HP Omen 17 – Partenerul meu prin Scoția

Spread the love

Gamingul este o pasiune a mea încă din tânără pruncie, odată cu primul sistem primit de la o rudă mai înstărită. Țin minte că stăteam 30 de minute să încarc de pe o casetă audio doar ca să mă pot juca. Au urmat multe alte calculatoare, majoritatea chiar asamblate de mine.

Așadar, când plec pe undeva mai mult de 2-3 zile pentru vacanță, am de obicei cel puțin un device capabil, sub o formă sau alta, de gaming.

Pentru 2 săptămâni petrecute în Scoția am avut cu mine un laptop de gaming HP Omen 17 – an006nq, mulțumită HP România.

L-am cărat aproape peste tot cu mine, pentru că mi s-a părut amuzant să îl pozez în diferite zone în care poate nu ar ajunge un laptop de gaming, dar și pentru că îmi place destul de mult cum arată la exterior.

Voi prezenta și detalii despre laptop, dar nu vreau să fie acesta un review tradițional, pentru că specificațiile se găsesc peste tot. Chiar Victoria a publicat unul recent foarte bine făcut.

Vreau ca acest review să fie ceva diferit și distractiv în același timp. Vreau să răspund întrebării: Cum este să pleci în vacanță cu laptop de gaming după tine? 🙂

Specificațiile lui le găsiți aici, cu mențiunea că versiunea primită are și SSD pe M.2 de 256GB.

Jocul principal pe care voiam să îl joc cât timp eram plecat a fost Wolfenstein II – The new Colossus, pentru că este ceva nou și poate testa puterea laptopului și pentru că mi-a plăcut enorm de mult the New Order și voiam să văd ce poate continuarea lui.

The Setup: Pentru acest trip am avut la mine:

  • Laptopul HP Omen 17 – an006nq
  • căștile Omen By HP, varianta Steelseries,
  • Mouse-ul Omen l-am lăsat acasă în favoarea G502-ului pentru că nu mă înțeleg așa de bine cu forma lui Steelseries Rival (Mouse-ul pe care se bazează Omen),
  • un ghiozdan de la ROG capabil să care laptop de 17
  • baterie externă
  • hard extern
  • o pereche de căști in-ear.
  • 2 controllere de Xbox 360 cu adaptor wireless pentru PC în cală
  • Mousepad în cală
  • Adaptoare pentru prizele din Marea Britanie

Am avut ceva emoții la greutate, deoarece m-am apropiat foarte mult de limita de 10 Kg pentru ghiozdan (Blue Air). Aici s-ar putea să aveți probleme cu tot echipamentul la alte linii aeriene care au limita de 7-8 Kg pentru geanta de mână. O altă problemă de care te vei lovi când circuli cu atât de mult echipament de gaming la tine va fi trecerea prin sistemul de securitate, va trebui să golești și să reumplii ghiozdanul, explicând fiecare chestie ce e, dacă dai peste un agent mai necunoscător.

Foarte important: Înainte de orice vacanță verifică prizele și vezi dacă ai nevoie de adaptoare. Pentru Marea Britanie trebuie adaptor deoarece au alt sistem ca al nostru. Știind de anii trecuți am fost pregătit, dar merită menționat.

Pro:

  • Aspectul exterior este chiar drăguț

Îmi place mult cum arată carcasa lui Omen 17, are un aer sleek, dar impunător, fără prea multe elemente complicate, iar imitația de fibră de carbon este foarte bine plasată. În rest materialele sunt de calitate și nu adună amprente. Ba chiar în aproape orice mediu parcă se potrivește, inclusiv în zona înzăpezită de pe vârful Ben Nevis, privind peste Scoția, de la înălțime.

Tastatura este iluminată cu roșu, cu 3 setări diferite de iluminare. Această culoare merge perfect cu sigla Omen, care este tot roșie și arată chiar bine la întuneric.

Bonus: De fiecare dată când l-am scos într-un Pub sau loc public a fost admirat, deci putem spune că Omen a progresat mult de la designul destul de boring de anul trecut.

  • Procesor foarte puternic

Omen 17 dispune de un i7 7700HQ care este cam cel mai puternic procesor din seria 7 disponibil pentru dispozitivele portabile. Acest lucru se vede imediat în orice joc, mulțumită celor 4 nuclee care funcționează la 2.8 GHz (3.8 cu Boost) dar mai ales în aplicațiile care abuzează de puterea de procesare, cum ar fi Photoshop, Illustrator, Premiere Pro sau orice aplicație de editare foto/video.

