Logitech G513 – O tastatură aproape perfectă

Spread the love

Întotdeauna am fost un fan al tastaturilor care au carcasa din aluminiu, mai ales cele cu efectul acela de „brushed”, așadar Logitech G513 Carbon mă lovește direct la țintă la acest capitol.

Am avut deja în test o tastatură de buget de la Logitech, G213o tastatură destul de ok, dar eu prefer tastaturile mecanice pentru că mă joc foarte mult. Și m-am bucurat tare mult că am pus mâna pe G513 Carbon, cu switch-uri Romer-G Tactile, pentru a putea să vă explic cu detalii de ce  consider că această tastatură este aproape perfectă.

Ca design, Logitech G513 Carbon este simplistă, are doar strictul necesar de taste + numpad, fără taste multimedia și are un layout destul de compact. Lungimea totală a tastaturii este de 445 mm ceea ce o plasează în dimensiuni normale, sub alte tastaturi mecanice.

Palmrest-ul nu se atașează mecanic sub nici o formă, el stă în orice poziție îl pui și are piciorușe de cauciuc care împiedică alunecarea lui.

Construcția de aluminiu îi oferă un aspect și o senzație premium, completat de palm-rest-ul cu memory foam. Tastele sunt ridicate, neîngrădite de margini pe orice latură. Acest aspect minimalist mi se pare foarte reușit pentru o tastatură, iar unul din cele mai mari avantaje ale lui este că ușurează curățarea ei, deoarece murdăria nu are nici un colț în care să se ascundă.

Cablul tastaturii este braided (împletit), pentru a fi maleabil și mai rezistent. Acesta nu este detașabil.

Tastatura se conectează la PC prin intermediul a 2 cabluri USB. Sunt necesare 2 pentru deoarece are 1 port USB PassThrough, amplasat în partea superior-dreapta. Amplasamentul lui în partea superioară a tastaturii este ideal. Deoarece, în cazul în care folosești acest port, nu va încurca nici un setup de mouse, atât de stângaci, cât și de dreptaci,  cum fac tastaturile cu USB-urile pe lateral.

În pachet mai primești și un Keycap Puller, pentru a scoate mult mai ușor tastele când vrei să faci curățenie, dar și taste de rezervă pentru cele mai folosite taste de gameri (WASD etc). Nu am avut nevoie de el fiindcă G513 Carbon nu are margini, tastele pot fi apucate și scoase destul de ușor.

Tastatura are în partea superior-centrală un port similar cu sistemul de înșurubare folosit la camerele foto pentru trepied. Presupun că va fi folosit pentru un accesoriu compatibil nelansat încă, un port-telefon sau cine știe ce idee au cei de la Logitech.

Lipsa unui rând de taste macro poate fi pentru unii un dezavantaj, dar pentru mine este clar un avantaj. Niciodată nu m-am înțeles cu acele rânduri extra de taste macro în stânga sau deasupra tastelor, ba chiar de multe ori mă încurcă fiindcă mâna mea stângă cauta marginea tastaturii, iar obișnuit să nu mă mai uit vreodata în jos să verific ce tastez, în jocuri asta îmi crea atâtea probleme încât ajungeam să bind-uiesc funcțiile CTRL, Shift pe taste de macro ca în caz că apăsam pe ele din greseală, să aibă aceleași funcții ca ultimul rând de taste de la o tastatură normală. Evident, că pentru WASD era mult mai complicat, dar măcar aveam Crouch și Walk/Secondary :D.

Tastatura Logitech G513 Carbon este dotată cu iluminare RGB individuală (pentru fiecare tastă), programabilă prin intermediul Logitech Gaming Software (LGS) sau prin intermediul diferitelor preset-uri de iluminare care sunt în memoria internă a tastaturii, controlabile prin combinații de taste (FN + F5/F6/F7).

Iluminatul este reglabil în intensitate, cu diferite niveluri, este foarte rapid și destul de puternic în setarea maximă. Nu îți va deranja ochii noaptea și nici nu va crea prea multă lumină în jur. LGS funcționează în majoritatea timpului, cu mici rateuri când a rămas blocat pe modul Audio Equalizer și tastatura reacționa la sunetele PC-ului până când am fost nevoit să reinstalez programul. Evident, aceasta nu e vina tastaturii, dar e bine de știut.

Poți programa profile pentru fiecare joc în parte, profil care se activează când software-ul detectează că ai pornit acest joc. Aceste profile pot include setări de iluminat proprii acelui joc, care interacționează cu diferiți stimuli din joc, dar și reconfigurări ale tastelor. (de exemplu, memorarea anumitor secvențe pe taste nefolosite în acel joc)

G513 Carbon vine în mai multe variante, în funcție de tipul de culoare (Carbon sau Silver) și switch-ul folosit. Avem două variante pe switch-ul proprietar Romer-G, switch cu 1.5 mm punct de actuare, una Tactile și una Linear, dar și varianta clasică, clicky, bazată pe switch-ul GX Blue, care este extrem de similar cu Cherry MX Blue.

Pentru acest review am primit varianta cu taste Romer-G Tactile. Trebuie să recunosc că voiam să umblu cu o tastatură bazată pe cea mai nouă versiune a switch-urilor Romer-G dar să nu fie Clicky, deci am fost foarte mulțumit de varianta primită.

