Am testat în trecut tot felul de căști High-End de la Razer(Nari sau Kaira), am zis că e momentul să vă arăt și o variantă de buget redus. Razer Kraken X, varianta Mercury sunt căști entry level din line-up-ul Razer. Rezistă la gaming?
Specificații
- Difuzoare
- Plajă de frecvențe – 12Hz – 28kHz
- Impedanță – 32Ω
- Sensitivitate – 106dB
- Dimensiune difuzoare – 40mm
- Magneți Neodymium
- Dimensiuni cupă interior – 65mm x 44mm
- Lungime cablu 1.3m
- Greutate 250grame
- Conexiune Analog 3.5mm
- Microfon
- Plajă frecvențe – 100Hz – 10kHz
- Rație Semnal-zgomot ≥55dB
- Sensitivitate – -42±3dB
- Unidirecțional ECM boom
- Controluri cupă
- Volum + –
- Microphone Mute
- Compatibilitate
- PC
- Console
- Orice device compatibil cu jack 3.5
Design/Construcție
Materialul principal folosit este plastic. Acesta pare suficient de solid dar este destul de greu de spus cât timp va rezista utilizării într-un review care se derulează pe parcursul a maxim o lună. Voi reveni în cazul în care se întâmplă ceva.
Brandingul Razer este prezent doar pe brațul lui Kraken X, iar ambele cupe au pe exterior, central, câte un logo Razer.
Culoarea căștilor este albă, Kraken X-ul testat de mine fiind parte din colecția Mercury. Pernitele gri crează un contrast ușor, plăcut.
Microfonul nu este detașabil, dar este suficient de maleabil încât să stea în orice poziție îl pui.
Pernițele sunt din Memory Foam, acoperite cu piele sintetică. Acestea au un canal special care vine în dreptul ochelarilor pentru a diminua apăsarea pe aceștia ca să nu genereze dureri în sesiuni lungi de gaming. Acest cablu nu poate fi arătat fără să tai pernițele.
Pernițele se pot scoate foarte ușor pentru curățarea lor sau a difuzoarelor dar și în cazul înlocuirii. Astfel când acestea inevitabil se deteriorează de la utilizare prelungită nu trebuie să renunți la toată casca, poți cumpăra un set nou de pernițe. Dimensiunile sunt standard, deci cred că poți găsi destule alternative.
Kraken X este foarte ușor, cântărește doar 250 grame, dacă nu ar avea strângerea destul de puternică ai și uita că ai căști pe cap.
Cablul nu este împletit, are exteriorul ușor texturat, nu e detașabil. Acesta e impartit in 2 bucati, partea initiala are un singur conector, combo 3.5mm Jack, pentru a putea fi legat la controllerul de la consola/laptop/telefon mobil, iar pentru pc ai inca un cablu care se leagă la primul si produce tradiționalele 2 ieșiri dedicate jack 3.5mm, una speaker, una microfon.
Pe cupa stângă a lui Kraken X avem rotița de volum și buton pentru oprirea transmisiei microfonului,
Performanță
Kraken X a venit la fix pe capul meu, dar pare că sunt aproape de limita lor. Astfel le pot recomanda foarte ușor gamerițelor și preveni pe cei cu capul mare să evite acest model pentru că forța de apăsare este destul de mare când sunt întinse.
Bassul nu este foarte dur, ca la restul căștilor Razer care au difuzoarele de 50mm, este mai puțin accentuat.
La volum maxim ai puțin treble-ul cam ascuțit, a trebuit sa umblu in setarile placii audio ca să mai diminuez în egalizator frecvențele înalte. Nu am observat neapărat în jocuri acest lucru, mai mult în ascultarea de conținut multimedia
Soundstage-ul este, după cum mă așteptam la căști closed-back, foarte închis. Acesta nu este un lucru neapărat rău, dacă preferi astfel de sunet, eu în general prefer căștile open-back.
Utilizând câteva ore încontinuu Kraken X constat că pot deveni destul de încinse, mai ales dacă sesiunea de gaming devine intensă și tinzi să transpiri. Fiind closed-back adaugă paie pe foc la această problemă. Deci în sesiuni lungi de gaming recomand pauza de câte 5 minute la fiecare oră/2 ore, pauze pe care oricum ar trebui să le faceți. Dați căștile jos, vă întindeți, știți voi.
Pe Discord, microfonul s-a comportat decent. Acesta este de tip Cardioid, cu sensitivitate la sunet direcțională, ceea ce înseamnă că va trebui să orientezi microfonul către sursa de sunet pentru o funcționare optimă. Noise Reduction-ul este chiar bun, colegii de pe Discord nefiind deranjați de ambulanțele care se tot auzeau în cartier în timpul jocului sau diferite alte generatoare de sunet din zonă.
Testat pe Playstation 5 pot spune că s-a comportat chiar bine. Conectarea se face prin controller, iar consola a detectat căștile imediat. Culoarea Mercury merge foarte bine cu controllerul standard al PS5. Calitatea audio a fost rezonabilă, dialogul din God of War fiind clar și bine definit, iar acțiunea redată bine. Sunetul este suficient de complex că poți auzi toate notele din fundal, cum ar fi fiecare Corb al lui Odin de tăiat, dar cred că putea merge puțin mai sus la volum. Pe PC pare să poată reda volum mai ridicat.
Există și o variantă specială Razer Kraken X pentru Playstation care are combinația de culori alb/negru/albastru, exact ca PS5.
Din păcate, fiind varianta Kraken X Mercury Analog, căștile nu sunt detectate de Razer Synapse. Poți folosi software-ul dedicat de 7.1 virtual, descărcabil de pe site-ul Razer, dacă introduci codul de pe cartonul răzuibil inclus în pachetul căștilor.
Iluminatul nu este prezent.
Concluzii
Kraken X este un headset de gaming entry level din gama Kraken. Acesta se comportă decent, cu mici probleme la sunetele înalte. Kraken pare a fi platforma cea mai indicată pentru gamerițe din gama Razer din ce am tot testat eu.
Fiind conexiune pur analog nu vei avea iluminat sau configurare prin Razer Synapse.
La momentul publicării acestui review, Razer Kraken X Mercury este 210 lei la Emag.
Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!