  • Placă video peste medie:

Omen 17 a venit echipat cu Nvidia GeForce GTX 1060, varianta de 6GB, o placă video care este capabilă să ruleze cam orice joc în rezoluția Full HD. Există o variantă de Omen 17 echipată cu GeForce GTX 1070 aici, varianta care mi se pare că se apropie mai bine de un laptop de gaming complet Full HD. Zic asta pentru că a trebuit să scad puțin din setările lui Wolfenstein II pentru a avea o experiență fluidă în jurul a 60FPS. De asemenea, dacă vrei să îl folosești cu o cască de VR, GTX 1060 va avea mici sughițuri, 1070 este mult mai indicat.

Cu GTX 1060 am putut rula orice joc am poftit, singurul la care a trebuit să scad sub setări de ultra fiind Wolfenstein II, deoarece voiam să obțin cel putin 60 FPS. În rest HP Omen 17 s-a comportat exemplar în Overwatch, CS:GO, Borderlands 2, Move or Die, Doom, Overcooked, Nier: Automata, StarCraft II, toate având setări pe High sau Ultra, cu FPS > 60.

Pentru rezultatele obținute în diferite softuri de testare click aici.

  • Are multe porturi de intrare 

Nu vei pleca cu frică în nici o vacanță gândindu-te că va trebui să alegi între conectarea mouse-ului sau a altor device-uri. Mulțumită porturilor Thunderbolt™ 3  și 3 x USB 3.1 Gen 1 am putut conecta telefonul pentru încărcat, mouse-ul, adaptorul wireless pentru Controllerele xbox 360 și căștile prin USB. De asemenea, dacă ai căști prin conectori jack laptopul are 2 conectori jack pentru cască și microfon, cel pentru cască fiind combo. Deci fii fără grijă că vei putea lega toate device-urile dorite simultan.

De asemenea, are și card reader, format SD, pentru când vrei să transferi pozele făcute cu aparatul digital. Nu a fost cazul, deoarece am folosit în principal telefonul, dar e bine de știut că are.

  • Bateria ține chiar decent.

Primul test de baterie a fost în avion, pe un zbor de 4 ore am avut timp de 2 episoade downloadate prin Netflix. Ba mai mult de atât am putut folosi laptopul chiar confortabil și în autocarul de Glasgow – Edinburgh, în timp ce îl și încărcam pentru că era pe low din avion.

Bateria lui Omen 17 a ținut chiar mai mult decât mă așteptam, poate și pentru că are 8 celule și ecran doar Full HD + placă video GTX 1060, deci consumatori medii. Am avut ocazia să testăm forțat bateria laptopului, deoarece cât am plecat în roadtrip, cartierul unde eram cazați a rămas fără curent toată seara. Așa că ne-am delectat cu Move or Die și Overcooked pe întuneric, grație controllerelor aduse de acasă. Omen 17 a rezistat circa 3 ore, poate mai mult, după care a revenit curentul. De asemenea am observat că se încarcă chiar foarte repede. În maxim o oră era full battery iar, de la aprox 30%.

  • Sistemul de răcire funcționează bine și nu este prea zgomotos

Am testat puterea laptopului jucându-mă câteva ore de StarCraft II, Borderlands 2 pe Skype cu amicii mei și Wolfenstein II sau Doom. Pot spune că sunt foarte mulțumit de sunetul răcirii emis de acesta, aproape că nici nu îl auzi cât timp este cu ventilația la maxim și de tastatura care nu se încălzește peste niveluri acceptabile. Am întâlnit laptopuri de gaming care îmi făceau degetele să transpire după o oră, două de forțare cu un titlu mai nou și demanding, dar HP Omen 17 evită această problemă.

  • Ecranul IPS cu G-Sync

Ecranul IPS se vedea foarte bine pe întuneric, testat în diverse scenarii, iar unghiul de vizualizare este foarte bun, tot din cauza tehnologiei IPS. Astfel poate fi folosit de mai multe persoane, pentru jocuri Co-Op, fără fi nevoiți să stea toți înghesuiți pe centru.

Funcția de G-Sync de 120 Hz se face simțită cel mai bine în jocurile extrem de fast paced, cum ar fi shooterele. În CS:GO, Doom, Overwatch poți beneficia de o experiență chiar foarte fluidă, fără stuttering sau frame drops, cât timp permit 120 FPS setările și placa video.

De asemenea ecranul lui HP Omen 17 nu este glossy, deci nu va reflecta lumina dacă îl folosești direct în soare sau să zicem, la munte, în mijlocul zilei și cu lumină puternică pe el.

  • Combinația de HDD pentru storage și un SSD Rapid pentru Windows + altele

HP Omen 17 pornește aproape instant, iar mulțumită faptului că are posibilitatea de conectare a unui HDD și a unui SSD pe M.2 nu pierde puncte la capitolul Storage. Omen 17 poate stoca date pe HDD dar și ține softurile pe care vrei să le acceseze mai repede pe SSD.

