Îmi place mult să mă joc cu tehnologia smart, iar aspiratoarele robot sunt unele din cele mai interesante dispozitive încă de când au apărut la noi. Jucându-mă cu fratele mic, Xiaomi Robot Vacuum S10, chiar mă gândeam oare ce poate face mai bine varianta de top, Xiaomi Robot Vacuum X10+.
Haideți să aflăm împreună
Specificații
Culoare | Alb |
---|---|
Lăţime | 350 mm |
Culoare | Alb |
Procesor | MJA1 |
Puterea de intrare | 100-240V ~ 50/60Hz |
Putere nominală | 70 W |
Tip produs | Aspirator |
Greutate | 3,8 kg – aspirator, 8,3 kg – stație de andocare (fără apă) |
Tensiune nominală | 14,4 V |
Puterea de aspirație | 4000Pa |
Conținut | Manual de instrucțiuni Stația de andocare Perie laterală Adaptor de curățat perie Perie principală Cablu de alimentare Capacul periei principale Xiaomi Robot Vaccum Mop X10+ Stand all-in-one Sac de praf Container de praf 2 x perie pentru mop 2 x lavete pentru mop |
Înălţime | 97 mm |
Funcții | Control de la distanță prin intermediul aplicației |
Grosime | 350 mm |
Dimensiuni | 423 × 340 × 568 mm (stație de andocare) |
Durata de viata a bateriei | Până la 2 ore |
Certificate | IPX1 |
Funcții de aspirator | Senzor de cădere Senzor de coliziune Senzor radar Senzor de perete Senzor tomberon Curățarea podelei Autoîncărcare Aspiraţie Andocare automată Rezervor de apă controlat electronic Urmărirea progresului de curățare Reluarea automată a progresului de la ultima poziție S-Cross AI S-Mopping assistant |
Design/Construcție
Forma generală a lui X10+ este tipică aspiratoarelor robot. Dacă îl vezi fără stația de încărcare/curățare singurul element diferențiator este camera frontală și, poate, culoarea diferită deasupra LDS-ului.
Pe lângă a bump-senzorului clasic și a senzorilor de proximitate observăm pe partea frontală una din diferențele față de modelele mai ieftine, anume prezența unei camere care să ajute în maparea 3D a casei și construirea unui algoritm de evitare a obiectelor mapate.
Pe partea din spate a lui X10+ observăm atât contactele pentru încărcare dar și flap-ul pentru colectarea prafului și duza care face legătura pentru circuitul de apă.
Pe lateral avem și flapsul prin care se face transferul de praf/murdărie din recipientul intern în docking station.
Acestea sunt preluate și depozitate într-un sac de unică folosință.
Dacă întoarcem pe X10+ pe spate, ca pe o broască țestoasă, vedem peria principală, roțile principale, peria rotativă, care poate fi scoasă pentru curățare/înlocuire, rotița frontală care asigură direcția aparatului, zona de legare a celor 2 lavete și diferiții senzori de cădere (Cliff) sau proximiate.
Periuța rotativă este și ea detașabilă.
Lavetele/mopurile se scot ușor, având prinderea magnetică. Acestea se pot scoate complet de pe suport pentru a fi spălate, prinderea de suportul-mop este cu arici.
Docking Station-ul din pachet este destul de masiv ca dimensiuni dar și ca greutate. Acesta atinge o înălțime de 57 cm cu lățimea de 35cm deci necesită ceva mai mult spațiu decât un aspirator robot normal.
Greutatea acesteia este de 8.4Kg fără apă înăuntru.
Legarea la stația de andocare trebuie să fie exactă pentru a putea face transferurile de apă murdară/curată fără a da pe lângă, dar și încărcarea aspiratorului. Pentru a facilita acest lucru pe partea de jos avem un traseu texturat pentru extra aderență a roților, exact ca la garaje.
Stația de andocare (Docking Station) a lui X10+ este și ea interesantă. Designul per total este unul plăcut, culoarea predominantă fiind albul, exact ca la aspirator.