Tastele Romer-G Tactile necesită o forță de actuare de 45 g, similar cu Cherry MX Red. Distanța pănâ la înregistrarea apăsării este 1.5mm, la nivel cu celelalte switch-uri rapide (Cherry MX Speed) și mai mic decât majoritatea switch-urilor care au 2mm distanța de actuare. De asemenea, distanța maximă parcursă de tastă este și ea redusă, 3.2mm, față de media concurenței care este de obicei în jur de 4mm. Deci, din cifre, tastatura este foarte rapidă și chiar simți asta. După scurt timp ai impresia că tastezi mai rapid decât pe alte tastaturi.

În primul rând, tastele Romer-G sunt create și folosite în principal de Logitech. Deci nu vei putea refolosi alte keycaps de la alte tastaturi, deoarece nu se vor potrivi, cum e cazul în orice tastatură bazată pe orice model de switch-uri Cherry MX. Doar taste de la alte tastaturi Logitech vor funcționa aici, în caz că vrei să folosești atât de mult și de violent tastatura, ceea ce mă îndoiesc că se va întâmpla,  dar poate peste câțiva ani, cine știe.

Tastatura este extrem de solidă și de bine închegată, așa că va suporta ceva abuzuri chiar și de la gamerii mai violenți cu perifericele lor. Chiar și piciorușele folosite pentru schimbarea poziției tastaturii sunt masive și par că vor rezista cu brio (nu am testat și nici nu am de gând).

Experiența de tastare este aproape la fel de plăcută ca la tastatura mea personală, Corsair K70 RGB, bazată pe Cherry MX Red. Zic aproape la fel deoarece switch-urile sunt Tactile, iar acel mic Bump în tastare se simte, chiar dacă extrem de puțin. La capitolul viteză de tastare, G513 stă mai bine, deoarece tastele au 1.5mm până la înregistrarea apăsării, iar feel-ul este extrem de smooth.

Pentru cineva care folosește tastaturi mecanice de ani de zile și a avut cam toate key-urile la mână, acest model este printre cele mai reușite pe care le pot recomanda oricui cu căldură.

Logitech G513 Carbon este foarte rapidă, smooth și moderat de „gălăgioasă”, pentru o tastatură mecanică. Chiar aș putea spune că este prima tastatură pe switch-uri Tactile care mi-a plăcut la fel de mult ca una bazată pe switch-uri Lineare (care sunt preferatele mele).

Singurul motiv pentru care nu o declar tastatura perfectă este lipsa tastelor multimedia dedicate, sau măcar a unei rotițe de volum, de care am devenit foarte atașat și mi se pare utilă. Funcțiile există, dar trebuie să faci o combinație de FN + una din F9-12 sau PrintScreen, Scroll Lock etc, ceea ce este complicat când vrei să faci asta rapid. Dar aceasta este o părere personală, poate pentru alții va fi perfectă. De asemenea, este și singura tastatură din oferta Logitech care are carcasa din „Aircraft Grade Aluminium”, ceea ce este un mare plus pentru aspect și rezistență.

Tastatura are și Maximum Key Roll-Over (Conform Logitechg.com) de 26 taste. Nu văd cum ai testa vreodată acest lucru sau în ce moment ai avea nevoie să înregistrezi 26 de taste deodată, având 10 degete la mâini, dar e bine de știut că există, pentru data viitoare când vrei să dai cu capul de tastatură și să te asiguri că se înregistrează fiecare contur al feței tale :).

Concluzie:

Logitech G513 Carbon, cu taste Romer-G Tactile, este tastatura aproape perfectă pentru mine. Carcasa foarte solidă din Aluminiu, cu efect „Brushed”, plus designul destul de compact, fără margini, și tastele Romer-G Tactile, care sunt foarte smooth și rapide, contribuie la un feel premium și comod, alături de palm-rest-ul cu memory foam. Singurul lucru care ar fi făcut-o perfectă ar fi fost adiția tastelor multimedia dedicate și a unei rotițe de volum.

Timpul de acomodare cu tastatura a fost zero și sunt destul de încrezător că pentru cineva care ar trece de la o tastatură normală, non-mecanică, la Logitech G513 Carbon, tranziția ar fi la fel de ușoară.

Prețul Logitech G513 Carbon se învârte în jurul a 700-800 lei în funcție de magazin.

Specificații:

  • Length: 132 mm
  • Width: 445 mm
  • Height: 35.5 mm
  • Weight (fără cablu): 962 g
  • Cable Length: aprox 1.8m
PALMREST
  • Length: 88 mm
  • Width: 445 mm
  • Height: 21.5 mm
ROMER-G TACTILE/LINEAR MECHANICAL SWITCHES
  • Durability: 70 million keypresses
  • Actuation distance: 1.5 mm
  • Actuation force: 45 g
  • Total travel distance: 3.2 mm
GX BLUE MECHANICAL SWITCHES
  • Durability: 70 million keypresses
  • Actuation distance: 1.9 mm
  • Actuation force: 50 g
  • Total travel distance: 4.0 mm
  • Connection Type: USB 2.0
  • USB Protocol: USB 2.0
  • USB Ports (Built-in): Yes, 2.0
  • Indicator LIghts (LED): 2
  • Backlighting: Yes, RGB per key lighting
SPECIAL KEYS
  • Lighting Controls: FN+F5/F6/F7
  • Game Mode: FN+F8
  • Media Controls: FN+F9/F10/F11/F12
  • Volume Contros: FN+ PRTSC/SCRLK/PAUSE
  • Programmable FN keys via Logitech Gaming Software

 


Spread the love

Comentezi?!