De la distanță, ROG Falchion RX Low Profile arată ca varianta maturizată a lui ROG Falchion. Să vedem împreună dacă sunt îmbunătățiri și sub capotă, nu doar la exterior.
Specificații
- Formă – 65%
- Carcasă – Plastic
- Top Plate – Aluminiu
- Anti Ghosting – N-Key Rollover
- Toate tastele reprogramabile
- USB Report Rate – 1000Hz
- Max Report Rate – 8000Hz cu ROG Polling Rate Booster
- PCB Hot-Swappable – Nu
- Iluminat – Per Tastă RGB
- AURA Sync
- Cablu – 1.8m împletit – USB-A to USB-C
- Conectivitate
- Prin cablu USB 2.0 (TypeC to TypeA)
- Bluetooth 5.1
- RF 2.4 GHz – SpeedNova
- Compatibilitate OS
- Windows
- macOS 10.11 sau mai nou
- Dimensiuni
- 306 x 110 x 26.5mm
- Greutate – 595 grame fără cablu
- Culoare – Albă
Switch – ROG RX RED Low Profile Switch
- Tip Switch – Liniar (Red)
- Formă Switch – Scissor
- Punct de actuare – 1.0mm
- Punct de bottom out – 2.8mm
- Forță inițială – 40g
- Fortă actuare – 45g
- Forță bottom-out – 55g
- Pre-lubed
- Durată de viață a switch-ului – 100 milioane apăsări
- Keycaps – ROG UV-Coated ABS
În cutie regăsim
- ROG Falchion RX Low Profile
- Keyboard cover
- USB-C dongle (OMNI Receiver)
- USB extender
- USB cable
- ROG sticker
- Quick start guide
- Warranty booklet
Design/Construcție
Designul lui ROG Falchion RX Low Profile este unul chiar foarte plăcut. Avem o tastatură forma aproape standard 65% cu o buză superioară extra unde ai brandingul Republic of Gamers iluminat RGB și sincronizabil.
Despre diferitele forme pe care le pot lua tastaturile am mai discutat în articolul meu lung despre tastaturi mecanice, articol pe care ar trebui să îl actualizez să adaug și un capitol despre taste low profile.
În esență, după cum se poate vedea și în poze, forma de 65% îți asigură tastele alfa-numerice plus săgețile și o parte din blocul Pgup/Delete, cu restul funcțiilor disponibile prin combinații cu tasta FN.
Top Plate-ul este metalic pentru extra rigiditate și un aspect și senzație premium. Finisajele sunt
Legendele tastelor sunt amplasate central, transparente și cu font tradițional ROG. Pe latura inferioară a tastelor sunt prezente extra simboluri în cazul în care tasta are o funcție extra implicită activabilă prin combinarea ei cu tasta FN.
Pe partea lateral-superioară stânga avem mutat touchbarul prezent pe toate modelele precedente din gama Falchion, alături de un nou buton care schimbă funcțiile acestuia.
În partea dreaptă regăsim lăcașul pentru stocarea Omni Receiver, portul USB-C, switchul Mac/Windows și Switchul pentru modurile de conectare.
La numai 26.5mm grosime, fără carcasa de protecție, ROG Falchion RX Low Profile este chiar subțirică, ușor de transportat, în cazul în care vrei să o iei cu tine peste tot.
Cu ajutorul piciorușelor din dotare îți poți schimba unghiul de atac în 3 moduri, după bunul plac. Fiecare picioruș este cauciucat pentru aderență.
Spatele lui Falchion RX LP este plastic, cu un design ROG similar cu cel de pe modelele anterioare.
În pachetul lui ROG Falchion RX Low Profile regăsim și un top case de protecție cu care ne-am obișnuit de la modelele anterioare. Este cauciucat pe interior dar și pe exterior pentru aderență și pentru amortizarea vibrațiilor. Diferența față de modelele anterioare este lipsa găurii laterale aferente touchbarului care a fost mutat.
Capacul poate fi utilizat atât ca și extra suport/amortizare dar și ca protecție în deplasare sau anti-praf/păr de pisică etc.
Tot pentru deplasări avem inclus în pachet și un pouch textil.
Performanță
Eu personal întotdeauna voi alege o tastă liniară deci RX Red Low Profile, pentru mine, este tasta superioară. Voi poate preferați Clicky, caz în care există model de Falchion RX LP dotat cu astfel de taste.
Nu este cazul modelului testat, care a venit din fericire cu tastele roșii 🙂
Acest video explică mai în detaliu cum este construită noua familie de switch-uri ROG RX, familie din care face parte și seria Low Profile. Nefiind PCB Hot Swappable nu am putut demonta eu fiecare switch ca să vă arăt cum sunt înăuntru.
