Zowie EC2-CW – Mouse Review

Spread the love

Zowie este un brand sinonim cu performanță în eSports astfel încât moușii testați până acum de la ei au fost competitivi. EC2-CW este prima lor tentativă de mouse wireless, hai să vedem împreună dacă se încadrează în standardele Zowie by BenQ.

Specificații

DPI400 / 800 / 1600 / 3200
USB USB 2.0 / 3.0 Plug & Play
Greutate78 grame
Buttons5 butoane
Report Rate125 / 500 / 1000 Hz
DimensiuneMedium
DesignAsymmetrical Ergonomic Design
Rotiță Scroll24-step
Click Response TimeFast / Normal
Distanță Lift-Off AjustabilăHigh/Medium/Low
Dimensiuni Mouse123 x 42 x 65 mm
Dimensiuni Enhanced ReceiverH:72 mm / W:74mm / Base Diameter:69.4mm

Design/Construcție

Seria EC-CW este prima tentativă de mouse wireless lansată de Zowie, o marcă dedicată performanței în gaming competitiv.

Baza acestuia este seria pe fir EC deja existentă în portofoliul Zowie. Deci fanii acestei forme se vor simți la ei acasă mânuind acest nou șoarec.

Culoarea principală a lui EC2-CW, ca și în cazul seriei originale EC, este negrul cu singura pată de culoare fiind logo-ul Zowie neiluminat, roșu.

Pe partea frontală a lui EC2-CW regăsim portul USB-C pentru utilizarea pe fir/încărcarea acestuia dar și antena wireless.

Dacă ar fi să fiu puțin cârcotaș aș spune că e cam urât portul de încărcare, putea fi și el mai puțin ieșit înafară, arată de parcă e carasul tău din acvariu care iese la suprafață să îl hrănești… :))

Pe partea stângă regăsim blocul de butoane Back/Next.

Pe spatele lui EC2-CW vedem cele 2 butoane pentru DPI și Polling Rate acompaniate de LED-uri care să confirme poziția curentă, dar și un switch pentru modul de conectare a acestuia și puncte de contact pentru încărcarea la standul Enhanced Receiver.

Zowie sunt singurul producător mainstream de mouși care oferă același mouse în dimensiuni diferite. Consider o chestie de bun simț care ar trebui adoptată de cât mai mulți producători. Mărimea șoarecului este integrată în numele acestuia, astfel:

NumeDimensiune
EC3-CWSmall
EC2-CWMedium
EC1-CWLarge

Singurul LED iluminat prezent în EC2-CW este cel care idică bateria, poziționat sub rotița de scroll.

Greutatea lui Zowie EC2-CW este de aproximativ 77 grame.

Cablul este împletit, paracord de 2.1m lungime. Acesta este flexibil și ușor, nu incomodează când utilizezi mouse-ul prin cablu.

În cutia lui Zowie EC2-CW regăsim atât mouse-ul în sine, cât și cele 2 receivere (dongle USB și Enhanced Receiver) plus cablul detașabil USB-C – USB-A de 2.1m, un set extra de piciorușe PTFE și instrucțiuni/garanție.

Performanță

Foarte rapid, în maxim 10-15 minute de utilizare a lui EC2-CW, am avut un sentiment de familiaritate din partea poziției în care îl țineam. Deși de la distanță nu pare asemănător cu seria 500 de la Logitech, serie pe care am folosit-o foarte mult timp, poziția mâinii este extrem de similară. Deci ai putea spune că pentru mine a fost dragoste la prima mânuire.

Forma lui EC2-CW este ergonomică, ne-simetrică, pentru dreptaci, cu butoanele back next amplasate pe stânga.

Senzorul Pixart PAW 3370 este deja consacrat, cunoscut, întâlnit la mulți alți mouși și mai sunt puține de spus despre el ce nu am spus deja în multe alte review-uri. Este un senzor stabil, dependable, care rareori dă greș.

În cazul șoarecilor fără fir diferența o face microcontrollerul de wireless care introduce sau nu extra latență.

Pașii DPI prin care ciclezi când apeși butonul DPI sunt ficși, anume: 400, 800, 1600, 3200, fiecare cu culoarea lui aferentă. Aceste valori sunt cele mai populare prin gameri și va fi greu să nu te incadrezi la unul, chiar dacă PAW3370 poate sigur mai mult, dar nu am folosit vreodată mai mult de 3200 DPI decât în glumă. Eu personal stau pe la 1600 dpi constant.

Rotița de scroll a lui Zowie EC2-CW este exact cum îmi place mie: are 24 pași, foarte bine definiți și este cauciucată și texturată pentru extra grip. Pașii fiind duri este aproape imposibil să scrollezi greșit, ceea ce mi se întâmplă uneori când dau de o rotiță mai moale cu rezistență mică.

Greutatea lui EC2-CW este de 77 grame. Această valoare este una medie pentru 2024, an în care avem din ce în ce mai multe modele care se plasează pe la aproximativ 60 grame. Acestea se pretează mai mult spre acțiuni precise, cumulate cu piciorușele negre pentru a-ți oferi toate ustensilele necesare acelor headshoturi cruciale într-o luptă împotriva adversarilor virtuali.