Aceasta are în partea de jos rampa de acces care duce la zona de suport/curățare perii.
Conexiunea și depozitarea prafului/murdăriei și schimbarea apei este asigurată de diferite trasee care comunică cu aspiratorul robot dar și diferiți senzori care asigură andocarea corectă a lui X10+.
Pe partea frontală avem accesul către sacul de praf de unică folosință și un logo Xiaomi.
Zona superioară este de fapt accesul către recipientele de apă, două la număr, unul pentru apă curată și unul pentru apă folosită/murdară.
Tot în partea superioară avem și trei butoane touch (Start cleaning, Vacuum&mop și Dry Mop Pads) și un LED care indică starea.
Performanță
Instalarea lui X10+ este foarte ușoară, ca la toate produsele Xiaomi. Dacă ești preocupat de securitate, deși Xiaomi X10+ are certificare TUV la acest capitol, poți opta pentru a evita utilizarea aplicației Mi-Home, caz în care te bazezi pe setările implicite ale aspiratorului și cele 3 butoane tactile de pe stație plus butoanele de pe aspirator.
Dacă alegi să utilizezi aplicația Mi Home atunci setarea implică standardul apăsat al ambelor butoane ale aspiratorului timp de 5-7 secunde pentru a intra în modul de Instalare, după care vei fi ghidat prin fiecare pas de către aplicație. Îi vei da un nume, asigna o cameră din casă etc.
Este foarte important să actualizezi firmware-ul lui X10+ cât de des posibil deoarece se pot adăuga funcționalități noi sau rafina cele curente. De asemenea ATENȚIE să nu îl deplasezi tu sau pisica ta curioasă pe perioada update-ului că îți va da eroare.
O să încerc să pun accent pe caracteristicile diferite/extra ale lui X10+ față de frații mai mici, deoarece am discutat lucrurile comune atât în review-ul lui S10, cât și al lui Robot Vacuum Mop 2 Lite.
Puterea de aspirare, cât și forma periei principale sunt la fel ca la S10, anume 4000Pa. Acest lucru asigură o aspirare bună, uniformă. De asemenea X10+ detectează activ suprafața aspirată pentru a boosta puterea de aspirare când urcă pe un covor și a aspira sau ridica/opri moppingul în funcție de comportamentul setat din aplicație.
O primă diferență față de frații mai mici este utilizarea detecției cu AI atât a suprafețelor de curățare dar și a zonelor în care cureți. Editorul de hartă îți permite delimitarea camerelor și a zonelor de curățare cum dorește sufletul tău, iar X10+ va folosi algoritmi AI pentru a identifica tipul de cameră (Dormitor/sufragerie/living/bucatarie etc) și a determina traseul optim de curățare a acesteia.
Lavetele/Mops
Sistemul de mopuri prezent la Xiaomi Robot Vacuum X10+ este unul diferit de cele cu care suntem deja obișnuiți. Acesta este compus din 2 lavete care se rotesc la 180 RPM pentru a curăța mai bine decât stilul tradițional târât. Am observat o îmbunătățire în cazul petelor încăpățânate, cum ar fi sosul uscat pe parchet de la mâncarea de pisică.
Stația de andocare a lui X10+ îți permite atât monitorizarea nivelului de umiditate a lavetelor dar și curățarea și uscarea acestora. Aceste acțiuni pot fi automatizate, cu frecvența lor controlată de utilizator prin aplicația Mi Home.
De asemenea, uscarea mopurilor poate fi pornită și din butonul dedicat de pe stație. Aceasta durează cam 2 ore maxim, dar poate varia în funcție de diferiți factori, precum umiditatea lor, a aerului etc.
Zgomotul produs de procesul de uscare a mopurilor este redus, nu deranjează.
Întreținerea
Aplicația Mi Home permite inițierea proceselor de curățare după bunul plac dar și a comportamentului aspiratorului sau frecvența cu care se fac acestea automat.
Transferul murdăriei/prafului este cel mai zgomotos proces din toată funcționarea aspiratorului sau a standului, deci nu recomand inițierea acestuia la 2 noaptea când e liniște în tot blocul cum am făcut eu :).