Fiind un switch de tip Scissor (Foarfecă) acesta este mai stabil ca un switch cu tijă centrală. Tastele au aproape 0 wobble rezultând într-o siguranță sporită în sesiunile lungi de typing precum ar fi un review lung de la o tastatură ROG :).
Actuarea switch-urilor RX Red Low Profile, de fapt a tuturor din gama RX Low Profile, este instantă datorită faptului că toate switch-urile din familia RX Low Profile sunt optice. Forța necesară începerii apăsării este de 40g, o rezistență pusă acolo ca să ajute la prevenirea apăsărilor accidentale. Pentru înregistrarea apăsării va fi nevoie de 45g forță la o distanță de actuare mică de numai 1 milimetru.
Sistemul de conectare a keycapurilor la switchuri este prin 4 pini amplasați în colțurile tastei. Acest lucru adaugă la stabilitatea tastei comparativ cu tradiționala tijă centrală a switch-urilor mecanice. Tijele par suficient de solide pentru a rezista scoateri keycapurilor de fiecare dată când vrei să cureți tastatura. Atâta doar că uneori va fi mai greu să nimerești repoziționarea tastelor din prima dar te vei obișnui rapid.
Falchion RX Low Profile nu are PCB Hot Swappable.
Față de modelele trecute din seria Falchion, Touchbarul a fost mutat în partea de sus, lateral. Acest lucru este spre bine deoarece previne apăsările accidentale când cauți instinctiv marginea tastaturii dar și apăsările accidentale care apăreau la repoziționarea tastaturii. Mai mult de atât, când țineai tastatura în capacul de plastic, în cazul în care aveai piciorușele desfăcute pentru o poziție de tastare mai ridicată, nu se mai alinia touchbarul cu gaura din carcasă. Mutarea acestuia în partea superioară a rezolvat și această problemă.
Gaming Performance
Debounce-ul aproape inexistent are rol de prevenire a apăsări accidentale în jocuri. Fiecare input este crispy, la țintă și instant, mai ales dacă stai pe 8000 Hz Polling Rate cu ajutorul unui Polling Rate Booster (inclus în pachetul mouse-ului Keris II Ace de exemplu)
Dacă treci de la tastaturi mecanice normale vei avea nevoie de o perioadă scurtă de acomodare, perioadă care va implica destule apăsări accidentale, dar odată ce te obișnuiești parcă te vei întreba de ce nu ai avut un Falchion RX LP în viața ta mai devreme :).
Ajută mult Omni Receiver, mai ales pe cei care decid să se joace pe dispozitive care au prea puține USB-uri (cum sunt unele laptopuri în ultima vreme…) pentru că vei putea utiliza atât mouse-ul cât și tastatura ta ROG pe un singur USB, cât timp ai modele compatibile. (Ai aici lista oficială de produse ROG Compatibile care se updatează cu fiecare lansare)
Experiența de tastare
Tastatul la ROG Falchion RX Low Profile a fost chiar o surpriză. Recunosc că nu sunt cel mai mare fan al switch-urilor tradiționale de laptop (unde găsim cel mai adesea stilul de scissor switch) dar ROG a reușit să scoată un model de switch-foarfecă bun și pentru gaming dar și pentru tastat, ceea ce nu cred că a fost ușor. Stabilitatea dată de mutarea susținerii și a punctului de conectare a keycapului din centru în cele 4 colțuri a tastei este una chiar plăcută.
Atât switch-urile cât și stabilizatoarele sunt pre-lubrifiate din fabrică pentru a elimina scratching-ul sau spring bounce-ul și a adăuga la finețea apăsării.
Sunetul tastării este atenuat cu ajutorul a 2 straturi de spumă de silicon prezente în interiorul carcasei lui Falchion RX Low Profile. Acesta este încă puțin atenuat în cazul în care folosești tastatura în carcasa de protecție din pachet.
Adaugi peste asta rapiditatea, precizia și durabilitatea unui switch optic care nu are debounce și ai deja un contender pentru gaming competitiv.
Rezultatul a tot ce am enumerat mai sus este o experiență smooth dar rapidă, gata de acțiune atât în orice joc îi vei arunca în față dar și pentru sesiunile lungi de muncă sau de tastat pe blog.
Văd totuși cum ar trebui o mică perioadă de acomodare pentru gamerii obișnuiți cu taste mari, pentru că și eu am avut nevoie de câteva zile până mi-am scos din sistem toate apăsările accidentale, dar pentru cei familiarizați cu tastaturi de laptop sau chiar poate sunt fani acest model va fi „right up their alley” cum s-ar zice.