De fiecare dată când a fost plimbat a pornit imediat, chiar și în condiții de vânt puternic (pe Ben Nevis), temperaturi reduse de aprox 0 grade, cu vânt puternic, ba chiar am și pornit un offline Doom Arcade mode, cât timp am stat la Ben Nevis sus, pe o băncuță să admirăm peisajul și să facem poze. Am vrut să văd dacă zice ceva, dar a pornit liniștit fără comentarii. Acest lucru este posibil și grație SSD-ului foarte rapid pe care îl are montat în slotul PCI-E. Dacă era bazat complet pe HDD era posibil să nu vrea să pornească în temperaturi mai joase de 10 grade. L-am mai plimbat  prin toată Scoția nordică. A fost la Stirling Castle, la cel mai nordic punct, la Duncansby Head Lighthouse, a fost la Smoo Cave, la Urquhart Castle, Loch Ness, pe vârful Ben Nevis și diverse alte locații pe drum.

  • Microfonul nu prinde sunetele tastaturii

Deși am avut căști dotate cu microfon, am vrut să văd și cum se comportă acesta, iar când spamam taste în StarCraft II, colegii de skype nu au remarcat acest lucru. Am întâlnit multe laptopuri care aveau microfonul intern plasat astfel încât sunetul tastaturii acoperea vocea/alte sunete. Nu este cazul aici.

  • Picioarele de cauciuc funcționează foarte bine

Peste tot pe unde l-am plimbat și pozat Omen 17 a stat în niște poziții destul de periculoase (Vezi poza de mai jos de pe marginea lui Loch Ness), dar nu am avut emoții deoarece are un sistem de picioare alungite foarte mișto, care îl opresc din alunecare dar mențin și o înălțime adecvată ca să nu se supraîncălzească laptopul.

Contra:

  • Greutatea poate fi mare pentru unii

Evident că probabil cel mai important lucru când iei cu tine un laptop în vacanță este cât de des vei fi nevoit să îl cari în spate și ce greutate are. În cazul meu sunt destul de obișnuit să am greutate în ghiozdan pentru că tot timpul am după mine diverse dispozitive, așa că nu pot să zic că a fost așa o mare problemă. Dar 3.78 Kg fără încărcător pot fi prea mult pentru unii și pe bună dreptate.

3.78 KG fără încărcător nu este totuși o cifră ieșită din comun pentru laptopuri de gaming de 17 inchi, dar merită menționată, ca să nu vă ia prin surprindere după ce l-ați cumpărat.

În tot acest trip a stat în spatele meu, în ghiozdanul de 17″, sau în portbagajul mașinii cât timp eram în mișcare. Da, poate fi considerat greu de cărat, dar nu m-a deranjat deloc, ba chiar a ținut de cald la spate când devenea mult prea frig și pot spune că m-a protejat de vânt. Deci am avut grijă unul de altul cumva 🙂

  • Difuzoare foarte bune, dar fără bass

Dacă ar fi ceva de reproșat totuși este lipsa bass-ului. Sistemul audio Bang & Olufsen este compus doar din 2 difuzoare, plasate în fața laptopului. Alte laptopuri ale concurenței, la 17 inchi deobicei au și un subwoofer pe undeva strecurat, deoarece carcasa este suficient de mare. Chiar și fără un bass puternic, claritatea sunetului redat de cele două difuzoare merită menționată.

Este destul de greu să cari după tine în vacanță un laptop de gaming de 17 inchi. Dar pentru mine a fost extrem de fun. Știu că unii se duc în vacanță să se relaxeze, dar gamingul este relaxare pentru mine și Omen 17 mi-a fost un partener foarte bun, pe care îl recomand cu căldură.

Diverse poze din excursia în Scoția alături de HP Omen 17:

Omen și Castelul Urquhart
Omen și interiorul castelului Urquhart
Omen gata de joacă. Roșul tastaturii merge perfect cu Doom
Omen în autocarul spre Edinburgh
Omen la pub
Pe drum, Omen surprins alături de o cabană pe coasta estică a Scoției
Omen undeva în coasta nordică a Scoției
Omen și un lac la apus
Omen la Duncansby Head Lighthouse (Punctul cel mai nordic din insula principală engleză)
Omen cărat și pe Arthur’s Seat, în mijlocul Edinburgh
Omen în căutarea lui Nessie
Omen pe marginea lui Loch Ness
Omen la înălțime, în drumul către Ben Nevis
Omen pe Ben Nevis
Omen și vederea de pe marginea lui Stirling Castle


Spread the love

Comentezi?!