Când va fi nevoie de intervenția ta, pentru a goli recipientul de apă murdară, adăuga apă, schimba sacul de praf sau diferite alte acțiuni, aspiratorul îți va vorbi în limba selectată dar îți trimite notificări prin intermediul Mi Home.
Îmi place că aproape totul se poate demonta atât în cazul lui X10+ în sine cât și a standului acestuia. Acest lucru face posibilă curățarea și întreținerea tuturor pieselor acestuia. O diferență față de frații mai mici este faptul că peria pricipală a aspiratorului este modulară, în sensul că fiecare lamelă/perie poate fi scoasă.
Curățarea tuturor suprafețelor este facilă, totul fiind gândit pentru a-ți ușura accesul. Avem suportul de curățare a mopurilor detașabil, filtre detașabile, sacul de praf are un slider pentru a-l închide atunci când îl scoți din stație. De asemenea, fiecare recipient de apă se desface și are sticker pentru a fi pus în aceiași poziție după.
Pentru a elimina pe cât posibil greșelile, toate zonele sau piesele demontabile sunt acoperite de diferite stickere cu informații și poze. Acestea îți indică atât poziționarea corectă a diferitelor piese dar și ce piesă poate fi curățată și cum.
Un exemplu ar fi recipientul de praf care are 2 filtre, unul detașabil, de hârtie și unul care face parte din recipient, spălabil. Stickerul de pe recipient este perfect pus pentru a împiedica spălarea filtrului de hârtie, lucru neindicat.
Customizarea hărții
Față de fratele mai mic S10, X10+ are câteva funcții extra în zona de mapare. Pentru cei care preferă vizualizarea pe 3 dimensiuni a casei personale pentru a pune mai ușor pereți/obstacole și bariere, X10+ are, prin intermediul aplicației Mi Home, posibilitatea de a crea hărți 3D.
Am avut mici probleme cu pornirile accidentale ale lui X10+. Acestea sunt cauzate de amplasarea puțin nefericită a butoanelor de pe stația de andocare fix în dreptul zonei unde apuci capacul pentru deschidere. Dacă ești suficient de atent poți preveni aceste porniri accidentale, nu e chiar atât de mare bătaie de cap.
Aici vine să te ajute tocmai funcția de Child Lock, prin care poți dezactiva butoanele de pe stația de andocare, pentru a preveni copiii/animăluțele curioase să îl pornească într-un moment nepotrivit pe X10+.
De asemenea, nivelul vocii aspiratorului poate fi ajustat pentru a nu fi trezit noaptea la 4 când pisica se joacă cu peria rotativă și declanșează repoziționări ale acestuia.
Bateria
Bateria de 5200mAh a lui Xiaomi Robot Vacuum X10+ ține cam 2 ore de curățare continuă în cazul în care folosești modul Standard de aspirare. Dacă mai are de curățat din hartă acesta se va îndrepta spre stație când este pe low battery pentru a se încărca și își va continua treaba cu suficientă baterie. Am observat că pentru majoritatea caselor este suficientă această baterie pentru o tură pe turbo, puterea maximă a aspirării (4000 Pa). În cazul meu rămânea și cu vreo 40-50% din baterie chiar și fugărit de pisici (apartament cu 3 camere).
Concluzii
Xiaomi a reușit să automatizeze cu X10+ aproape tot procesul de curățare a podelelor. Acesta va aspira tot ce este la îndemână, va da cu mopul automat pe suprafețele non-covor, își va depozita praful și apa murdară în stație, după care își mai și curăță și usucă mopurile pentru a nu prinde miros urât.
Mai lipsește să implementeze un mod prin care elimină părul lung încovrigat în jurul periei principale a aspiratorului și, eventual să îi pună picioare să urce scări/pe canapea și gata, poți uita de griji cu aspiratorul :).
Prețul lui Xiaomi Robot Vacuum X10+, la momentul publicării acestui review, este de aproximativ 3350 lei pe magazinul oficial mi-home.ro