să vezi dacă a intrat cineva nou pe admin page.
De asemenea, ai și Speed Test integrat în acest meniu.
Și un grafic cu traficul rețelei în timp real.
Testare
Probabil testul suprem este utilizarea routerului ceva timp pentru a vedea ce probleme pot apărea sau nu. M-am sacrificat și m-am jucat pe wireless, deși era împotriva a tuturor convingerilor mele de gamer înrăit, mai ales pentru jocuri multiplayer, unde latența te poate distruge.
Astfel am mutat toate dispozitivele din casă pe wireless: 2PC-uri, diferite laptopuri avute în review (cum ar fi Nitro 17, tot de la Acer), consola a fost mutată pe wireless și ea, plus toate telefoanele, televizoarele laptopuri de muncă etc – în total erau suficiente dispozitive cât să îți faci o imagine de ansamblu asupra performanței.
O mare parte din dispozitive erau conectate pe 5GHz cu excepție fiind când aveam un dispozitiv capabil să se conecteze pe banda de 6 GHz, unde rețeaua era mai stabilă fiind mai puține interferențe pe acea bandă. (Routerele Wi-Fi 6E fiind puține)
Softul oficial Predator (accesibil prin admin page sau prin aplicația oficială Predator Connect disponibilă atât pe iOS cât și pe Android) permite prioritizarea aplicațiilor care consumă bandă prin 3 moduri:
- Hybrid QoS
permite prioritizarea dispozitivelor conectate la rețea. De exemplu poți pune în coadă, la Low, toate televizoarele, diferitele dispozitive IoT precum aspiratorul robot, la normal sau high consola și telefoanele plus laptopul de muncă și la Extreme PC-urile pe care se face gamingul cel de toate zilele :D.
- GeForce NOW
Sistemul de streaming de jocuri al Nvidia direct de pe cloud pe dispozitivul tău, fără a fi nevoie să randezi tu imaginile, practic te joci de la distanță pe serverul lor. Pentru a avea o conexiune cât mai bună, cu latență redusă diferite routere High-End au implementat acest Quality of Service pentru a fi compatibili cu sistemul GeForce NOW
- Max Throughput
Practic orice limitare este scoasă, fiind pus în viteză maximă non stop.
Diferențe între primul Hybrid QoS și Max Throughput nu am văzut, la conexiunea mea de 1Gbps. Din researchul făcut online am descoperit posibile limitări pentru conexiuni mai rapide de 1Gbps, caz în care Max Throughput devine alegerea evidentă.
Cu ajutorul tehnologiei de Beamforming, Predator Connect W6 se poate distribui semnal mai precis la anumite dispozitive care sunt staționare, cum ar fi PC-urile principale, cu un semnal cât mai clar, fără interferențe și latență cât mai mică.
De asemenea, pentru extra boost de performanță wireless Predator W6 are un mod special de diagnosticare a orientării antenelor. (Secțiunea Antenna Calibration de la Submeniul Wi-Fi)
Fiecare antenă are un LED RGB aferent care se aprinde doar când pornești acest mod de calibrare. Cu el poți obține semnal optim către dispozitivul de pe care ai pornit calibrarea, astfel:
- Plasezi dispozitivul în poziția dorită (În cazul în care e vorba de un PC, în mod evident nu îl muți)
- Pornești Calibration Mode, moment în care se aprind cele 6 LED-uri. Fiecare LED îți va spune cum este semnalul pornind de la acea antenă către dispozitivul tău în 3 culori:
- Albastru – semnal foarte bun
- Verde – semnal mediu/normal
- Roșu – semnal slab
- Ajustează antenele roșii rotindu-le sau pivotându-le până obții culoarea verde sau albastru.
- Repetă procesul și pentru cele verzi în cazul în care vrei full albastru.
- Când ești satisfăcut de rezultate poți opri Calibration Mode și LED-urile se sting.
Am luat poza de pe pagina comunității Acer deoarece mi s-a stricat un card de memorie cu pozele făcute în momentul calibrării routerului, sorry. Urmărește acel link dacă vrei o descriere și mai detaliată a procedurii de calibrare.
Acum să vedem și vitezele obținute prin casă pentru a avea o imagine de ansamblu asupra acoperirii. Am testat într-un apartament de 70 mp, în L, cu routerul plasat la intersecția laturilor, în colț, deoarece acolo am eu PC-ul principal. În general am rulat testele de viteză de minim 5 ori, cu random 2 screenshots.
În aceiași cameră – baseline, la maxim 2metri de router
- 5GHz
- Și același test pe rețeaua de 6GHz, pe Acer Swift GO 16
Dormitor, 2 pereți între.
- 5GHz
- Și rezultatul pe 6GHz
Balcon – 3 pereti intre si cam 12-15m distanta
- 5GHz
- Și pe 6GHz
Sufragerie, un perete între
- 5GHz
- Și pe 6GHz
Bucatarie, 2 pereti intre si 10m distanta
- 5GHz
- Aceleași teste dar pe 6GHz
Predator Connect W6 a funcționat bine per total, acoperind în mare tot apartamentul cu Wi-Fi rapid. Excepția în cazul meu fiind bucătăria, punctul cel mai distant față de amplasarea routerului. Nu pot să zic că m-a deranjat așa tare latența mai ridicată în bucătărie deoarece nu am niciun dispozitiv pe care aș vrea să mă joc acolo.
De aceea este foarte important locul în care pui routerul relativ la dispozitivele unde vrei cea mai stabilă și rapidă conexiune. Distanța cât mai mică se traduce în interferențe și latență minime de obicei.
Astfel în cazul meu PC-urile, laptopurile în teste și consola erau toate la maxim 1 perete/1 cameră distanță. În mod normal PC-urile ar fi pe cablu dar pentru acest review le-am ținut pe Wi-Fi cu 0 deconectări sau interferențe, lag etc. Semnalul a fost suficient de puternic cât să țină descărcări masive pe Steam, GOG, Epic sau Battle.net fără a apela la cablu.
O mică problemă avută în perioada testării este faptul că Predator W6 îmi tot deconecta televizoarele. Mi se întâmpla des să le pornesc și să caut Netflix/Prime/Disney+ doar ca să constat că nu au internet și nu merge nimic. După schimbarea între retețele de 5GHz și 2.4GHz funcționa bine. Nu pot zice că e ceva crucial, deoarece nu a făcut niciodată cu PC-urile sau laptopurile conectate dar e ceva de menționat.
Concluzii
Predator Connect W6 de la Acer poate fi partenerul vostru în rețeaua personală de gaming, mai ales dacă vrei conexiuni stabile pentru jocuri multiplayer. Chiar dacă m-am jucat pe Wi-Fi pe perioada testării nu pot să nu insist măcar la sistemele principale de gaming să încerci să utilizezi conexiunea prin cablu. Dacă nu se poate atunci poți sta și pe Wi-Fi-ul hostuit de Predator W6 liniștit.
Prețul lui Acer Predator Connect W6, la momentul publicării acestui review, este de aproximativ 1000 lei la Emag.
Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!