Grip Style

Gripul cel mai potrivit pentru Zowie EC2-CW este Palm Grip, după părerea mea. Varianta Medium (EC2-CW) este potrivită pentru cei care au mâini medii și mari care preferă acest stil de grip. Dacă ai mâini și mai mari atunci poți apela la varianta Large – EC1-CW.

Asta nu înseamnă că nu poți folosi acest șoarec dacă preferi Claw Grip, deși atunci recomand celălalt mouse din portofoliul Zowie – U2.

Piciorușele lui EC2-CW par a fi compușii PTFE utilizați în trecut la șoareci. Aceștia, denumiți Type D Black, oferă ceea ce Zowie denumește Controlling Glide, o alunecare precisă, controlată.

Există pe site-ul BenQ – Zowie posibilitatea de a cumpăra și varianta mai rapidă, o variantă populară recent pe care am regăsit-o pe mulți alți șoareci, denumită Type D White și oferă Speedy Glide, alunecare rapidă pe orice suprafață.

Aici ține foarte mult de preferințe, mie îmi place mai mult varianta albă.

Enhanced Receiver

În cutia lui EC2-CW primim și acest Enhanced Receiver, un extra dock care este și antenă pentru semnal. Scopul lui principal este minimizarea interferențelor în timpul jocului, fie el competitiv sau acasă, prin plasarea acestuia considerabil mai aproape de mouse decât ar fi dongle-ul USB. Nu văd niciun motiv pentru care nu l-ai folosi în permanență la PC-ul principal deoarece oferă și posibilitatea încărcării mouse-ului prin cei 2 pini magnetici plasați anterior.

Folosind în permanență Enhanced Receiver îți este eliberat dongle-ul USB pentru utilizarea la laptop, ceea ce e super convenabil deși mi-ar fi plăcut să implementeze cumva în carcasa lui EC2-CW și un locaș pentru stocarea dongle-ului ca să nu îl pierzi în deplasări.

Pe spatele lui EC2-CW avem un switch care schimbă modul de conectare între Dongle/OFF/Enhanced Receiver. Foarte util în cazul în care ții la PC Enhanced Receiver și dongle-ul conectat la laptop pentru că poți face switch între dispozitive foarte rapid. De asemenea, în modul OFF poți utiliza conexiunea prin cablu, care îl și încarcă.

Performanță în Gaming

Poate capitolul cel mai important și pe care au pus accentul cei de la Zowie. În gaming acasă, sau undeva izolat de alte calculatoare/laptopuri conexiunea susținută prin Dongle-ul de wireless 2.4GHz merge fără greș. Latența este scăzută și întreruperi nu am avut parte. Totuși, pe măsură ce se aglomerează căile wireless, în cazul în care ai foarte multe dispozitive care comunică prin același 2.4GHz, sau ești într-un turneu de CS2 și ai alte 10 PC-uri lângă tine, pentru a fi sigur 100% de conexiune trebuie să apelezi la Enhanced Receiver. Acesta poate fi plasat mult mai aproape decât dongle-ul și asigură atât încărcarea mouse-ului dar și un semnal direct și fără întreruperi.

De asemenea, în situații de urgență poți apela și la conexiunea directă prin cablu.

Abuzat ore în șir atât în Counter Strike 2, Valorant sau PUBG, efectiv terorizat în modul Ultra Rapid Fire din LoL (Pentru cei care nu știu URF este practic LoL pe cocaină, totul e de mult mai haotic pentru că ai cooldownuri 80% reduse și mana infinită) cu câteva meciuri de Co-Op în StarCraft II aruncate pe ici pe colo pot spune că trackingul lui EC2-CW funcționează exact cum mă așteptam, adică foarte bine. Poziția mâinii este comodă, poți juca lejer ore în șir dar întotdeauna recomand pauze cel puțin una pe oră pentru a te întinde, dezmorți etc.

Software și iluminat

Un mare avantaj al moușilor Zowie este acela că nu există software dedicat pentru controlarea funcțiilor acestora. Avantaj din prisma faptului că sunt mouși dedicați multiplayerului competitiv unde sunt interzise instalarea diferitelor programe pe calculatoarele unde se decurge competiția. Astfel toate funcțiile lui EC2-CW sunt controlabile ori prin butoanele prezente pe spate (cum ar fi Polling Rate sau DPI care au fiecare și LED-uri care indică pasul la care ești) dar și prin diferite combinații de butoane care sunt explicate în instrucțiunile din cutie.

Prin aceste combinații poți modifica atât timpul de răspuns al click-urilor dar și distanța de lift-off a senzorului.

Concluzii

Zowie EC2-CW este un no-nonsense mouse, un mouse gata de acțiune direct din cutie, setat de profesioniști pentru profesioniști. Forma lui este clasică deja, te vei înțelege rapid dacă preferi Palm Grip, iar pentru Claw apelează la fratele U2. Folosit intens în toate jocurile pe care le joc în această perioadă, în principal la 1600DPI, acest șoarec nu a dat greș, atât ca și precizie dar și ca semnal.

Îmi place foarte mult că Zowie oferă în continuare același mouse în mărimi diferite, acest lucru ar trebui adoptat de cât mai mulți producători.

Prețul lui Zowie EC2-CW, la momentul publicării acestui review, este de aproximativ 950 de lei la Emag.


Spread the love

Comentezi?!