Crearea unui sistem inovator de prindere poate avea și dezavantaje, unul din ele fiind lipsa varietății keycapurilor. Până se lansează și alte modele de taste, fie ele oficiale ROG cât și de la alți producători, custom, ești restricționat la cele ABS cu coating UV din dotare și la culorile pe care le lansează Asus. De asemenea, în timp am constatat că tastele ABS sunt mai puțin rezistente decât cele Doubleshot PBT, mai ales pentru cei care transpiră intens pe tastatură.
Software și Iluminat
Tot ce ai în sistemul tău de la ROG va trece prin aplicația lor dedicată ROG Armoury Crate. Aici îți vei putea face update la firmware-ul fiecărui dispozitiv, inclusiv al dongle-ului inclus în pachet, dar și controla toate funcțiile și iluminatul acestora.
Tot prin intermediul ROG Armoury Crate poți configura diferitele acțiuni ale touchbarului. Schimbarea între ele se face prin noul buton amplasat în stânga acestuia. Poți alege din comportament standard sau poți pune tu ce vrea sufletul tău pentru swipe-uri sau double-taps, inclusiv să deschizi anumite site-uri, aplicații, jocuri etc.
Poți salva până la 6 profile în memoria internă a tastaturii pentru a nu fi nevoie să instalezi Armoury Crate pe orice dispozitiv folosești, lucru util mai ales în cazul în care vrei să o iei după tine la competiții care nu permit instalarea oricărui soft pe calculatoarele utilizate.
Iluminatul este foarte plăcut, lumina fiind uniformă atât prin fiecare tastă cât și reflectată pe margini datorită amplasării centrale a sursei de lumină LED dar și a legendelor transparente. Personal mi se pare că arată mult mai bine în combinație cu varianta albă a lui Falchion RX LP.
Graficul + brandingul iluminat Republic of Gamers de deasupra nu este ostentativ și completează bine aspectul general al tastaturii. În plus, acesta reacționează cu diferite efecte în funcție de atingere/acțiune.
ROG Omni Receiver
Pentru a schimba dispozitivele conectate la Omni Receiver (dacă ai deja 2) va trebui să renunți la unul din ele, 2 fiind maximul de dispozitive pe un singur USB. Acest lucru ți-l comunică și aplicația cu ușurință.
Pentru un semnal cât mai lipsit de întreruperi poți utiliza Range Extenderul inclus în pachet pe care îl poți lega de mousepadul cu ajutorul clipului din dotare.
Conectivitate
ROG Falchion RX LP se poate conecta în 3 moduri diferite la device-ul tău, anume:
- prin ROG SpeedNova (Wireless 2.4GHz) prin dongle-ul USB ROG Omni Receiver
- prin cablu USB-C, în timp ce se și încarcă
- prin Bluetooth 5.1. Aceasta poate alterna între 3 dispozitive conectate simultan cu diferite combinații de taste
Bateria
Durata de viață a bateriei depinde mult de iluminat.
Astfel dacă nu folosești deloc iluminatul RGB o poți extinde până la 400 de ore, ceea ce ar trebui să-ți acopere o lună de gaming intens. Activarea iluminatului din dotare scade durata cam pe la jumate.
Tastatura se poate folosi în timp ce se încarcă deci nu pierzi decât câteva secunde prețioase cât conectezi cablul și schimbi switch-ul pe mijloc.
Concluzii
ROG Falchion RX Low Profile este o tastatură 65% care împacă și fanii tastelor de laptop dar și gamerii care nu pot folosi altceva decât o tastatură mecanică și o face cu stil. Tastarea este rapidă, stabilă și smooth, iar touchbarul a fost mutat într-un loc mai bun față de variantele precedente. Omni Receiver este un nice touch și poate susține, cu ajutorul unui Polling Rate Booster (neinclus în pachet) până la 8000Hz Polling Rate, super fast.
Mi-ar fi plăcut să fie Hot Swappable totuși, deși înțeleg cumva de ce nu e, datorită formei compacte. Poate următoarele iterații de RX Low Profile vor avea și această funcționalitate, cine știe, fingers crossed.
Chiar și așa, în mare parte pentru că m-a surprins cât de mult mi-a plăcut senzația oferită de Falchion RX Low Profile, o voi introduce în lista de produse Highly Recommended și îi voi oferi premiul de „Slim, but Deadly.”
Prețul lui ROG Falchion RX Low Profile, varianta White, la momentul publicării acestui review, este de aproximativ 950 de lei la Altex